fbpx Skip to content

Múlt héten a CES-en figyeltem fel a LaCie termékcsaládra. Akkor érdekes és egyedi háttértárolókat mutattak be, amikkel felkeltették az érdeklődésemet, hogy emellett mivel foglalkoznak, ekkor futottam bele a kulcs alakú Pendrive családjukba.

IMG_0207

A család összesen 3 termékből áll, és ezeket is 2 részre szeretném bontani. Az első rész a PetiteKey és a Cookey, mivel ők még USB 2.0-n kommunikálnak, ahogy a legtöbb pendrive és számítógép manapság. Míg a harmadik izmosabb kolléga a Porsche Design nevet kapta, ő már USB 3.0-val van felszerelve. Mindegyik termék kulcs alakú, vagy legalábbis hasonlít hozzá, így nyugodtan hordhatjuk a kulcscsomónkra rárakva. Azért is figyeltem fel ezekre az eszközökre, mert szeretem, ha egy termék jól néz ki, nem csak hasznos. Legyen lenyűgöző valamilyen formában, fogjon meg engem, és emellett technikailag is azt kapjam, amire vágyom. Az elmúlt héten kipróbáltam és használtam is ezeket az eszközöket.

LaCie PetiteKey és CoolKey

A legkisebb változat 8GB háttértárral a PetiteKey nevet kapta. Manapság már szerintem 8GB alatt nem érdemes pendrive-ot venni, a PetiteKey egyik hatalmas előnye a 8GB háttértár mellé, hogy a legkisebb. Konkrétan alig nagyobb, mint egy pici kulcs vagy pendrive. Szinte bárhol elfér és rettentően könnyű. Ahogy az egész termékcsalád, ez is fémből van, ami természetesen karcálló. Így nyugodtan rakhatjuk a kulcsaink mellé, sőt, olykor ezzel akartam bejönni a bejárati ajtón. 🙂

IMG_0191

Az ütésállósága mellett vízálló is, sőt akár 100 méterig búvárkodhatunk vele, bár nem hinném hogy a víz alatt nagy szükség lenne egy pendrive-ra, de a vízállósága miatt plusz pontot érdemel! Jöjjön a sebesség teszt mely olvasáskor 14MB/s volt, tehát 14 megabájttal tudtam olvasni róla és 6 megabájttal pedig írni rá másodpercenként. Ez egyébként egy erős középmezőny felső határa. Mivel a leggyorsabb USB 2.0-s pendrive-ok 20MB/s sebességet tudnak olvasáskor és 6MB/s-ot íráskor. Így azt gondolom ár/érték és méret arányban egy nagyon jó választás. A 8GB-os változat 5980Ft-ért megvásárolható itt a cikk végén.

IMG_0202

Mi a helyzet a nagy testvérekkel? A 16 és 32GB-os változatot már CoolKey-nek hívja a LaCie, és persze egy picivel nagyobbak is. Persze nem hatalmasak olyan 5-5 milliméterrel lettek hosszabbak ezek a változatok, azonban fél milliméterrel vékonyabbak lettek. Ugyanúgy ütés és vízálló kivitelben kaphatóak és persze itt is szálcsiszolt fémmel találkozhatunk! Tehát a két termékcsalád kizárólag külső jegyekben tér el, mint például a nagyságuk, vagy kinézetünk. A 16GB-os változat 9980Ft-ért, a 32GB-os pedig 14980Ft-ért vásárolható meg itt a cikk végén.

LaCie Porsche Design 16GB USB 3.0

IMG_1403

A LaCie és a Porsche Design összefogott és készített egy igazán nívós és gyors pendrive-ot, melyet stílusosan Porsche Designnak neveztek el. A felső 2 terméktől méretben különbözik, ez a pendrive is víz- és ütésálló, azonban ugyanúgy 8 gramm, mint a többiek. Így egyáltalán nem nehéz és hasonlóképpen könnyedén felrakható egy kulcscsomóra.

P9210_Key_FrontBack

Ha már USB 3.0-s kivitelről beszélünk, nyilván fontos a sebesség. Olvasáskor 90-95MB/s sebességet mértem, míg íráskor ez körülbelül 20-30MB/s volt. Ez azt jelenti, hogy az USB 3-as kategóriájában sajnos nem éri el azt a sebességet, amit az ember várna tőle. Ez persze nem azt jelenti, hogy lassú, de más 3.0-s háttértárolók, például SanDisk Extreme, akár 150-200MB/s-re is képesek. Természetesen ár/értékben drágábbak is a gyorsabb pendrive-ok és persze kérdés, mennyire időállóak, például vízállóak-e vagy éppen rárakhatóak-e a kulcscsomódra. A 16GB-os változat megvásárolható 9500Ft-ért itt a cikk végén.

LaCie szoftver

Eddig csak a pendriveokról volt szó, azonban a LaCie nem csak hardvert, hanem szoftvert is ad. Minden pendrive mellé elérhető egy Private-Public szoftver csomag, mellyel biztonságban tárolhatjuk az adatainkat a kiegészítőn. Ezzel a szoftverrel könnyedén elkódolhatjuk a pendrive-ra tett kényes adatokat, illetve a háttértárolót akár arra is használhassuk, hogy kinyissuk a gépünket.

Screen Shot 2014-01-17 at 15.06.06

Minden pendrive mellé felhő alapú mentést is kapunk, ami hasonlóan elkódolt állapotban van, tehát csak mi férhetünk hozzá, vagy aki tudja a jelszót. A Wuala nevű LaCie-fejlesztés már régóta elérhető, és megbízható. Elérhető asztali és mobil változat is, így bármikor hozzáférhetünk a felhőben, biztonságosan tárolt adatainkhoz. Ezeket a szoftvereket én nem teszteltem, mivel nincs szükségem rájuk, de ha bármikor kellene, akkor ingyen elérem.

Konklúzió

Amennyiben nincs szükséged nagy tárhelyre, a 8GB-os változat szinte tökéletes választás, mert rettentően pici és könnyű. Itt a kérdés inkább az, hogy mennyire éri meg az USB 3-as Porsche kivitel, mennyire fontos neked a gyorsabb adatforgalom, van-e a közeledben USB 3.0-s port, vagy le fogod-e cserélni a közeljövőben a számítógépedet. Amennyiben mindezekre nem a válasz, akkor az USB 2.0 teljesen elegendő számodra, kívéve, ha a Porsche Design tetszett meg. Ez utóbbi termék csak a sebességben maradt alul a többi vetélytársával szemben, ettől függetlenül én ezt választottam itthonra, mert jobban tetszett, mint a többi, illetve USB 3.0-s a laptopom is. A LaCie szoftver megoldásait ugyan nem próbáltam ki, de több oldalt elolvasva arra jutottam, hogy nincs velük probléma. A termékeket itt tudjátok megvásárolni:

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Udv! Kulfoldrol is lehet rendelni?

  2. @rEdh1t: Na ez egy jó kérdés. Rendeld meg és akkor a kollégák felkeresnek jövőhét elején. Maximum töröljük a rendelésedet.

  3. Nem kötekedésképpen, de ugyanilyen kicsi, vékony és szép pendriveja van a Kingstonnak is, 11 körül lehet kapni USB 3-as, 64GB-sat… én érzem ezeket a Lacie eszközöket túlárazottnak?

  4. @hegyi: Értem amit mondasz, igazad is van. Azonban múltkor direkt bementem a MediaMarkt-ba hogy milyen pendrive-ok vannak. Hát eléggé csúnya volt a felhozatal nem is vettem végül. Aztán láttam ezt és azonnal megtetszett vettem magamnak egyet és gondoltam írok róla. Semmi hátsószándék vagy “vedd meg a túlárazott terméket” nincs, mivel én magam is használom és le is írtam a negatív dolgokat is.

    Az, hogy itt a blogon megtudod rendelni az azért van, mert nem szerettem volna külső oldalra linkelni, nyilván kapok valamennyi százalékot, de olyan dolgokról nem írnék, amit nem próbáltam ki, vagy nem használnék. Ha visszanézed a cikkeimet amik PR státuszúak mind, mind olyan termék amit én is használok ár/értéktől függetlenül.

    Természetesen ez a hozzászólás sem kötekedés volt csak próbáltam mindenre magyarázatot adni. 🙂

  5. @hegyi: Nem, ebben igazad van. Kingston már régóta árban, ár-értékben, és minőségben is a legjobb választás.

  6. Nos, ilyen kulcs pendrive-okat már régóta tonnaszám lehet kapni, szinte fillérekért. Nekem is van egy, mert általában ezt a formátumot promó célzattal szokták szórni, különböző cégnevekkel belegravírozva. Elég rákeresni a key pendrive-ra.

  7. “Mivel a leggyorsabb USB 2.0-s pendrive-ok 20MB/s sebességet tudnak olvasáskor és 6MB/s-ot íráskor. Így azt gondolom ár/érték és méret arányban egy nagyon jó választás.”

    még annyit akartam hozzá, hogy 16GB-s USB 3-as Kingston 3800 Ft, ami 40/10MB-ra (olvasás/írás) képes, ez a kis vacak meg jóval lassabb és 10000 Ft… hát 🙂

  8. Abban tudnátok segíteni, hogy egy pár éve külföldön vett, és elromlott LaCie Porsche Design külső HDD-vel hova tudnék fordulni Magyarországon?
    (Nem a HDD halt meg, hanem a gomb, amivel be lehet kapcsolni)
    Nem garanciát akarok érvényesíteni, hanem csak szimplán egy helyet, ahova ilyen hibával a LaCie vásárlók fordulhatnak.
    Köszi!

  9. Én Kingstone-t vettem ebayről, egy hét után meghalt és a kedves eladó vissza sem vette. Most Sandisket használok azzal nincs gond de Kingstone-t soha többet.

  10. @Lex01: “kingston” vagy “kingstone”? mert utóbbi könnyen lehet az eredeti helyett egy hamisítvány.

  11. Kérdés: honnan gondoljátok, hogy a porsche design az is víz- ütés- és karcálló? A lacie oldalán jártam, semmi utalást nem találtam rá. Ami azért rossz, mert a lényegesen olcsóbb PetiteKey esetében ott volt. Márpedig ha nem tolják az arcomba óriási betűkkel, hogy vedd meg, mert vízálló, akkor azért nem teszik, mert nem vízálló 😀 Ha elsiklottam volna felette, valaki linkelne egy vonatkozó részt? A videóban is csak azt láttam, hogy nagyon csicsa, nagyon acél (tényleg jól néz ki), de strapabíróságról egy szót se szóltak..:/

  12. @hbalu: Teljesen igazad van, sorry ezt benéztem javítottam a cikkben. Így már tényleg nem éri meg ezt venni, inkább a többit. 🙂 Majd én is cserélek bár az USB 3 miatt jobban tetszik még mindig.

  13. Kb. 20-22 ezerert van 64 GB-os Sandisk Extreme, ez hozzavetoleg 2x annyiba kerul mint a negyed akkora kapacitasu Lacie Porsche. Tehat sokkal olcsobb es a sebessege pedig eszmeletlen.

  14. háát én most vettem kb. a 3. pendriveomat fél éven belül…
    az egyik pont egy kingston (fémházas 16 GB) volt.. iszonyat lassú, kb. lefagyott tőle a gép másolásnál…
    a másik egy kulcs alakú kínai (ebay), az egy hét után meghalt…

    szóval lehet érdemes egyszer kicsit többet rákölteni…
    😉

  15. Ezek a soha többet szövegek nagyon jók .Ne vásárolj az ebayról. Nekem is vannak Kingstone cuccok,és tökéletesen működnek,de fogtam már ki sony memória kártyát ami selejtes volt, mégsem mondom azt,hogy soha többet sonyt.

  16. Valami datatraveller volt amúgy. Persze nem mondtam senkinek hogy ne vegyen de nálam marad a Sandisk.

  17. Én valamiért a Corsair survivor-ra esküszöm…. 5 éve használunk egy 16 gigásat,volt már boldog-boldogtalannál (nem megfelelő leválasztás)
    és még mindig jó.
    Valószinűleg az utódja is ilyen lessz,csak ugye usb3-as.

  18. gratulalok a cikkironak… felfedezte a spanyolviaszt! persze az ujszulottnek minden vicc uj
    kb 5-6 eve vettem eloszor Lacie Kulcsformaju pendriveot (akkoriban meg az 1GB-s volt a legnagyobb meret…
    azota mar mindenki arulja nem csak lacie néven és nem csak horror áron…

    sot pl a magyar kulcs programokat (nem feltetlen reklamoznam oket ezert csak korbeirtam 🙂 stilusosan kulcs formaju pendriveon adja
    sot a microsoft is a dealer oktatasain szivesen dobalja kulcsformaju cuccon az anyagait

    aki hasznalhato kicsi fem tokozasu pen-t keres annak a kingston DT 9 szeriájat ajanlom figyelmebe… eleg gyors (10/5) fele annyiba kerul mint a legolcsobb lacie es jobban birja a strapát…
    akinek USB 3 ra faj a foga, eloszor nezze meg hogy a chipre iras sebesseget, mert a lacie 20Mbyte/sec-es irasi sebessege siralmas (amit nem is kozolnek sehol a weblapon, csak teszteket lehet rola olvasni) egy normalis USB 3 pen 150-200Mbyte/seccel ir

  19. @NLQ: Gratulálok, hogy Te jártasabb vagy ebben a témában, de én nem ilyen fennhangon írtam meg a cikket, így azt hiszem nem ilyen formában kellene hozzám sem szólnod. Innentől ezt a beszélgetést lezártam, gratulálj magadnak. Bármilyen egyéb kérdést örömmel megválaszolunk a hello(kukac)szifon(pont)com-on.


Add a Comment