Nem szereted beírni a jelszavakat? Használd az iPhone-t és csak kopogj!

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pár napja vált híressé a Knock nevű fejlesztés, amit egy rendkívül jó videóval illusztrálnak a fejlesztők. Egyszerűen képtelen voltam elmenni az alkalmazás mellett, ki kellett próbálnom, de először nézzétek meg a videójukat:

Külön plusz pontot érdemel a marketingjük, mivel remek videót készítettek és persze a weboldaluk is megfelel a mai elvárásoknak, de lássuk, mennyire működik az alkalmazás.

Tehát a Knock app segítségével nem kell jelszót begépelni, hanem egyszerűen a telefon “kopogásával” kinyílik a gép és már használhatjuk is. Nyilván több probléma, kérdés is felmerül ezzel kapcsolatban. Először is, hogy mennyire biztonságos. Az app nem küldi el senkinek sem a jelszót és nem is változtatja azt meg. Biztonságos Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a telefonnal így ezzel sem lehet probléma. A másik dolog pedig az iPhone-on való kopogás. Az, hogy ez jót tesz-e a készüléknek vagy sem, jó kérdés. Erre nem igazán tudok választ adni, nyilván óvatosan kell kopogtatni és nem betörni a kijelzőt. :)

Screen Shot 2013-11-07 at 13.40.38

Először az iOS alkalmazást kell megvenni, ami 3.59 euróba kerül jelenleg. Ezután már csak az OS X-re kell telepíteni a Knock-ot, ami ingyenes. A kommunikációhoz Bluetooth szükséges, ami egy speciális módban kommunikál a telefonnal, ehhez persze minimum 4.0-s chip szükséges, ami az alábbi Mac-ekben és iPhone-okban van benne:

Screen Shot 2013-11-07 at 15.07.08

Ez a speciális mód többek között arra jó, hogy ne legyen folyamatos kommunikáció a két eszköz között, ezt úgynevezett low-energy-nek hívják, tehát alig használja az akkumulátort. A beállítás rendkívül egyszerű, elindítjuk a Bluetooth-ot az iPhone-on, megtalálja a Mac-et, majd párosítjuk vele. Ezután már csak 2 kopogás, és nyitva is van a gép, nem kell jelszót beírni. Mi is kipróbáltuk:

Konklúzió

Az elképzelés ugyan nagyon tetszik, de a megvalósítás már kevésbé működik. Sajnos komolyan meg kell “ütögetni” a telefont ahhoz, hogy azt az app érezze. Ez sajnos semmilyen beállítással nem módosítható, pedig jó lenne, ha esetleg érzékenyebb lenne és 1-1 kisebb kopogásra is kinyitna a Mac. Sajnos nagyon sokszor nem is érzékei a kopogást, illetve amikor alvásból nyitjuk ki, várni kell, míg a Bluetooth csatlakozik, ez körülbelül 1-2 másodperc. Így az alkalmazás csak azoknak lehet hasznos, akik munkahelyükön nem szeretnék sűrűn beírni a hosszú jelszavukat. Remélem hamarosan frissítik majd és raknak bele újdonságokat, mert jelenleg jó a koncepció, de szegényes.

Knock – unlock your Mac without a password using your iPhone and Apple Watch
  • Knock – unlock your Mac without a password using your iPhone and Apple Watch
  • Méret: 12.05 MB | Verzió: 2.0.2
  • Ár: 799 HUF | Értékelés:

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Sziasztok.Ez ugyan nem ide tartozik de valaki tud segiteni hogy az iphone 3gs-emen iOS 6.1.3 van ipad basband.A telefonom folyton leakad a Wifirol es amikor facebookozok akkoris mindig leakad pedig erzekeli!!!!!Valaki segitsen!!!!!

  2. Amúgy a mozgást érzékeli, ha gyorsan megrázod, nem kell megkopogtatni, nekem viszont nem volt gond ahogyan a cikkben írták, mindig szuperül működik…

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!