fbpx Skip to content

A Convergance egy nemrég megjelent, új jailbreakes tweak, amely az iOS lezárt képernyőjének (lock screen) széleskörű testre szabását teszi lehetővé. Egyébként ez a kiegészítő minden bizonnyal az idei év legnagyobb hype-ot kavaró cydiás fejlesztése is egyben (a kissé extravagáns helyesírású név már csak hab a virtuális tortán).

A tweak nemcsak újszerű felhasználói felület nyújt (a lock screen grafikáját elég radikálisan áttervezték benne), hanem például widgetek és gyorsgombok (toggles) hozzáadását is támogatja. Végül, de nem utolsó sorban, a fejlesztők számára egy API-val is rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy külsős fejlesztők is kiterjesszék a szoftver tudását, ahhoz további funkciókat adjanak.

A Convergance-et a Beállítások (Settings) alkalmazásból konfigurálhatjuk. Menüje három fő részre oszlik. Ezek közül az első a “Témák” (Themes) lap.

A tweak gyárilag négy beépített témát tartalmaz: Charcoal, Conceptual, Default és Thin:

Charcoal-vs-Conceptual

Default-vs-Thin

A téma kiválasztásán túl még megadhatjuk azt is, hogy szeretnénk-e vékonyabb betűtípust látni a képernyőn. Az iOS 7 óta tudjuk, hogy igen, persze, hogy szeretnénk. 🙂

Thin-vs-Thick-fonts

A beállítási menü második pontja az Interface (“Felület”) névre hallgat. Itt szinte minden olyan UI-elemet be tudunk állítani, amivel a készülék használata közben kapcsolatba kerülünk. Ilyen például a háttérkép vagy az akkumulátortöltöttség százalékos kijelzése. Ha valaki használja a LockHTML nevű kiegészítőt, akkor lehetősége nyílik arra is, hogy a LockHTML a Convergance-szel együttműködjön, így a két tweak egyszerre fejtheti ki áldásos hatását a grafikus felületre.

Az Interface oldalon találjuk a widgetek beállításait és a ki- és bekapcsolásukra szolgáló gombokat is. A fejlesztő három alapértelmezett widgetet épített be: RSS, Calendar (naptár) és Weather (időjárás). A widgetek tetszőleges sorrendbe rendezhetők és külön-külön is bekapcsolhatóak. Ezek a widgetek alapvetően jók, bár a három mintha kicsit kevés lenne. Az sem szerencsés továbbá, hogy – egyébként is kissé furcsa – kinézetük nem igazodik a témákhoz.

Convergance-Widgets

A gyors beállítások (toggles) engedélyezése is az Interface részben helyezkedik el. A gombok a már jól ismert Flipswitch keretrendszert használják, amely a neves iOS-fejlesztő, Ryan Petrich munkája. A tweaknek ebben a funkciójában tehát bátran megbízhatunk. A gombokat egyébként ujjunknak a lezárt képernyőn balról jobbra való elhúzásával érhetjük el. Itt említeném meg, hogy a jobbról balra történő “swipe” mozdulattal pedig a fényképező nyílik meg.

iPhone-Screenshot

Az egyik legjobb újítás pedig, amit a Convergance tud, az az albumborító képek részletes beállítása. Megtehetjük például, hogy teljes képernyősre állítjuk a borítóképet, ami gyönyörűen fest a kissé elmosódott háttérképpel együtt.

Convergance-Album-Art

A főmenü harmadik és egyben utolsó pontjában a haladó beállításokat (“Advanced”) érhetjük el. Innen például a felhasználói felület elemeinek az átlátszóságát, színét, vagy az ikonok alakját (szögletes vagy kerek) vezérelhetjük. Ha valaki igazi finomhangolásra vágyik, itt minden bizonnyal megtalálja a számára megfelelő beállítást.

Convergance-Advanced-01

Érdemes még megemlíteni a használat első lépéseihez feltétlenül szükséges nyilacskák jelentőségét is. A tweak négy elhúzható nyilat tesz ki a képernyőre, ebből a bal és jobb oldali jelentőségét már tárgyaltuk. A lentről felfelé mutató felhúzásával feloldhatjuk a képernyőt (ez egy nagy változás ahhoz képest, amit az Apple implementált az iOS-ben), a fenti nyilat lehúzva pedig a widgeteket nyitjuk meg.

Íme egy videó is a kiegészítő működéséről:

Konklúzió

A Convergance egy nagyon érdekes, újszerű ötleteken alapuló tweak, ám nem mentes a hibáktól sem. A legnagyobb hátulütője az, hogy lelassítja a Touch ID válaszát: a telepítést követően egy-másfél másodperccel tovább tart a Touch ID-nek kinyitni a készüléket. Reméljük, ezt egy frissítésben majd orvosolja a fejlesztő, Matchstic.

Ha valaki viszont tényleg szeret a legkisebb részletekbe menő irányítást a telefonja fölött, az bátran próbálja ki a Convergance-et.

A tweak elérhető a ModMyi repóból, 2,50 dollárért.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Hatalmas pacsi a Tycho-s háttérért 😀 Egyébként nagyon szuper ez a tweak, kár, hogy nem tudok törni jelen pillanatban.

  2. valhogy ios 7 óta nincs szuksegem tweakekre. minden megfelel ugy ahogy van, nem valtoztatnek rajta

  3. Touch ID-val működik?

  4. @sirelancelot: “A legnagyobb hátulütője az, hogy lelassítja a Touch ID válaszát: a telepítést követően egy-másfél másodperccel tovább tart a Touch ID-nek kinyitni a készüléket.”


Add a Comment