fbpx Skip to content

Az ifoapplestore.com-on találtam az alábbi cikket, amit saját tapasztalataimmal is kiegészítek. Egy ausztrál Apple Store belső dokumentumai kerültek ki a webre, amik egyébként szigorúan titkosak. Ezek a dokumentumok tartalmazzák azokat az irányelveket, amik alapján egy Apple Store felépülhet, illetve csak és kizárólag ezek alapján kezdődhet el az építkezés.

mac-arthur_chambers_plaza_before

macarthur-chambers_plan2-2013_650

A képeken is látszik, hogy rendkívül megtervezett boltról van szó. A bolt előtt semmilyen olyan tényező nem lehet, ami befolyásolja a boltra való rálátást, pontosan kell elhelyezni minden egyes részét a boltnak kívülről és belülről is. Ennek eredményeként az alábbi képen látható, hogy a bejárat előtti padot el kell távolítani, a fát pedig a bejárat jobb oldalán lévővel szimmetrikusan, annak bal oldalára kell áthelyezni, szintén eltüntetve közben a bal oldalon lévő dolgokat:

macarthur-chambers_landscape_plan_650

A belső asztalokat és termékeket rendkívül precíz, milliméter-pontosan megadott utasítások, guildeline-ok szerint kell elhelyezni. Minden egyes része az épületnek pontosan megszabott, nincs olyan hely, ahol Te magad választhatnád meg, hogy mi kerüljön oda.

macarthur-chambers_plan-2013_650

Hazánkban is sokszor tapasztaltam már ezt, mikor egy új APR üzlet nyitott. Én is pár nappal előtte tudtam csak meg, mi készül, hogy cikket írhassak róla, de addig nagyon nehezen lehetett rájönni, hogy bizony ott egy APR fog nyitni. Ilyen volt például az iStyle WestEnd-i üzlete, mely az építkezés alatt végig sötét függönnyel volt eltakarva. Mikor próbáltam kideríteni, bekukucskálva, hogy mi lehet az, az áruház biztonsági őrei finoman a tudtomra adták, hogy nem illik leskelődni, és inkább a moziműsort nézegessem. 🙂 Az ilyesmi teljesen megszokott egy Apple üzlet nyitásakor, vegyük például a Fashion Street-i XMS-t. Ott is csak a végén rakták ki, hogy a “Ismerd meg az új szomszédodat”, előtte sokáig csak sötét fóliával takarták el az üzletet.

almabolthero

(Fotó: iPhonehungary.hu)

Miután egy Apple üzlet vagy adott esetben egy APR teljesen készen áll, a megnyitás következik. Az Apple elvárja, hogy a megnyitón elegendő ember legyen, megfelelő forgalom, és persze csinnadratta.

IMG_2205

(Így néz ki belülről egy megnyitó, jól látszanak a függönyök, amelyekkel eltakarták a boltot.)

Visszatérve még a bolt berendezésére. Gondolom, sokan észrevettétek már, hogy az APR-ek szinte ugyanúgy néznek ki. Talán a kiegészítők vannak máshol, de például a Mac asztalok vagy éppen az iPadnek kialakított részek szinte ugyanott vannak, mint a többi APR-ben.

287304_505615272822164_1782854128_o

(XMS)

istyle_-_arkad_2a

(iStyle: A MacBookok és persze az iPadek is ugyanott, rögtön a vásárló előtt vannak mindkét boltban)

Tehát, jól látszik, hogy amikor például az iStyle utoljára megnyitotta az Árkádban lévő üzletét ugyanazt a guildeline-t követte, amit eddig, amit korábban Handrás is. 🙂 Nektek tetszenek a mostani APR-ek? Szerintetek jól vannak elhelyezve a termékek?

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Szèp meg jó de nem Apple store….

  2. “guideline”, nem “guildline”

  3. @Jadeye: mièrt az? 😀 hol van ráírva hogy apple store? Xms ès istyle … Semelyik sem hasonlít egy apple storehoz…

  4. @AppleFan: az XMS és az iStyle APR-ek, amelyikeknek kötelező az Apple által előírt berendezést követni. a fenti üzlet nem APR, hanem a Brisbane-be tervezett Apple Retail Store.

  5. Az eszközök bejárathoz közeli elhelyezése mind a store-k, mind az apr-ek esetében, csak a tolvajoknak kedveznek!

  6. @Jadeye: Azt vágom csak ez a mondat kavart be…

    “Az ilyesmi teljesen megszokott egy Apple üzlet nyitásakor, vegyük például a Fashion Street-i XMS-t”

    Apple uzlet= Apple store

    XMS= APR

    🙂

  7. @AppleFan: nem. egy Apple üzlet nem Apple Retail Store, de attól, hogy APR, attól az még Apple üzlet == Apple termékeket árusító viszonteladó, Apple Premium Reseller.

  8. “Miután egy Apple üzlet vagy adott esetben egy APR teljesen készen áll, a megnyitás következik.”

    Akkor a cikk író miért tesz kulonbséget? 🙂

  9. @AppleFan: az előbb félreérthetően fogalmaztam. pontosítok: “egy Apple üzlet nem **feltétlen** Apple Retail Store […]”.

    minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár «» minden APR Apple üzlet, de nem minden Apple üzlet APR — mert van, amelyik ARS – Apple Retail Store.

    az Apple Retail Store is Apple üzlet.

  10. Nem okoskodni akarok csak kiváncsi vagyok hogy pl ha bevinném egy APR uzletbe a telefont mert hibás, kapok-e egy teljesen újat vagy ok még elkuldik szervizbe meg ide oda…

    csak mert amikor az iphone 4 em hibás volt , bevittem egy Apple store ba (Sheffield) és kapásból kaptam egy újat új garanciával…

    Kíváncsi vagyok ennyi 🙂

  11. @AppleFan: Magyarországon nincs Apple Retail Store, így itthon adminisztráció után az Apple európai központjából kérik a cserét az AASP programban résztvevő üzletek, melyeket már többször felsoroltunk.

    egyik üzlet sem küld semmit szervizbe, hanem minden esetben kicserélik a készüléket. mivel viszont itthon az APR-ekben nem lehet megvenni az iPhone-t, így ők nem tudják azonnal, a helyszínen kicserélni.

    amikor te bevitted kint egy Apple Store-ba, az Apple Retail Store volt. itthon csak Apple Online Store van, és APR-ek, valamint a szervizeléshez az AASP-k (amelyek az APR-ek közül kerülnek ki).

  12. @Jadeye:

    Koszi a választ igy már értem 😉

  13. Remove musician?
    A legjobb rész az egészből.
    -és el kell bontani a padot, a fát vágja ki.
    -rendben főnök. A vak szintissel mi legyen?
    -bontsa el azt is. Nem eléggé átlátszó.


Add a Comment