fbpx Skip to content

Óriási sajtóvisszhangot váltott ki az Apple és az IBM háza táján egy friss partnerszerződés a két vállalatóriás között. Az elsődleges cél egyértelműen nem más, mint a bevételek növelése mindkét fél részéről, ennek eszközeként pedig egymás piacban betöltött szerepét és erősségeiket használják majd fel közösen.

apple_IBM_iPad_IT

A kialakult szituáció egyébként ironikus, hiszen évekkel ezelőtt az IBM az Apple egyik legnagyobb vetélytársának számított, és Steve Jobs pedig mindent elkövetett annak érdekében, hogy ellehetetlenítse az IBM asztali megoldásainak elterjedését világszerte, és helyet csináljon az Apple saját termékeinek a vállalati környezetben.

Azóta az IBM megvált számítógépekkel foglalkozó részlegétől, melyet a Lenovo nevű kínai vállalat vásárolt fel, és épített ki egy népszerű márkát notebookokkal és tabletekkel a termékpalettájukon. Maga a vállalat persze dübörög, de folyamatosan építik le a hardveres fejlesztéseiket, és helyette inkább a különböző felhős megoldásokra, big data analízisekre, tanácsadási tevékenységekre fordítanak komolyabb erőforrásokat.

GfcRgJF

A big data fontosságáról röviden annyit, hogy nagyjából magába foglalja a világon napi szinten keletkező összes digitális adatot, beleértve a publikus, magán és vállalati környezetben keletkezőeket is, gyűjtőnéven ezt pedig “Big Data”-ként szokás emlegetni az IT szektorban. Hatalmas, körülbelül napi 2.5 exabitnyi adatról van szó (ami 2.5 trillió bitnek felel meg), és ezen adatok hatékony feldolgozása és kielemzése a nagyvállalatok – mint az Apple és az IBM – számára számos előnnyel járhat. Optimalizálható a folyamatszabályozás, a különböző szolgáltatások hatékonyabban működtethetőek, a piaci igények és tendenciák gyorsan feltérképezhetővé válnak, elősegíti a proaktív döntéshozatalt, és még sorolhatnánk. Az Apple többek között ezt szeretné kihasználni az IBM-mel kötött szerződése kapcsán, illetve számos egyéb kedvező körülmény szól még a hosszú távú együttműködés mellett.

Word Cloud "Big Data"

Az Apple-nek mindig is problémát okozott a fokozott jelenlét a vállalati környezetben, ahol jelenleg is a Microsoft szinte az egyeduralkodó hatalom. Tim Cook nyilatkozata szerint bár a Fortune 500 vállalatok 98%-a használ iOS alapú eszközöket, a globális piac tekintetében ez a mutató pedig 92%, mégsem dőlhetnek hátra, hiszen rengeteg olyan kis- és középvállalkozás van, ahol még lenne keresnivalója az iOS platformnak. Persze mind tudjuk jól, hogy önmagában ez nehéz próbálkozás, hiszen például itthon is kevés olyan vállalat van, akik megengedhetik maguknak több száz, vagy ezer iPhone/iPad beszerzését csupán munka céljára. Az IBM ezért a szerződés értelmében mostantól viszonteladóként is funkcionál, illetve partnerei között is az Apple termékeit fogja népszerűsíteni, ezzel is növelve az eladási mutatókat.

appleibm

A történet persze itt még nem áll meg. Ahhoz, hogy ez hatékonyan működjön, szükség lesz olyan alkalmazásokra, amelyek a vállalatok belső működését hatékonyan tudják támogatni, biztonságosak, megbízhatóak és visszaellenőrizhetőek. Ezen a ponton kapcsolódik be az IBM. A jövőre nézve, és a piac alakulását figyelembe véve, számukra előnyös a mobilpiacra való bejutás, különösen igaz ez a mobil üzleti környezetben, ahol a Microsoft már nem teljesít olyan kiemelkedően jól. Ezért az IBM ősztől kezdve egészen 2015-be átnyúlóan folyamatosan fogja fejleszteni és kiadni üzleti megoldásait iOS-re, elsősorban a kiskereskedelmi, egészségmegőrzési, utazási és közlekedési szektorokat megcélozva.

Ezen felül tervezik a saját MobileFirst platformjuk kiterjesztését is iOS-re, amely számos modult és lehetőséget kínál a vállalatok számára, hogy minél gyorsabban és költséghatékonyan fejleszthessenek biztonságos, üzletspecifikus modelleket és alkalmazásokat, amelyek a lehető legjobban igazodnak a vállalati szokásokhoz, hatékonyan szolgálják ki az üzleti igényeket, és biztosítják az információ megfelelő áramlását. Mindezt persze megtámogatva az IBM felhő nyújtotta szolgáltatásaival és a big data feldolgozásához szükséges algoritmusokkal.

mobilefirst

Szintén a szerződés része – már Apple oldalról – az új Apple Care szolgáltatás bevezetése, ami igazodni fog a végfelhasználók mellett a különböző üzleti igényekhez is, így együtt pedig 24/7-es rendelkezésre állással fognak majd támogatást nyújtani ügyfeleik részére.

Tim Cook egy interjúja során azt is elárulta, hogy már évek óta zajlanak a tárgyalások egy lehetséges együttműködésről, és úgy tűnik, mostanra sikerült megállapodásra jutniuk a feleknek. Annyi biztos, hogy a két cég együttműködése rövid időn belül drasztikusan megváltoztathatja és meghatározhatja munkavégzési szokásainkat, és az is biztos, hogy azon vállalatok, akik kihasználják majd az Apple és az IBM nyújtotta szolgáltatásokat, jelentős előnybe kerülhetnek a konkurenciával szemben.

virginia

A két óriás nem titkolt célja tehát a “mobilitás feloldása a vállalati környezetben”, ehhez pedig mind a két fél rendelkezik a megfelelő kompetenciával, együtt pedig igazán ütős párost fognak alkotni. Ahogy Virginia Rometty, az IBM CEO-ja pedig fogalmazott: “Elsődleges cél a piaci helyzeteink megerősítése, második pedig az az ötlet, amiről már mindketten – Tim és én – gyakran beszélgettünk, vagyis újraalkotni az üzleti piacot, és megreformálni mindazt, amit ma a munkáról gondolunk.”

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Konkrétan Kúk elárulta Jobs-ot ezzel a húzásával. Undorító!!!!!

  2. @logic5: vajon akkor is így gondolnád, ha maga Jobs tette volna ugyanezt, mert még élne?

  3. végre…

  4. @logic5: Olyan apróságok, mint Jobs alatt az IBM processzorok által hajtott Macek nem különösebben zavarnak, ugye? 😀

  5. Nem hiszem, hogy itt ezek után bárki is olvasta volna legalább a könyvet… Jobs ilyet soha nem tett volna… Cook amúgy is hozott már pár ilyan döntést, amit Jobs nem engedett volna.. Az intel meg az ájbíem, meg mióta egy cég? 😀

  6. @logic5: az inteles korszak előtti PowerPC megvan? azt ugyanis az AIM fejlesztette, ami Apple-IBM-Motorola együttműködést takarja, így az Apple már Steve idején is kapcsolatban volt az IBM-mel. bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/PowerPC

  7. Nalunk is probalkozott az igazgato, hogy ios alapon managelje az idobeosztasat, szinkronizalva a titkarnojevel, iphoneok, ipadek, stb. reszvetelevel. kb. 2 het mulva utott be a menyko, amikor egy allamtitkari targyalasra nem ment el a vezer, mert eppen akkor nem szinkronizalt az icloud O.o
    Repult az egesz apple hobelevanc a managementbol…. De valljuk be, en se biznek fontos adatot az icloudra. Ezek klassz jatekok, de nem produktiv kornyezetbe valok.

  8. @logic5:
    “Jobs ilyet soha nem tett volna”
    A kedvenc szovegem arrol az emberrol, aki (a konyve alapjan is!) fel ora alatt valtoztatta meg a velemenyet 180 fokban barmilyen kerdeskorben…
    Amugy igen, Jobs valoszinuleg nem tett volna ilyet, mert magasrol tett az enterprise kornyezetre, ezt Cook hozta el az Applenel – szerencsere.
    Az intel elott pedig ahogy Jadeye is irta PowerPC-k hajtottak (errol is volt szo a konyvben) a Maceket.

  9. @Ugyankerem: ultrafontos dolgokat sosem szabad másra bízni, legyen az a bárki más online (iCloud vagy bármi más) vagy offline (titkárnő). akárki adta hozzá az adott eseményt, annak a saját készülékén kell legyen arról egy saját példány, és ha állít be emlékeztetőt, akkor az emlékezteti is (még akkor is, ha valamiért nem tudta a szerverrel szinkronizálni és így az a többi érintett eszközre nem érkezett meg). ez ugyan nem mentesíti az iCloud esetleges hibáját, de ne is hagyatkozzunk ilyesmire sosem, ha valami nagyon fontos.

  10. jaj kerlek jobs sosem tett volna ilyet szoveg, nezd meg amiota nincs jobs mennyivel jobb az ios(legalabbis szerintem) akkor meg mirol beszelunk. vegre hasznalhato az ios rendszer hurá


Add a Comment