fbpx Skip to content

Tegnap jelent meg az App Store-ban a Helyes?! nevű alkalmazás. Nagyon megörültem neki, mert véleményem szerint kis országunk polgáraira bőven ráfér egy kis helyesírás-gyakorlás. 🙂

Magam igyekszem mindig igényesen írni, de jól jön azért, ha fel tudok frissíteni néhány kevésbé ismert vagy nehezebben észben tartható szabályt.

IMG_2396

Az egyes helyesírási szabályok szintekbe és csoportokba vannak rendezve. A játék lényege, hogy minden egyes pályán kapunk tíz szót, amelyet ki kell egészíteni. Ha sikerrel teljesítettük az egyiket, továbbléphetünk. A szavak kiegészítése nagyon kényelmes: csupán a kijelölt üres helyekre kell behúzogatni (fogd és vidd módszerrel) a felajánlott betűk közül azt, amelyiket helyesnek tartjuk. Ha minden betű a helyén van, az „ellenőrzés” gombra tappintva egy nagy zöld pipát vagy egy piros X-et kapunk, attól függően, hogy helyesen választottunk-e.

IMG_2397

IMG_2398 IMG_2399

Arra, hogy betűk elhelyezése gördülékenyen és gyorsan menjen, szükség is van, hiszen minden szót ki kell raknunk 15 másodpercen belül.

A fejlesztő néhány meglepetést is ígér (ezeket eddig még nem sikerült előcsalogatnom), valamit a legutolsó pályához érve a menüben azt is láttam, hogy idővel még több helyesírási szabályt fognak bevonni (egyelőre csak egyszerűbb hosszú-rövid magánhangzós, „j-ly”-os és hasonulással kapcsolatos problémákkal találkozunk a játékban).

Az app elvileg iOS 7-et igényel, és ingyenesen tölthető le a magyar App Store-ból, az app weboldala pedig a http://www.facebook.com/helyesapp. Egy jailbreakelt iPhone 3GS segítségével még azt is sikerült letesztelnem, hogy fut-e a program iOS 6 alatt is, és örömmel jelenthetem, hogy működik!

Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki az alkalmazáson dolgozott, mert szerintem egy nagyon igényes és hasznos fejlesztést kaptunk a kezünkbe. A kedves Olvasókat pedig csak biztatni tudom, hogy használják egészséggel, és műveljék igényesen anyanyelvünket. 🙂

[appstore id=”727622242″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. En szivesen jatszanek vele, de mivel azt tapasztaltam hogy az ios7 lassu az i4 en, ezert nem maradtam a 6.1 nel.

  2. Vagy maradtam 6.1 en:)

  3. OFF: iPhoneon a szifon alkalmazásból olvaslak titeket és a jobb alsó sarokba a beküldési dátumnál az időátállítás miatt -50 percet ír. Gondoltam felhívom rá a figyelmeteket.

  4. nem igazan ertem, miert előfeltétel ehhez az ios7 ?
    es mi lesz azokkal akik mar nem tudnak ios7 re frissiteni???

    csinaltak 1 jo kis progit, amit az emberek fele nem tud installálni…

  5. Király program, de én azért javasolnám a fejlesztőnek, hogy ne csak huzogatással lehessen a betűket odavinni, hanem dupla-tappal is a gyorsaság kedvéért. Valamint pont az idő miatt ne kelljen már külön az ellenőrzésre is nyomni, vagy választható opció legyen. (A Facebook megosztásban pedig benne lehetne, hogy melyik szintet összesen mennyi idő alatt teljesítette az illető)

  6. Fele? Az emberek többsége már frissített iOS 7-re. 3GS tulajok nem tudják csak használni egyedül.

  7. @iShaul: köszi, javítva, az óraátállítás kavart be. 🙂

  8. @admin: A 3GS tulajok, és az iPod tulajok kb 90%-a.

  9. @NLQ:

    Jelenleg azért szükséges az iOS7, mivel a “flat” design ehhez passzol igazán. Nem utolsó sorban pedig csak i4+ eszközökkel tudtuk tesztelni az appot.

    Természetesen ha a felhasználói igények azt mutatják, a következő verzióban már támogathatjuk az iOS6 rendszert.

    Ha szeretnél iOS6 támogatást az alkalmazásba, kattints a “like” gombra itt: http://on.fb.me/16DJYNh

  10. Első mondat: “ráfér egy kis helyesírás-gyakorlás” Szerintem nem kell a kötőjel! 😉

  11. Nem tudom tényleg mért kell ios 7? I5-ről írok de nem akarok feissíteni amíg lehet megtartom a 6-ot!Undorítónak tartom a 7-et!

  12. Puhi: az már pont 7 szótag, tehát kell

  13. @Puhi: összetett szó kötelezően akkor írandó kötőjellel, ha túllépi a kétszeres összetételt és a hat szótagot. A nemrég (augusztusban) foganatosított változások alapján pedig a 6-nál több szótagos kétszeres összetételeket is szabad (ám nem kötelező) kötőjellel írni. 🙂

  14. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  15. Én se frissítek 7re i4-en és nem is szándékozom, nem tetszik. Örülnék, ha iOS6on is futna…

  16. @admin:

    hogy gondolod hogy a tobbsege frissitett??? a tobbseg jo resze szerintem nem frisitett, mert pl vannak akik jailbreakhez vannak kotve

  17. @admin:
    Én sem az iphone 5 sem az ipad mini készülékemen nem frissítettem még 7-re, és nem is tervezem még egy darabig.
    És vagyunk még így egy páran mázlisták, akiknek még megvan a választás szabadsága, sokakkal ellentétben

  18. @veto @H2CO3
    De miért írnánk egybe? Szerintem csak simán külön kellene…

  19. “Egy jailbreakelt iPhone 3GS segítségével még azt is sikerült letesztelnem, hogy fut-e a program iOS 6 alatt is, és örömmel jelenthetem, hogy működik!”

    Én pedig örömmel jelenthetem, hogy nem működik i4 iOS 6.1.2 alatt! Még telepítés előtt kiírja hogy kell neki az iOS7.

  20. @mada: nyilván nem fog menni csak úgy magától, az Info.plist-ben át kell írni a követelményt 7.0-ról előtte.

  21. @Jadeye:

    Meglesem.

  22. i4,i4S no jb, szimplán csak eszem ágában sincs frissíteni, pedig tetszene ez az app.

  23. @Puhi: Mert összetett szó.

  24. @H2CO3:
    Gyors közvélemény-kutatást hajtottam végre, és kb. 50-50 % arányban írnák külön és kötőjellel az ismerőseim! Szerencsére egybe senki nem akarta… 🙂 Így ebből sem lettem okosabb… 🙁

  25. Véleményem szerint az, aki nem törődik a helyesírásával, az nem fog ilyen alkalmazást használni. Úgy gondolom, hogy az alkalmazás fejlesztőinek inkább burkoltabb formában kellett volna a közönség elé tárniuk a helyesírás fejlesztési kísérletüket.

  26. @Sandor89: @Sandor89: Úgy gondolom hogy azok a személlyek akik a helyesírása nem megfelelő az egy ilyen alkalmazás révén a szürkeállománya megterhelése nélkül képes fejleszteni a magyar helyesírási képességeit

  27. @Puhi: A biztonság kedvéért én megkérdeztem egy magyartanárt 😉 Akik külön írnák (“helyesírás gyakorlás”), azok összekeverik a birtokos jelzős szerkezetet (ami helyesen “a helyesírás gyakorlása” lenne) az összetett szóval (“helyesírás-gyakorlás”).

  28. @proszaky: Szerintem az, aki nem tud helyesen írni ÉS ez nem is érdekli, az nem fogja az idejét ilyen, számára felesleges dologgal tölteni. Ezzel szemben ha valaki nem tud helyesen írni, de szeretne, az inkább papír alapú megoldáshoz, esetleg internetes segítséghez fog folyamodni, de semmiképpen sem egy ilyen alkalmazáshoz. A letöltők nagyrészt (szerintem) olyan emberek, akik röhögni akarnak azon, hogy nem tudják a szó leírásának szabályát, nem pedig tanulni vágyók.

  29. @Sandor89: Eggyetértek veled de aki nem szeretné idejét azzal eltölteni hogy az interneten böngészi egy-egy szó helyes leírását vagy éppen nem egy szóra kiványcsi hanem csak gyakorolni akar vagy esetleg jákos keretek között akar tanulti ez az alkalmazás tökéletes.

  30. @proszaky: Ezzel nem értek egyet, valóban tanulni vágyók nem ezt fogják használni. Aki ezt az alkalmazást igénybe veszi, azt nem a tanulási megszállottság vezérli. (De rád is rád férne ez a program, ha ennyire tetszik. Példának okáért EGYetértek, kíváNcsi, de esetleg a vesszők is elférnének.)

  31. @Sandor89: Elöljáróban milyen jogon tegez le engem, másodsorban én nem azt állítottam ,hogy a tanulni vágyók vennék kézbe ezt az alkalmazást azt mondtam ,hogy a megszerzett tudást gyakorolni vágyók használják előszeretettel. Még utoljára bocsánatot kérek rettenetes helyesírásom ért de elgépelések mindenkivel történnek.

  32. Látja az lehet, hogy ÖNT megérti a rettenetes helyesírása, de nem értem, hogy az elgépelések hogyan kerülnek ide. Ennek ellenére a helyesírás-gyakorlás esetében igaza van.

  33. @Sandor89: Kacagtató volt ez a poén ,de nem ebbe a vitába illő az elgépelés pedig a ,,kiványcsi” esetében történt. Köszönöm ,hogy egyetért velem ,és jó éjjszakát kívánok!

  34. @proszaky: Elnézést az elgépelésért. Jó éjszakát kívánok


Add a Comment