fbpx Skip to content

Még júniusban, a WWDC környékén jelent meg ez zseniális játék iOS-re is (PC-re úgy 3 éve), viszont sajnos akkor a teszt megírására nem volt időm, ezt szeretném most pótolni. Ráadásul most majdnem féláron lehet a Limbot megvásárolni, így aki akkor nem vette meg, az most kedvet kaphat hozzá.

limbo1

Mikor először láttam a Limbot pár éve unokatesóm számítógépén, csak annyit mondtam rá, hogy mi ez a kis egyszerű játék, miért nem játszol valami komolyabbal? Amikor ugyanis én néhanapján gépen játszom, akkor mindig valami komolyabb játék kerül elő, nem ilyen kis egyszerű, netes játékok. Viszont mobil platformra már tökéletesnek tartottam, szerelem volt első látásra, egyből magával ragadja az embert.

limbo2

A játék kezdetén egy sötét és hátborzongató erdő mélyén felébred egy fiúcska, azt se tudja, hol van és hogyan került oda, sem azt, hogy ez a valóság-e vagy csak a legrosszabb rémálma. Az erdő nagyon sötét és veszélyes, tele van különféle neszekkel, zajokkal, szóval a hangulat adott. Szerintem sokan igencsak “beparáznának”, ha ugyanilyen körülmények közé kerülnének, de a kis hősünk, a fiúcska, rendíthetetlenül halad előre az erdőben, a veszélyekre fittyet hányva, hogy minél előbb hazaérhessen – vagy legalábbis oda, ahova akar menni, ugyanis a játék elején fogalmunk sincs hova tart, azt csak a legvégén tudjuk meg. A történet nagyjából ennyi is, nincsenek benne párbeszédek, leírások. A Limbo nem a története miatt lett olyan sikeres, sokkal inkább azért került a toplisták élére, mert egy nagyon egyszerű kinézet mellé egy nagyon extrém és magával ragadó játékmenetet készítettek a fejlesztők.

limbo3

A grafikája kicsit olyan, mintha egy régi, fekete-fehér tévén néznénk valami egyszerű kétdimenziós rajzfilmet, és a kép néha be is szemcsésedik. Az egyetlen biztos pontot a játékban a fiúcska fehéren világító szemei jelentik, ugyanis szinte bárhonnét leselkedhet ránk valamilyen veszély: csapdák, óriáspókok, körfűrészek, elektromos berendezések, amik halálra ráznak, stb.

A játék természetesen nem csak arról szól, hogy ezeket a veszélyeket elkerüljük, ugyanis a Limbo egy logikai-ügyességi játék, így sok esetben a különböző tereptárgyak segítségével tudunk csak tovább haladni, vagy épp a megfelelő sorrendben kell pár dolgot megcsinálnunk, ahhoz, hogy sikerüljön a tovább jutnunk. Nem elég, hogy a hangok miatt már így is elég horrorisztikus az erdő, sok esetben még hullák is hevernek mindenfele, és olyan is előfordul, hogy a halott testükön kell átmásznunk, nehogy megfulladjon a fiúcska, ugyanis nem túl stramm legény, nem tud úszni és sok minden mástól is meghal, igen változatos módokon (ilyenkor persze az utolsó, automatikusan mentett ponttól újrakezdhetjük). De például van olyan is, hogy az óriás pók lábait kitépve hidat kell készítenünk egy szakadék fölé, szóval igencsak változatos akadályok és veszélyek keresztezik utunkat.

limbo6

Nem is akarnék nagyon többet írni róla, mert a végén még túl sokat árulok el, ugyanis nem túl hosszú a játék, ha már ismerjük a pályát. Vannak olyanok, akik 1 óra alatt is végig tudják játszani, de azoknak, akik először játszanak vele, akár napokba is telik, míg végigjátsszák, ugyanis nehéz. Nagyon sok olyan rész van benne, amin el kell gondolkodni, hogyan is lehetne továbbjutni. Velem előfordult olyan, hogy egyszerűen nem tudtam, hogyan tudnék tovább haladni anélkül, hogy a fiúcska ne haljon meg, és már félre is tettem a telefont és már majdnem elaludtam, mikor bevillant egy esetleges megoldás. Na ilyenkor nincs mese, ha éjjel 2 is van, muszáj megpróbálni az új ötletet, csak vigyázni kell, mert ha sikerül és tovább játszol, akkor jó ideig nincsen alvás. 🙂

limbo7

Nehéz megfogalmazni, miért is ragad magával ennyire a Limbo. Talán azért, mert ez nem egy olyan játék, ami már lerágott csont új grafikával, hanem egyedi és gondolkoztató, ami igen ritka most a játékpiacon. A grafikája egyszerűen zseniális, ezzel a kétdimenziós fekete-fehér egyszerűséggel és különböző zajokkal mesterien hoz létre egy olyan légkört, amitől biztosan kiráz a hideg.

Nagyon tudnám ajánlani az indie játékok szerelmeseinek és akik szeretik egyedi és megismételhetetlen ügyességi-logikai játékokat. Az ára sajnos igen borsos normál esetben, viszont pont most majdnem féláron lehet megvenni, 4.49 helyett 2.69 euróért, de legalább univerzális appról van szó, így nem kell iPadre is külön megvenni. Sőt, talán iPaden kényelmesebb is játszani vele, mivel sok esetben kicsinek bizonyult az iPhone kijelzője, így jó párszor elrontottam ugrásokat, aminek halál lett a következménye. Futtatásához minimum iOS 6.0 és iPhone 4s, iPod touch 5G és iPad 2 vagy újabb készülék szükséges.

[appstore id=”656951157″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Szemetek i4-re nem írták meg. Számomra 1 csillag 😀

  2. Imádtam! Mac-en és iPhone-on is végig csináltam! Alig várom a második részt.

  3. Én is imádom.. Végig is toltam 😀 De pc-n jobb játszani vele.. könnyebb.. De azért L szórakoztam vele ios-is.. 😀

  4. Nagyon király játèk… 😀

  5. Mióta elérhető az Appstore-ban azóta vergődök hogy megvegyem e mert PC-n imádtam.Most hogy leakciózták gondolkodás nélkül megvettem!! 🙂

  6. A logitech mfi irányítóval remekül lehet játszani.


Add a Comment