fbpx Skip to content

Végre megérkezett a nyár egyik legjobban várt játéka, az Asphalt 8: Airborne. Az autós játékok szerelmeseinek ez is egy kötelező darab. Aki a realisztikus versenyzést szeretei, az inkább maradjon a Real Racing 3-nál, viszont aki pedig a látványos és akciódús és akár a valóságtól is elrugaszkodott versenyzést szereti, az jó helyen jár.

asphaltairborne3

Az Asphalt sorozattal én még a Sony Ericssonos időkben találkoztam először, mikor még Bluetooth-on küldtük egymásnak át a játékokat egy-egy unalmasabb magyar óra alatt, hogy aztán tolhassuk a pad alatt a multiplayert. Azóta nem is játszottam a sorozat további részeivel, egészen a mostani Airborne című részig.

Mint már a bevezetőben is írtam, ezt a játékot nem azért fogjuk szeretni, mert elképesztő módon valósághű, hanem mert egy újfajta játékélményt és szemet kápráztató grafikát nyújt a játékosok számára. A játék elsődleges célja továbbra is az, hogy elsőként érjük el a célvonalat, de az Airborne-ban azért ennél sokkal több van. A versenyekért pénzt kapunk, amiből új kocsikat tudunk venni, illetve fejleszteni a már meglévőket. Ha csak simán elsőként érünk a célba, akkor is szép pénzt kapunk, viszont így elég lassan tudunk csak új kocsikat/fejlesztéseket venni, illetve a játék lényegi részével, a trükközéssel – amivel kiemelkedik a többi autós játék közül – így valójában nem is foglalkozunk.

Egy korábbi cikkben már egy trailert láthattatok, melyből kiderül, hogy az ugratásokon és a levegőben való pörgéseken, illetve az ellenfelek kilökésén van az igazi hangsúly. Minél több és látványosabb trükköt hajtunk végre, annál több medált kapunk a verseny végén, ami így több pénzt is jelent, illetve nagyobb szórakozást.

Igencsak nehézre sikeredett a játék, ha csak simán próbáljuk megnyerni a versenyeket, akkor sincs könnyű dolgunk, sőt ha még trükközünk is, akkor nagyon ügyesnek kell lennünk, hogy nyerjünk. Minden versenyen csillagok járnak a dobogós helyekért, illetve minden pályán van több plusz elérhető cél (például adott számú versenyző kilökése), amikért szintén járnak a csillagok. Ezeknek a csillagoknak az az értelme, hogy ezekkel lehet csak további pályákat, illetve versenyszezonokat elérni.

asphaltairborne2

Az Airborne nem csak a karrier módot tartalmaz, hanem akár helyi Wi-Fi hálózaton is játszhatunk a barátainkkal, vagy akár online multiplayer versenysorozatokon is részt vehetünk. Ilyenkor lehetőségünk van szavazni, hogy milyen versenytípuson és melyik pályán kívánunk játszani. Több fajta versenytípus is van: klasszikus, az utolsó kiesik, üss ki minél több ellenfelet, párbaj, driftelés pontokért kapukon át, és a kedvencem a fertőzős. Ebben az utolsó autó megfertőződik (zöldre vált) és ha lejár az ideje, akkor felrobban és álló helyzetből folytathatja a versenyt; viszont ha nekimegy másik kocsiknak, akkor a fertőzést továbbadja és plusz időt is szerez magának, így később robban fel.

A kocsijainknak van egy rangsora, ami alapján az adott versenyt a program tudja ajánlani zöld vagy épp piros számmal jelezve, hogy ehhez vagy fejlesszünk az autón vagy vegyünk jobbat, mert esélytelenek leszünk a győzelemre. Vannak versenyek, amelyeket csak bizonyos kocsikkal játszhatunk, így érdemes autóvásárlás előtt megnézni, van-e olyan verseny, amihez kell az a verda. Verseny közben használhatunk nitrót, és ha kifogyna, akkor a pályán találhatóak nitróspalackok, melyekkel újra tudjuk tölteni a készletünket.

asphaltairborne4

Az ugratásokról azt kell mondjam, hogy lélegzetelállítóak. Ha csak simán rámegyünk az ugratóra, akkor semmi extra nincs, viszont ha driftelve, akkor a levegőben többször is meg tud pördülni a kocsink, ami nem csak látványos, de sok pénzt is ér. Ami kicsit az ilyen ugratásokkor vicces vagy inkább zavaró, hogy a levegőben is tudjuk kormányozni az autónkat, így ott fog landolni, ahol szeretnénk, illetve mindig 4 kerékre érkezik, hacsak az ugratás elejét nem rontottuk el.

A játék 8 versenyszezont tartalmaz 180 versennyel, 9 különböző helyszínen (Izland, Nevada, London, Monaco, Barcelona, Velence, Alpok, Francia Guyana, Tokió). Az elején még nem elérhető versenyszezonokat In-App Purchase-szel azonnal játszhatóvá tehetjük, de az ügyes pilóták ilyet nem tesznek. 47 különböző autóval versenyezhetünk, van itt Audi, Ferrari, Bugatti, Lamborghini, Ford, Lotus, Mercedes és még sorolhatnám; a lényeg, hogy rengeteg gyönyörű autóval róhatjuk a kilométereket, miközben a verseny hevéhez passzoló zenéket hallgathatunk.

asphaltairborne1

A játék grafikája egyszerűen varázslatos: tükröződik, aminek tükröződnie kell, csillognak az autók, a Nap néha a szemünkbe süt, a környezet lerombolható, a kocsik törnek (verseny közben csak az üveg, de ha karambolt szenvedünk vagy épp okozunk, akkor a karosszéria is szétesik), a pályák az időjárás függvényében csúszósak vagy épp tapadós felületűek, vagyis gyönyörű az egész játék.

A játékot iPhone 4S-en teszteltem iOS 7 beta 6 rendszeren és sok esetben, mikor sok autó volt egy helyen és mindegyik ugratott/tört-zúzott, sok esetben akadt a játék. Ezt az iOS 7 esetén még javítani fogják, hiszen iPhone 4-re is elérhető játék, ami gyengébb a 4S-nél, így kicsit ciki, hogy a 4S-en akad.

Az Airborne tartalmaz ugyan In-App Purchase tartalmakat is, viszont ezek csak olyanok, melyeket normál játékkal is elérhetünk egy idő után (versenyszezonok, pénz, kocsik), így nyugodtan tudom ajánlani bárkinek, hiszen a 0.89 eurós ár kifizetése után egy teljesen élvezhető játékot kapunk, amire –ha nem akarunk– nem kell pluszban költenünk. Ráadásul ezért az árért iPadre is megkapjuk, szóval nagyon megéri. 🙂

[appstore id=”610391947″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Már vártam nagyon. Első indításkor azonnal csalódnom kellett a menü (vagy főképernyő) láttán… csúnya, pixeles és nehezen átlátható stb… de aztán már a tutorial alatt megnyugodtam, tényleg szép a grafika és élvezetes a járékmenet. iPad 3-on (iOS6 – jailbreak) nekem néhol egy picit akadt, de nem zavaró, majd kirpóbálom a 4S-en is. A zenéje lehetne jobb (pl. mint a Most Wanted-ban)

  2. Nagyon arcade, még jobban, mint a RealRacing3. Én imádom az autóversenyt és játszani is, de nem hiszem el, hogy nem tudnak összerakni egy valamire való szimulátort. Pedig grafikailag gyönyörű.

  3. Szerintem eszméletlen jó lett. Főleg ez a wifi-s megoldás tetszik nagyon. Itt a meló helyen egy picit rákattantunk olyan versenyeket nyomuk egymással. 🙂

  4. Szerintem a 7es után ez egy brutál nagy hátraarc.
    – a menü valami förtelem
    – az autók grafikája nem értem miért tetszik ennyire mindenkinek, annyira valósághű mint a SouthPark, túlszaturált meseautókkal amik nem illenek bele a környezetbe (mondjuk a sok SAMOLED meg LCD tv után eléggé torzul a közizlés…)
    – iPad minin úgy szaggat, hogy egyszerűen játszhatatlan… Ez nem hogy nem elfogadható hanem egyszerűen gyalázat… Egy “legfrissebb”, egy évnél nem régebbi gépen nem fut rendesen… Most komolyan az i5-ömön kellene mikroképernyőn játszanom, 200fokos telefonnal, hogy fusson szaggatás nélkül?
    – a katasztrofális új fizikai motorról meg már inkább nem is mondok semmit…

    Nagyon megéri? Még ingyen is sajnálnám hogy letöltöttem, pláne, hogy még fizettem is érte, tök mindegy, hogy “csak” 250-300 forintot, mert a semmiért az 1 forint is sok.

    Az Asphalt7 ennek ellenében viszont nagyon bejövős, azt nemrég vittem végig. Szerintem ég és föld a két játék. Szerintem ehelyett most bepróbálom a RR3-mat (meg a korábbiakat, ha már mindent megvettem mikor le voltak árazva…)

  5. Régóta vártam már ezt a játékot, nekem nagyon bejön. Az autókkal semmi gond, mégha nem is teljesen realisztikusak, ez a játék nem arról szól…
    A grafika elképesztően jó, kipróbáltam i4-en, i5-ön és iPad 4-en, mindegyiken jól járszható,
    i4-en néha szaggat picit de nem
    zavaró. Összességében
    remek game, üti az elvárt szintet. A menüvel meg lehet barátkozni, a zenéket válthatjuk tetszés szerint, én jobban örültem volna, ha többe került volna a játék in-app purchase nélkül, ahogy a többi Asphalt-nál,
    bár in-app nélkül is elég gyorsan, és sokat lehet fejleszteni a verdákon.

  6. Nem tudja valaki,hogy lehet nézetet váltani a játékban?? Hogy más “szögből” lássam a kocsit miközben versenyzem??:) Köszi!


Add a Comment