fbpx Skip to content

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy rossz alkalmazást vagy zenét vásárolt és bosszankodott még azon a pár száz kidobott forinton is. Az iTunes és App Store felhasználói szabályzat lehetőséget biztosít pénzvisszatérítésre az elmúlt 90 napban vásárolt tartalmak esetén. A továbbiakban az ilyen visszatérítés igénylésének menetét ismertetném.

index_hero_2x

Próbáljuk elkerülni a hibás vásárlást

Az Apple rengeteg különböző tartalmat kínál az áruházaiban a kölcsönzéstől kezdve a zenéken, iOS és Mac alkalmazásokon át a könyvekig, hangoskönyvekig. Érthető módon ilyen kínálat mellett nem nehéz hibázni. Ezek elkerülésére szinten minden esetben van lehetőségünk, hogy belehallgassunk, belenézzünk az adott tartalomba, legyen az film, zene vagy könyv. Az alkalmazásoknál elérhetőek screenshotok, illetve szeptembertől az iOS 8-cal bevezetésre kerül a videós bemutató is az alkalmazásokhoz, ezzel is segítve minket a döntésben.

Visszatérítés kezdeményezése iTunes vagy iOS tartalom esetén

Első lépésként nyissuk meg számítógépünkön az iTunes-t, majd navigáljunk a Store részbe. Itt a képernyő jobb oldalán alul, a Quick Links résznél kattintsunk az Account linkre, majd adjuk meg jelszavunkat a felugró ablakban.

Screenshot 2014-06-15 23.58.29

Az adatlapunkra jutva görgessünk le a Purchese History szekcióhoz, majd kattintsunk a See All linkre.

Screenshot 2014-06-16 00.03.27

Itt megkapjuk vásárlásaink listáját. Amennyiben valamelyik tétel nem látszik, úgy lapozzunk a megfelelő gombok segítségével. Ha megtaláltuk a hibásnak vélt elemet, akkor kattintsunk a mellette lévő nyíl ikonra, majd a következő képernyőn válasszuk a Report a Problem nevű gombot, majd, ha több elem tartozik egy vásárláshoz, válasszuk a hibás vásárlás mellett lévő azonos nevű linket.

Screenshot 2014-06-16 00.09.46

Screenshot 2014-06-16 00.12.42

Ekkor megnyílik az alapértelmezett böngészőnk a korábbi listával. Itt az adott tételen meg legördülő listából ki kell választani a megfelelő indokot, illetve adni egy rövid leírást, majd a Submit gombbal elküldeni jelentésünket. Esetemben a Catan iPhone verziójára kértem visszatérítést, ahogy megnyomtam a gombot, már jelezte is a böngésző, hogy visszakaptam az összeget, ennek megerősítésére jött egy e-mail is néhány másodperccel később.

Screenshot 2014-06-16 00.14.37

Screenshot 2014-06-16 00.14.59

Mac alkalmazás visszatérítés

A Mac App Store esetén az eljárás kicsiben eltér az imént ismertetettől. A folyamat indításához nyissuk meg gépünkön az App Store-t, majd jobb oldalon a Quick Links alatt válasszuk a Support opciót:

Screenshot 2014-06-16 01.14.49

Ekkor megnyílik böngészőnk. Itt válasszuk a Contact Support menüpontot, majd kattintsunk a Get Started nevű kék gombra. Az itt betöltődő oldalon válasszuk a Purchases, Billing and Redemption opciót, majd a Mac App Store account billing pontot, aztán Continue, végül az E-mail gombra kattintva kapunk egy formot, amit kitöltve és elküldve elindíthatjuk a folyamatot.

Alternatív megoldás

A fenti oldalt böngészőből is könnyen elérhetjük, akár iOS eszközről is a következő útvonalon:  http://apple.com/support > Contact Us > Get Started > Apps & Software > Mac Apps > Mac App Store > Purchases, Billing & Redemption > Mac App Store account and billing > Continue.

Visszatérítés kezdeményezésére lehetőségünk van az Apple által kiküldött számlát tartalmazó e-mailben lévő Report a Problem linkre kattintva, mely a fent már említett weboldalra navigál minket. Onnantól a procedúra azonos.

Rohanó világunkban előfordul, hogy hibázunk, remélem a cikk segítséget fog nyújtani abban az esetben, ha a nem kívánt vásárlás már megtörtént és szükségét érezzük az ár visszaigénylésének.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Zsír! Köszi pont volt nekem is ilyen problémám az elmúlt napokban. Jó tudni ezt is!

  2. Nekem olyan volt hogy leszedtem vmi fizetoset erre az alatta levo is lejott szinten fizetos…akkor buktam a lovet,mert tudtam,hogy lehet visszakerni csak nem tudtam hogy.

  3. Ezek után az appal mi lesz? Értelemszerűen letörlődik, de aztán? Soha többet nem tudom leszedni az adott Apple ID-vel?

  4. Nem törlődik lesz az eszközeidről, csak frissíteni nem tudod meg persze újra letölteni sem…

  5. Én megcsináltam egy appal a refund-ot mert nem volt rá szükségem. Megkaptam az refundról szóló e-mailt de a pénzt nem… lehet hogy csak idő kérdése mire megjön?

  6. *a

  7. nekem másnap történt a jóváírás a bankszámlámon.

  8. Köszönöm.
    Kipróbáltam-sikerült.

  9. “The page you’re looking for can’t be found.” Miért kapom ezt az üzenetet, mikor feldobja a böngészőt majd bejelentkezek?

  10. Én vettem október 4-én egy appot ami óta ugye még nem telt el 90 nap és most vissza akartam kérni de ezt adta ki: This purchase is not eligible for a refund mit tudok csinálni?


Add a Comment