fbpx Skip to content

Tegnap kézhez kaptam az új Retina iPad mini készüléket, az Air után picit vegyes érzéseim vannak, de afelől nincs kétség, hogy az új iPad minit az Air-hez hasonlóan remekül eltalálták.

IMG_9113

Nyilván a Retina kijelzővel az Apple nem tudott hibázni, sőt, már nagyon kellett ez a plusz a kisebb iPadbe is. A múltkori cikkben már megjegyeztem a következőket:

A Retina iPad mini külsőleg alig változott. Picit nehezebb lett, pontosabban 331 gramm, de még mindig könnyebb az iPad Airnél 140 grammal. Minimálisan vastagabb is lett, ez betudható annak, hogy nagyobb akkumulátort kapott. Ettől függetlenül ugyanúgy az összes kiegészítő jó hozzá, tehát azokat nem kell cserélnünk. A kamera ugyanaz maradt, ugyanúgy lightning csatlakozóval érkezik. Továbbra is elérhető ezüst színben, azonban a feketét itt is felváltotta a Space Gray vagyis az asztroszürke változat. A mini legnagyobb újdonsága a Retina kijelző és az A7 processzor. Ezek mellett nem lehet elmenni úgy, hogy ki nem próbálja az ember, ugyanazt érzed, mint amikor az iPad 3-at a kezedbe fogtad: egy új világ érkezett el hozzád kis méretben, pontosabban 326 ppi-ben.

A Retina iPad mini ötször gyorsabb az előző generációnál, ami nem is meglepő, mivel az első iPad miniben lévő iPad 2-es hardver manapság már elavultnak tekinthető:

150796

Miután kézbe vettem, ugyanaz az érzés fogott el, mikor az iPad 3-nál bevezették a retina kijelzőt, meg is kérdeztem magam, hogy “hogy nem vettem észre eddig a pixeleket”. Túlzás nélkül ismét magával ragadott a retina kijelző, amit már az iPhone 4, 4s, 5, 5s után már megszokhattunk, azonban a Retina iPad mininél ismét egyfajta újdonságot kaptam vele. Jelenleg egy régebbi iPad minit birtoklunk közösen a párommal. Vegyesek érzéseim voltak az újjal kapcsolatban még az Apple iPad eseménye alatt, mivel az iPad Air határozottan jobb lett.

IMG_9127

Amikor a kezembe fogtam az Air-t, rögtön az instant get érzés fogott el, míg be kell valljam, a mininél ezt annyira most nem érzem. Ugyan tényleg gyönyörű a kijelzője és rettentően gyors, de az Air az, aminél érezhető, hogy az Apple odatette magát és elképesztő készüléket rakott le az asztalra. Ettől függetlenül nyilván teljesen felesleges már régebbi iPad minit vásárolni, mivel a retina kenterbe veri, de érdemes elgondolkozni, hogy az Air-t vagy a minit vásároljuk meg.

IMG_9141

iPad Air vagy Retina iPad mini?

El is érkeztünk a cikk második feléhez, hogy számunkra melyik a megfelelő választás. Ha nem akarunk belemenni a számokba és egyéb dolgokba, elmondhatjuk, hogy szinte nulla különbség van a két készülék között, tehát attól függően, hogy melyik méret a számunka legtökéletesebb, úgy kiválasztjuk a készüléket is.

IMG_9136

[appstore id=”358801284″]

Amennyiben picit jobban el szeretnék merülni a részletekben, érdemes megnézni a számokat és felhasználási viszonyokat. Első a kijelző, mely az Air esetében ugye jóval nagyobb a mininél, tehát aki olvasásra használná a készüléket, egyértelműen kényelmesebben a nagyobb kijelző. Az Air hajszállal, de gyorsabb, azonban mindkét készülékben ugyanaz az A7-es processzor dolgozik és még az M7 koprocesszort is megkapta az új mini. Tehát hardverben a két készülék szinte hajszál pontosan megegyezik, az átlagember semmit sem fog észrevenni. Mindkét készülék ugyanolyan nehéz. Kezembe vettem az Air-t és a minit is, és teljesen ugyan azt az érzést kaptam, így ebben sem találunk hatalmas különbséget. Ugyanolyan vékony mindkét készülék, ugyanúgy nem vágja a kezünket és teljes mértékben hasonló akkumulátor idővel rendelkeznek. Átlagosan 10-13 órát simán internetezhetünk velük egész nap, és egyik sem melegedett a kezünkben, tehát már ezt is kiküszöbölte az Apple. A Retina iPad miniben ugyan kisebb akkumulátor van, tehát gyorsabban feltöltődne, mint az Air, de az pedig 10 watt helyett 12 wattos töltőt kapott, így még ez is hasonló.

IMG_9138

Továbbra is a méret az, ami a legnagyobb különbség köztük. Mindentől függetlenül nekem még mindig a mini mérete tetszik jobban. Sokkal kényelmesebben elfér a táskámban, a párom is kényelmesebben tudja magával hordani, mert még az ő táskájában is elfér. A retina kijelző egy olyan plusz dolog, amivel még vonzóbbá tették a minit, így amint lesz rá lehetőségem, valószínűleg cserélek majd az újra. Összességében azoknak ajánlom a minit, akiknek számít, hogy egy könnyű és kicsi táblagépet vigyenek magukkal mindenhova, illetve főleg a gyengébbik nemnek tetszik ez jobban. A férfiasabb, nagyobb iPad Air-t pedig főleg a játékosoknak és azoknak ajánlom, akik komoly munkát szeretnének végezni a táblagépükön.

Ahogy eddig is, amennyiben megvásárolnád bármelyik készüléket, én az iSTYLE Apple Premium Resellert ajánlom, mivel a készülék mellé rendkívül kedvezményes, mindenre kiterjedő biztosítást is köthetsz. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

31 Comments

  1. Csak is air !!!!!

  2. Most állok ipad air vásárlása előtt. Mivel a közelemben nincsen olyan hely ahol kipróbálhatnám, még a telekom üzletbe sincsen csak ipad retina így az a gondom hogy melyik szín az amit szebb. Jelenleg fehér iPhone-om van amit nem cserélnék le feketére semmi pénzért 🙂 és most nem tudom melyik illene hozzá jobban. Segítsetek, melyik a szebb?!

  3. Továbbra is nagy dilemma. Tetszik mind a kettő. Az Air egy igazi pad méret, hardcore készülék, a mini pedig praktikus és az ára is sokkal vonzóbb.

    Kézbe kéne fognom mind a kettőt…

  4. @becy: Amennyiben fehér iPhone-od van, mindenképp az ezüst iPadet ajánlom. 🙂 Tuti az lesz a befutó nálad ebben az esetben.

  5. @admin: Volt fekete iphone-om azt is szerettem és bejött de fehér iphone az üt mindent, nem fontos a szín annyira csak hogy megy e a kettő egymáshoz ha fehér és a másik fekete, mert az alja ha jól láttam és olvastam nem fekete?!

  6. Korrekt árazás, mindkét típus esetében kb. 15eFt-ba kerul egy inch. Így már tényleg az egyéni igény dönt…
    Csak tudnám melyiket válasszam 😀

  7. Most valóban igaz, hogy ez egy iPad csak kisebb kivitelben 🙂 Nem lehet belekötni, csak azt kell eldönteni a vásárlónak, hogy 8″ vagy 10″.

  8. Mintha azt a tetves biztositast csak az iStyleban lehetne megkötni.. Az összes apr nél ( annál a kettőnél( iStyle, iCentre)) meg lehet kötni ugyhogy tökmindegy hogy melyiknél veszed meg, mindkettőnél tudsz biztosítást kötni.

  9. @Tomek: Persze nem is állítottam, hogy az iCentre-nél nem köthető biztosítás.

  10. @becy: Szerintem ezüst iPadet vásárolj 🙂

  11. Mintha azt a tetves biztosítást csak az iStyle-nál lehetne megkötni, bármelyik apr-nél meg tudod kötni nem kell annak iStyle-nak lennie….

  12. Szandra nem lesz majd bemutatva?:D

  13. @noanme944: lol

    Ipad Air -t választanám 😉

  14. Korrekt volt a sebességteszt, csak épp András mindig fél másodperccel hamarabb indította az appokat… 🙂 Szerintem a régi iPad mini is iszonyat gyors, még mindig nem találtam appot amit ne gördülékenyen vinne. Mivel a pixeleket a régin se nagyon látom, asszem várok a cserével még 1 évet. Hátha akkor olyan újdonságok is belekerülnek ami miatt érdemes lesz váltani. 🙂

  15. Igen, és az ujjlenyomat olvasó is hiányzik mind a kettőből. Mi még nem váltunk, nem akkora előrelépés!

  16. Míg Szandra benne volt a bideóba addig nem nagyon érdekelt se az Ipad Air se az Ipad Mini 2…:) 😀

  17. Én meg veszek egy használt iPad2-t.Eddig nem volt iPad a családban,nem akarok ráfaragni,hogy ki se használom esetlegesen i5 és Macbook pro mellett.
    Nem mind1,hogy 60e áll benne vagy 150e,ha ott fog porosodni a polcon.:)
    Sebesség tesztek meg annyira nem győztek meg.
    Elég jól muzsikál még az az A5-ös proci.

  18. Csöccsel ezt is jobban el lehet adni… kár h nem tudtuk meg arra mennyire erzekeny a touchscreen… Handras videoi mindig alulrol neztek a beka segget, van ami nem valtozik…

  19. Delutan megvettem az iCentre-ben.
    iStyle-ban van már? 😀

  20. Én tegnap mászkáltam pont egy olyan helyen ahol volt iStyle és ha már ott jártam gondoltam benézek. Az iPad air már kint volt és mellette a sima mini így a kettőt össze lehetett hasonlítani. Én úgy voltam vele, hogy a mérete miatt nekem mégis csak az Air kéne. Nagyon király. Én iPadet eddig csak a kinézete miatt nem vettem volna, mert nem tartottam szépnek az eddigieket. A Mini már szép volt, csak kicsi… viszont most, hogy az Air is megkapta ezt a formavilágot, már sokkal inkább kellene, bár pénzem ettől még nem lesz rá.:D

  21. apropó, ha már ott voltam kipróbáltam az iPhone 5S-t is, és olyan, mint egy játéktelefon! 4S-em van már 2 éve, lehet ezért volt olyan fura, de annyira kéz idegen volt nekem… mintha nem lett volna semmi benne. Szokatlan volt. Olyan érzésem támadt, ha jobban rámarkolok összegyűrődik, mint egy alumínium fólia.

  22. Sziasztok! A hétvégén megvettem a minit! 🙂 állati jó kis készülék. Van egy ipad2 még mellette régebbről, amit a párom bitorol, de normális használat mellett (böngészés, zene, appok) nem vettem észre,h a mini annyival kenterbeverné az A7-es procival. 🙂 Mindemellett a kijelző egy álom. A készülék egy komolyabb autós játék alatt keményen felmelegedett, de még nem sütött. Kb annyira melegedett mint az iphone4 használat mellett töltőre dugva. 🙂
    Mindent összavetve egy szuper készülék.
    Ja azt még hozzáteszem,h ipad2 után nagyon furcsa ez a pici kijelző, de mivel nagyon sokat utazom, gondoltam ez lehet a praktikusabb.
    Kérdés. Mióta van Siri iPaden?
    Üdv

  23. A miniben épp az a jó, hogy nem olyan ormótlan nagy. Azt a hülyeséget meg nem kéne terjeszteni, hogy a mini a csajoknak való, az Air meg férfias! Nekem a mini mérete minden szempontból ideális, az Air-t pedig böhömnagynak találom. Nem vagyunk egyformák… Viszont egyáltalán nem érzem magam kevésbé férfiasnak, csak mert minit használok. 🙂

  24. Kedden megleptem egy ipad air-rel a Kedvesem,be is sírt az örömtől!:))
    4es volt előtte de azért érezhető a különbség,főleg súlyra meg azért meg kell hagyni,hogy gyorsabb és sokkal szebb is!
    Folyamatosan használja és kedd óta vasárnap rakta fel először töltőre!!!
    Valóban szép és ütős készüléket hozott össze az Apple!
    Minden nap úgy örül neki mint amikor kibontotta!
    Sokkal inkább ez ,mint egy mini!!

  25. Na tessék. Az Air való a nőknek, a mini a pasiknak. 😀

  26. Még egy dolog ami nem tudom,h iOS 7 specifikus hiba, vagy iPad. 1. Letöltöttem a Google mapsot, de nem jelent meg az ikon a főképernyőn csak újraindítás után. 2. Előfordult már,h a browser nem nyitott meg semmilyen linket az oldalon. Ilyenkor program kilő utána megjavul. (IOS 6-on sosem volt ilyen problémám) 3. Ami csak egy kérdés,h Szifon egyáltalán nincs iPadre?
    Üdv

  27. Én nem tudok dönteni:( A mini felé hajlok mert praktikus a mérete, elég gyors és minden igaz amit a cikkben olvashattunk, viszont az air, vagy a telefonom mellett nem értem hogy lehet azt írni hogy jó ez a kijelző mikor nincs fehér, nincsenek színek!!! Olyan mintha le lenne húzva a fényerő:S Akkor gondoltam hogy air… A második ikonra koppantás után lett valami furcsa, olyan mint mikor valami bénán felrakott csempét kopogtatsz a falon és hallod hogy némelyik alatt maradt levegő. A mini után amit rendesen meg lehet fogni ennek csak a sarkát… Jó lenne ha írna erre aki már megvette, nagy segítség lenne a döntésben!

  28. (A hozzászólás tartalma megsértette azt a morális és ízlésbeli határt, amit a moderálási elveinkben megfogalmaztunk, így törlésre került.)

  29. (A hozzászólás tartalma megsértette azt a morális és ízlésbeli határt, amit a moderálási elveinkben megfogalmaztunk, így törlésre került.)

  30. (A hozzászólás tartalma megsértette azt a morális és ízlésbeli határt, amit a moderálási elveinkben megfogalmaztunk, így törlésre került.)

  31. (A hozzászólás tartalma megsértette azt a morális és ízlésbeli határt, amit a moderálási elveinkben megfogalmaztunk, így törlésre került.)


Add a Comment