fbpx Skip to content

Az, hogy jelenleg az iPhone 5s az egyik leggyorsabb telefon a világon, az teljesen normális. A 64 bites processzornak hála, amiről korábban már írtunk egy részletes cikket, jelenleg mindenkit megelőz a piacon. A Macworld nem is tétovázott, komolyabb tesztnek is alávette az új készüléket, és az alábbi statisztikai adatok alapján jelenleg tényleg ez a mobilkészülék a leggyorsabb.

Az új iPhone 5s készülékben már egy 1.3GHz-es A7-es processzor van, ami, ha hinni lehet az Apple-nek, akkor kétszer gyorsabb, mind számolásban, mind grafikai műveletekben az iPhone 5c-nél. Eközben az iPhone 5c megkapta a régi, az iPhone 5-ben is megtalálható A6-os processzort, de érdekes módon sokszor lassabb elődjénél. Ezt persze csak a számadatok hozzák, ilyen különbséget a kezünkben nem fogunk észre venni. Nézzétek meg az alábbi adatokat – nyilván egy Android zászlóshajót is beleraktak, de egyértelmű a nyertes:

Screen Shot 2013-09-25 at 10.10.05

Jól látszik, hogy az iPhone 5s az 5c-nél kétszer gyorsabb, ami nem meglepő, azonban az iPhone 5c az iPhone 5-nél 10%-kal volt lassabb. Egyébként az iPhone 5s hatszor volt gyorsabb az iPhone 4s-nél. Szegény iPhone 4 már nem igazán rúghat itt labdába. 🙁 A következő teszt a Sunspider JavaScript tesztje, mellyel a weblapok betöltődését próbálják imitálni:

Screen Shot 2013-09-25 at 10.17.25

Itt is lényegesen gyorsabb volt az iPhone 5s, és ugyanazokat az eredményeket kaptuk, mint korábban feljebb. Sajnos manapság már az iPhone 4-gyel sokkal többet kell várnunk egy-egy komolyabb weboldal betöltődésére, mint például egy iPhone 5-nél. Érdemes ilyenkor natív appot használni.

Screen Shot 2013-09-25 at 10.19.34

A GFXBench alkalmazással a grafikus processzort lehet megmozgatni. 1080p-s videókat próbál ilyenkor futtatni a készüléken, és a fenti statisztikából jól látszik, hogy az iPhone 5s ismét dupla olyan gyors, mint a többi készülék, olykor háromszor gyorsabb, mint az iPhone 5c. Egyébként a grafikai megjelenítésben az iPhone 5 és 5c között nincs különbség, így például a játékoknál nem fogunk semmit sem tapasztalni, de mint már fentebb írtam, ezek az apró eltérések a felhasználói élményben nem fognak egyáltalán nem látszódni, inkább csak érdekesnek mondhatóak.

Screen Shot 2013-09-25 at 10.23.26

Az utolsó tesztben a készülékek akkumulátorának kapacitását tesztelték. Itt szépen teljesített az iPhone 5s és 5c. Nyilván nem egy dobozban tartott, hanem használt iPhone 5, 4S, 4-et teszteltek, így azoknak az akkumulátor idejük már alapból is kevesebb. Az iPhone 5s 11 óra 3 másodpercen át szórakoztatott minket videóval, az iPhone 5c csak egy órával kevesebbet bírt, míg Androidos társaink gyalázatos óraszámot hoztak.

Összességében az iPhone 5s nyert, de ez várható volt már a teszt elején is. Nyilván ez addig lesz így, míg a Samsung be nem jelenti az új Galaxy S5-öt, ahol 8 magos 8GB RAM-os istenharagja lesz a vas. 🙂 De addig is legalább már tudjuk, hogy milyen készüléket vásároljunk, megéri-e az 5c vagy éppen egy 4s vásárlása manapság.

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. A 4 magos SGS4-nél gyorsabb a 2 magos iP5S? Ez nem semmi! 🙂

  2. Az csak nekem tűnt fel, hogy az 5c gyorsabb, mint az 5, amikor gyakorlatilag ugyanaz a vas van a két cuccban?
    Meg a másik vicc, hogy a 4s és az 5 között tavaly még nem volt ekkora sebességkülönbség, mivel alig volt hardveres különbség a két teló között, most hogy a rákba lett ekkora? (jó nyilván vágom, hogy valszeg IOS7 megy mindegyiken, nem csoda, hogy a régi készülékek lassabbak, de akkor is kapja be az Apple)

  3. @expa: a 64 bitet ne felejtsük 🙂

  4. @expa SOT! meg a 8 magosnal is! csak mert mindekni arra verte amikor kijott…

  5. Android zászlóshajója az LG G2. 🙂 hopp

    Ami agyonveri az s4 et…

    Iphone 5S t csak azèrt nem veri meg mert magasabb pixelszámokkal dolgozik a benchmark alatt… erről ennyit 😀

  6. Iphone 5s: 1136 x 640, 326ppi

    Lg g2: 1920×1080, 424 ppi

    Na ez a nem mindegy… 😉

  7. @AppleFan: érdekes, mégis mindig az S4-en zizeg mindenki, hogy “iPhone-gyilkos”, az LG G2 meg nem is kapható itthon egyik szolgáltatónál sem (hiába nem hazai az összehasonlítás). kopp.

    amúgy meg most őszintén: te komolyan látod a fullhd-t ilyen kis méretben? nehezen hinném.

  8. Kopp de amerikában már elèrhető…:D Akkor lenne ennek èrtelme ha ti csináltátok volna a tesztet…:) Ok de az iphone 5s sem elèrhető otthon lol…

    A benchmark tesztnèl nagyon nem mindegy hogy a telefonnak mennyi a ppi je. Valamint az sem hogy egy 4″ os kijelzőn mozgatja vagy egy 5.2″ on. Ezèrt irtam csak nem a full hd miatt…;)

  9. Amugy nem szeretnèk vitatkozni, csak a cíkk címe igy hülyesèg… 😉

  10. @AppleFan: nem értem. a cikk címe épp, hogy nem az, hogy “ez A leggyorsabb”, hanem hogy “az egyik leggyorsabb”.

  11. Köszi a cikket!

    Nem az a durva, hogy a leggyorsabb az i5S hanem, hogy ennek ellenére a legjobb az üzemideje. 30%-al veri a Samut. Pedig a nagy tepsi alá beférne nagyobb aksi is.

  12. Mi az hogy az "EGYIK LEGGYORSABB"??? Most akkor a leggyorsabb vagy nem? Mert ha igen, az jó. De ha van még egy csomó másik leggyorsabb is, az már gáz egy kicsit…

  13. @Jadeye: Észrevehető. Volt iPhone 5-öm, Xperia Z-m (Full HD), S4-em is, igaz ezeknek a kijelzőtechnológiájuk más és más (sima LCD, LCD IPS, SAMOLED…) de ha a felbontást nézem akkor megdöbbentő részletgazdag volt mindegyik, észrevehető volt a különbség első ránézésre. Az megint más dolog, hogy az iPhone 5/5S-ben lévő IPS panel számomra a legjobb minőségű amit eddig láttam (minőség, szinek, fényerő stb.). Most egy Nexus 4-em van, ebben 720p-s IPS kijlező van (320ppi asszem) és untig elegendő mindenre de azért ha Full HD-t látom egyszerűen kijön a különbség, pl. böngészőben ha kicsit a betűk.
    Az A7 sebességére meg csak annyit, hogy tényleg elég durva, hogy egy Snapdragon 800 sebességével kb. megegyezik és “csak” 2 magos. A fogyasztás az megdöbbentő, hogy simán bir ugy is 1 napot a készülék, hogy a processzorban ekkora erő van és az akksi csak 1560 Mah, a konkurencia hasonló hardverrel (Snap800) mellé 2600-3000-res akksikat tesznek és azok birnak kb. ennyi üzemidőt szóval nagyvonalúan lehet mondani, hogy fele annyit fogyaszt az A7 ugyanakkora teljesímény mellett. Tényleg durva. Mondom ezt ugy, hogy most nincs iPhoneom, eléggé mindenevő vagyok telefonok terén, de egy 5S-re egyszer szerintem rá fogok gyúrni ha emberibb árban lesz egyszer.

  14. @lycanthrop: nincs csomó más gyorsabb, de ami ma a leggyorsabb, az 2 hét múlva már nem biztos, hogy az marad. a technikai fejlődés ilyen.

  15. @Jadeye: Most vagy én vagyok hulye vagy amikor az elso kommentemet irtam az volt a cikk címe hogy a leggyorsabb… gondolom én vagyok hulye 😀

    Ha az lett volna hogy az egyik leggyorsabb akkor biztos nem is irok semmit…

    Hmm…érdekes… 😉

  16. Ha már az aksiknál tarunk:

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2cLhdDibWBk

    Stress test:

    iPod Touch 2nd Generation (2hrs 27mins)
    iPhone 3G (2hrs 39mins)
    iPhone Touch 1st Generation (2hrs 44mins)
    iPhone 4S (3hrs 38mins)
    iPad 3 (4hrs 15mins)
    iPhone 5 (4hrs 21mins)
    iPhone 5s (4hrs 24mins)
    iPhone 5c (4hrs 30mins)
    iPad Mini (5hrs 8mins)

  17. @AppleFan: a cikk címe nem változott meg, nézd meg a permalinkjét, az is ugyanaz. ha megváltoztattuk volna a cikk címét, de a permalinket nem, akkor különböznének. nem különböznek. ha megváltoztatjuk a permalinket is, hogy nehogy különbözzenek, azzal az összes korábbi megosztás hibás linkre menne. ellenőrizd a korábbi megosztásokat facebookon és twitteren. mielőtt azzal vádolsz minket, hogy átírtunk valamit, ellenőrizd le, amit állítasz.

  18. @Jadeye: Ooo nem vádoltam én senkit sem 🙂

    Elnéztem akkor…;)

  19. @AppleFan: téged egyébként kezelnek? Ideje lenne állítani a gyógyszeren…

  20. Az lg g2 odavert neki. Sorry.

  21. @Before: Vicces barátunk is itt van hurrá… csak nehogy after legyen belőle…idióta… -.-‘

  22. @AppleFan:
    Az idióta titulus szerintem már a tied.

  23. @dezs520: köszi. Mièrt is Dezső?

  24. @AppleFan:

    Na látod, pont ez a baj. Még mindig nem érted miért te vagy az idióta.

  25. @mada: 😉 Jó fejek vagytok… 😉

    Jo tartozni egy ilyen csapathoz…

    Ha már annyira nem èrtem , elmagyaráznád ? 🙂

  26. @expa: ez csak az Apple párti tesztekben van így. Androidos oldalon épp fordítva láttam. Megy a vakítás mindkét oldalról… Én konkrétan unom ezt a versengést. A felhasználói élményen kéne dolgozniuk, nem a marketingen!

  27. Bencissimo megaszonta a tutit 🙂
    Mert, hogy magam vok még így. Érdekesek ezek a mérések, csak mint kiderült a Samsungék űberhamis értéket adnak, mert célirányosan okosított a rendszer 🙂 A mindennapokban viszont ki nem hozod ezeket a mért – vagy hamisított – értékeket belőle. Persze lehet ez a többinél is, csak náluk még nem derült ki.

    Mi júzerek beleverjük a matekba a mókamikit, nekünk a felhasználói élmény számít. Oszt ez 1 mag, 4 mag, 8 mag én el sem olvasom. Nem akad, sokat bír. Ennyi.

  28. Ez hülyeség, miért az s4 hez és a htc one hoz nézik? LG G2, Sony Xperia Z1, Z Ultra és a Note 3 szénnè zúzzák!

  29. @mayermartin:
    igen szenne zuzzak foleg sulyban…
    (jo tudom nagyobb kijelzo nagyobb akku… de akkor miert tud kevesebb uzemorat…. a snap 800 is)
    egyebkent nem eleg a leggyorsabbnak lenni… hanem meg kell talalni az osszhangot a sebesseg a kijelzomeret es az uzemido harmasában…
    nos sztem ez az i5s eseteben a legjobb…

    androidos telokat hasonlitgatunk az i5s hez… (LOL) ezekrol az osszehasonlitasokrol mindig az jut az eszembe amikor a 80as evek vegen jottek a kulonbozo fenykepezogep gyartok a profi studio gepeikkel (rendes filmes gepekrol beszelek) mindenki azt allitotta magarol hogy o a legjobbb megis mindenki az 5. legjobb helyre rangsorolt hasselbladhoz képest mondta el magárol hogy mennyivel jobb nála…


Add a Comment