fbpx Skip to content

Érdekes cikk jelent meg a TUAW-on azzal kapcsolatban, hogy az autósok mennyit SMS-eznek vagy éppen emaileznek vezetés közben. Sajnos nekem is több ismerősöm vezetés közben szokott válaszolni 1-1 SMS-re vagy emailre, és ez tényleg nem biztonságos. Ugyan a statisztikák alapján a Siri ezen már javított Amerikában, azonban hazánkban esélytelen vele “beszélgetni”.

carmode

Az iOS 7-nek és az iPhone 5s-nek hála már egyre közelebb kerültünk ahhoz, hogy az iPhone is tudja, amikor épp vezetünk. Persze ezt még egyik alkalmazás sem használja, de például nagyon gyorsan tudna fejleszti az Apple egy úgynevezett autós módot, ami akkor kapcsolna be, ha mi úgy gondoljuk; illetve akár automatikusan is, ha több mint 20km/ó sebességgel megyünk, vagy éppen a kocsi Bluetooth-os vezérlőjére kapcsolódunk. Természetesen ilyenkor továbbra is lehetne telefonálni, például headseten vagy Bluetooth kihangosítón keresztül, de az SMS és az email írását megtiltaná, és automatikusan üzenhetne a partnernek a telefon:

skitched-20131104-125539

Ezzel nagyon sok balesetet megelőzhetnénk, és még csak nem is kerülne nagy erőfeszítésbe, hogy az Apple belerakja az új rendszerbe. Nektek erről mi a véleményetek, Ti szoktatok üzenetet küldeni vezetés közben?

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. Kiváló ötlet, végre kezdi használni az Apple azokat a dolgokat ami megkönnyíti az almások életet ! 😉

  2. Hmmm… ezek a fotók koncepció képek?

  3. Nem a készüléket kell korlátozni, hanem a fejekben kell rendet tenni! Ha akart vona az Apple ilyet fejleszteni, akkor nem hiszem el, hogy a 7-es verzióig vártak volna vele…….

  4. Az SMS kézbesítési jelentéssel is várnak még az iOS X-ig… 🙂

  5. Ha csak utas vagyok? 😀

  6. Az értelmesebbje ezt a piros lámpánál oldja meg… 😉

  7. Ne hogy már külön app kelljen ahoz, hogy valaki ne legyen hülye.

  8. Nagyon örülnék neki ha a buszon, villamoson, metrón, trolin, stb-n nem tudnék sms ezni meg e-mailezni esetleg letiltaná a facebook-ot is főleg amikor 1,5 órát buszozok Dunaújvárosba asszem az lenne az első dolog amit jailbreak után kivennék belőle……….. kivéve ha kikapcsolhatóra csinálnák……….

  9. Autó bluetooth nem minden autóban van, a 20 km/h dolog pedig tömegközlekedés esetén lenne zavaró. Szóval az autómata bekapcsolás nem működő képes (a repülő mód sem kapcsol be, ha 5000 méter felett vagy :D), de, mint bekapcsolható mód tetszik. 🙂

  10. @BPeti: nyilván ki lehetne kapcsolni az automatikus bekapcsolást, így nem zavarna metrón. Bár látom ezt nehéz elképzelni 🙂

  11. WP 8 autós mód. Automatikusan észleli ha a kovsi bluetooth egységére kapcsolódik, és tilt minden értesítést. A hivasokat is kilehet kapcsolni. Egy ilyen jó lenne ios-be is.

  12. MAGYAR SIRI!! Minden utolsó sziget nyelveire megcsinálták, de magyarra nem……….. Magyar ember fizessen 3-4szer annyit mint az amerikai és ne kapjon semmi hasznosat .. (Gondolok az iTunes rádióra is)

  13. @norbert05 iTunes Rádiózni is lehet: az apple id helyét maoról USAra tedd át, nyugodtan adj meg kamu címet stb, én is amerikai adatokat adtam meg 😉

  14. @BPeti: Dunaujváros:)

  15. Kicsit idegesítő lenne, ha mondjuk a buszon ülnék vagy csak simán utasként lennék a kocsiban és mindig ki-be kéne kapcsolnom…

  16. @mcfree: ott a pont! 🙂

  17. @ngtv: erről meg nem is beszélve… sztem agyament ötlet, igaza van annak, hogy a userekben kell “rendet” tenni…

  18. @admin: Nem elképzelhetetlen XD én is beleírtam…. de azt is kinézem belőlük hogy fixre berakják 😀

    @Laca69: Te is Dunaújvárosozol? 😀

  19. az SMSező vezetők nagyrésze folyamatosancsak autót használ, aki vegyesbe jár az meg kibekapcsol, a tömegközlekedő meg kikapcsolja ezt az opciót. hol itt a gond??

  20. Én a DRAGON Dictation-t szoktam használni, bár ez is csak fél megoldás.

  21. @Cydie imadom az iTunes radiot, de hihetetlen hogy mennyire eszi a mobilnetet.. Bar errol nem ok tehetnek, hanem a hazai mobilszolgaltatok.. Nem ertem mert nem lehet azt mint akar Angliaba vagy mashol, hogy normalis arak mellett korlatlan a mobil adatforgalom…

  22. Én nem hiszem hogy ez lenne a megoldás, bár ha csak egy gombnyomásra lehetne ki/be kapcsolni, akkor igazából nem érintene. Az automatikus bekapcsolás jelentősen korlátozna engem is, nem feltétlenül az vezet aki gyorsan halad. Ha ez benne lenne egy új frissítésben, és automatikus lenne, biztos nem frissítenék! Tudom, kétélű a dolog, mert sok ártatlant meg lehetne védeni ezzel, de szerintem nem ez a módja, mint ahogy korábban is írták már, a fejekben kell rendet tenni, nem a telefonok korlátozása a megoldás, szerintem.

  23. ezt a cikket miert kellett Pusholni??? sztem nem olyan nagy hordereju cikk hogy mindenkinek latnia kell… vagy csokkent a nezettsege az oldalnak???

    ahogy mas is irta: az emberek fejeben kell helyre rakni a dolgokat, ezt ebben az esetben sztem nem lehet egy appal

  24. Ha este pusholtatok volna egyáltalán nem lett volna zavaró, mivel automatikusan ne zavarjba megy a telefon, ès akkor nem is csipog, de az, hogy elolvasom a cikket és utána újra kijön pushban eléggé zavaró! Küldjetek cikkmegjelenéskor pusht, vagy nézzétek az alkalmazásban, hogy olvastam-e már és ha igen, akkor ne. Vagy csak fontos hírek esetén pusholjatok, de akkor se sokkal utána, mert roppant zavaró, ha már egy olvasott cikkről küldtök értesítést. Vagy legyen szabályozható az appban, hogy miről kérek, mennyi olvasatlanság után, mert a kikapcsolás nem nyerő, mert ha van vmi fontos akkor arról lemaradnék, de így ez csak zavaró. (És ez nem lehetetlen dolog ám, több játék is csinálja, hogy panaszkodik pushban ha X napig nem nézek rá, de nem egyfolytában)

  25. Az tetszene, hogyha vezetek, benyomom ezt a gombot és – ha nincs headset – akkor ha hívnak vagy üzenet érkezik, akkor jelez nekem valamilyen hanggal, neki pedig visszadob egy ilyen üzenetet.
    De ettől nem lesz kevesebb baleset, aki eddig SMS-ezett, nem azért tette, mert nem tiltja a telefonja 🙂

  26. @NLQ: a push-t tegnap küldtem volna ki, de akkor már nem akartam zavarni az embereket. Mi nem azért pusholunk hogy akkor jobb legyen a látogatottság többek között azért sem, mert bárki kikapcsolhatja. Azért pusholtam mert érdekes lehet. Ezek szerint még is csak érdekes volt mert elolvastad a cikket és hozzászóltál 🙂 és nem tegnap, hanem ma a push után.

  27. @BPeti: jó ez igaz 😀 a fixet én is.

  28. Neha meg egy-ket asphalt 8 menetet is lenyomok : D

  29. ” illetve akár automatikusan is, ha több mint 20km/ó sebességgel megyünk”

    Ezt a nagy baromságot! Egy autó minimum öt fős, de van 6-7-8-9 fős is, nem beszélve a buszokról és egyéb tömegközlekedési eszközökről… Akkor amint 20km/h fölé megy a járgány, az utasok kezdhetik átállítani a telefonokat? Hát nem véletlenül nem csinálta meg ezt az Apple…

  30. Sajnos ez nem megoldható és a gyökerek fejében sem tudsz rendet csinálni. Sokan fel se fogják hogy több tonnás eszközökkel rohangálnak és akár 50km/h sebességnél is tudnak halálos balesetet szenvedni vagy okozni.

  31. mivel nem vagyok telefonügyeletes, ezért majd válaszolok ha tudok… várjanak türelemmel míg szabaddás teszem magam.

  32. @admin:

    JECY-nel a pont… ejszaka kuldhetitek dnd megfogja… de hogy elolvasom a cikket, ra 20 percre jon a push ugyanarrol ezen huztam fel magam igazan, masodlagosan meg azon hogy valaki boffent egy cikket kulfoldon hogy milyen jo lenne ha 20 km/h felett autosmodba kapcsolna… erre ti ebbol cikket csinaltok ez oke es halas vagyok erte (nem kell 20 helyen angolul olvasni, mert ti eleg jol figyelitek a kul oldalakat) de epp multkor olvastam az egyik cikketeknek (asszem szifon app) hogy nem mindenrol kuldtok push-t csak a fontosakrol… nos ez messze nem a fontos kategoria

    a szifon FB ertesitesrol azert iratkoztam le mert mindenrol duplan ertesitettetek.. helyette megtalaltam magamnak a push-t de ha igy folytatjatok akkor ezt is kikapcsolom…

    Köszi
    NLQ

  33. egyebkent pedig hosszu emailek olvasasara ott van a accesibilityben a speak selection (ami tud magyarul is!)
    irasra meg ott a dragon dictation

  34. Ez hülyeség lenne a tömegközlekedésen utazóknak meg egyenesen szívás lenne.És mivel az apple jobban tudná hogy a felhasználóknak mire van szüksége így ki se lehetne kapcsolni és a szenzorok zabálnák az akkut ami harmat gyenge. I5-öm van és minimális használat mellett 3g/wifi/net folyamatos kikapcsolása mellett is csak 1,5-2 napot bír. A Siri használhatatlan nálunk tehát az max hátráltat, nem beszélve arról hogy a magyarországi gagyi lefedettség mellett nem is lehet használni normálisan szerver alapú programokat utazás közben. Bár egy tanítható betű felismerő program lazán használható lenne, a felhasználó hangjára beállítva és offline módon használható lenne mint sirit megelőző beszéd felismerési program. DE SZÓ MI SZÓ VEZETÉS KÖZBEN NEM KELL SMS-EZNI. OTT A TELEFON ÉS A KIHANGOSÍTÁSI FUNKCIÓ.


Add a Comment