fbpx Skip to content

Noha az Apple azt állította az iPhone 5s ujjlenyomat-olvasója kapcsán, hogy az csak élő szövetből képes beolvasni regisztrált ujjlenyomatot, bebizonyosodott, hogy ez nem igaz, mert egy lemásolt lenyomattal mégis sikerült átverni. Persze nem ez az egyetlen dolog, ami biztonsági szempontból problémás az iPhone-ok esetén úgy általában.

adat_biztonsag

Ujjlenyomat-lopás

Először is az ujjlenyomat levételéhez feltétel, hogy legyen egy használható lenyomat a készüléken. Ezt rögtön kiküszöbölhetjük azzal, ha olyan tokban hordjuk a telefont, aminek érdes a felülete. Egy ilyen felületről meglehetősen nehéz használható lenyomatot venni. A másik lehetőség a lenyomat levételéhez nyilván az előlap és a kijelző. Mivel ennek zsírtaszító (oleophobic) bevonata van, így ez már valamennyire nehezít a dolgon, de ez egy idő után elkophat, és nem feltétlen gátolja meg megfelelően az ujjlenyomatokat. Ez viszont egy matt fóliával szintén könnyen áthidalható. Ezek persze utólagosan alkalmazott megoldások, és noha jelentősen megnehezítik a dolgot, a készülékeknek enélkül is biztonságosnak kellene lennie.

Screen Shot 2013-09-10 at 23.13.59

Ezen felül a lenyomat megszerzéséhez és a másolat elkészítéséhez megfelelő eszközök kellenek, amik szerencsére nem képezik részét az átlagos tolvaj fegyvertárának. A megfelelő lenyomat megtalálása és előkészítése már önmagában is időigényes, és akkor még a másolat elkészítését majd annak száradási idejét még nem is vettük figyelembe. Ez szerencsére mind nekünk biztosít időt arra, hogy cselekedjünk.

Az Apple-nek itt elsősorban finomhangolnia kellene a Touch ID-t, hogy az valóban csak az élő szövetről legyen hajlandó beolvasni a lenyomatot – bár ez a finomhangolás nem biztos, hogy lehetséges… A másik teendőjük az lenne, hogy a készülék repülős módba kapcsolása után a lenyomat-beolvasással való feloldás tiltva legyen, és az iOS csak a jelkódot megadva engedjen hozzáférést a készülékhez.

A Vezérlőközpont, mint kockázati tényező

Kényelmes dolog, hogy még akár lezárt képernyőn is könnyen kapcsolgathatjuk mondjuk a Wi-Fi-t, ugyanakkor óriási hátrány, hogy nem lehet testre szabni, mely gyorsikonok jelenjenek meg a felhúzható opciók között. És mivel mobilnet hiányában a készülék bekapcsolt állapota és egy kósza Wi-Fi az egyetlen reményünk a készülék visszaszerzésére, így sem a Wi-Fi, sem a repülős mód gyorsikonja sem segít nekünk, a LED-vaku zseblámpaként való használata meg talán nem ér ennyit.

Így jelenleg javasolt a Vezérlőközpont letiltása a zárolt képernyőn, mert ellenkező esetben a tolvaj egyszerűen azonnal repülős módba teszi a készüléket, és máris rengeteg ideje van arra, hogy megtalálja a megfelelő ujjlenyomatot, amit aztán lemásolhat és használni is tud majd, hiszen a készülékre nem fog megérkezni a törlési utasítás internetkapcsolat hiányában.

A letiltáshoz menjünk a Settings (Beállítások) appban a Control Center (Vezérlőközpont) menüponthoz, majd kapcsoljuk ki annak elérhetőségét a lezárt képernyő esetén:

control_center vezerlokozpont

Ezt már egyszerűbb lenne javítania az Apple-nek: lehetővé kell tenniük, hogy a Vezérlőközpontban található gyorsikonokat testre szabhassuk, és letilthassuk a szükségteleneket vagy biztonsági kockázatot jelentőket. Emellett egyúttal figyelmeztetnie is kellene a felhasználót, hogy mely opciók használata jelenthet biztonsági kockázatot, vagy ezeknek az elérhetőségét eleve meggátolni akkor, ha a készüléket jelkódzár védi.

A jelkód-kérő képernyő is lehet veszélyforrás

Az alapértelmezett jelkód 4 számjegy. Szerencsére itt több hibás próbálkozás után a rendszer adott időre letiltja a próbálkozót (adott esetben a készülék tartalmát is törölhetjük automatikusan), ami valamennyire megnehezíti a dolgot. Ettől függetlenül a 4 karakteres kód összesen 10000 lehetőséget ad (0000-9999), ami meglehetősen kevés. Ráadásul az iOS teljesen egyértelművé teszi, ha mindössze ezt a 4 karaktert kell beütni, hiszen 4 kis körrel jelzi ebben az esetben.

Érdemes kikapcsolni az egyszerű, 4 számjegyes jelkódot, és megadni valami bonyolultabbat és hosszabbat. Ezt a Settings (Beállítások) appban a General (Általános) menüpont alatt a Passcode Lock (Jelkódzár) opciónál tehetjük meg, ahol egyúttal Sirit is érdemes letiltani a zárolt képernyőn:

passcode_lock jelkodzar

A másik, bár kisebb horderejű probléma itt, hogy amennyiben bonyolult jelkódot adunk meg, ami 4 karakternél hosszabb, viszont csak számokat választunk ehhez, akkor a billentyűzet automatikusan számbillentyűkre vált, ezzel is egyértelműsítve, hogy csak számjegyekről van szó.

Persze hiába van hosszabb kódunk, ha minden egyes karakter lenyomásakor az felvillan, illetve kattan a hangjelzés. Így mondjuk a buszon már a billentyűhangból meg is jegyezhető, hogy 6 karakterről van szó, és a vállunk felett átkukucskáló számára a felvillanó számok alapján pedig meg is van a kód.

Az Apple-nek több dolgot is változtatnia kellene a jelkódzár esetén. Egyrészt a lezárt képernyő nem szabad, hogy rögtön felfedje, hogy hány karakteres a jelkód, vagy hogy az ujjlenyomat-olvasás be van-e állítva, másrészt pedig mind a hangjelzést, mind a karakterek felvillanását vagy alapból ki kellene kapcsolja, vagy egyszerűen kellene rá egy opció, ahol a felhasználó ezeket egyenként letilthatja. Más gyártók készülékein a pontokat összekötős megoldásnál is jelzi a végén zölddel a megoldást, ami –ha az így összekötött ábra nem túl bonyolult– azonnal felfedi, mit kell felrajzolni a nyitáshoz. A helyes megoldást sosem lenne szabad kijelezni, azt a felhasználó maga úgyis tudja.

Másodlagos email-cím a készüléken

Ha a tolvaj már hozzáfért a készülékünk tartalmához, hiába nem tudja az Apple ID-nk jelszavát, magát az ID-t ismeri (hiszen azt kiírja az App Store, vagy a Beállítások alatt az áruházak, esetleg az iCloud menüpontja is), így kérhet ehhez a címhez egy jelszó-emlékeztetőt. A másodlagos email-cím jelszavát ugyan szintén nem fogja tudni, ám ha ez a másodlagos fiók be van állítva a készüléken, akkor arra megérkezhet a jelszó újbóli megadását lehetővé tévő email. Itt ha tolvaj megfelelően gyorsan csinálja meg az internet engedélyezését, majd újbóli tiltását, az email megérkezik, de a távoli törlési és zárolási parancs még nem. Az Apple ID-nkhoz tartozó másodlagos címet tehát nem javasolt beállítani a készüléken, de ha mégis megtettük, akkor a készülék elvesztésekor első dolgunk legyen megváltoztatni az érintett fiók jelszavát, így a friss emailek már nem érkezhetnek meg majd a készülékre, és így a tolvajhoz.

Az Apple teendője itt az lenne, hogy a rendszernek minden egyéb előtt azt kellene ellenőriznie az internetkapcsolat felépülése után közvetlenül, hogy van-e a készüléken függő törlési kérés vagy nincs, és csak ezután adjon hozzáférést bármi más folyamatnak az internethez. A másik, hogy figyelmeztesse a rendszer a felhasználókat arra, hogy a másodlagosként megadott cím beállítása a készüléken biztonsági kockázatot jelent.

PIN kód kérése be vagy ki?

A PIN kód kérése egy érdekes kérdés. Ha a kód kérése be van kapcsolva, a rendszer azt csak a készülék ki- majd visszakapcsolása után, vagy a kártya kivétele és visszarakása után kéri újból. Ha be- majd kikapcsoljuk a repülős módot, az iOS nem fogja kérni a PIN-t, mert azt már korábban megadtuk (megtörtént az autentikáció). Az viszont repülős módban szerencsére nem állapítható meg, hogy be van-e kapcsolva a kód kérése vagy sem, hiszen ilyenkor nem érhetők el a telefon app, és így a SIM beállításai. A tolvaj viszont nem fogja megkockáztatni a repülős mód kikapcsolását, mert azzal a készülék azonnal internethez is juthat, és rögtön közölheti a helyzetét az iCloud Find my iPhone szolgáltatásával.

Ha viszont nincs bekapcsolva a PIN kód kérése, akkor a kártyát másik készülékbe átrakva ott az képes például SMS-eket fogadni, amivel még egy Gmail-fiókunkat is meg tudja szerezni. Erről majd a cikk végén, az esettanulmányban.

A PIN kód szükségességét mindenki ítélje meg maga. A bekapcsolt kód megnehezítheti, hogy az előfizetéshez tartozó mobilnet segítségével találhassuk meg a készüléket, a kikapcsolt PIN viszont több egyéb biztonsági kockázatot is okozhat.

És ha a tolvaj kikapcsolja a GPS-t?

Itt is van még mit javítani, de szerencsére mi magunk is tehetünk azért, hogy biztonságosabb legyen a dolog. Alapértelmezetten ugyanis a GPS kikapcsolásával a Find my iPhone sem fér hozzá a GPS-hez, így noha üzenetet vagy hangjelzést küldhetünk a készülékre, illetve törölhetjük annak tartalmát, a helyzetét nem fogjuk látni.

Ezért ameddig az Apple nem változtat ezen, addig érdemes a Restrictions (Korlátozások) menüpontban beállítani, hogy ne lehessen módosítani a GPS beállításait. Mivel ehhez egy külön kód kell, így ez ad egy újabb nehezítést a tolvaj számára. Ehhez menjünk a Settings (Beállítások) appban a General (Általános) menüpontban található Restrictions (Korlátozások) opcióhoz, adjunk meg egy új korlátozási kódot, majd tiltsuk le, hogy módosítható legyen a GPS beállítása:

disable_changes_location_services modositasok_tiltasa_helymeghatarozas

Az Apple-nek itt mindenképpen úgy kellene módosítani a rendszer működését, hogy a Find my iPhone szolgáltatás bekapcsolásával az minden esetben hozzáférhessen a GPS-hez, hiába kapcsolja azt ki bárki a beállításokban. Amennyiben ezt a módosítást nem szándékozik meglépni a cég, akkor legalább a fenti korlátozás bekapcsolására felhívhatná a felhasználó figyelmét.

Esettanulmány

Hogy ez az egész mennyiben érinti az egyszeri felhasználót? Nem túl valószínű, hogy megéri az egész vacakolást a tolvaj számára, hogy megszerezze az adatainkat. Ráadásul amennyiben korábban bekapcsoltuk az iPhone keresését, és így az aktivációs zárat is, már talán nem is éri meg ellopni egy készüléket, hiszen nem lesz lehetséges azt aktiválni az Apple ID ismerete nélkül. Ugyanakkor egy fontosabb pozícióban dolgozó felhasználó adatai már értékesek lehetnek.

Az alábbi esettanulmány azonban azt mutatja be, hogy mi mindenre van lehetőség akkor, ha csak az alap biztonsági beállításokkal foglalkozunk:

Szerinted miben kellene változtatnia az Apple-nek a fentieken túl?

Olvasd el a hozzászólásokat is

36 Comments

  1. Zárt képernyőn ne lehessen kikapcsolni a telefont

  2. @davadka: ilyen azért nem lesz, mert akkor ha a készülék valamiért mondjuk lefagy, akkor nem tudnád újraindítani, illetve akkor ha lemerül, úgyis kikapcsol.

  3. Az elottem szolot en is tamogatom, zarolt kepernyon ne legessen kikapcsolni a telefont se dfu modba tenni

  4. jb-s telefonokra ott a power guard nevű tweak. jelszót adhatunk meg a kikapcsoláshoz is. ezt szerintem simán belerakhatnák a rendszerbe, nagyon hasznos lopás esetén szerintem.

  5. annyiva kiegeszitem h lehessen kikapcsolni es dfu modba tenni de akkor is kerje a passcodet ha volt megadva vagy valami biztonsagibrendeszrt kitalalni 🙂

  6. Az alap probléma szerintem az, hogy lopás esetén az első lépés a SIM kártyát kivenni, eldobni, innentől kezdve, mivel a telefon ismeretlen wifire nem kapcsolódik elenyésző esély van rá, hogy bármikor is netre kerüljön a készülék. Ha nem tolvajról van szó, hanem megtalálóról, akkor is, lezárt telefonnal nem lehet wifire csatlakozni és sose lesz megtalálva..

  7. Az kérdés ,hogy amit elmondtattok ,hogy az Apple miért nem lépi meg ezeket biztonsági beállításokat, ezt nem értem????

  8. @ToniSlow: na igen, de reset ellen semmi kód nem véd majd.

    @rEdh1t: DFU esetén semmivel nem foglalkozik, a készülék tartalmát, és így a jelkódot sem látja – itt az jelenti a megoldást, hogy utána az aktivációs zár miatt nem lehet aktiválni. maximum annyival bővíthető a dolog talán, hogy az iCloud-fiók tárolja a jelkódot is, és így eleve nem engedi anélkül a restore-t, viszont ez akkor problémát okozna abban az esetben, ha te magad felejtetted el a jelkódot.

    @Jecy: ha becsületes megtalálóról van szó, aki nem veszi ki a kártyádat a készülékből, akkor a mobilnetednek köszönhetően megérkezik rá az elveszett mód, és a telefonszám, amin fel tud hívni téged. ez egy olyan készülék, aminél a szolgáltatások működéséhez mobilnet kell. ha nincs mobilneted, magaddal szúrsz ki ebben az esetben. az ismert Wi-Fi hálózatokra a készülék még lezárt képernyővel is csatlakozik.

  9. Igen, ha eleve becsületes megtalálóról van szó, de pl haverom talált egy buszmegálló mögött eldobva egy 4s-t kártya nélkül, lezárva. Nem tudtunk vele mit csinálni, mert hiába raktam bele a kártyámat, aktiválni akart, amit feloldás nélkül nem tesz meg, és így nethez se csatlakozik, az otthoni wifijeinket meg nyilván nem ismerte, szóval zsákutca. A tolvajok többsége meg mindig a SIM kártyával kezdi..

  10. @Jecy: elmégy az ilyen készülékkel mondjuk egy McDonald’s-ba, lehet, ott felmegy a Wi-Fi-re (feltételezve, hogy korábban járt vele bármelyik McD-ben az eredeti tulaj).

    az aktiválást kérés az nem lezárt állapot, az aktiválás, amit számítógépre dugva meg is tett volna, vagy ha megfelelő a kártya, tehát olyan függő a készülék, amilyen kártyát beletettél, és a kártyán van mobilnet.

  11. Így tökéletes a hogy van.

  12. @Jadeye: Nem teszi meg, próbáld csak ki 🙂 Ha jelkóddal van lezárva a készülék és rádugod az iTunesre és beszól, hogy a készülék jelkóddal van lezárva, oldjam fel, majd próbáljam újra. A sajátommal is csinálta párszor telepítés, restore után, hogy kérte, hogy oldjam fel, utána csatlakoztassam a géphez, mert így nem kezd vele semmit..
    Aztán persze lehet, hogy nem T függő készülék volt és azért nem ment, de ne, hogy már a megtalálónak kelljen rohangálni a városban és kinyomozni, hogy vajon merre járt a tulaj, vagy a szolgáltatóktól összevásárolni olyan kártyákat, amivel hátha megy.. Erre egy jobb megoldás kéne. Persze a sima elvesztésre jó ez, de a lopásra nem igazán, csak annyit ér, hogy ő se tudja használni.. (Bár alkatrésznek még mindig el tudja adni)

  13. @Jecy: ha egy készülék aktiválási módban van, az nem kérhet jelkódot. amit kért, az csak a PIN kód lehet. restore-t követően nem lehet a készüléken jelkód, azt a korábbi backupból visszaállítva sem teszi vissza, hiszen mi van akkor, ha elfelejtetted a jelkódodat?

  14. @Jadeye:@Jadeye: alapesetben restore követően nincs ugye fenn semmilyen keychain, miután beállítottad vagy vissza raktad a backup-ot akkor ugyan van, de újra meg kell adni a jelkódot.

  15. @admin: tehát nem kérheti a korábbi jelkódot restore után, hiszen a jelkódot nem állítja vissza, de kéri, hogy adj meg egyet, ami akár ugyanaz is lehet. ettől függetlenül aktiválást kérő készüléken nincs jelkód, mert az adatokat csak az aktiválási folyamat után kezdi el visszaállítani.

  16. Azt azért megnézném, akinek a telefonján a Touch ID számára értékelhető nyomot lehet találni 😀

  17. ne a biztonságot növeljék, hanem a bugokat tüntessék el!

    😀

    (tegnap simán újraindult egy képernyő-feloldástól…)

  18. Szerintem két egyszerű beállítás orvosolhatna szinte minden problémát. Anno logikus volt a PIN-kód, hisz az volt a cél, hogy ne lehessen bekapcsolni anélkül a telefont. Mára ez megfordult. Adott esetben éppen az a jó a felhasználónak, ha be van kapcsolva a készüléke. Éppen ezért, én a kikapcsolásnál (is!) kérném a jelkódzárat, Touch ID-t, illetve a repülőgép üzzemmód aktiválásánál is. Plusz a cikkben is említett GPS beállítási lehetőségeinek módosításának kóddal való védelmét kiterjeszteném a mobilinternetre is. Szerintem innentől kezdve tényleg nem túl sok rés maradna a rendszeren. Viszont tévedtem. Ez már három egyszerű beállítás.

  19. Az a baj az ilyen mindenhez kérjünk engedélyt, hogy fölösleges vele foglalkozni.

    15 perc után már csak akkor van a tolvajnál a telefonod, hogyha magának lopta vagy egy kretén. (őket szokták elkapni) De alap esetben, mire te géphez jutsz, hogy aktiváld a Find my iPhonet addigra az már az orgazda szakértő kezei közt van. Vagy kiszedett akksival és megy alkatrésznek a teló és felejtsd el. Vagy megpróbálkozik Restoreolni, de ott az Activation Lockba így is beleütközik. Egy darabig ez jó megoldás, hiszen gyanítom ott találkozik internettel, szóval egyből kapsz pozíciót is (remélem). Viszont amint rájönnek, hogy ezt sokan használják, akkor már ezzel sem fognak foglalkozni. Beviszi hozzá a tolvaj, már szedi is ki az akksit és küldi alkatrésznek.

    Azzal kéne inkább foglalkozni, hogy hogyan lehetne biztosan megtalálni a lopás után a telefont (másik, OS-től független chip pl.). De ennek kivitelezésére semmi esély a jelenlegi jogász-garnitúrával és emberi hozzáállással.

  20. @ef-dani: jelenleg is OS-független, és nem módosítható azonosítók a következők:
    – sorozatszám
    – IMEI
    – UDID
    – ECID

    a hivatalos szervek is IMEI alapján keresgélnek.

  21. 1 én sem engedélyezném a kikapcsolást zárolt képernyőnél.
    2. Én inkább az apple helyébe egy mechanikai zárat építenékbe a kártya kivétele ellen a biztonsági beállításokban egy jelszóval.
    3 De szerintem a legegyszerűbb az lenne ha végre létrehozna egy mobil hálózatot ès már nem kéne adtól félni, hogy ki veszik a kártyát.

    Nekem olyan kérdésem lenne felétek, hogy:

    Az újjlenyomat az csak a software-t blokkolja?, vagy pedig a hardware-t is mint: A7, M7, memória és ram?

    Mert hát ha valaki alkatrészként akarja e eladni az lehetséges e? Mert ugye az A7 ben tárolja a touch ID.
    Az bizonyos, hogy nem lehet felhasználni. De mi van a touch id kivételével és áthelyezésével egy másik eszközbe?

  22. Touch sensor kivételével? Bocs ezt elírtam

  23. “kiküszöbölhetjük azzal, ha olyan tokban hordjuk a telefont, aminek érdes a felülete.”

    Jajj már… kicsit üldözési mániásnak kell lenni ehhez! 😛
    Ugye általában a Home gombot hüvelyk-, ritkábban mutatóujjal nyomjuk meg. Mutasson már valaki egy olyan pozitúrát, amikor használat közben a telefont úgy fogom, hogy a hüvelykujjam úgy fekszik föl a hátlapra, hogy az értékelhető ujjlenyomatot hagy és nem keveredik más ujjlenyomattal!

  24. @Jadeye: És tömegével találják meg a telefonokat és azért pattognaknak az ügyészek, hogy találjanak már ki valamit a gyártók, mert működik a rendszer 🙂

  25. ˝a készülékeknek enélkül is biztonságosnak kellene lennie˝
    de így is ez a leg biztonságossabb telefon. Én alapból mindig tokban tartom, védő fóliával elől-hátul. Az andriod meg a többi ˝okostelefon˝ biztonság téren elbújhat (tapasztalatból mondom).

  26. @trigmegistos: a “mechanikus védelem” semmire nem jó, mert akkor szétszedik a készüléket, és kiveszik, amit kell. a CDMA-s szolgáltatóknál viszont nincs SIM, így az nem vehető ki. a Touch ID kizárólag a készüléken tárolt adatokat védi, a hardvert magát nem.

    @dik_: kiindulva abból, hogy elég sokan már attól tartanak, hogy az NSA vagy az Apple vagy bárki/mindenki majd így ellopja az ujjlenyomatukat, ezt a lehetőséget is meg kellett nézni.

    @ef-dani: nem azt mondtam, hogy meg is találják őket, hanem hogy ez alapján keresgélnek. nyilván abban az esetben működne ez minden esetben, ha a nemzetközi tiltólistákat napi szinten frissítenék a szolgáltatók, de ameddig nincs meg a nemzetközi együttműködés, addig tőlünk keletebbre adják el ezeket, amiknél megvan az esély, hogy letiltják IMEI alapján, ahol simán működnek (mondjuk Oroszországban).

    @nigo20: a helyzet pikantériája, hogy eközben Eric Schmidt, Google vezér azt nyilatkozza, hogy szerinte az Android sokkal biztonságosabb (pedig nem, lásd malware-ek tömkelege a Google Play-en). 😉

  27. bármilyen androidos eszközt feltörök max 10 perc alatt…
    De a google nem is mondhatna mást, ha volt már androidod, akkor tudod, hogy minden google alapú

  28. tök fölösleges ilyesmivel nehezíteni a saját életeteket, ha bármi esélyt is akartok hagyni arra hogy valaki visszaadja az iPhoneotokat akkor ne nehezítsétek meg a dolgát.

    Aki ellopja az úgyis csak a tárgyi értékét akarja, rögtön kikapcsola és elhajítja a SIM-et, legközelebb már csak a dörzsöltebb koma látja aki már rögtön DFU-ba vágja a csomagot.

    Én találtam iPhonet, 20 perc után felhívtak rajta, majd 2 órával később találkoztunk és visszaadtam, de ha nem hívtak volna fel akkor esélyem se lett volna visszaadni.

    Inkább hagyjátok kód nélkül a készüléket és reménykedjetek hogy sikerül kommunikálni a tulajdonossal vagy van olyan veréb és használja… esetleg fotóz is párat fotófolyamra 😀 Bár a mai világban már képek és geo kód sem elég a tolvaj elfogásához, Londonba pl le se szarták a bizonyíték halmokat

  29. @Jadeye: Igen, de amíg csak IMEI van, szét tudja szerelni, ki tudja vinni az országból mindenféle veszély nélkül, addig egy olyan chippel, ami semmilyen szinten nem függ a telefon állapotától, ez már macerásabb lenne.

    Persze vitatkozhatunk ezen, egyikünk se tudna nekiülni és megcsinálni 😀

  30. @ef-dani: a szétszereléstől semmi sem védi meg.

  31. @Jadeye: Hagyjuk, szerintem nem érted amit ki akarok hozni belőle 🙂 És mint említettem megcsinálni sem tudjuk.

  32. @ef-dani: tényleg nem értem, de talán akkor írd le részletesebben.

  33. Szerintem kár erről beszélni egyáltalán 🙂 Ez a tipikus "nem használom, mert akkor kopik" esete, kissé kifordítva. Azért akar bárki is megvenni egy közel negyed milliós készüléket, hogy naphosszat a biztonság beállításával bohóckodjon az eleve biztonságos telefonon? Kb. 1000 tolvajból 1 az, aki annyira tanult, hogy ténylegesen az adatok kinyerésére megy….a többiek megelégszenek egy sima hardware-belezéssel, ahogyan azt az előttem szólók írták. Azonkívül a "varázs" tolvajok nem a mi készülékeinket fogják ellopni…ha csak nincs a kommentelők között egy iszonyú nagy ember, akinek megéri a tartalomért lenyúlni a készülékét 🙂 A tini csajok Playboy tokos iPhone-ján lévő Facebook jelszóra és a fürdőben készült tükrös képekre meg a lőtéri döglött kutya sem kíváncsi 🙂

  34. @remsonique: nem kell naphosszat, egyszer kell nagyjából 5 percet rászánni.

  35. @Jadeye: Integrált chip a logic boardon, amit iCloudról tudok aktiválni. 20 éve létező technológia, saját energiaforrással, mindennel.
    Most ha ellopja a telefonom, ha nem egy kretén, akkor nem tud lebukni, mert mire géphez jutok a telefonom már nem küld életjelet magáról és gond nélkül szétszerelik és/vagy kiviszik külföldre.
    Ha van egy ilyen chip, amit mindentől függetlenül tudok aktiválni, akkor akármit csinál, kapok pozíciót. A telefon legértékesebb részét így nem tudják tovább adni. Fekete piacon a többi alkatrész akkuval együtt ér vagy 20 ezer forintot. Viszont nagyon nagy a lebukás veszélye. Nem az itthoni reagális sebességgel, de máshol miközben a csóka szereli szét a telefont rárugnák az ajtót.

  36. @ef-dani: az aktivációs zárolással lezárt készülék nem aktiválható = az alaplap nem használható. ehhez nem szükséges az, hogy a készülék nethez jusson, ez szerver oldali dolog, az adataid törléséhez kell csak a net. az aktivációs zár abban a pillanatban bekapcsol, hogy a készüléken bekapcsolod az iCloud szolgáltatásai alatt a Find my iPhone-t, és onnantól már egy restore-t sem enged.


Add a Comment