fbpx Skip to content

Nemrég megjelent Hegedüs Attila alkalmazásfejlesztő első önálló alkalmazása, a Brain Test – Stroop effect iPhone, iPod touch és iPad eszközökre. A játék a pszichológiai körökben jól ismert Stroop hatás alapjait veszi át: a szelektív figyelmet, a kognitív rugalmasságot és az agy feldolgozási sebességét teszi próbára szórakoztató, játékos formában.

screen568x568-5 screen568x568-6

A szabályok rendkívül egyszerűek. A játékos három feliratot lát:

  • egyet a képernyő tetején
  • egyet-egyet a bal és jobb alsó sarokban.

A feliratok szövege minden esetben valamilyen szín neve. A feladat az alsó két felirat közül annak a kiválasztása, amelyik szövege a felső felirat színét jelöli. A nehézség abban rejlik, hogy a feliratok színe nem feltétlenül egyezik meg az általuk jelölt színnel.

Például:

  • A felső felirat szövege “Zöld” és zöld színnel van írva.
  • A bal alsó felirat szövege “Piros”, azonban zölddel van írva.
  • A jobb alsó felirat szövege “Zöld”, azonban pirossal van írva.

A helyes válasz a “Zöld”, annak ellenére, hogy pirossal van írva, mivel a “Zöld” írja le helyesen a felső felirat színét.

Egy játék 60 másodpercből áll. Minden egyes jó válasz egy pontot ér, azonban a rossz válaszokért pontlevonás jár. A cél minél több pontot elérni az adott időkereten belül.

Az alkalmazásban két játékmód kapott helyet: Classic módban mindössze 2 szín – zöld és piros – között kell különbséget tenni. Ezzel ellentétben, Expert módban 3 pár színt kell megkülönböztetni: zöld-piros, lila-sárga, kék-narancs. Az Expert mód feloldásához legalább 50 pontot kell teljesíteni az alap játékmódban.

screen568x568-7 screen568x568-9

A GameCenter integrációnak köszönhetően ismerőseinkkel és más játékosokkal is összemérhetjük tudásunkat. A két játékmódhoz tartozó ranglisták mellett küönböző teljesítésre váró feladatok is elérhetőek.

A Stroop hatással kapcsolatos kutatásai eredményeit John Stroop Ridley 1929-ben publikálta először. Felismerte, hogyha egy szín nevét más színnel írnak, mint amit jelent, akkor a szó színének azonosításához szüksége idő hosszabb, és a hibák is sokkal gyakoribbak. A nehézség abban rejlik, hogy a szó olvasásakor az agy ösztönösen meghatározza a szó jelentését, azonban a szó színe csak később realizálódik – ha a két szín nem egyezik, interferencia lép fel, amit fel kell oldani.

Bár a játék szabályai egyszerűek, valójában egy nehéz és sok figyelmet igénylő feladatról van szó. A felhasználói felület egyszerűsége elősegíti a zavartalan koncentrációt, és letisztult, egységes megjelenést biztosít.

Az iOS 7-re és retina eszközökre is optimalizált játék ingyen letölthető az App Store-ból.

[appstore id=”791503877″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Kár hogy ios7. Kipróbáltam volna.

  2. Lumosity app ennek a sokszorosat tudja. Es pont van benne egy ugyanilyen is.

  3. Szép és letisztult app, gratula (vagy grAttila?)! 🙂 Viszont ha ez az ikonja, ami itt látszik, akkor ott még van helye a fejlesztésnek.

  4. A classic ranglistán 8. helyen állok 😛 tetszik nagyon 😀

  5. Srácok, nem vagyok hülye, de nem működik a logika… Ha jól értelmezem, a felső szó jelentése alapján kell eldönteni, h mit nyomok alul. Tehát, ha a felső szó a Green (bármilyen színnel), akkor nekem az a feladatom, hogy az alsó szavak közül szintén a Greent válasszam, akármilyen színnel is van írva.
    Na most vagy félre értelmeztem, és nem ez a feladat, vagy rossz az app. Barátnőmnek átküldtem ezt a cikket, ő is elolvasta az appon belüli használati útmutatót, és mielőtt bármit mondtam volna, ugyan erre a következtetésre jutott.
    Ezen logika mentén haladva, egyszer jó a válasz-egyszer nem.
    Hol a hiba?

  6. @Procisz: olvasd el a linkelt wikipedia cikket a Stroop hatásról, abból megérted.

  7. A felso szinnek a szinet kell alul kivalasztani, tehat felul levonek a szinet alul szoveggel.

  8. Nekem időnként crashel az app, amikor reklámot akarna behozni.

  9. Vágom…

  10. Én megajánlom neki a hónap játéka címet!

  11. Szerintem Provisznak igaza van. Sokszor nem egyértelmű a játék. Ha fönt az van irva, hogy Green pirossal, akkor alul arra kéne nyomnom, amelyik zöld. De nem fogadja el…

  12. @bberci

    Nem sikerült megértened a játékot. Vagy az angoltudásoddal van baj, vagy a felfogásoddal. Én az utóbbira tippelnék, ugyanis itt a hozzászólásoknál is leírták már MAGYARUL a játék lényegét.


Add a Comment