fbpx Skip to content

Az Apple oldalán már elérhető egy új, belépő szintűnek tekinthető iMac típus, ami 21,5 hüvelykes képernyővel érkezik. Az iMac-ekhez képest ő lenne az “olcsó” gép, ami megváltást hoz. Nos, azért ez nem egészen így van.

Screen Shot 2014-06-20 at 12.31.05

A gép ára 349 990Ft bruttó, amihez társul egy asztali 1.4GHz processzor, 8GB memória, Intel HD5000 videó kártya és 500GB HDD. Ahogy a fenti képen is látszik, a nagyobbik társa, ami persze csak sebességben változik, 70.000Ft-tal drágább, de jóval erősebb processzort és Intel Iris Pro grafikus chipet kapott. Az 1TB HDD kvázi lényegtelen, a 8GB memória pedig maradt.

Screen Shot 2014-06-20 at 12.37.57

A kérdés rögtön adott volt, hogy ez a 70.000Ft-nyi különbség megéri-e, mekkora sebességre képes ez a készülék. A fenti táblázatban látszik, hogy az i5-4260U “csak” Dual Core (egyébként a legújabb 13-as MacBook Airben szinte pontosan ilyen processzort találunk, legalábbis típusra megegyezik), míg a nagyobbik társa már Quad Core. Inkább az a kérdés, hogy miért raktak bele egy régebbi HD5000-es grafikus processzort? Hiszen itt nem kell spórolni az akkumulátoron, sem semmin, igazán elfért volna egy Iris Pro is.

Frissítés: Közben hozzászólások között, megválaszolták, hogy a Processzor miatt lett HD5000, tehát nem volt más választás.

newimac20141099pricebanner

A 8GB memória ebben az iMac-ben nem bővíthető, ami azért egy picit fáj, de legalább 8GB-ot kaptuk, nem úgy, mint az Airben. Azonban az Airben legalább SSD van, ami a PCIe csatlakozónak hála hihetetlen gyors, az új iMac-ben pedig egy lassú 500GB-os HDD. Nyilván ezt érdemes cserélni, akik SSD-vel használják a számítógépüket, biztos egyetértenek velem. Ez persze egy iMac esetén nem 5 perc, sőt a szétszedés és a beépítés is garanciavesztéssel járhat.

Screen Shot 2014-06-20 at 13.06.17

Természetesen GeekBench tesztet is lefuttattak az új iMac-en. Ez igen csak siralmas számokat hozott, mintha egy MacBook Air lenne, és ezek a számok nem tükrözik a HDD lassú sebességét:

imac_14_4_geekbench

 Az SSD-vel felszerelt ultrakönnyű 13-as MacBook Air pontszámai:

Screen Shot 2014-06-20 at 16.04.44

Multi-Core pontszámokban 654 a különbség rossz mérést raktam be, tehát 58 pontosabban a különbség, ami nem túl magas, de azt sem állítanám, hogy a két gép sebességben megegyezik, tehát a 2 gép sebessége megegyezik. Az SSD miatt én inkább az Air felé hajlok, de a pontszámok (és a kijelző mérete) alapján az iMac a győztes. Nyilván az Air a 4GB memóriájával megint csak kevesebb, de ezen hardver elemek mellett a 4 vagy 8GB oly mindegy, mert nem fogunk videót vágni és nem fogunk rajta komolyabb grafikai munkát sem végezni, Excel és fotók, weboldalak nézegetésére pedig a 4GB is általában elég.

Screen Shot 2014-06-20 at 13.00.15

Ha pedig árban nézzük, akkor a 13-as MacBook Air 319.000Ft-ba kerül, és mellé egy 500GB-os külső tárolóval mondjuk 330.000Ft-nál tartunk, plusz hordozható lesz az irodai gépünk. De még mindig ott van 20.000Ft, amit elkölthetünk egy 19 hüvelykes LCD monitorra, ami ugyan nem lesz IPS, sem full HD, de az talán nem is létszükség az irodában.

Konklúzió

Saját véleményem szerint a belépő szintű iMac nem a legjobb választás, inkább akkor költsük rá azt a plusz 70.000Ft-ot és vásároljunk a nagyobbik modellből. Ettől függetlenül én továbbra is a MacBook Air felé hajlok inkább kiegészítőkkel, mint az iMac felé. Nyilván akinek fontos a 13-asnál lényegesen nagyobb, 21,5 hüvelykes kijelző, az az iMac-et fogja választani, de előtte azért nézzen körül, és inkább vásárolja a nagyobb készüléket.

Screen Shot 2014-06-20 at 13.32.20

Természetesen amennyiben eléggé elvetemültek vagyunk, akkor a MacBook Air mellé megvásárolhatjuk a Handrás által bemutatott brutális LG 34″ 21:9 UltraWide monitort, ami már szinte 4K képes. 🙂

Ti mit gondoltok erről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. Ugyanazt csinálták, mint az 5c esetében…kihoztak egy "olcsó" gépet, ami igazából egy korábbi gép (jelen esetben az alacsonyabb teljesítményű air) hardware-e más házba csomagolva…egyszerűen nem éri meg…na meg ez a HDD dolog nagyon gáz…

  2. Ez egy felejthető készülék!
    Inkább egy i7-es Mini + 24″-os Dell monitor, árban 50 eFt-al olcsóbb, teljesítményben 2-2,5x gyorsabb, fogyasztásban, helyfoglalásban, zajszintben ugyanaz, viszont könnyebben bővíthető mind memóriával, mind SSD-vinyó kombinációval.

  3. “Inkább az a kérdés, hogy miért raktak bele egy régebbi HD5000-es grafikus processzort?”

    A processzorban van a grafikus mag, ergo a kérdés értelmét veszti. 🙂

  4. Bár azt mondom, hogy az iMac az iMac, ezt max ellenségemnek ajánlanám. Ha egyszer rászánod magad, és pénzt gyűjtessz egyre, egy normálisat vegyél, nehogy csalódnod kelljen

  5. Ez nagyon gáz… Ennyi pénzért?!?!?!??!!?? Ebből a pénzből inkább Építek egy i7 4770k 32gb ram 256 ssd 3Tb hdd és még esetleg 780 Ti vagy sima 780!!! Hackintos rendszert… Már teszteltem egy ilyen… És ha nem szólnak, akkor észre sem veszem, hogy Hackintos! Az Adobe termékei gyönyörűen futnak rajta…

  6. @Put2: Hú de ügyes vagy! És ezt be tudod építeni egy ekkora monitor mögé? Esetleg úgy, hogy egy 200W-os tápegységgel menjen az is?

  7. Nekem az a véleményem, hogy vannak azok a hétköznapi emberek, átlag felhasznanók, akik nem nézik a teljesítményt, meg a vak számokat, csak szeretnének egy megbízható otthoni számítógépet, elérhető áron.
    Szerintem nekik teljesen megfelel ez a specifikáció, sőt irodába is tökéletes választás.

    Ugyan ezt gondolom az iPhone 5c-ről is. Nekem is megfelelt vona, ha nem lennék ennyire …

  8. 😀

  9. Az utolsó bekezdést nem igazán értem. Egy Macbook Air a maga kis integrált grafikus gyorsítójával meg bírna hajtani egy akkora felbontású monitort mint ezt az LG-t (3440×1440-es felbontással)?

  10. @ngergo100: Meg. A HD5000-rel szerelt Airek a 4K monitrokat “retinasitani” is tudjak. Nem rosszak mar ezek az Intel integralt GPU-k, csak jatekra, mert durva gpu igenyu munkara hasznalhatatlanok.

  11. @ef-dani: @hhx888: Köszi az infót, igen közben szóltak nekem is már. Javítom hamarosan.

    @ngergo100: Elbírja a legfrissebb Air igen. 🙂

  12. @ef-dani: Köszönöm megtisztelő szavaidat 🙂 Tényleg ügyes vagyok… 😀 Viccet félre téve..

    1.:) Nem akarom beépíteni 1 monitor mögé!
    2.:) Számomra nem lényeg az, h cipelhető legyen, mivel csak vágásra használom.
    3.:) Szerintem aki ilyent vesz az is leteszi az asztalára és ott használja.. nem fogja cipelgetni..
    4.:) Mert ha valaki hurcibálni szeretné, akkor az nem ilyent vesz, hanem laptopot.

    Ezzel csak azt szerettem volna mondani, h aki nem dől be a marketingnek, logikusan gondolkodik, nem pc-n akar dolgozni, és tud “Kompromisszumot” kötni, mivel tetszik neki az Apple OS, de nem elvakultan, hogy bármit megad mert Apple……. és ráadásul teljesítmény is kell, az épít egy ilyent… Igaz, kell 1 kis utána járás, mert össze kell válogatni a hardvert hozzá, hogy tökéletesen menjen, de a végeredmény egy 95% Apple gép.. Itt lép életbe a “kompromisszum” mivel nem 100% csak 95% 🙂

    És én állítom neked, h leültetnélek egy ilyen gép elé, úgy, h nem tudod, h ez nem “igazi” Apple gép, és dolgoznál vele, nem mondanád meg, h nem az… És ugyan azt a gépet kapod Töredék pénzért!

  13. @Put2: A nagy lóf*szt kapod ugyanazt a gépet. Ez All-in-one gép, nem egy bádogdobozos! Aki AOI-t vesz, azért költ rá többet, mint a te konfigurációd, mert fontos neki az esztétika és a fogyasztás is. Aki nem akar építkezni, de fontos a teljesítmény és az OSX, vesz egy erős CTO iMacet. Akinek még fontosabb a teljesítmény vesz egy Mac Prot. Akit nem érdekel se az, hogy hogy néz ki, se az, hogy mennyit fogyaszt, és építkezni is akar az épít magának egy Hackintost, valóban töredékáron (az iMachez képest, mert a Mac Prot Hacklival se rakod össze olcsóbban), de nem összehasonlítható a kettő.
    Sok idióta, aki 400.000 dollárét sportkocsit vesz, mikor már repülőt is lehet annyiért. Kb. ennyire tudod összehasonlítani..

  14. @ef-dani: Ebben igazad van! De nekem csak az számít, h menjen rajta az Adobe cuccai.. 🙂 A Mac Prot-t nem akarom összerakni, mert az tényleg nagyon baráti áru gép a tudásához képest.. De arra nincs pénzem.. Nekem csak azért alternatíva a Hackintos, mert nekem megfelel.. Aki teheti az vegyen igazi Apple cuccot. Én is azt venném, ha tehetném.. 😀

  15. Szarnak egy pofon! Ez olyan mint amikor egy 8GB os iPhonal jön ki az Alma cég hogy több legyen az eladás. Vigyék le az árát! Az appokból több lé jön be mint a gépek eladásából.

  16. A 4 Giga memória oltári kevés, a páromnak 4 Giga volt a gépében, a hajamat téptem, akár mikor dolgoznom kellett a gépével. Természetesen nem videót vágtam.

  17. @trigmegistos: A 8 Gigás iPhone másodlagos készüléknek tökéletes, vagy a gyereknek pl.

  18. @mremil: 4GB memória bőven elég, ott akkor szoftveres gondok is voltak, illetve függ attól is, hogy SSD van-e a gépben.

  19. Vagy cegre, vagy hasznaltan kell venni. Tapasztalatbol mondom, nem erdemes ezeket az “uj” gepeket megvenni. Lesz olyan aki megteszi helyetted. Had fizesse ki az afa -t, hiszen onnantol hogy elhozod a boltbol, mar 1/3 kevesebbet er.

    Az aron meg ne hobologjon senki. Ezek a gepek az asztali gepek Porsche -i, nem kotelezo megvenni, neked ott van a suzuki. Azt meg hogy kimittud hackelni, meg tartsa meg maganak. Vagy ossza meg egy hackintosh forumon. Nem, nem fogja az eletben azt az elmenyt adni a PC amit a Mac.

    A munkamat egy SSD -n tartom amit thunderbolton bootol az irodaban az iMac -em, otthon is, es a Macbookom on menet kozben is eletre tudom kelteni a rendszerem. Neked nincs ket egyforma PC -d.

    Es ez csak egy abbol a keves pluszbol amit a penzemert cserebe kapok.

  20. @twentyonetwo:
    Helló!
    “thunderbolton bootol az irodaban az iMac -em”???
    Ezt meg hogy. Ez engem is érdekelne 🙂 Írd meg légyszi! Köszi!


Add a Comment