fbpx Skip to content

Négy magyar fiatal megunta a száraz és unalmas idegennyelvű szótanulást, ezért megalkották a LearnInvisible nevű mobil alkalmazást, ami a makacs idegen szavakból barátot kovácsol és bebizonyítja, hogy lehet a szókincs elsajátítása egyszerre hatékony és élvezetes is: egy interaktív játékkal ötvözték a nyelvtanulás mestereinek bevett taktikáit.

Hát ez remek, de mitől más ez, mint a tucatnyi másik szótanuló alkalmazás?

Ha csupán a Mona Lisa mosolyát látja valaki, aki ismeri a festményt, egyből tudni fogja, hogy melyik képről van szó. Ezen a hatáson alapul a Kanizsa-illúzió, ami szerint az emberi elme néhány apró rész felismerése alapján képes összerakni a teljes képet. Ezt használja ki a LearnInvisible az új szavak megtanításához úgy, hogy segíti a tanulót a kritkus részletekre fókuszálni. 

IMG_1948 IMG_1955

Tanulás a „láthatatlan” segítségével

A tanulás az idegen szó bevillanásával és a kiejtés megismerésével kezdődik. Ezután a tanuló felveheti és azonnal vissza is hallgathatja a saját kiejtését, egyből a helyes minta mellé fűzve. Az új szó bemutatása után úgy ismeri meg a jelentését, hogy egyre több képrészletet kap, ami egyrészt egy kis játékot visz a történetbe, másrészt pedig stimulálja az agynak azt a részét, ahol az adott jelentés asszociációi tárolódnak.

Ugyanez a mechanika biztosítja a jelentés kikérdezésekor az optimális kihívást, aminek a célja, hogy a legtöbbet hozza ki a tanulóból. Az új kifejezés felidézésének tesztjénél pedig a program a jelentés képét és a szó homályos sziluettjét mutatja meg és a pára letörlésével bukkannak elő egyenként a betűk, hasonlóan egy kaparós sorsjegyhez.

IMG_1960 IMG_1958

Magolás erőfeszítés nélkül?

Milyen lenne, ha a legmakacsabb szavak egy gombnyomásra az ember fejébe szállnának? Nos, a LearnInvisible erre is ad egy okos kis eszközt: automatikusan csokorba gyűjti azokat a szavakat, melyek gondot okoztak a teszten, majd összefűzi egy végtelenített hangfájlba, ami egy gombnyomásra elindul. Ideális aláfestő „háttérzaj” kocogáshoz, mosogatáshoz vagy egy jó kis postai sorbanálláshoz!

A működésről itt található egy rövid klipp. (1 perc)

Gondosan előkészített alapanyag

A program a képek erejére épít, amihez viszont az összes szót le kellett rajzolniuk az alkotóknak. Ehhez letisztult sziluetteket használtak, sőt, az igéket illusztráló képek még mozognak is! Arra is nagyon ügyeltek, hogy az 560 szavas kezdő csomagba azokat a leggyakrabban használt szavakat pakolják bele, melyeknek a legnagyobb hasznunk van például egy utazás alkalmával.

IMG_1953 IMG_1952

Komoly játék komoly tanulóknak

A játékos külalak ne tévesszen meg senkit: a készítők tudatosan olyanra tervezték, hogy ne oktatóporgramnak nézzen ki, de ettől ez még egy komoly tanulóknak szánt alkalmazás – olyanoknak, akik unják a száraz magolást, viszont hatékonyságra is szomjaznak. A próbatétel nehézsége például minden esetben az aktuális tudásszintre szabott – a tanuló maga adagolhatja a segítség mértékét – és a tanult szavak emléknyomának erősségét folyamatosan jelzi az app egy színes mutatóval.

A nyers számok:

  • 560 praktikus szó, egyenként ilusztrálva, az igék animálva
  • 28 gondosan összeválogatott téma
  • 10 hatékony megtanulást és visszahívást segítő tanulási mechanika
  • 4 érzékre is ható működés – hallás, látás, tapintás, kiejtés

Milyen nyelveket tanít?

Jelenleg angol, német, francia, spanyol, olasz és finn nyelv 560 alapszavát segít megtanulni az app, de a készítők néhány hónapon belül a szavak számát szeretnénk 2000-re feltornázni, ami lefedné a mindennap használatos kifejezések 80%-át.

Valószínűleg nem a finn változat lesz a legnagyobb sláger, de az “elfinnesedő” Geresdlak magyar lakóinak biztos jól fog jönni. 🙂

1

A LearnInvisible egyelőre kizárólag a magyar App Store-ból tölthető le Apple mobileszközökre, ingyenesen. (A finn változat minden részlete azonnal elérhető, a többi nyelvnél néhány prémium funkció és szócsoport alkalmazáson belüli vásárlással aktiválható.)

Akit tehát eddig a száraz szómagolás akadályozott a nyelvgyakorlásban, annak most már nincs kifogás, pláne, hogy mostantól az unalmas sorbanállás idejét is hasznossá teheti egyetlen gombnyomással!

[appstore id=”603163388″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

0 Comments

  1. Sziasztok! Jol hangzik ez az app, de sajnos nem tudtam kiprobalni, mert csak a magyar store-bol elerheto. Valahogy nem lehetne kerni a fejlesztoket, hogy tegyek elerhetove az UK store-bol? Igy eleg sok letoltotol buknak el szerintem!


Add a Comment