fbpx Skip to content

Nemrég összefutottam egy régi barátommal, Gergővel, aki épp a környéken geocachingelt az iPhone-jával, így hát kaptam az alkalmon és megkértem, hogy írjon róla egy cikket Szifonra, ha már ennyire lelkesen csinálja ezt, biztosan sokatokat érdekelni fog. Korábban már szerveztünk mi is hasonló játékot, amikor bambuszcetlikre lehetett vadászni Budapesten.

geocaching

Mi is az a geocaching?

A geocaching egy GPS-alapú játék, aminek a célja, hogy a világ különböző pontjain elrejtett ládákat egy GPS-t használó készülék (ez esetben iPhone) segítségével megtaláljuk. A Geocaching egyáltalán nem bonyolult játék, bár előfordul, hogy egy-két ládát megtalálni igencsak trükkös, az elrejtése vagy épp a feladványa miatt, de nagyon jól rá tudja venni az embert, hogy mozduljon ki többet a négy fal közül és adjon egy célt a kirándulásnak, vagy épp a városfelfedezésnek.

Ingyenes vagy fizetős app? Mi a különbség?

geocaching4 geochacing5

Az ingyenes változat elsőre csábítóbb lehet, mint a fizetős, nem csak az ingyenessége, hanem kinézete miatt is, de a látszat néha csal. Azok számára teljesen megfelelő az ingyenes verzió, akik éppen csak elkezdenék a geocachinget, vagy csak épp belekóstolnának. Az ingyenes alkalmazásnak több hátránya is van: csak a környéken lévő ládákat mutatja és abból se az összeset, folyamatos internetkapcsolatot igényel, és sok hasznos funkció hiányzik belőle, ami a fizetősben benne van. A fizetős verzió nem olcsó, viszont annyival többet tud az ingyeneshez képest, hogy aki ezt az egészet komolyan szeretné űzni, annak bőven megéri az árát.

A geocaching alapjai

geochacing3 geocaching6

A geocaching során úgynevezett ‘ládákat’ kell megkeresnünk. Minden ládának van neve, és pontosan be van tájolva, így könnyen azonosíthatóak az alkalmazáson belül. Válassz ki egy neked szimpatikus ládát, és indulj el érte! Többféle módon keresheted, az egyik a térkép alapú keresés, a másik pedig az iránytűs keresés.  Az iránytűs keresést akkor ajánlom, ha már 100 méteren belül vagy.

Hol vannak ládák? Hogy néz ki egy láda?

Minden láda internetes felületénél meg van adva, hogy miért ide rejtették el, Általában emlékmű, híres park, vagy más fontos földrajzi hely közelébe rejtenek ládákat.

geocaching7

Minden ládához meg van adva, hogy mekkora. Négy méret szerint vannak osztályozva, a legkisebb láda egy gyógyszeres doboznál kisebb, de én találtam már ceruzaelem méretűt is. A legnagyobb akár cipősdoboz méretű is lehet, de ez általában már túraútvonalak mentén jellemző. A városi ládák általában micro (legkisebb) méretűek.

geocaching2

A ládák sokféleképpen lehetnek rögzítve, lehet akasztva, mágnessel, kő alá téve, stb. A program előre nem mondja meg, hogy hol van, de ha nem találod az egy méteres körzeten belül, érdemes megnézni a ‘Hint’ fület, ahol általában pontos leírást lehet kapni a láda hollétéről.

Az alábbi videó jól bemutatja, hogy mennyire ötletesen lehetnek akár elrejtve ezek a geoládák.

Mi van egy ládában? Mit tegyek, ha találtam egyet?

Geocache-Log-Book

A ládában az úgynevezett logbook van, és ha elfér, íróeszköz és ajándék. A logbookba bele kell írni a felhasználónevedet, és a dátumot. Ajándékot akkor vihetsz el, ha hasonló értékben te is otthagysz valamit. FONTOS! A ládát ugyanoda kell visszatenni mindennel együtt, és TILOS elvinni. Ez egy bizalom alapú játék, több millióan játszanak vele, ne tedd tönkre más élményét!

Ha érdekel a geocaching, több információért látogass el a geocaching.com oldalra, amely magyarul is van, vagy célzottan a magyar geocaching.hu-ra, ami kifejezetten a magyar ládákat fogja össze, illetve töltsd le az alkalmazást.

(Megjegyzés: a .com és a .hu két külön oldal, így ha az egyiken regisztrálsz, az a másikon nem érvényes. A cikkben ismertetett alkalmazásban a nemzetközi oldalon elérhető ládákat találod meg, de a magyar oldalon több olyan láda is szerepelhet, ami a nemzetközin nincs fent.)

[appstore id=”329541503″] [appstore id=”292242503″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Ez egy nagyon jó ötlet. Lehet én is kipróbálom egyszer 😀

  2. Mi is nemrég keztünk bele a GC-be. Érdemes megemlíteni a kicsit drágább de nagyon jó GOS Kit alkalmazást. Ebben megjeleníthető a turistautak.hu térképe, amin szintén jelölik a GC ládákat,

  3. Elnézést, de elírtam a program nevét GPS Kit.

  4. Én a GC Tools-t hasznalom. A GC.hu oldalrol Copy-zom a koordinatakat es beillesztem a GC Tools-ba es azzal navigálok. Nem olyan egyszerű mint a gyári Gc alkalmazás,de ingyenes.

  5. A GPS kit tényleg nagyon jó. Én Munzee keresésre használom. Offline térképet lehet letölteni és a Túristautakat is bele lehet rakni. Most nagyjából 1000 budapesti Munzee adatait töltöttem le hozzá. Bőven megéri azt a pár eurót.

  6. GPS Kitbe hogyan lehet a turistautak terkepet nezni?

  7. nagyon jó cikk, eddig nemis hallottam ilyenrol. hogy mik vannak 🙂

  8. Mivel eleg sokat utazom europaban ezert latom a nemet kollegaimat mar evek ota ezzel szorakozni, lehet ideje beszallnom nekem is:)

  9. Akkor a link mégegyszer :-)http://turistautak.hu/forum.php action=thread

  10. Letöltöttem a GPS Kit-et és belinkeltem az itt
    megadott url-t, de nem tölt be semmit. Hol hibázok?

  11. Ha rákeresel a "turistautak gps kit" szavakra egyszerre, rögtön találsz egy leírást a turistautak.hu oldal forumán.

  12. A geocaching alkalmazás 8.9€ három hónapra, vagy ez csak valamilyen plussz szolgáltatás ára?


Add a Comment