fbpx Skip to content

Nap mint nap szembesülünk a problémával, hogy eszközeink akkumulátora akár csekély használat mellett is hajlamos a gyors merülésre. A merülés gyorsaságát, és a rendelkezésre állás idejét számos tényező befolyásolja, többek közt mi magunk, felhasználók is: mennyit telefonálunk, mennyit használjuk a készüléket internetezésre, zenehallgatásra, filmnézésre, illetve mennyi, és milyen alkalmazásokat hagyunk megnyitva a háttérben.

iOS-8-battery

Ezek közül az utóbbi kiemelt fontosságú, hiszen a sok, háttérben futó alkalmazás adott esetben drasztikusan csökkentheti az akkumulátor töltöttségét, ezért is célszerű csak azokat futtatni a háttérben, amelyek feltétlen szükségesek. Ennek kezelésére nyújt majd nekünk segítséget az iOS 8. (Ugyanakkor nem javasolt mindig kilökni a multitasking nézetből az egyes appokat, mert az még akár jobban megterhelheti az akkumulátort.)

Az akkumulátorhasználatot részletező nézetekre a rendszerben Hamza Sood iOS-fejlesztő bukkant rá, aki már számos egyéb rejtett funkció felfedezéséről számolt be a publikumnak.

Aktuális jelentése szerint az iOS 8 képes lesz figyelni és rögzíteni alkalmazásaink használatának százalékos gyakoriságát, valamint ezeknek a fogyasztásra gyakorolt hatását. Mindezt persze meg is jeleníti nekünk – akár egy napon belül, órákra lebontva az akkumulátor fogyasztását – hogy még átfogóbb képet kaphassunk arról, hogy mely alkalmazások használnak az átlagnál több erőforrást, ennek függvényében pedig átalakíthassuk alkalmazáshasználati szokásainkat a hosszabb rendelkezésre állási idő érdekében.

ios-battery-usage

Ezek a kimutatások nagyon hasznos segítségnek bizonyulhatnak majd, ha pedig megfelelően tudjuk hasznosítani a kapott információkat, jelentősen hozzájárulhatunk a hosszabb üzemidő eléréshez. Azt persze ne felejtsük el, hogy az iOS 8 még a fejlesztés egy kezdeti stádiumában van, tehát rengeteg dologban változhat, és fog is változni, így az is elképzelhető, hogy a végleges kiadásban nem találjuk majd meg ezt a funkciót. Ettől függetlenül az operációs rendszerbe történő integráció mindenképpen egy pozitív lépés lehetne az Apple részéről, hiszen más platformokon ez a funkció jelenleg is csak külső alkalmazások segítségével érhető el.

ios-battery-usage2

Természetesen már iOS 7 alatt is van lehetőség hasonló statisztikák megtekintésére és a túlzott fogyasztás megelőzésére, számos alkalmazást találunk hozzá az App Store-ban, ilyen például a Battery Doctor, amit jó szívvel tudok ajánlani mindenkinek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Ez a batteri doktor mekkora egy PLACEBO. Értelme kb semmi.

  2. @dokk: Nem mondom, hogy nem vagyok szkeptikus némelyik funkcióját illetöen (gondolok itt a memória takarítására), de arra tökéletes, hogy statisztikázd például a töltések számát, mert ugyebár a Lithium-ion-os akksik töltésének is megvannak a szabályai, amelyek betartásával növelheted az élettartamát. (Szól, ha túl sokáig hagyod töltön stb.) Illetve megnézheted, hogy a készülékeden lévö alkalmazások közül melyek fogyasztanak sokat, és azokat kilöheted a háttérböl. Valamint a tárterület felszabadítás is egész hatékony, a cachelt és temp fájlok eltávolításával akár néhány száz Megát is fel lehet szabadítani.

  3. “más platformokon ez a funkció jelenleg is csak külső alkalmazások segítségével érhető el”

    A legmásabbik platformon (direkt nem írom le) legalább 2009 óta van, gyárilag.

  4. WP 8.1-ben nem találtam ilyen funkciót, Android esetében pedig információim szerint Play áruházból lehet hozzá szedni alkalmazásokat. De köszönöm az infót, utánanézek pontosabban.

  5. Tényleg nagyon régóta tudja a másik platform gyárilag, legalább 4 éve…
    http://youtu.be/WpdvhKXLwjE
    Az ilyen alkukímélő alkalmazásokról meg ne is beszéljünk kb semmi értelme, androidon roottal lehet, mert tudja szabályozni a procit, kapcsolgatni az antennákat ( GPS, Wifi, Bluetooth )

  6. Jol latom hogy nincsen mostmar edge/2g gomb ezt nagyon elrontottak!!! Aksi meg kevesebbet fog birni vagy valaki megoldast? Ezt jelezni kene az applenek

  7. @Máté Torma: nem fog tőle kevesebbet bírni. a készülék úgy van kitalálva, hogy megfelelően kezelje ezt. ráadásul a gyorsabb hálózaton a letöltés is gyorsabb, és emiatt kevesebbet is fogyaszt, mert nem állsz ott percekig várakozva, míg betölt valamit, hanem pikk-pakk megvan.

    ha elégedetlen vagy a készülékkel vagy az iOS-szel, akkor küldj visszajelzést az Apple-nek (angolul), másképp nem feltétlenül fogják tudni, hogy neked mire lenne szükséged: http://www.apple.com/feedback/iphone.html


Add a Comment