fbpx Skip to content

A nyár közepén szólt a párom, hogy a 2012-es MacBook Airje nagyon fúj és hogy nem lehet-e ezzel kezdeni valamit. Mondtam neki, hogy érdemes lenne kitisztítani a gépet, de lehet, hogy hőpasztát kellene cserélni, mert az azért 2 év alatt szépen kőkeményre szárad, amivel csökkenhet a hővezető képessége. Ezért úgy döntöttem, hogy akkor elviszem laptopot az iSzervizPontba, ahol a kollégák segítenek újrapasztázni a gépet.

IMG_2241

Aki esetleg nem találkozott még ezzel a fogalommal, a hőpaszta, vagy hűtőpaszta nagyon konyhai nyelven egy fogkrém-szerű anyag, ami persze egyáltalán nem arra való, hogy fogat mossunk vele, hanem arra, hogy a számítógép alkatrészei által leadott hőt elvezesse. Például a MacBookoknál a CPU-n vagy a GPU-n szokott lenni ilyen paszta, hogy processzor magas hőmérsékletét könnyebben adhassa le egy vastag fémfelületre, amit aztán a ventilátorok segítségével hűtünk.

IMG_2242

(Így néznek ki a kiszáradt paszta lekapart maradványai)

A hőpaszta egyébként 1-2 év alatt tönkre tud menni, főleg ha komolyabb hőmérséklet-ingadozásnak van kitéve. A mostani újabb MacBook szériák már alig használják a ventilátort, így azok csak komolyabb processzorhasználat mellett működnek nagyobb sebességen. Azonban ha a hőpaszta kezd tönkremenni, a processzor is melegebb lesz, így a ventilátornak is sokkal gyakrabban és erősebben kell majd pörögni. Tehát ha azt vesszük észre, hogy a gép elkezd indokolatlanul “fújni” és már több mint 2 éves, akkor ott valószínűleg már nem megfelelő a hőpaszta.

IMG_2248

(Ilyen az új paszta)

Alapesetben én is megpróbálhattam volna cserélni itthon a hőpasztát, azonban az újabb gépeknél már speciális csavarok fogják a hátlapot és belső részeket is, illetve nagyon körültekintően kell leszedni a régi pasztát, majd felrakni az újat. Az sem mindegy, hogy milyen pasztát használunk, a szervizek már biztos sokkal tapasztaltabban ilyen tekintetben. Végül itthon nem is fogtam neki, bevittem az iSzervizPontba, és körülbelül 1 óra alatt készen is volt a gép, ami most 50-80%-os processzor használat mellett is 92-95 fokos és alig megy a ventilátor. Az ára sem vészes, egy ilyen műveletet, 5.990Ft-ból megúszhatunk, amiben persze benne van a gép teljes takarítása, portalanítása is. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. A MBP-m 15perc San andreasozás után olyan hangot ad ki, mint egy Airbus aki épp a felszállási engedélyre vár a kifutópálya elején. 😀

  2. Szar reklámsztori….

  3. “Szar reklámsztori…. ” Ez olyan mint az autóban az olajcsere, vagy a hűtővíz ha nem raksz bele vége. Ha nem is macbook de sok laptop a gyenge hűtés miatt megy tönkre.

  4. Én amennyit nyúztam a 2010-es Airemet az elmúlt 2,5 évben, szerintem már paszta-maradvány sincs benne 😀

  5. Koszi a tajekoztatast, akar reklam, akar nem! Bar nem tudom masnak miert faj,
    de nekem jol jott vegre egy ilyen cikk. Biztos elviszem a gepem, ha megyek Budapestre. Jobb az ilyen cikk, mint amikor ezer cikket kozolnek pletykakrol es mar most elkezdtek, hogy milyen lesz az iPhone 6.

  6. ez igen! cca.hatezerért meg is csinálták? …és a “javítás” után 92-92 fokos a processzor, a ventillátor pedig már alig megy? ez igen!

  7. @admin: gondolom, az a probléma, hogy egy kis bepasztázástól nem lesz rögtön 30 fokos 4D renderelés közben a proci.

  8. @Jadeye: hát kérdés, hogy neki milyen gépe van, mert mi szeretjük ha nem fúj a gép és a 90 fokos processzor annyira nem meleg legalábbis i5-i7-nél manapság. 🙂

  9. Amugy ennek mennyi a koltsege?

  10. @meszi83: a cikk utolsó mondatát javaslom: “Az ára sem vészes, egy ilyen műveletet, 5.990Ft-ból megúszhatunk, amiben persze benne van a gép teljes takarítása, portalanítása is.”

  11. Ertem. Koszi a gyors valaszt. Meg garis a gepem ugyhogy addig biztos nem fogom igenybe venni majd ha lejart utanna mindenfelekepp. Koszi az infot.

  12. Jól átbasztak titeket! 😀 A hűtőpaszta 1000 forint ami a brutálprémium minőség és 3 alkalomra elég, a tescóban 300ft egy csavarhúzó és ha nem vésel falat vele 100 .000 évig elég. 😀

  13. @mythbuster: ha valaki meg akarja és meg is tudja maga csinálni, akkor nem kell kifizetnie a kolléga tapasztalatát, idejét: a munkadíjat. ha meg tudod magadnak csinálni, senki nem mondta, hogy csináltasd meg mással.

  14. @mythbuster: Ne is haragudj, de nem hiszem, hogy sokan egyetértenek azzal amit írtál, lehet te ingyen dolgozol a munkahelyeden, de ezzel nem mindenki van így.És egy 3-400e Ft-os vagy drágább gépnél, nehogy már az a pár ezer forint vágjon földhöz, amit elkérnek egy ilyen muveletért. Nem beszélve arról, hogy nem minden embernek van műszaki beállítottsága. Mert a pasztán és a csavarhúzón kívül azért arra is szükség van.

  15. Egy csavar be és kihajtásához hatalmas mérnöki ismeretere van szükség… Senki nem mondta hogy ingyen dolgoznék, én egy ezresért csavarnék ki egy csavart… 😀 Lehet nem értenek itt sokan egyet velem, de cirka 5000 forintot fizetni egy 5 perces csavarozgatásért, olyan mint 500% -s uzsorakamatra lakást vásárolni… 🙂

  16. @admin: A 90 fokos processzor nem meleg??? WTF! Nekem a 6 magos processzorom megy 40fokon normál működés mellett, és ha megizzasztom a gépet akkor megy fel úgy 60ig, de akkor már igencsak pörög a venti…

  17. @mythbuster: nem kell ennyire elbagatellizálni, mert ez egyáltalán nem “egy csavar” (a hátlap leszedése kapásból 10db), és egyáltalán nem “5 perces csavarozgatás”. még az iFixit szerint is “difficult”, és emiatt gyakorlatot és megfelelő szerszámokat igényel. de mint írtam, ha ennyire értesz hozzá, senki sem kényszerít, hogy mással csináltasd meg, és fizess érte…

  18. @mythbuster: teljesen igazad van

    A 90-95fok meg nagyon sok!
    Ha nincs terhelve a processzor akkor milyen meleg?

  19. Hát igen ez Magyarország itt mindenki mindenhez ért 🙂 Gondolom ha lenne egy Ferrarid azon is magad cserélnéd az olajat, mert csak 1 csavart kell kiengedni 😉 . Na jó komolyra fordítva tényleg döntse el mindenki maga, hogy úgy szervizelteti vagy saját maga szervizeli a gépét!

  20. hello, tudja valaki, hogy Pécsett ki hol csinálnak ilyen szervizelést? Köszi.

  21. @gabor.: @Jecy: Megint csak kérdem én milyen gépetek van? Laptop, Macbook? 🙂 Teljesen más processzor hőmérséklet van egy i5-nek, c2d-nak laptopnak, PC-nek stb… A gép normál esetben 30-50 fokos, amikor a processzor dolgozik a 90-95 teljesen normális a mac ilyenkor indítja be a ventillátorokat, addig hozzá sem szól a dolgokhoz.

  22. Sziasztok!

    Bár nem mai a poszt, úgy gondolom a téma még nem évült el. Nekem csak közvetve kapcsolódna a kérdésem az adott témához. Miszerint, nekem is egy 2012 MBA (i5/1.8 4gb ram) van amire pár hónappal ezelőtt sikerült szert tennem. Imádom! Működik is rendesen (kop-kop-kop), de úgy érzem nagyon melegszik. Illetve magam sem tudom hogy ezeknél a gépeknél mi a “normális” . Az asztali gépemnél ha a CPU elérte volna a 90-100 celsiust, a szívem megállt volna (de a gépem tuti). Az MBA CPU-ja mondjuk 10 perc IMovie használata után símán eléri. Egy 720p videó importálásánál 100-105 celsius között van. (Az Intel szerint ezek a CPU-k 105 fok felett adják be a kulcsot.)
    Most jelenleg a Chrome (5 lap van megnyitva) , IMessage, Calendar amit fut és most 64 fokos a CPU. Egy alap munkanap folyamán átlag 80 celsius körüli értéket mutat.
    Ez az első Macbookom, ezért nincs összehasonlítási alapom, csak amiket a neten olvastam ez illetően. 10 emberből 10 mást mond/ír.
    Esetleg van valakinek konkrét tapasztalat ezzel kapcsolatban, illetve hogy ez szerintetek normális-e?
    Február közepéig garanciális a gépem.

    Válaszotokat előre is köszönöm: Olivér

  23. Nekem most égett le a régi Dell laptopom processzora YouTubeozás közben, tehát tényleg nem hülyeség azt a 6.000 forintot rákölteni. Mondjuk nem is volt takarítva 6 évig.
    Az iSzervizponttal kapcsolatban sajnos egy tapasztalatom van az viszont negatív. iPhone kijelző csere volt mert leesett egy kávézóban az asztal karfájáról valami puha linóleumra. Nem is tört össze csak csíkos lett a kijelző. Csere utánmozog az előlap és befér a fém keret és a kijelző közé a körmöm. Amikor vissza vittem a magyarázat az volt, hogy nézzem meg, elgörbült a keret amikor leejtettem és ha jobban meghúzná ráfeszülne az üveg és könnyen széttörne. Én nem vagyok egy barkácsolós típus de szerintem ez bullshit úgyhogy nem firtattam a dolgot. Máshol nem feszül rá az üveg és belefér rendesen csere után az üveg a keretbe …

  24. @Arcor: nekem sikerült már befeszült üveget eltörni, úgyhogy ha a kolléga ezt mondta rá, akkor az sajnos valóban úgy van. ilyen feszülés iPhone 3G vagy 3GS esetén szokott előfordulni, legtöbb esetben ezt az üveg mellett futó gumi keret ellensúlyozza, és így nem látszik rés, de van, hogy a rés nagyobb, mint amit a gumírozás ki tud tölteni.


Add a Comment