fbpx Skip to content

Már évekkel ezelőtt elkezdett érdekelni a lassítottfelvétel-készítés. Akkoriban elég komolyan beleástam magam, de csak 60fps-t tudtak általában a DLSR kamerák. Hála a szenzornak és a DLSR manuális módjainak, egy-egy videót okosan nagyon jól lehetett lassítani ideális körülmények között.

iPhone5s_slo-mo

1 éve jelent meg a GoPro Hero 3 Black edition kamerája, mely már a 120fps-t is képes volt kezelni, azonban az automatikus videózás és a kicsi, adott esetben nem a legjobb minőségű szenzor miatt igen kérdéses volt, hogy az adott videót megfelelő minőségbe lehessen lassítani. A GoPro egyébként sok szempontból ideális eszköz, de leginkább csak a sportolóknál terjedt el igazán.

Úgy gondoltam, hogy ha az Apple megjelenik a 120fps-sel a piacon, akkor sem lesz nagy durranás a GoPro-n látottak alapján. Nem gondoltam bele, hogy az Apple mennyire tökéletesre tudja fejleszteni a lassítást, és szoftveresen utómunkázni is. Míg ugye a GoPro legtöbb esetben csak felveszi a videót, addig az iPhone 5s nagyon jó minőségű szenzora és szoftvere kiválóan utómunkázza is azt. Ez persze nem professzionális tudású, de bőven elég ahhoz, hogy ahogy az iPhone 5s kezd elterjedni a világon, szép lassan érkeznek majd YouTube-ra és Facebookra is a slo-mo videók. Már csak arra várok, hogy az Instagram is támogassa ezt.

iPhone 5, 4s slo-mo

Biztos többetekben felmerült a kérdés, hogy akkor ez miért nem kivitelezhető régebbi készülékeken. Egyrészt ugye hardveres “probléma”. Az új iPhone 5s-ben a 120fps-hez megfelelő szenzor, vagyis kamera található. Másrészt talán még az iPhone 5 készüléken kivitelezhető lenne, de már nem lenne tökéletes, így az Apple inkább azt mondta, hogy akkor kiad egy API-t, és így a fejlesztők, ha készítenek videórögzítő alkalmazást, az az iPhone 5 készülék esetén már 60fps-sel is tud majd rögzíteni videót, nem csak 30-cal. Az iPhone 4s és régebbi készülékeken viszont sajnos maradt a 30fps.

Rögtön utána is olvastam, melyek azok az alkalmazások, amik támogatják ezt a 60fps módot iPhone 5 esetén, és ebből kettőt rögtön kipróbáltam:

[appstore id=”507232505″]

[appstore id=”711410659″]

A Slo-pro app szinte a legjobb ilyen alkalmazás, sok beépített lehetőséggel. Ingyenesen kipróbálhatjuk, azonban ha a videót exportálni vagy feltölteni szeretnénk, több mint 3,49 eurót kérnek tőlünk. Igazság szerint aki komolyabban szeretne lassított felvételeket készíteni, mindenképp ezt az alkalmazást ajánlanám, az alábbi videóból jól látszik, hogy mennyire lehet lassítani vele egy videót. Összehasonlítottam egy iPhone 5 és 5s felvételt és megpróbáltam lelassítani. Az iPhone 5s felvételt mindvégig 120fps-ről 30fps-re lassítottam, tehát “akadásmentes” volt. Az iPhone 5 felvételét csak 50%-kal tudtam lassítani, de amikor már annyira szerettem volna lelassítani, mint az iPhone 5s-sel felvett videót, sajnos az fps szám logikusan 15-re csökkent és már kevésbé használható videót kaptam. Ettől függetlenül az iPhone 5-nél a 60fps is már hatalmas előrelépés:

A már fent említett SlowCam igazából egy rendkívül egyszerű app, aminek bővebb beállításai nincsenek, azonban olcsóbb. Ugyanúgy 60fps-es videót vesz fel iPhone 5-tel és azt lassítja felére. Erről nem készítettem videót, akinek az egyszerűbb alkalmazásra van szüksége, válassza ezt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  2. Működik sima i4-el is!

  3. @Csapszi: nyilván elindulnak az appok sima iPhone 4-en is.

  4. Elég idegesítő hogy iOS 6-tal már nem engedi az Apple a 4s-en a 60 fps-t, amikor iOS 5-ön még működött (a SloProval). Nincsen erre valami Cydiás tweak?:)

  5. IOS7 kell ahhoz, hogy i5-ön 60fps-sel tudjak rögzíteni? Mert ios6-on tuti 30fps-sel vesz fel, látszik a szaggatás bármilyen lassításnál. Amúgy nem is értem, hogy lehetne szoftveres úton javítani egy kamera teljesítményén. Ha az 30-ra képes, akkor annyi. Vagy tévedek?

  6. Közben megtaláltam a SloPro oldalán a választ. Igen, kizárólag ios7-en érhető el 60 fps i5-ön és i5S-en.

  7. @Krisztián: hát abban van az új API persze.

  8. És JB-s i5-re tweakkel nincs véletlenül? Nem mintha életbevágó lenne, csak kipróbálnám 🙂

  9. A gopro black 240 fps-t tud:)

  10. @crampus: Persze, de az értékelhetetlen minőség 640×480 🙂

  11. Sziasztok!
    Valaki aki ért az 5S típushoz tudna tanácsot adni, hogy az elkészített lassított videofelvételt átrakva számítógépre milyen programmal lehet lejátszani, hogy a minősége ne legyen full nézhetetlen??!
    Olvastam és próbáltam egy olyan megoldást, hogy a telefonnal elkészített lassított videofelvételt, telefonon felcsatolod emailba piszkozatba, majd számítógépen az email fiókodból a piszkozatok közül lemented és már nézheted is. (én VLC lejátszóval tettem) Sajnos a videó minősége nagy mértékben romlott és full pocsék minőségileg, de a lassítás lejátszása tökéletesen sikerült íj módon! Esetleg valaki, valamilyen más megoldást tudna tanácsolni amivel teljesen jól lejátszható számítógépen az iPhone által elkészített lassított videofelvétel???
    Előre is nagyon köszönöm!
    Üdv. Gábor

  12. @admin: Nagyon köszönöm! Végre valaki és egy oldal ahol választ kaptam a feltett kérdésemre! 🙂 A felső link teljesen jónak bizonyult, mert az ” iMovie ” program telepítése majd megnyitása után, alapból felismeri a már elkészített slo-mo videókat és egy mozdulattal azokat fel is lehet tölteni megosztó oldalakra, ahol normál minőségben le is játssza azokat! Ja, és ingyenes az App!
    Nagyon köszönöm még1szer!


Add a Comment