fbpx Skip to content

Nem sokat tévézek, hiszen a sorozatokat és filmeket, úgyis a MacBookon nézem, viszont vannak olyan események, amelyeket csak élőben van értelme követni és nem utólag megnézni. Ilyen eseménysorozat volt most a foci VB, melynek utolsó négy meccse egy tábor idejére esett számomra, ahol térerő is alig volt, nemhogy 3G (az online stream ezzel kilőve), illetve a legközelebbi vendéglátóipari egység is viszonylag messze volt, így valahogyan meg kellett oldani legalább a döntő nézését tábori körülmények között.

tivizenpico2_1

A VB döntő estéjén leszakadt az ég. A táborból a gyerekeket a falu közösségi házába kellett leküldeni aludni, mivel utolsó este volt és a sátraikat már lebontották, hogy a másnapi pakolás gyorsabb legyen és egy hatalmas sátorban aludt volna mindenki, de sajnos az alá is befolyt a víz. Mi idősebbek ott maradtunk a táborban a meccs ellenére is, és mentettük a menthetőt, viszont az út annyira sártengerré változott, hogy miután esővédett helyre vittünk mindent, már a második félidőre se értünk volna le. Szerencsére admin kollégától a tábor előtt kaptam egy TV tunert iPhone-hoz, így minden, még táborban maradt csuromvizes embert meg tudtam nyugtatni: ha esik, ha fúj, mi mégis nézni fogjuk a döntőt!

DSC_1230

A Tivizen Pico2 névre hallgató TV tuner volt nálam, egy apró kis eszköz, amit Lightning porton kell a készülékhez csatlakoztatni, majd utána a saját alkalmazásán belül egy csatorna keresés után már nézhető is a TV adás, akár HD felbontásban is. Használata roppant egyszerű, tudása annál nagyobb.

Először is le kell tölteni a Tivizen Pico2 DVB-T ingyenes alkalmazást és még az app indítása előtt csatlakoztatni kell az eszközt a készülékhez, majd utána kiválasztani, melyik országban vagyunk, hogy biztosan jó csatornákat keressen a program. Miután megtalálta az elérhető TV- illetve rádióadásokat, máris nézhetjük őket, illetve a műsort is megnézhetjük és az érdekesnek tűnő programok kezdéséről értesítést is kérhetünk.

tivizenpico2_2

Nemcsak nézni lehet a Pico2-vel a TV adást, hanem akár rögzíthetjük is azt és az alkalmazáson belül bármikor visszanézhetjük. A kép és hangminőség kiváló, ha HD adás elérhető akkor abban is tudjuk nézni. M1, M2, Duna, Duna World, TV2, RTL KLub, Euronews, C8 csatornák érhetőek el, vagyis azok amiket otthon is ingyenesen elérhetünk, illetve még a Kossuth, Petőfi, Bartók és Danko rádió is fogható.

Attól sem kell félnünk, hogy a Lightning port foglaltsága miatt a telefonunk lemerülne, ugyanis a Pico2-n található egy micro USB port, amin keresztül könnyedén tudjuk tölteni a készülékünket. A cikk írása közben jöttem csak rá, hogy a Pico2-ben van egy akksi is ami 9 órányi TV-zést tesz lehetővé és ha ez nem lett volna feltöltve akkor csak néztem volna, hogy miért nem megy a műsor, szóval erre érdemes odafigyelni, bár szerencsémre az iPhone-t a hosszabbítás második félidejére már töltőre kellett dugni (napelemes akksi), így a tuner is töltődött.

tivizenpico2_4

Tapasztalatom szerint szélsőséges körülmények között, mint például a VB döntő alatti vihar, túl sokan körül állják, vastagfalú épületben használjuk, stb., minimálisan akadozhat a vétel, de nem túl zavaróan, így aki nem akar lemaradni kedvenc műsoráról, de nincs elég mobilnet kerete, vagy épp nincs is térerő, annak egy nagyon hasznos kis kiegészítő lehet.

A Tivizen Pico2 DVB-T TV tunert a SzifonStore-ban tudjátok megvásárolni, ahol pontos technikai adatokat is találtok róla.

A vezeték nélküli nagy testvér

tivizenpico2_3

A SzifonStore kínálatában a Pico2 nagy testvére is megtalálható, a Tivizen Nano WiFi – DVB-T TV tuner is, melyet már nem kell Lightning porton keresztül a készülékhez csatlakoztatni, ugyanis létrehoz egy saját Wi-Fi hálózatot és azon keresztül továbbítja az adást a telefonra/tabletre/számítógépre. A nagy testvér előnye, hogy a használata nincsen korlátozva csak Ligtning csatlakozós iOS készülékekre, ugyanis Androidra is van alkalmazás, de a leírás alapján akár OS X-el és Windows 7-tel is képes kommunikálni. Viszont ha merül a tuner és a telefon is, akkor két töltőre lesz szükségünk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Év elején vettem egy noném wifi dvbt tunert a forma 1 miatt. Vissza vittem, mert a HD adás akadozott. Utána olvastam és mindenhol a Tivizenről írtak, igaz közel 10 e Ft-al drágább, de megvettem, mivel itt az antennát oda rakhatom, ahol legjobb a vétel és az Aksi sem gond, mert 2000ft-os Nokia Aksi jó bele. De amúgy is lehet tőlteni használat közben a telefont is és a tunert is. Sajnos vásárláskor nem tudták megmondani (ikiegészitőnél), hogy wifin jó-e a HD adás. Sajnos nem jó, kevés a magyar HD adáshoz a wifi sávszélessége. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy a szlovák és osztrák HD adás akadás mentesen megy, ráadásul náluk nem csak HD felbontást lehet választani. Nem értem hogy lehet olyan terméket a piacra dobni ami nem működik rendesen. Csak az RTL és a a TV2 nézhető, igaz ez tökéletes.

  2. Jól értem h ehhez nem kell semmiféle internet kapcsolat?

  3. Lesz SzifonStoreban is 30 tűs ?

  4. Közben értelmeztem és világossá vált h nem szükséges… Még egy kerdes: ha nem Magyarországot választom ki hanem pl Angliát de Magyarországon tartózkodom, akkor elképzelhető h jon az ottani adás???

  5. Van 30 tűs?

  6. Év elején mindegyik boltban csak 30 tűs volt, többek között ezért vettem wifiset, mikor megvettem utána láttam Ausztriába ligtning csatlakozóst. Szerintem még biztos lehet kapni.

  7. @vicsi: “kevés a magyar HD adáshoz a wifi sávszélessége”
    ezek alapján első blikkre azt mondanám, hogy talán a magyar digitális csatornák nagyobb sávszélességet igényelnek már a vételnél is, függetlenül a Wi-Fi-től, ezzel viszont nem feltétlen tud tervezni az adott gyártó. ugyanakkor ez eléggé abszurd hiba, egy 54Mbitesnél biztosan többre képes chipset kell legyen benne, azon meg probléma nélkül kellene átmennie az adásnak. ez inkább szoftveres gond lesz, így érdemes jelezni ezt a problémát feléjük, mert elképzelhető, hogy egy app- vagy firmware-frissítéssel javítható a dolog.

    @cocoon1910: “ha nem Magyarországot választom ki hanem pl Angliát de Magyarországon tartózkodom, akkor elképzelhető h jon az ottani adás?”
    minden elképzelhető, mindössze a valószínűsége az, ami a nullához közelít. az otthoni tévéden sem jön be olyan adás, aminek a jele nem jut el hozzád.

  8. Cocoon: nem, mindenképp csak ottani adást fog ahol fizikailagtartózkodsz. Az országot csak azért kérdezi meg, hogy tudja milyen frekvenciákon milyen szabványú adásokat keressen. Lehetetlen hogy bármelyik britt dvb-t jeladó adását innen be lehessen fogni.

  9. Ipod touch 5-en is megy ?


Add a Comment