fbpx Skip to content

Amióta világ a világ, vagyis helyesebben mondva, az első iPhone 2007-es megjelenése óta a Yahoo szolgáltatja az időjárás előrejelzési és más egyéb adatatokat az iOS gyári alkalmazásainak. Bár az eltelt évek alatt az iOS folyamatosan fejlődött, az Apple eszközkínálata pedig bővült, a változás szele csak néhány alkalommal érintette a már jól bevált szolgáltatásokat, például amikor a beépített YouTube app kikerült a rendszerből, a Google Maps pedig leváltásra került az Apple saját térkép megoldására.

ytwc

Ezeken felül az egyéb gyári appok  nem sokban változtak meg, legfeljebb funkcionalitásukban kínáltak többet az előző verziókhoz képest. A helyzet az iOS 8-ban viszont változni látszik, ugyanis a beta rendszereken található gyári Időjárás alkalmazásban már a The Weather Channel szolgáltatja a releváns előrejelzési információkat. A Yahoo egyeduralmának oka az iOS gyári alkalmazások esetében egy, az Apple-lel kötött hosszú távú szerződésnek volt köszönhető, melynek fejében a Yahoo rengeteg hasznos információhoz és jelentős forgalomhoz jutott a szolgáltatásaikat igénybevevő partnerektől.

Míg a legutóbbi nyilatkozata alapján a Yahoo jelenlegi vezetője, Marissa Meyer arról számolt be, hogy szeretnék a jövőben kibővíteni szolgáltatásaikat az iOS-t futtató eszközökön, jelen állás szerint ez a tendencia igencsak megfordulni látszik, méghozzá olyannyira, hogy az ősszel megjelenő iOS 8-ban az időjárási adatokat már a The Weather Channel fogja szolgáltatni.

A Részvények alkalmazásban ellenben továbbra is a Yahoo lesz majd a befutó, ám ettől függetlenül ez egy jelentős érvágás lehet majd számukra, hiszen a konkurenciához viszonyítva (Microsoft, Google) nem rendelkeznek saját mobileszközzel, amelyen gyárilag felkínálhatnák saját fejlesztéseiket. Arról nem is beszélve, hogy az Apple bármikor meglépheti ugyanezt a Részvények esetén is, ami jóformán teljesen kiszorítaná a Yahoo-t az iOS platformról (a Safari keresőmotorjának kivételével), teret adva ezzel olyan szolgáltatóknak, mint a Bloomberg, CNBC vagy a Reuters.

ios7_yahoo

Fontos azonban megjegyezni, hogy valójában már eddig is a The Weather Channel biztosította az időjárás előrejelzési adatokat és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat (ami szintén egy partnerszerződés eredménye), a Yahoo csak feldolgozta azokat és a felületet adta a felkínált adatok megjelenítéséhez. Ami mégis meggyőzte az Apple-t a váltásról, az a The Weather Channel által biztosított olyan extra információk, amelyeket nem ad tovább a Yahoo számára. Ezek között található például a még pontosabb helyzetalapú időjárás adatok, ami azt jelenti, hogy Budapesten belül akár kerültekre lebontva is kapunk majd információkat; vagy az 5 nap helyett 9 napos előrejelzés, amelynek segítségével hosszabb távon is tudunk tervezni; illetve az aktuális időjárásra vonatkozó, a jelenleginél sokkal részletesebb, járulékos adatok megjelenítése (UV index, látótávolság, nyomás stb.) is.

Photo 24-06-14 20 33 56

Az Apple célja jelen esetben is a készülék gyári funkcióinak növelése és a felhasználók minőségi kiszolgálása, ez a lépés viszont a Yahoo-t kétségkívül nehéz helyzetbe hozhatja. Ha nem rukkolnak elő valami igazán nagy innovációval a közeljövőben, teljesen kiszorulhatnak a mobilszegmensből. A fennállásuk természetesen ezzel nem forog majd kockán, hiszen számos egyéb területen is képviseltetik magukat, viszont a havi 400 millió mobil szintű, aktív felhasználói forgalmuk egy jelentős részét az iOS platform teszi ki.

A Yahoo leváltásával, és a kiterjesztett információknak köszönhetően az iOS 8 őszi megjelenését követően az Apple sokunkat visszacsábíthat majd a gyári időjárás alkalmazás használatára, hiszen a megfelelő adatok függvényében nem csak az alkalmazáson belül kaphatunk hasznosabb, bővebb előrejelzési adatokat, hanem akár az értesítési központban is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. En yahoo-t hasznalok az appstorebol a gyari az nekem nem tetszik,keves solgot is mutat stb…

  2. En is Yahoo-t hasznalok, ha nem lesz a 8-ban, majd lesz az Appstore-ban.. 🙂

  3. Vajon az iOS8 alatt megkapja végre az iPad is az időjárás appot?

  4. @BoRRoNeo: Nem mindegy? Letöltesz egy random időjárás appot (akár a Weather Channel-ét), és iOS 8-ban már a Notification Centerben is megjelenhet a widget-je.
    Default Youtube app se kell, ha le lehet tölteni.

  5. nem is baj, nekem egyszer átállította (“magától”) a keresést (safariban) yahoora…

  6. egyébként a Részvényeken kívül még ott van a Yahoo-nak a Flickr is, ami integrálva is van az iOS rendszerbe…

  7. @nullzero: Nem akarok letölteni semmit. A gyári időjárás appot akarom és a számológépet. Vagy egy rövid magyarázatot, hogy miért nem kapom meg.

  8. A Yahoo időjárás app-ban a felsorolt plusz funkciók szinte mindegyike megtalálható…szerintem a ki nem adott W.CH. infók lehetnek a ludasak, bár ezekről itt nem esett szó. Leszedem az app-ot és kikukázom, hogy van-e titkos funkció 🙂


Add a Comment