fbpx Skip to content

Az óraátállítással rendszeresen meggyűlik az Apple baja az iOS-ben. Korábban az ébresztések maradtak némák az újévre vagy a téli időszámításra való váltáskor, de a mostani hiba a naptárban felvett eseményeket bolondítja meg.

101104-daylight-saving-time-changing-clock_28349_600x450

A hiba akkor jelentkezik, ha egy adott esemény átnyúlik az óraátállítási határon, és mondjuk hétfőn hajnalban ér véget. Egy ilyen esemény teljesen összekavarja a naptárban a kijelzést.

Ahhoz, hogy a hibát teljesen egyértelműen lássuk, hozzunk létre egy új eseményt. Kezdési időpontnak adjuk meg például a ma 22 órát (10.26. 22:00), befejezési időpontnak pedig a hétfő hajnali 4 órát (10.28. 4:00):

oraatallitas_naptar_01

Nézzük is meg az eseményt a mai nap végére görgetve, itt még minden rendben lévőnek tűnik, az esemény sávja elfedi az este tíztől éjfélig tartó időszakot. Ellenőrizzük ugyanezt a hétfői nappal is, itt is megvan a sáv éjféltől hajnali négyig, ahogy annak lennie kell.

oraatallitas_naptar_02 oraatallitas_naptar_04

Lapozzunk vissza most a vasárnapra, ahol egy igen furcsa dolgot fedezhetünk fel: noha a szombati kezdés és hétfői befejezés miatt az eseménynek az egész napot be kellene fedni, a sávja mégis véget ér 4:00-kor, pedig azt csak hétfőn kellene, hogy tegye:

oraatallitas_naptar_03

Természetesen a kezdési időpont mindegy, az lehet akár vasárnap is, a hiba csak akkor jelentkezik, ha a befejezés ideje átcsúszik hétfőre.

A hibáról természetesen már a 7.0.3 megjelenésekor vettünk fel hibajegyet az Apple felé, de mivel ez csak egy időszaki gond, így holnapig ezt már biztosan nem fogják javítani. Mindenesetre a hiba visszamenőlegesen megtalálható a 7.0.2-ben, és így feltehetőleg a 7.0.1-ben és a 7.0-ban is.

Az ébresztéseket ugyanakkor a tesztjeink alapján ez a hiba szerencsére már nem érinti, így például a minden hétköznap 6:30-ra beállított ébresztő 6:30-kor kíméletlenül meg is fog szólalni.

Köszönjük Kiss Patriknak, hogy felhívta erre a hibára a figyelmünket! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Kipróbáltan és tényleg így van

  2. Köszönjük, remek cikk!:-)

  3. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  4. a naptar ios 7-en alapbol hasznalhatatlan (lett)
    🙁

  5. Igen, sajnos nekem is csak ez az egy bajom van a naptár!! 🙁

  6. tök cool a naptár mibajotok vele??????????¿¿

  7. Nekem pl. az a bajom a naptárral, hogyha fel szeretnék venni egy időpontot, akkor a spinner, amin a perceket lehet beállítani, az iOS 7-től percenkénti beosztású (a 6-osban 5 perces volt), és be van ágyazva a scroll view-be (a 6-osban külön panel nyílt neki lent). Ez két dologhoz vezet:
    1. Sokkal többet kell görgetni a spinneren, hogy beállíts egy konkrét időpontot (ami nálam mindig 15, 30, 45 percre vagy egész órára esik, és szerintem nagyon sokan vagyunk még így vele)
    2. Mivel az előző pontból következően sokat szeretnél görgetni egyszerre, nagyon könnyen átnyúlsz a spinner területén, úgy viszont már az egész view-t scrollozod

    Mintha pont az Apple lett volna régebben nyűgös az appok felhasználói interfészére (mi hol legyen, hogy nézzen ki, mi merre mozduljon milyen gesztusokra). Erre sok évnyi fejlesztés után idedob nekünk egy olyan megoldást, amely hemzseg tipikusan kezdő UI designerek által elkövetett hibáktól. Nem mondom, hogy alapvetően rossz a koncepció, de mintha sok helyen össze lenne csapva, vagy nem lenne kellően átgondolva.

  8. ios 5.1.1-nél is már benne van/volt a hiba. most teszteltem a 3gs készülékemen..

  9. Nem egészen témába vágó, de ios 6-on az természetes, hogy nem állt át ma éjjel az óra?? Még csak pár hónapja vagyok iphone tulaj. Repülő üzemmódban volt éjjel, de a normálba váltásnál sem állt át. Ezt már 10 éve is tudta a nokia telefonom.

  10. Elnézést, átállt! Az asszony minden órát átállított a lakásban reggelre:)

  11. @kisai: volt ma már internetkapcsolat a készüléken? mert akkor biztosan át kell állnia. indítsd újra.

  12. Azért az elég para, hogy egy külsős app (week cal) jelzi a telefonkönyvben levő kontakt születésnapját, amíg a rohadvány új iOS naptár egy K..va szót sem szól, az értesítési panelről már nem is beszélve! Szégyelljék magukat ezek a kapitalista barmok, akik azt remélik, hogy tudnak legalább hasonlóan élvezhetőt létrehozni, mint a vaskalapos Jobs!


Add a Comment