fbpx Skip to content

A napokban megérkezett a Facebook új alkalmazása, a Paper. A magyar Store-ban viszont még azóta sem érhető el, így nem annyira hírértékű az itthoni felhasználók számára sem, hacsak nincs valakinek amerikai ID-ja az App Store-ban.

Körülbelül 2 hete folyamatosan azzal reklámozza ezt az alkalmazást a Facebook, hogy teljesen megváltoztatja a hírfolyamunkat, és gyönyörű, új dizájnelemekkel teli alkalmazást kapunk. Röviden: egy új Facebook alkalmazást.

paper1

A Paper segítségével a Facebookon lévő híreket kapjunk meg egy új köntösben, ami – valljuk be – tényleg gyönyörűre sikerült. Az idővonal az új alkalmazásban vízszintesen “lapozható”, illetve jóval szebb és nagyobb felbontásban láthatjuk a képeket is, lásd a fenti képernyőmentésen. Az alkalmazás folyamatosan segít nekünk a navigációban, így körülbelül 5 perc alatt megszokhatjuk. Visszatért a Chatheads! 🙂 Így akik ez után vágyakoztak, most újra használhatják a menő chat felületet.

Összességében nem panaszkodhatunk, mert rendkívül szép és logikus alkalmazást kaptunk, ami szeretne valami egészen újat mutatni nekünk. Nos ez részben sikerült, részben pedig eleve halott ügy. Ahogy a videóban is mutatják, érdekes dolgokat, híreket kapunk rendkívül szép köntösben.

Azonban az emberek többségénél nagyon kevés az ilyen anyag. Így ez valójában csak akkor lesz használható, ha teljesen letisztítjuk a Facebook profilunkat: töröljük a kevésbé fontos ismerősöket, leiratkozunk megannyi oldalról és így tovább… Nyilván ezer körüli (vagy több) ismerősnél, vagy több száz oldalkövetésnél esélytelen, hogy azt kapjuk, amit a Facebook megpróbál bemutatni, és valljuk be, az emberek többsége nem úgy kezeli a Facebookot, ahogy kellene. Igénytelen hírleveleket, (adott esetben pláne kamu) játékokat osztanak meg, naponta elveszett dolgokat keresnek és találnak, vagy szimplán olyan dolgokra kattintanak, amik átverős linkekkel a tudtuk nélkül terjesztenek szemetet a nevükben, és még lehetne sorolni, de a lényeg, hogy ezzel mások hírfolyamát szennyezik be.

Screen Shot 2014-02-04 at 11.24.55

A Paper másik hatalmas problémája, hogy a háttérben a Facebook külön algoritmussal próbálja kiválasztani a számunkra érdekes tartalmat. Ez persze szerintem egyáltalán nem (jól) működik, így rengeteg olyan dologról maradhatok le, amit mondjuk egy időrendben álló hírfolyamban simán észreveszek. Megpróbálja helyettem eldönteni, hogy mi az érdekes számomra, ami nálam rögtön azt jelenti, hogy dobom is ki az appot. Lehet ez a fajta hírmegjelenítés másoknak tetszik, vagy könnyebbé teszi számukra a Facebookozást, de nekem ez egyáltalán nem jött be. (A sima Facebook appban ugyanakkor beállítható, hogy a hírfolyam időrendben legyen – lehúzzuk a tartalmat a frissítéshez, és felette kiválasztjuk, hogy “Most Recent”.)

Screen Shot 2014-02-04 at 11.29.22

Az ismerőseink híreiből felépülő hírfolyam mellett a Paper segítségével különböző kategóriákra is feliratkozhatunk. Ez része az alkalmazásnak viszont kifejezetten tetszik, mert a legnagyobb hírportálok bejegyzéseit olvashatom szép köntösben! Ez az, amiért mégis nyert nálam a Paper, mert itt tényleg olyan dolgokkal találkozom, amire ezt az alkalmazást kitalálták: minőségí képekkel, bejegyzésekkel. Amennyire nem működik az app a Facebook bejegyzéseknél, olyannyira jól működik a kategóriáknál. Remélem, hamarosan kapunk majd olyan frissítést, amibe saját hírportáljainkat rakhatjuk bele, mint egy RSS-olvasónál, és akkor teljes értékű lesz a Paper.

Sajnos a Facebook Paper még mindig csak az amerikai Store-ban érhető el, így azok tudják csak letölteni, akiknek van amerikai ID-ja. Óva intenénk azonban mindenkit attól, hogy a már meglévő magyar ID-ját állítsa át amerikaira, mert azzal csak gondja lehet később, és fizetős alkalmazásokat nem fog tudni majd letölteni egyszerűen (például csak Gift Card egyenlegből), mert az amerikai ID-hoz nem adható meg magyar bankkártya.

Aki tehát már most le szeretné tölteni a Papert, annak egy amerikai ID-ra van szüksége. Az amerikai ID létrehozása pedig korábbi cikkünk alapján egy ingyenes app letöltésével indítva nagyon egyszerű: Gyakori kérdések: iTunes Store account-ok (Apple ID)

[appstore id=”794163692″ store=”US”]

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Én tegnapelőtt este letöltöttem. Élt 1,5 percet, semmi értelme. A kategóriákba nem lehet saját feed-et adni, engem pedig marhára nem érdekelnek a (számomra ismeretlen) külföldi híroldalak. Az üzenőfalról leszippantott tartalom pedig egy káosz ezzel a megosztott képernyőfelülettel. A 10. szülinap nem jött be a Facebooknál, inkább koncentrálnának a “normális” alkalmazásra, mert tudnék tippeket adni miket lehetne javítani.

  2. Én is tegnapelőtt töltöttem le. Azóta is fent van. Nem váltotta ki teljesen a régi Facebookot, de egyre többet használom. A hírek se rosszak, szerintem mire eljut a magyar store-ba, szépen ráfejlesztenek a magyar hírtartalomra.

  3. én csináltam egy új ID-t hogy kipróbálhassam:) nekem nagyon bejött igaz vannak hiányosságok de összeségében többször léptem be róla mint a rendes fészbukkról 🙂

  4. azt mondjátok már el nekem, hogy egy ilyen programot mivel írnak meg? hogy készül el? mi az alapja amivel fut?

  5. magyaran a windows phoneos facebook alkalmazast megcsinaltak iphonera!:DDD zegy az egyben ugyanaz!:DD

  6. Sziasztok!
    Ez az uj facebook app eszmeletlen kiraly!!! Le is toroltem a regit! Ezt nevezem! Nem akad nem fagy, gordulekeny, pedig csak 4s en fut nalam… Aki nem arra hasznalja a facebookot mint a tini p*csak annak csak ajanlani tudom! Legalabb probaljatok ki! Megeri! Lehet nem tunik egyertelmunek a kezeles a kepek alapjan, de nekem elsore ment minden es megertettem

  7. Csinaltam egy USA ID-t es letoltottem.Nekem ez tetszik! Baromi egyszeru es jok a gesztusok! Like neki 🙂

  8. Szép-szép, de ha véletlen átlapozok egy hírt, lehet soha többet nem találom meg. Ha visszalapozok akár rögtön, már lehet egy másik hír van ott mert folyton változik…

  9. nem rossz, nekem az is elég, h nem kell a messengert (külön) használni.. 😀

  10. Még az angliai storeban sincsen ez az alkalmazás!

  11. Sziasztok! Mikortol lesz elerheto az angliai app ban?

  12. @kenzo.olh820: ezt a facebook tudja egyedül, de nem közölték.

  13. Jadeye: ok koszonom

  14. Sziasztok! Én is letöltöttem, bejővős az app. Egyetlen kérdésem lenne, hogy lehet ennél beállítani hogyha valaki ír nekem akkor azt úgy jelezze mint a messenger, eddig sajna nemjöttrm rá. Magában az appban bevan kapcsolva a notification.


Add a Comment