fbpx Skip to content

Handrásék nem unatkoztak az iSTYLE-ban, mivel a tegnap megjelent Retina MacBook Pro modelleket már tesztelték is. Több külföldi portál mellett ők is lefuttaták a Geekbench és Cinebench teszteket, ezzel mérve azt, hogy mekkora különbség van az új és a régi gép között.

gallery4_2256_2x

Nagy meglepetésekre persze nem számíthattak, mivel csak 200MHz-cel emelkedett a processzor sebessége, illetve memória bővítésen esetek át a gépek. Elsőként a Cinebench eredményeit láthatjátok:

teszt007

teszt005

Jól látszik a minimális növekedés, de ettől persze nem esünk hasra. Persze ez a teszt kizárólag a processzort terhelte meg, nem vette számba a 16GB memóriát, erről később.

Ahogy a Cinebench eredményekből látszódik, picit gyorsultak csak a gépek számítási teljesítményben, hiszen ugyanazt a Haswell processzorokat kapták a gépek, amik eddig is dolgoztak bennük, csak egy pár százalékkal erősebbek lettek. Az Intel is leginkább csak azért mutatta be ezeket az új Haswell procikat, hogy legyen valami a 2015-ös Broadwell megjelenésig.
A 13-as MacBook Pro grafikonok senkit ne zavarjanak össze a kétféle 2,6 GHz-es modell miatt. Korábban a 2,6 GHz-es 13-as gép volt a csúcsmodell, most ezt váltotta a 2,8 GHz-es CPU. Tulajdonképpen, most a belépő modell árában kapjuk az eddigi erősebb modell teljesítményét.

Lefuttattam a Geekbench teszteket is, hogy lássuk külön-külön is az egy- illetve többmagos teljesítményét is a gépeknek. Íme:

teszt004

teszt003

teszt2001

teszt0011

A mostani frissítéssel nem érkeztek erősebb videokártyák, ez meglátszik a Cinebench OpenGL eredményeken is, szinte csak hajszálnyi különbségeket tapasztalhatunk. A 15 hüvelykes MacBook Pro-knál látható nagyobb eltérés a belépő és a csúcsmodell közti eltérésből adódik, itt ugyebár csak az erősebb 15-ös gépben van második videokártya.

teszt006

teszt008

Ezen eredmények mellett a memória bővítést azért nem szabad elfelejteni. Az eddigi gépek is már kellően gyorsak és jók voltak, azonban most a 4GB helyett már 8GB rammal érkezik a legkisebb 13-as Retina Macbook Pro, ami valljuk be, így már elég csábító. A 15-ös gépek pedig 8 helyett már 16GB memóriával kaphatóak, ami szerintem nem volt szükséges, de valamiért az Apple-nél úgy gondolták, emiatt vonzóbb lehet a nagyobb gép. Véleményem szerint a 8GB memória a következő 2-3 évre bőven elegendő, akár komolyabb munkára is. Nyilván akinek ennél több kell, tud vásárolni a gépbe, illetve a mostani 15-ös gépek már akkor ennyi memóriával érkeznek.

Screen Shot 2014-07-30 at 17.11.41

Az új MacBook Pro modellek már megvásárolhatóak például az iSTYLE webshopjában és természetesen az üzletekben is. Ha esetleg valaki az olcsóbb kifutó modellek közül szeretne választani, akkor ide klikkelve elérhetőek a kifutó gépek. Érdemes megfontolni egy kifutó modellt, hiszen az Apple árazása miatt most többet spórolunk, mint amekkora a teljesítménybeli különbség az új és a kifutó modellek közt.

Nektek hogy tetszenek a frissített modellek?

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Ez azért egy komoly teszt, hogy a 2,6 nál gyorsabb a 2,8-as… Gratula…

    16GB optimális HD videóhoz. És mivel már minden mai kamera HD így ez tök jó.

  2. Hmm.. hogy 8gb eleg? akkor csak en zabalom a ramot nemtudom, de en a 16 -t is megtudom tolteni..
    Mind a ket iMac -emben 24gb van, csak hogy kenyelmesen elferjen benne minden 🙂

  3. @xantos85: Mármint mire gondolsz? Videót vágni? Nekem bőven elég a 8GB is, nem tudom mi szükség van Mavericks mellett többre.

    @twentyonetwo: 24-et picit sokallom 🙂

  4. @admin: egy izmos psd vagy ai fajl tele mas linkelt fajlokkal egy 400×200 (cm) meretben azert a 8 is keves, ha raadasul egyszerre fut a ket program es meg pl zenet is szeretnel hallgatni meg neha netezni 😀

  5. A 8 gb pár éve volt elég most már alapszükséglet. Munkához, szórakozáshoz egyaránt jó az, ha 16 gb van a gépben. Nem is értem, hogy ezt eddig miért nem lépték meg és képernyő méretben is miért ragaszkodnak ahhoz a borzasztó kicsihez. Telefonnál célszerű lenne maradni a kis méretnél, de egy gépnél meg pont nem.

  6. @twentyonetwo: Az OS X és az összes többi UNIX/UNIX-szerű rendszer így működik. A memória azért van, hogy kihasználja azt, nem azért, hogy azt nézegessük mennyi a szabad hely. Aggódni akkor kell, ha nekiáll swap fájlokat készíteni, de 8 gigánál is igen brutális használat kell ahhoz, hogy ez megtörténjen. Ilyen amit @Jecy írt, hogy szórakozáshoz 16 giga, úristen…

  7. @ef-dani: hja teljesen egyetértek a Mavericks-el pedig ezt kellően optimalizálták, és mindenki azt látja, hogy JAJ ELFOGYOTT A MEMORIAM, pedig csak éppen nem használja vagy adott alkalmazásnak fenntartja. 8GB bőven elég.

  8. En jol megvagyok a 32GB ramommal, nem vennek ki belole, csak azert, mert 8 is eleg 😀

    Megnezne valaki, hogy egy Macbook Pro mit tud novabench alatt, kivancsi vagyok, mennyire van “elavulva” a 3.1 es mac prom…

  9. Verified NovaBench Score: 957

    Test run on July 31, 2014 at 14:09
    Mac OS X 10.9.4
    Mac Mac Pro (MacPro3,1)

    Intel Quad-Core Intel Xeon running at 2800 MHz

    ATI ATI Radeon HD 5770 GPU

    32768 MB System RAM (Score: 232)
    – RAM Speed: 2643 MB/s

    CPU Tests (Score: 569)
    – Floating Point Operations/Second: 223136128
    – Integer Operations/Second: 471909632
    – MD5 Hashes Generated/Second: 843171

    Graphics Tests (Score: 118)
    – 3D Frames Per Second: 325

    Hardware Tests (Score: 38)
    – Primary Partition Capacity: 110 GB
    – Drive Write Speed: 158 MB/s

  10. @kexy: Mondjuk Mac Pronál, meg úgy a workstationöknél alapvetően más a feladat, a felhasználói igény és a felhasználói mód is, mint egy laptopnál vagy egy AOI-nál. Aki Xeonos gépet vesz, használ okkal teszi és okkal pakolja bele a különböző kártyákat, így a memóriákat is.
    Szintetikus tesztben lehet, hogy lenyomnák ezek a gépek a tiedet, de 24/7 folyamatos terhelés alatt, amikre ezeket tervezték, az nem egy liga.

  11. Azt írja: Nyilván akinek ennél több kell, tud vásárolni a gépbe…
    Tudtommal ezekben nem lehet bővíteni a memóriát. Tud erről valaki biztos információt?

  12. @peerless44: CTO gépként, tehát külön a megrendeléskor tudsz plusz memóriát hozzáadni, utólag már nem.


Add a Comment