fbpx Skip to content

Az Európai Bizottság április 2-án közzétett sajtóközleménye alapján 2015 karácsonyától a roamingdíjak eltörlésre kerülnek. Ez azt jelenti, hogy többek között a külföldön történő hívásfogadás és -indítás díjai megszűnnek. Alább a sajtóközlemény teljes szövegét közöljük.

logoeuropeancommission

Az Európai Parlament megszavazta a roamingdíjak eltörlését és a fogyasztói jogok kiterjesztését, valamint a távközlési piac fejlődését elősegítő intézkedéseket

Az Európai Parlament a mai napon a „behálózott kontinens” elnevezésű (az egységes távközlési piacról szóló) bizottsági rendeletjavaslat* általános szavazásának részeként megszavazta a roamingdíjak 2015 karácsonyától hatályba lépő eltörlését.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így fogalmazott:

„Döntésével az EU a polgárok mellett tette le a voksát. Felszámolni az akadályokat, könnyebbé tenni az emberek életét és csökkenteni költségeiket – voltaképpen ez az Unió legfontosabb hivatása.”

„Mindennapjainkban szinte mindannyian függünk a mobiltelefon- és internetkapcsolattól. Ezért tudnunk kell, mit vásárolunk, biztosnak kell lennünk abban, hogy nem vezetnek bennünket az orrunknál fogva, illetve lehetőséget kell kapnunk arra is, hogy adott esetben meggondoljuk magunkat. A szolgáltatóknak pedig meg kell adni a lehetőséget, hogy mindenkihez eljuthassanak, amit a most elfogadott rendelet nagyban megkönnyít számukra. Ezzel mindenki csak nyerhet.”

„2010-ben ígéretet tettem rá, hogy 2015 végéig felszámolom a roamingdíjakat – most egyetlen lépésre vagyunk ezen ígéret megvalósulásától.”

„Az igencsak szembetűnő roamingdíjak mellett kézzelfogható közelségbe került számos más akadály felszámolása is, hogy az európai polgárok bárhol a kontinensen nyílt és problémamentes kommunikációs hálózathoz jussanak”.

Következő lépésként az EU tagállamai tanulmányozzák a rendeletet, és a Bizottság reményei szerint 2014 végére megszülethet a végső megállapodás annak szövegéről.

*A Bizottság 2013 szeptemberében terjesztette elő a „behálózott kontinens” elnevezésű távközlési rendeletet . A jogszabály nagy lépést tesz a valódi egységes távközlési piac megvalósítása felé az EU-ban: megszünteti a roamingdíjakat, teljes körűen garantálja a nyílt internetet és megtiltja a tartalmak blokkolását vagy korlátozását, összehangolja a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások frekvenciakiosztását, átláthatóbb fogyasztói internet- és szélessávú szolgáltatási szerződéseket ír elő, és megkönnyíti a szolgáltatóváltást a fogyasztók számára.

Mi kíváncsian várjuk, milyen is lesz majd az EU területén belül külön költség nélkül telefonálni az itthoni előfizetésünkkel, és mondjuk az európai tengerpartokon nyaralva még akár a mobilinternetünket is használni.

Számodra ez mennyiben jelent majd változást? Mennyit használod (használnád) külföldön az előfizetésed?

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Így mostantól ha mondjuk az osztrák xy szolgáltatónál szeretnék előfizetni egy korlátlan beszélgetős csomagra új telefonnal, akkor lesz egy külföldi telefonszámom(ha nem lehet számhordozni), és a magyar ismerőseimet korlátlanul hívhatom túlszámlázás nélkül, és a benne foglalt adatforgalmat lepörgethetem itthon? Vagy erre lesz majd valami okosság, hogy ezt megakadályozzák….

  2. Attól függ…
    Mit jelent a mobilinternet hozzáférés? Használhatom az előfizetésemhez járó keretet vagy felárat kell fizetnem? Külföldi számra továbbra is emelt áron indíhatok hívást vagy az is “belföldi lesz”?
    Ha használhatom az előfizetésem és a külföldi is belföldi, akkor jelentősen változik. Ha nem, akkor maradnak a pre-paid turista SIM-ek.

  3. a mostantól természetesen jövő karácsony utánt akart jelenteni 🙂

  4. Ez érdekes kérdés, ha külföldi a szolgáltató, akkor a térerővel is jobban járnánk itthon, mivel bármelyik hálózaton lehetne telefon. Emellett az itthoni szolgáltatók is kénytelenek lennének normális tarifákat létrehozni a mostaniak helyett.
    Bár szerintem erre kitalálnak valamit, különben pl az itthoni szolgáltatók hatalmasat sz*phatnának.

  5. Ha szigorúan nézzük, akkor roamingdíjról szól a döntés.
    Az pedig ha nem tévedek azt jelenti, hogy ha a +36-os számommal, pl. Németországban vagyok, és hívnak, akkor most még fizetnem kell a hívásfogadásért, 2015 karácsonya után pedig már nem kell.

    Maradva Németországnál: ha előfizetek a német Telekom-nál, kapok egy +49-es számot, amivel Magyarországról is annyiért fogok tudni hívni minden +49-es számot, amennyiért Németországból tenném – 2015 végétől,
    de a +36-os számokra indított hívások már nemzetközi hívásnak fognak minősülni.
    Vagyis függetlenül attól, hogy melyik országban vagyok, a roamingdíjat nem kell majd pluszba megfizetni, de más országba indított hívás díját igen.

    Egyszerű példa, hogy miért nem annyira baba, ha így lesz:
    Ha átmegy egy céges flotta (vagy akár magánszemély) egy külföldi (pl. +49) szolgáltatóhoz, azzal az előfizetési díj lehet, hogy alacsonyabb lesz, és egymás között valószínűleg ingyen fognak tudni beszélni flottán belül,
    de ha magyar számot kell hívnia (ami valljuk be őszintén, Magyarországon elég gyakran előfordulhat…), akkor az már nemzetközi hívásnak számít, illetve ha a külföldi számot (+49) hívják itthonról (+36), annak a költsége is magasabb lesz, mintha magyar szám hívna magyar számot.

    Ha így lesz, ahogy leírtam, akkor sajnos @taylortish eszmefuttatása megdőlni látszik és nem tudjuk majd itthon kihasználni az esetenként jóval kedvezőbb külföldi ajánlatokat.

  6. @Vikitorony: Persze a hátralévő bő 1,5 évben úgyis körvonalazódni fog a dolog, és ahogy közeledünk az ígért dátumhoz, csak tájékoztatják részletesen a népet, hogy mit is jelent pontosan ez a döntés. 🙂

  7. Nos, szerintem azzal mindenképp számolnunk kell, hogy lesznek akadályok a használatot tekintve. Mobilinternet szempontjából biztos vagyok benne, hogy nem tudjuk külföldön EU-s országban használni, csak belföldön!
    A másik meg, magyar-magyarral ingyen tud kommunikálni EU-n belül, de más számmal kizártnak tartanám… Igaz elvileg a jelenlegi álláspontunk alapján, pl: Németbe vagyok, Német számot hívok a T-s magyar kártyámról, az ugyan annyiba kerül, mintha magyar számot tárcsáztam volna kintről… De addigra mindhárom szolgáltató vagy 3 ÁSZF módosítást kivitelezni fog minimum, szóval ne hagyatkozzunk előre olyan dolgokra, amiket megfognak gátolni… Hisz ebben business nem lesz a szolgáltatóknak… 🙂

  8. Lesz Full no limites Eu-s tarifa… Mar a Szlovakoknal van!

  9. @zeharom:
    Felvidéken (Szlovákoknál) melyik szolgaltatónál halottál ilyenről? :-O

  10. Lehet, hogy en tudom rosszul, de nem ugy volt, hogy 2014 nyaratol megszunnek a roaming dijak??

  11. @adam03108:
    Rosszul tudod, sajnos :smiley:

  12. Felvidéken pl az Orange szolgáltatónál van ilyen. Nekem ilyen csomagom van. 45€-ba kerül (Panter Pro 45 a neve). Korlátlan hívás minden EU-s vezetékes és mobilhálózatba is, korlátlan SMS szintén minden EU-s ország összes hálózatába és 3 000 MB mobilnet (jelenleg csak országon belül), efölött is ingyenesen netezhetsz, csak belassítják a sebességedet.

  13. @taylortish: Az lesz az “okosság”, hogy vinned kell az osztrák előfizetéshez bizonyos papírokat. Az osztrák lakhelyedről közüzemi számlát, az osztrák bankodtól számlakivonatot, munkahelyedről kereseti kimutatást. Úgy, mint itthon.

  14. szlovakiaban orange szolgaltatonal mar letezik ilyen megoldas, fizetsz mondjuk havonta fix 50€ es korlatlanul hivhatsz, sms belfoldrol kifele es kulfoldrol befele is, az egyetlen amit pluszba fizetsz ha kulfoldrol kulfoldi szamot hivsz

  15. Engem a hivas resze nem is annyira ereekelne. De az mar inkabb h a 2GB-ot külföldön is tudjam használni. Onnan már az imessage viber es tarsaival a kontaktok nagy reszet elerni.

  16. Nekem az angol EE szolgaltatonal van elofizetesem. Havi 42.99 a dij, ez korlatlan sms es beszelgetes valamint 4GB LTE internet valamint egy 5S ingyen. A telefonomat egyeb koltsegek nelkul hasznalhatom europa osszes orszagaban, Ausztraliaban, Hong Kongban, Indiaban, Pakisztanban, Kinaban es az Egyesult allamokban. Akarkit hivok, akarhonnan, akarmennyi ideig. Teljesen ingyen.

  17. A roaming díj nem egyenlő a nemzetközi hívás pluszköltségével. Külföldi számokat továbbra is drágábban hívhatunk majd. Viszont ingyenes lesz külföldön a hívások fogadása, és magyar számokat normál tarifával hívhatunk majd külföldről is (az EU-n belül).

  18. @Attila: teljesen ingyen = havi 15.000 Ft-ért. 🙂 Egyébként jól hangzik!!! Én is örülnék egy ilyen csomagnak…


Add a Comment