fbpx Skip to content

A Mac Pro tesztben írtam a Sharp 4K monitoráról, ami egy átlagembernek sajnos használhatatlan, azonban munkára tökéletes választás. Időközben az Apple kiadta a 10.9.3 első bétáját, mely tartalmazza a natív 4K támogatást. Ez az első lépés az Apple részéről a 4K felé szoftveres tekintetben.

img_0756

A 9to5mac már ki is próbálta az új opciót. A kijelző felbontásoknál egy új menüpont jelent meg “natív” névvel, ekkor a külső 4K monitor ténylegesen 4K felbontásra vált, és ez tulajdonképpen “retina”. A Mac Pro-nál is tapasztaltam ezt, hogy bizony 4K-nál nem vettem észre pixeleket, olyan gyönyörű volt a kijelző, mintha a Retina MacBook Pro-n dolgoznék.

1093

Sajnos csak az idei late 2013-as Retina MacBook Pro-k támogatják a 4K-t, például HDMI porton keresztül. Tehát arra vonatkozólag, hogy az előző generációs rMBP vagy más régebbi Apple terméknél menni fog-e, egyelőre nincs információnk (de valószínűleg nem fog). További érdekesség, hogy az Apple weboldalán 24-30Hz-et írnak, tehát csak ekkora frissítéssel működhetne a külső 4K monitor, azonban különböző fórumbejegyzésekben többen állítják, hogy 60Hz-el is tökéletesen működik.

img_0755

Én továbbra is kitartok amellett, hogy jelenleg a 4K nem opció egy átlagfelhasználó számára. Kizárólag videósok, fotósok vagy más, nagy felbontást igénylő munkaállomások esetén lehet hasznos ez a képméret. A Sharp 1.2 millió Ft-os 4K monitorát érdekes volt látni élőben, de abban biztos vagyok, hogy ennek a felbontásnak még nem jött el az ideje. Kérdés az is, hogy mi a helyzet a Cinema Display-ekkel. Vajon 4K-ra frissíti majd őket 2014-ben az Apple? Ti mit gondoltok a 4K felbontásról?

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Csak az fáj, hogy a legújabbak támogatják csak. Jelenleg 160k-tól indulnak a legolcsóbb 4k-s monitorok (külföldről), karácsonyra lemegy 100 környékére, vagyis valószinűleg elég népszerű lesz. Ugyanakkor egy pc 4k képessé tétele az esetek 99%-ban egy driver frissitéssel jár (még egy gagyi intel hd3000 is tud 4k-t, még ha nem is használható 3D-ben), de egy macnél pedig fél millós kiadással.
    Már ha tényleg csak a legújabbak fogják támogatni – remélem nem lépik meg ezt.

    Nem értem miért csak videósoknak lenne jó a retina. Telefonon, ipaden baromi jó mindenkinek. Számitógépen miért lenne más?

  2. @skandigraun: Nem mindegy, hogy a felhasználói felület mekkora. Az iPhone-on, az iPaden illetve a Macbookon a retina felbontás nem jár az ikonok méretének csökkenésével illetve a grafikus felület is változatlanul jelenik meg csak jobb minőségben. Fél méterről meg sem mondod, hogy retina vagy nem retina iPad-et nézel, mert a teljesen felület megegyezik. Ez kis méret mellett hasznos. De egy munkaállomáson ahol 24-32″ méretű monitorokat használnak van hely, hogy ne ilyen megoldást alkalmazzanak, hanem a nagyobb felbontás adta plusz helyet is kihasználják. Egy 30-as 4K monitoron már nagyon kicsik az ikonok, a Word-ben a mentés gombot még eltalálni sem könnyű. A weblapok, melyeket általában XGA szélességre optimalizálnak, a képernyő negyedét tölti ki és olyan apró betűsek, hogy kiesik a szemed az olvasáskor. Ennek viszont előnye is van. Például egyszerre 3-4 különböző szoftvert futtathatsz, megkönnyítve a másolást közöttük vagy akár egy szoftvert is nagyobb felületen tudsz használni. A Photoshopban például áldás, hogy megnyitva a különböző tabokat még mindig óriási hely marad a munkafelületnek. Én egy 27″-es 2560×1440-es Dellt használok és baromi nagy feeling akár egy FullHD felbontás után is.

  3. Persze lehetne futtatni az operációs rendszert (OSX, Windows) az iPad-hez hasonlóan tehát, hogy a monitoron FullHD méretben jellenne meg a 4K-s tartalom. De a 30-32-es méretben így még túl nagyok lennének az ikonok és azért lenne használhatatlan. Ha volna 20-24″-es méretben is 4K monitor azt ebben a formában lenne érdemes használni akárcsak a retina Macbookok esetében.

  4. Pontosan! A1080p-s 4K-nak 20-24″ kozt van meg az ertelme “retinakent”. Nativan szerintem olyan 35″ kornyeken kezd jol lathatova valni.
    Ha az Apple megcsinalja a 4K-s Cinema Displayt, akkor 5120×1880-as panelt kell szerezniuk es ahhoz hozzaadni a retina beallitasokat. Viszont arra elvileg meg a Thunderbolt sem all keszen, hogy ennyi pixelt mozgasson. ha a 1080px2-es kepernyot teszik bele a CD-be az visszalepes.


Add a Comment