fbpx Skip to content

Az Apple még június elején, a WWDC-n jelentette be, hogy a többek közt a Logitech és a Moga közreműködésével dolgoznak kontrollereken, melyek nem csak iOS eszközökkel, de Mac-ekkel is működni fognak és természetesen az MFi (Made for iPhone) program keretében készülnek.

kontroller4

Az MFi jelzés azért nagyon fontos, mivel rengeteg kiegészítőt lehet Apple termékekhez vásárolni, de jó részük nagyon gagyi és nem is működik rendesen a készülékkel. Gondoljunk csak arra, hogy az utángyártott Lightning kábelek egy jó része nem működik iOS 7-tel, viszont azok a termékek, amik megkapják a ‘Made for iPhone/iPad/iPod’ logót, azok biztosan rendesen működni fognak az eszközinkkel, ugyanis ezeket hitelesítette az Apple.

Két fajta kontroller lesz majd kapható Apple termékekhez. Az egyikbe dokkolni lehet majd a telefont, így a Lightning csatlakozón keresztül fog a két eszköz kommunikálni, és így akár ha a kontrollerbe egy akkumulátor is be lesz építve, akkor még játék közben tölteni is lehet az iPhone-t, ami nem egy haszontalan dolog. A másik fajta kontrollerbe nem lehet majd dokkolni a telefont, így Bluetooth-on keresztül megy majd a kommunikáció, de ez a fajta kontroller nem csak iPhone-hoz lesz jó, hanem Mac-hez is.

Én nagyon is alkalmasnak tartom az iPhone-t játékra, bár a 3,5 hüvelykes kijelzőt néha kicsinek érzem, főleg, ha valami olyan játékkal játszom, melynél mindkét oldalt kell gombokat nyomogatnom, így a hüvelykujjaim sokat kitakarnak a képből. Így már nagyon várom az 5s-em érkezését, bár szerintem még egy 4 hüvelykes kijelzős se a legalkalmasabb mondjuk Call of Duty-zásra. Viszont egy kontroller segítségével már igencsak élvezetes lehet a játék, hiszen az ujjunk nem takar semmit se ki a képből, illetve a kontroller kialakítása is pont arra lett kitalálva, hogy minden gomb pont ott legyen, ahol lennie kell, így kíváncsian várom, hogy végre megjelenjenek ezek a kontrollerek, ugyanis a mobil játékok egy új korszakát hozhatják el. Na, de lássuk csak, milyenek fognak érkezni.

Logitech

A Logitech-től egy dokkolós változatot láthatunk, mely iPhone 5-tel és 5s-sel biztosan működni fog, de az 5c esetén nem tudni még, hogy az bele fog-e férni, illetve hogy lesz-e esetleg valamiféle adapter, amivel akár az iPhone 4 vagy 4s esetén is használható – bár így egy kicsit féloldalas lenne. Arról nem találtam információt, hogy ebben lesz-e beépített akksi, amivel az iPhone-t tölteni is lehet, ezt majd meglátjuk. Azt azonban jó látni, hogy ebben a kontrollerben helyet kapott egy nyílás a kamera és vaku számára, így kiterjesztett valóságos játékokat is nyugodtan tudunk majd játszani vele.

kontroller1

Moga

A Moga egy igencsak praktikus kontrollert tervezett, ugyanis, amellett, hogy van benne egy 1800 mAh-ás akksi, még “össze is csukható”, amikor nem használjuk, így kisebb helyet foglal. Erről már biztosan lehet tudni, hogy 5c-vel is működni fog, ahogyan iPod touch 5G-vel is és persze iPhone 5-tel és 5s-sel is.

kontroller2

kontroller3

Neked hogy tetszenek? Te használnál ilyet?

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. iPhone 4S-hez lesznek majd kontrollerek?

  2. A fülesre használatára is van bennük valami megoldás? vagy örületbe kell kergetnem a mellettem ülőt pl a buszon , vonaton? amúgy érdekes …

  3. Ez a Moga jól néz ki!

  4. Beszerzek egyet,ha nem csilliárdokban mérik majd!
    Apple tv-n kényelmes lesz Dead Triggerezni.:)

  5. a felső képen lévő illusztrációt megcsinálhatná az Apple, mert ezekre ránézni is rossz 😀

  6. @xnotimeforlovex: előre is bocs, ha hülyeséget kérdezek, de Apple TV-én keresztül ki lehet tenni FIFA-át is a tv képernyőjére?

  7. @airness23:
    Tudtommal bármit ki tudsz rakni a tv-re,ami az ipad,iphone,mac képernyőjén van!
    Persze csak az airplay képes készülékekre igaz.

  8. Ipad-re is nagyon hasznos lenne, jobb lenne a jàtèkèlmèny, szerintetek vàrhatò majd ilyen??

  9. Bluetooth kontrollerrel biztosan tudsz majd játszani iPaden is

  10. @norbert05 remèlem!

  11. Én már így is boldog vagyok, mert az iPad-en kiválóán működik a Wii nunchuck-ja SNES játékokhoz is :))
    Ezeket pedig borsos áron fogják mérni, MFi = MegFizetjük azt az optimalizációt 🙂

  12. Király egy ilyen kell nekem!


Add a Comment