fbpx Skip to content

Már több napja érkeztek a pletykák, hogy érkezni fog egy frissebb MacBook Air széria. Persze folyamatosan találgattak az oldalak, hogy mit is kaphat az új Air. Mindenki várja már a Retina kijelzőt, a 8GB memóriát, esetleg az 256GB-os SSD-t. Szerintem idén egyiket sem kapjuk meg. Az Air teljesen az átlag felhasználónak van kitalálva, és pontosan emiatt a fentiek közül egyikre sincs szüksége.

overview_gallery_overview

Tehát a Macbook Air tegnap frissült, és nem Retina kijelzővel, nem 8GB rammal, hanem 0.1GHz processzor órajellel. Tehát most már nem 1.3, hanem 1.4GHz-cel kapjuk a kisebb Airt. Kérdés, mire volt ez jó. A processzor frissítés? Szerintem semmire, de nem csak a processzor változott, hanem az ár is! Közel 100 dollárral lett kint olcsóbb a készülék, ami hazánkban is érződik, ugyanis a bruttó árak a következőképpen módosultak:

11” 128GB régi ár: 309.900Ft – új ár: 289.900Ft
11” 256GB régi ár: 374.900Ft – új ár: 349.900Ft

13” 128GB régi ár: 349.900Ft – új ár: 319.900Ft
13” 256GB régi ár: 414.900Ft – új ár: 379.900Ft

Tehát a legkisebb Air már 300.000Ft alatt van, ami egyfajta lélektani határnak mondható. A kérdés továbbra is az, hogy Te milyen gépet vásárolj?

Nyilván ez a szokásaidtól függ, az Air a legtöbb esetben tökéletes választás lehet annak, aki leginkább internetezésre, videózásra, munkára használja, hogy dokumentumokat szerkesszen vagy levelezzen, adott esetben még 1-1 grafikai munkát, videó vágást is el lehet rajta készíteni. Az Apple 4GB memóriás és nem retinás Air elgondolása nem hülyeség, mivel a fenti dolgokra a retina teljesen felesleges, kivéve, ha neked külön szükséged van erre. A Mavericks óta a memória kezelés is révbe ért, a 4GB szinte mindenre elég és a gyors PCI SSD-nek hála a swap memóriát is gyorsabban eléri a rendszer. Én továbbra is azt mondom, hogy az Air kiváló gép, és kíváncsian várom, hogy mit tudnak még belerakni a közeljövőben.

overview_hero

Tehát jelenleg a 13-as Air ára 319.000Ft, azonban ha már retina kijelzős gépet szeretnénk, ami nem 4GB memóriával érhető el, akkor 469.000Ft-ot kell kicsengetnünk. Ez egyébként azt is jelenti, ha az Airbe retina kijelző kerülne, az sokkal drágább lenne.

A középső 13-as Retina MacBook Pro, ami 8GB memóriával és 256GB-os SSD-vel van ellátva, már komolyabb munkára is elegendő lehet. Itt videó vágást, kép szerkesztést és grafikai munkákat értek. Az új Intel grafikus processzor már elegendő sebességet ad, azonban 3D-s feladatokra sajnos nem használható.

Mi a helyzet a felső kategóriás, 15 colos Retina MacBook Pro modellekkel? Nyilván ezek már komolyabb munkákra is alkalmasak, főleg a bennük lévő i7-es processzor miatt, amit ne tévesszetek össze a CTO 13-asokkal. Jelenleg két 15-ös modell érhető el, ugye egy alap és egy komolyabb változat. Ez árban is meglátszik 180.000Ft a különbség köztük. Az alap 15-ös szinte mindenre jó, kikéve 3D-s grafikai munkákra: amennyiben ilyenre szeretnéd használni, vásárold meg a nagyobb modellt. Minden más esetben bőven elég lesz a kisebbik ebből is.

Screen-Shot-2013-10-26-at-12.16.05

(Saját táblázat, processzor sebesség szerint)

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

  1. Én azért hozzányúlnék ahhoz a képernyőhöz. Kimondottan jónak gondoltam addig, amíg a minit rá nem kötöttem egy IPS monitorra. Azóta itt van egymás mellet a kettő, elképesztő különbség van a színkezelés közt. Ha nem is retina, azt a TN panelt le kéne cserélni minél előbb. Ez már egy hatalmas előrelépés lenne a kijelzővel, bár én nagyon várom bele a retinát, hogy nyugdíjba küldhessem az imádott 2010-es modellemet.

  2. Sziasztok, a táblázat végén a score, hogy jön ki?

  3. A magok számát megszorozzák attól függően, hogy hányas Core i, tehát a 7est 7-el. A kapott szám faktoriálisát összeadják az architektúra számával, tehát az X86-ból a számmal. Ezt az értéket elosztják a processzor frekvenciájával. Rögtön ki is alakul az eredmény, vagyis az, hogy lehet ilyet kérdezni??

  4. @penge03: Úgy hogy a Geekbench 2-vel végig mértem az összes gépet és beleraktam egy táblázatba. 🙂

  5. @Bcsab1: szerintem elég normálisan kérdezte meg, miért kell ilyen fellengzősen válaszolni? Azért mert te esteleg értesz hozzá más nem biztos! Gondolom egyszer te is el kezdted valahol, és kérdéseket tettel fel te is 😉

  6. @nacigabi: Nem látod, hogy csak viccelődik? Jézus.. Összeadják az architektúra számával 😀 😀 😀 😀 Ez mióta releváns adat egy tesztpontszámban így, hogy 64et vagy 86ot adnának hozzá? Így a régebbi modellek magasabb pontot kapnának.. Meg a magok száma szorozva a coreI számmal? 486ossal biztos nyernék 😀 Jaj, ennyire csak nem fájhat gondolkodni.

    Amúgy ez iszonyat pici képernyő ennyi pénzért. 11 és 13??? Minimum 15, de inkább 17es képernyő kellene hozzá, mert ez így használhatatlan. A mobilok képernyője helyett a laptopokét kellene növelni 😉

  7. @Jecy: Ezért a pénzért a többitől is ekkora képernyőt kapsz ezekkel a képességekkel…

  8. 400e ft ezert?? 200 ert mar kaphato egy normalis windowsos gep, boven jo levelezesre netezesre meg videozasra is… Es a maradek 200 bol meg veszek egy full hd led tv-t 🙂 ezt az elmenyr meg az macbook air sem übereli 🙂 es van 2 ev gari a windowsos laptopra alapbol, jobb esetben meg 3, ugyanez a tvre is 🙂 es akkor az apple elmehet a faszba az 1 ev garijaval 🙂

  9. @boki1981: használtál már valaha Mac-et?

  10. Hasznaltam es jelenleg is hasznalok. Ipadet meg nem. De macbook pro , mac mini , iPhone amit jelenleg is hasznalok

  11. @boki1981: Össze sem lehet hasonlítani a 200 ezres gépet egy MacBookkal 😉

  12. Nem ez volt a mondandom vele…. Hanem az hogy hulye az aki 400e ft ert vesz egy airt azert hogy levelezzen , filmet nezzen es netezzen.

  13. @boki1981: Nyilván ez a szokásaidtól függ, az Air a legtöbb esetben tökéletes választás lehet annak, aki leginkább internetezésre, videózásra, MUNKÁRA használja, hogy dokumentumokat szerkesszen vagy levelezzen, adott esetben még 1-1 grafikai munkát, videó vágást is el lehet rajta készíteni.

    Aki csak netezni, levelezni, filmet nézni akar, annak ott az iPad.

  14. @boki1981:

    Xerinted melyik windowsos gep bir 12 orat? 🙂

  15. Nem tudom….
    Lenovo thinkpad x230,sony vaio duo 13, toshiba tecra r950, sony vaio pro 13 .
    Ezek 8-10 orat elmennek.

  16. @boki1981: És drágábbak, nehezebbek és nem is feltétlen vannak erősebb hw-vel felszerelve, mint a cikkben említett Airek 😀

  17. Igen, persze es van ezek kozul olyan ami 1 kg alatt van sulyban es a tobbseguk full Hd kijelzovel van szerelve es persze negymagos procival. Sony-k egyetlen hatranya a memoria bovithetosege….

  18. @boki1981:
    Aha… Linkeld már be ezeket légyszives. Én csak két magos kiszerelésben találtam őket, 1 kiló alatt egyiket sem, inkább 1,5+ de a hülye elnevezések miatt biztos másokat néztünk… A FullHD ekkora kijelzőn Windowson inkább hátrány, mint előny, tekintve, hogy nem tud normálisan skálázni.


Add a Comment