fbpx Skip to content

Sokan izgatottan várjuk már az alig öt nap múlva kezdődő őszi keynote-ot, ahol az iOS 8 és az OS X Yosemite várható megjelenése mellett végre hivatalosan is bejelentik a publikum számára az új iPhone-t, és vélhetően lerántásra kerül a lepel az Apple csak “iWatch”-ként emlegetett hordozható csodaeszközéről is.

 bend-test

A meghívók kiküldése óta ahogy közeledik a szeptember 9-i dátum, úgy szaporodnak meg az iPhone 6-ot körülölelő pletykák és konkrét specifikációk is, képek, videók formájában. Már egy ideje foglalkoztatja az elemzőket és a szaklapokat az a hír, mely szerint az Apple szerződést kötött egy zafírkristály-alapú kijelzőket gyártó vállalattal, és akár már idén, az iPhone 6 megkaphatja Gorilla Glass-nál jóval ellenállóbbnak kikiáltott zafírkristály-üveg kijelzőt.

A zafír, mint alapanyag, természetesen már nem idegen az almás készülékek felhasználóinak számára, hiszen az iPhone 5s Home gombjába integrált ujjlenyomat-olvasójának külső borítása ebből az anyagból készült, ami egyúttal az egyik leginkább karcálló része is az aktuális csúcskészüléknek. A uBreakiFix csapata utána járt annak,  hogy vajon mennyire is bizonyul ellenállónak a zafír a Gorilla Glass-szal szemben, és némileg meglepő eredményre jutottak.

A srácok, ahogy a videóban is láthatjátok, néhány egyszerű tesztnek vetették alá mind a két kijelzőtípust. Első körben a karcállóságukat vizsgálták, ahol nem meglepő módon, és a híreket igazolva a zafír egyértelműen, és nagyságrendekkel ellenállóbb volt, mint a jelenlegi legnépszerűbb kijelző.

A következő tesztben a hajlékonyságukat vizsgálták, ahol már jóval meglepőbb eredmény született, a 25%-kal nagyobb ellenállóság már nincs ingyen: a zafír kijelző merevebbnek bizonyult a Gorilla Glassnál, és már kisebb erő hatására is darabjaira hullott, amivel alapvetően nincs is probléma, ha csak nem szeretnék párnának használni az Apple legújabb üdvöskéjét.

A harmadik, egyben utolsó teszt a már jól ismert törésteszt. Egy zafír kijelzővel szerelt készüléket fix magasságból leejtve tanulmányozták a bekövetkező deformációt, ám ahogy a videó is szemlélteti, ez nem ment zökkenőmentesen. A készülék borítása túllógott a kijelzőn, így sík felületen nem tudtak értékelhető “eredményt ” elérni, ezért a kijelző kiszerelése mellett döntöttek. Az eredmény végtére így már annyira nem is meglepő, első ejtésre sikerült azt pókhálósra törniük.

 sapphire-screen2

Konklúzióként és némi számolgatás mellett a srácok végül arra jutottak, hogy bár a zafír némileg erősebb vetélytársánál, de feltehetően nem fogja majd meghódítani a mobilkijelzők piacát. Viszont sokkal inkább elképzelhető, hogy az Apple más eszközeibe fogja majd beépíteni a zafír kijelzőt, egy jó, és aktuális példa lehet az iWatch, amely talán az Apple egyik legjobban titokban tartott projektje az első iPhone óta, és amit mindannyian nagyon várunk már.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. De az is elképzelhető, hogy csak egy pár milliméter vastag zafír réteget raknak a kijelző üvegére így karcállóvá téve azt,d e megtartva a jó törési tulajdonságot.

  2. @waldo9: ha pár milliméter vastag lenne csak a zafírkristály-réteg, az meglátszana a 7.6mm vastag iPhone 5s mellett.

  3. Szerintem csak pár századmilliméterre gondolt


Add a Comment