fbpx Skip to content

Erőfeszítés és pénz nélkül is lehetőség nyílik mostantól a rákkutatás támogatására és segítésére. Nem kell mást tenni hozzá, mint játszani. Játék közben pedig az alkalmazás észrevétlenül elküldi a kiszámolt adatokat a tudósoknak.

Az aszteroidák, üstökösök, űrhajók nem feltétlen tartoznak a rákos betegek kezeléséhez. Vagy mégis? A Play to Cure: Genes in Space nevet viselő alkalmazás egy olyan rák elleni projekt része, melynek célja, hogy a kutatásokat előrébb vigye és akár a rák kialakulását is megelőzze. Az iPhone-ra készült applikáció többek között, az online- és mobil póker piac legnagyobbjának, a PokerStars-nak támogatásával készült.

screen568x568-2

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy ez is csak egy űrhajós játék a sok közül. Tehát ahogy az megszokott: a játékos feladata egy űrhajó irányítása a végtelen világegyetemben, a lövöldözés, és az akadályok kikerülése. Ezekkel lehet pontokat szerezni, a pontok segítségével pedig űrhajónkat fejleszthetjük.

screen568x568-4

Ez a játék azonban sokkal többre hivatott! Az Element Alpha gyűjtése a játék mögött elrejtett genetikai adatállomány segítségével valódi génstruktúrákat hoz létre, amiket WiFi-hez kapcsolódáskor az illetékes tudósnak továbbít az applikáció. Ezáltal értékes információhoz juthat a kutatás a rákos sejtek kialakulásáról, amiket a tudósok később kiértékelhetnek. Emellett a megfelelő gyógyszerek megtalálását és megalkotását is elősegítheti a projekt.

Felmerülhet azonban a kérdés. Miért nem számítógéppel teszik mindezt? Az ok nagyon egyszerű. A lehetséges génstruktúrák száma túlontúl nagy, azaz nagy kalkulációt igényel. A szokásos módon számítógéppel számolás és értékelés nehezebb lenne. Illetve a több szem többet lát elve is fontos volt a játék megalkotásakor.

screen568x568-3

A játék grafikájának színvonala nem az aktuálisan kedvelt játékokéhoz hasonló, a játék tervezői ugyanis az egyszerű kinézetre törekedtek, hogy így a játék minél több típusú telefonon játszható legyen. A kinézetnél egyébként is sokkal fontosabb szempont, hogy a projekt és a játék terjedése által a rákkutatás meghatározó lépéseket tehet előre.

Az alkalmazást a Cancer Research UK nevű rákkutató alapítvány alkotta meg. A Google, a Facebook, az Amazon és a PokerStars a játék támogatói. Az utolsóként említett PokerStars a Play to Cure: Genes in Space játék mellett főként póker játék jellegű applikációiról ismert. A legkedveltebb online póker aréna illetve az iOS környezetben futó mobil póker nevet viselő játék is a PokerStarshoz kötődik.

Legelőször a 2013-as GameJam-en, a játékfejlesztők legnagyobb találkozóján említették meg az alkalmazás ötletét. Végül különböző fejlesztők és a fent megnevezett cégek közreműködésével kidolgozták a terveket és előkészítették a nyilvánosság számára. Később több cég is kifejezte érdeklődését az alkalmazás iránt. Különösen az egyedülálló koncepció és a játék héttere miatt került a figyelem középpontjába.

Jelenleg az iPhone-ok, és androidos készülékek használói számára érhető el az alkalmazás. Ingyenesen hozzáférhető, már több mint 50000-ren töltötték le. A pályák végén az adatok megosztása, azaz a tudósokhoz juttatása adatforgalmat eredményez, ami mobilinternetes kapcsolat esetén költségekkel járhat.

Ez az új, különleges applikáció a rákkutatás számára új kapukat nyithat meg. A mobilhasználók a játék által úgy érezhetik, ők is tudnak egy fontos ügyet szolgálni. Illetve más fontos kutatások számára is példát mutathat, hogyan lehet bevonni külső személyeket a kutatásba, hogyan lehet igazán megszólítani a mai embert, hogy segítsen.

Nem kell tehát bonyolult dolgot tenned, csupán letöltened az alkalmazást, és játszanod a szabadidőben.

[appstore id=”784643890″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment