fbpx Skip to content

Az elmúlt hetekben sokat lehetett hallani a magyar VEMOCO szolgáltatásról. Egy egyszerű eszközről van szó, amit a kocsi OBD-II kimenetébe (ide szokták csatlakoztatni a szervizben a diagnosztikai eszközöket is) behelyezve máris közvetlen kapcsolatba kerülhetünk autónkkal. A készülék mobil kommunikációs képességgel, ütésérzékelővel és GPS-szel is rendelkezik, a kinyert adatokat pedig folyamatosan továbbítja egy felhő alapú rendszerbe. Akár asztali számítógépen, akár okostelefonon kaphatunk vezetői visszajelzéseket és információkat az autónkról, amellyel elméletileg biztonságosabb sofőrökké válhatunk, csökkenthetőek a kocsink fenntartási (üzemanyag és szerviz) költségei, akár 40% CASCO kedvezményt is kaphatunk a vezetési stílusunk alapján, illetve baleset esetén segítséget nyújt a VEMOCO ügyfélszolgálata.

vemoco1

Nem keveset ígér tehát a VEMOCO, azonban a „hiszem ha látom” elv alapján kapcsolatba is léptünk a fejlesztőkkel, akiktől kaptunk is egy teszt eszközt. Egy 1.6-os, benzines Nissan Juke-ba helyeztük be a készüléket, és a fejlesztők által biztosított legújabb iOS alkalmazással 3 héten keresztül teszteltük.

Az alkalmazást megnyitva egyből egy részletes oktató anyaggal találkoztunk, ami bemutatja mire jó az alkalmazás, és mit hol találunk. Mi ezt gyorsan át is ugrottuk, és elindultunk az első próbakörre, melynek végén a fedélzeti számítógép 6,2 literes fogyasztást mutatott, míg az applikáció 9,5 literes értéket. Ekkor rájöttünk, hogy elfelejtettük kalibrálni a rendszert (erre az app egyébként kulturáltan figyelmeztet indításkor), irány az első benzinkút, tank tele, kilométerórát leolvas, minimum 100 km-t megtesz, tank megint tele, kilométerórát ismét leolvas. Na, most már sínen vagyunk, jöhet az igazi fogyasztás teszt. Több próbakör után azt tapasztaltuk, hogy a fedélzeti számítógép és a VEMOCO által jelzett érték közötti különbség lecsökkent, nagyjából fél literes eltérés van. Eljött az igazság pillanata, a benzinkút ismételten történő felkeresése után a számla a VEMOCO értékét igazolta, ennyit a Nissan fedélzeti számítógépéről.

A vezetési stílusunkat a VEMOCO hibapontok szerint értékeli, minél többet rontunk, annál kisebb az 1-100-ig terjedő pontszám. Hibapontokat a következőkért kapjuk: hirtelen gyorsítás és fékezés, agresszív kanyarvétel, motorfordulatszám túlpörgetése, valamint sebességtúllépés. A három hét alatt többen is teszteltük a hektikus városi forgalomban, és azt a szomorú felfedezést tettük, hogy a beidegződött vezetési szokásaink és a nagyra tartott rutinunk („add ide a kulcsot, fogadjunk, hogy hibátlanul lenyomom a kört”) nem sokat érnek. Elsőre mindenki sorra halmozta a hibákat, az első tesztelési hét végén a VEMOCO index alulról nyaldosta a nem túl impozáns, de kezdetben elérhetetlennek tűnő 20-as álomhatárt. Adott időintervallum statisztikáit visszanézve annyi volt a hibákat jelző pötty a térképen, hogy az alatta lévő útvonalat szinte nem is láttuk. Az alkalmazás valós időben figyelmeztet hibázás esetén, a tanácsait megfogadva szépen lassan, a harmadik hét végére már 85 pont fölé tornáztuk a vezetői indexünket, ezáltal a forgalom biztonságosabb szereplőivé váltunk. Utolsó tankoláskor újabb meglepést fogadott minket, amikor odafigyeltünk a vezetési stílusunkra, közel 1 literes fogyasztáscsökkenést realizáltunk. A jelenlegi benzinárak mellett azért ez már nem elhanyagolható. Ez alapján már azt is elhisszük a fejlesztőknek, hogy odafigyelve az autó szervizköltségei is csökkenthetőek hosszú távon. Lefutattunk egy diagnosztikát is a kocsin, nem találtunk hibakódot, minden rendben volt.

vemoco2 vemoco3

CASCO biztosításunk ugyan nem volt, de azt végig nyomon tudtuk követni, hogy az adott pillanatban mekkora kedvezményt kaphatnánk a vezetési technikánk alapján. Mi a három hetet egy impresszív 30%-os kedvezményszinttel zártuk. Szerencsére nem kerültünk olyan helyzetbe, hogy a baleseti segítségnyújtást ki kelljen próbálnunk, de könnyen el tudunk képzelni olyan helyzetet, amikor az azonnali segítség élet-halál kérdése, de senki sincs a közelben. Az alábbi videó egy ilyen szituációt mutat meg, a néző maga dönti el, hogy segít-e a szereplőnek. Ötletes, ugyanakkor elgondolkodtató.

Érdekes megoldás, hogy gépjárművédelmet aktiválva az alkalmazás értesítést küldd, ha valaki beindítja, vagy elmozdítja az autót. Bár nincs olyan rendszer, ami 100%-os védelmet biztosít, így azért egy fokkal nyugodtabban alhatunk. Ha valakinek kölcsönadjuk az autót, akkor arra is van lehetőség, hogy megadjunk egy körzetet, amelyet ha elhagy az autó, akkor értesítést kapunk. Mi különösebben nem estünk hanyatt ettől a funkciótól, de a friss jogsis apukák és anyukák valószínűleg kissé nyugodtabban adják át a slusszkulcsot a porontynak.

Az alkalmazás maga jól néz ki, letisztult és egyszerű megjelenést alkalmaz. A legfontosabb információk rögtön elérhetőek a főoldalról, a további menüpontok pedig bal oldalon jelennek meg egy előhúzható, vertikális elrendezésű menüben. Követhetjük a vezetési statisztikáinkat, fogyasztási adatainkat, futtathatunk diagnosztikát, a beállításokban személyre szabhatjuk az alkalmazást, ezenfelül pedig rengeteg olyan további lehetőséget találunk, amivel az autózás és a tech kütyük rajongói hosszú időre leköthetik magukat.

vemoco6 vemoco5

A VEMOCO alkalmazás ingyenes, a készülék ára viszont közel 30.000 Ft, továbbá van egy 1700 Ft vagy 2700 Ft havidíja annak függvényében, hogy igénylünk-e ügyfélszolgálati segítséget probléma esetén. A nagyobb kezdeti beruházásnak köszönhetően ez így elsőre talán kissé soknak tűnhet, de ha kiszámoljuk, hogy mennyit tudunk spórolni üzemanyagon, szervizköltségen és biztosítási díjon, már rögtön kedvezőbb a kép.

[appstore id=”842526360″]

Összefoglalva

  • Forradalmian megváltoztatja a vezetést? Nem.
  • Hasznos? Kifejezetten.
  • Megéri az árát? Ha okosan használjuk, akkor többszörösen megtérül.

Bővebben érdemes felkeresni őket a weblapjukon: vemoco.com

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Tehát ha jól értem az élményautózás a készülék szerint nagyon rossz. Magyarán dobjam ki a turbos autómat és vegyek egy 1.0-ás Suzukit amit vezetés közben lelkiismeretesen 2500/perc alatt elváltok, tartózkodom a hirtelen gázadástól és a hirtelen fékezéstől. Tehát legyek én a 7-es busz és király vagyok?

  2. Milyen OBD kütyüt tudtok ajánlani iPhone-hoz? wi-fi-s és BT-s

  3. @BoRRoNeo: “Tehát legyek én a 7-es busz és király vagyok?”
    nem. ugyanakkor ha a fogyasztás a fontos, akkor más stílusban vezetve spórolhatsz (utaztam én már élményvezetős buszsofőrrel is, és ott nem a fogyasztás érdekelt, hanem hogy ne rókázzak senki ölébe).

  4. A havidíj akkor is kell, ha nem kérek semmilyen supportot (megveszem a kütyüt és kapom a frissítéseket a cucchoz)?

  5. Nem vagyok őrült autóversenyző, de közkedvelt szóval dinamikusan vezetek. Ha olyanom van odalépek a lámpánál, nem azért mert valakit le akarok nyomni, hanem mert azért vettem ilyen autót, hogy belenyomjon az ülésbe, ha olyan kedvem van. A balesetek többségét szerintem a figyelmetlenség okozza, azt pedig nem tudja mérni a rendszer. Az kétségtelen, hogy nagyobb sebességnél nagyobb figyelemre van szükség és ezért a gyorshajtás maga vezető ok. De akik napi szinten közlekednek a fővárosban azok azt hiszem tanúsíthatják , hogy a műszer szerint tökéletesen vezetők közül legalább annyian potenciális veszélyforrások, mint a dinamikusan haladók. Arról szót sem ejtek, hogy a dinamikus stílusom hány ilyen tökéletes vezetőtől mentett már meg életemben.

  6. @Hapci: NEKEM VAN 2 féle de Iphone-val egyik sem akar kommunikálni
    ha esetleg találsz valamilyen nem horror árut írd be ide légyszíves

  7. @iBati:
    Az a gond ezekkel, hogy a BT nem kompatibilis az iPhone-al. Wi-fi-s kellene, de az sokkal drágább, és nem biztos, hogy szükséges. Ha találok, akkor beírom természetesen.

  8. Semmivel sem drágább a Wifis,
    ELM 327 iphone változatot kell keresni. Még a hozzá adott programmal is sok mindent lehet látni. Nem tudom ez a progi menne e az ELM 327-el. Ki fogom probálni.

  9. @gyd:
    köszi az infót

  10. ELM 327 Bluetooth van nekem is, leirás szerint Iphon kompatibilis, de egyáltalán nem látja. PC/Androidon felismeri. Ezek után mit ajánlotok?

  11. Én azt ajánlanám, hogy vezessetek rendesen és figyelmesen, ne nyomkodjátok a kütyüket vezetés közben, minden rendben lesz.
    Az én véleményem szerint ez tök felesleges. Költsétek fontosabb dolgokra a havidíjat, vagy adjátok egy rászorulónak. 🙂
    Szerintem ahhoz nem kell app, hogy rájöjj arra, kisebb gáz=kisebb fogyasztás.
    De ez csak az én véleményem. Üdv.

  12. Nekem sima átlag bt-s van, RoqyBT-al tökéletesen megy, de JB nélkül nem fogod tudni használni…

    A havidíj meg gondolom a folyamatos 3G kapcsolat es a cloud fenntartás költségeit fedezi…

  13. Hogy ennek mennyire semmi értelme…
    Ha tudná a motor diagnosztikai adatokat, annak több értelme lenne. Pl gondolok itt a turbo szelep százalékos nyitása, lambda érték, töltés stb.persze valósidőben.
    A fogyasztást kalibrálni kell ?????? Azt meg miért, ha elvileg a diagnosztikai adatokat kiolvassa ???? Ja hogy nem lehet beállítani a tipust ? Vagy hogy van ez ? Akkor milyen adatot szed ki a csatin ? Ez kissé furcsa. Jó pár diag programnal volt dolgom, de azok mindent tudtak, ez meg ….
    Esetleg egy fekete doboz infónak több értelme lenne, pl a balesetek elemzéséhez,
    Én minden autóba beépíttetném a fekete dobozt, és mint a vonatokon lévő halott ember kapcsolót az elalvás ellen. Ez csak így az iphone-nal parasztvakítás, ráadásul drága is. Én ennek értelmét nem látom. Lehet hogy az első két hónapban érdekes, de aztán be sem kapcsolnám, mert utána már fejből tudja az ember az értékeket.

  14. Szerintem ez az ELM327 kütyü egy forintot nem ér, de ha valakinek esetleg kellene nekem van egy vadonatúj új egyszer használt darab cd-vel együtt. WiFi-s.


Add a Comment