fbpx Skip to content

A WWDC ideje alatt az iOS 7 és az OS X Mavericks újdonságai miatt nem jutott itt az oldalon idő az Anki Drive-ra, pedig egy nagyon jópofa fejlesztés, de szerencsére a CES-en ők is képviseltették magukat, így újra szem elé került a téma.

anki4

Az Anki Drive egy iOS app mesterséges intelligenciájával vezérelt autóverseny, de nem csak ennyi. A kocsik ugyanis nem csak az appban léteznek, hanem kézbe is foghatóak, kicsit olyanok, mint amiket néha a müzlis dobozokhoz adnak ajándékba, de csak kinézetre olyanok. Ezek a kis kocsik egy előre megírt versenypályán mennek körbe-körbe és az app mesterséges intelligenciájának köszönhetően nem ütköznek egymásnak. Eddig nem is lenne akkora durranás, mert milyen az már, hogy a kocsik maguktól is tudnak menni. Természetesen az app segítségével mi is tudjuk irányítani a verdánkat: sebesség, kormányzás, de akár 180˚-os fordulatot is tudunk tenni vele.

De hogy mire is jó ez az egész? Eddig a felhasználó számára úgy tűnhet, hogy nem nyújt sokat a cucc, csak annyit, hogy a mesterséges intelligenciát és a gyerekjátékokat összehozza egy felnőttek számára is vonzó formába. De ez nem így van, ugyanis a kocsijaink a versenyek során pontokat gyűjtenek, melyek segítségével a képességeik fejleszthetőek, illetve fegyverzet és páncélzat is vásárolható. A verseny közben a megvásárolt felszerelés segítségével tudjuk eliminálni az ellenfeleket, ezzel biztosítva a győzelmet és az érte járó értékes pontokat.

Hivatalos videó a harci módról:

anki3

A kocsik elején található egy szenzor, aminek a segítségével érzékeli a pálya rejtett jelzéseit is (a fekete pálya alatt vannak jelzések amiket mi nem látunk, de a szenzor átlát a feketén és így azt is látja, merre tart a pálya), aminek segítségével nem csúsznak le a versenypályáról.

anki

Minden kocsinak van egy külön tartója, ami egyben a töltője is, illetve jár még a csomaghoz egy keréktisztító is. A kocsik a telefonokkal Bluetooth Low Energy-n keresztül kommunikálnak és a fejlesztéseket és extrákat nem az alkalmazás, hanem a kocsi tárolja azt, ráadásul örökké, így ha elcseréljük valakivel, vagy esetleg eladjuk kedvenc verdánkat, akkor az új tulajdonos minden fejlesztést megkap. Ez kicsit engem arra emlékeztet, mikor egy osztálytársam felhúzott egy World of Warcraft karaktert aztán jó pénzért eladta, mivel már annak a karakternek megvoltak a legjobb cuccok és nem kellett 1-es szintről elkezdeni vele játszani. A járgányok turbózásához közel kell csak őket tennünk a telefonhoz és érzékeli, hogy most nem versenyezni akarunk, hanem fejleszteni és ezután be tudunk lépni a garázsba, ahol csak a fejlesztési pontjaink szabnak határt. Mivel az alkalmazáson keresztül történik a fejlesztés, így mindegy, hogy a megjelenéskor vettük meg kocsikat, mert hardveresen ugyanolyanok maradnak végig, de ha jön egy frissítés az alkalmazáshoz, és érkeznek vele mondjuk új fegyverek, akkor azokat ugyanúgy a kocsira tudjuk szerelni.

Hivatalos videó a működésről:

Minél többet játszol a kocsival, annál többet tanul a te versenyzési stílusodról és taktikáidról, illetve az ellenfelekről is, de ezzel egy időben is, ha van olyan kocsi, amit az app irányít, akkor az is tanul, így egy idő után nehezebb lesz legyőzni, mert már ismer minket. Az alkalmazás által irányított járgány mesterséges intelligenciájának szintje állítható és például Hard módban a tapasztalt Anki versenyzők 90%-át le tudja győzni. Nekem nagyon megtetszett ez az egész, hogy a kocsik fejleszthetőek és tanulnak is és az egész nem csak egy iOS app, ez egyszerűen zseniális.

Sajnos az Anki Drive jelenleg csak az amerikai és kanadai Apple Store-okban, illetve az Online felületen vásárolható meg és az ára sem túl magyar-barát, de azt el kell ismerni, hogy egy nagyon komoly fejlesztés van a dologban, még ha ez elsőre nem is látszik a kis müzlis kocsikon. A kezdő csomag ára 199 dollár, mely tartalmazza a pályát és két kocsit, illetve a mindenféle védő és tároló dobozt. A további kocsik 69 dolláros áron kaphatóak.

Ha valakinek lenne ilyenje, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. 2014 01 20-án érkezik…

  2. Tényleg zseniális csak az ára húzós……


Add a Comment