fbpx Skip to content

A héten a SzifonStore-os srácok segítségével sikerült tesztelnem a LEAP Motion-t. Ez egy apró, USB-re csatlakoztatható eszköz, ami hasonló vezérlést tesz lehetővé, mint a Kinect, viszont attól eltérően a gép elé, az asztalra kell letenni, és az érzékelő felfelé néz, nem velünk szembe.

leap-motion-control

Két kamera és három infravörös LED segítségével az eszköz majdnem egy félgömb alakú területet lát be, egészen 1 méteres távolsággal bezáróan. A beolvasás úgy van kitalálva, hogy elsősorban az ujjak mozgását kövesse, vagy bármi más, vékony eszközét, mint például egy toll, amik a megfigyelt területen belül mozognak, és ezt képes akár 0.01mm-es pontossággal érzékelni a térben.

Éppen ez a kisebb megfigyelési terület és a nagyobb felbontás, pontosabb lekövetés különbözteti meg a Kinect-től, ami inkább a teljes alakos mozgáskövetésre alkalmas, szoba méretű területen. A LEAP Motion alkalmas weboldalakon való görgetésre, a térképen széthúzós nagyításra, nagy pontosságú, precíz rajzolásra, vagy 3D-s adatok megjelenítésekor azok kezelésére. Vizuális típusok ebben a videóban láthatják a dobozka képességeit:

A kütyü kis dobozban érkezett és könnyen csatlakoztatható a már fent említett módon a számítógéphez. Csatlakoztatás után szoftvertelepítés következik, mely felteszi nekünk egy úgynevezett AirSpace-t, ahol a LEAP-pel kapcsolatos alkalmazásokat találjuk meg egy helyen. Ezeket az appokat a LEAP saját webáruházából tölthetjük le könnyedén, melyek lehetnek fizetős és ingyenes alkalmazások is.

Screen Shot 2013-07-27 at 17.09.05

Röviden kipróbáltam pár ingyenes alkalmazást, amit az alábbi videóban megnézhettek. Valójában a LEAP Motion egyelőre csak egy játékszer, nem igazán tudom hova tenni. A videóban ugyan nincs benne, de Tothur kollégával kipróbáltuk a Google Earth-öt, ami tényleg megmutatta, hogy mennyire hatékony és jól működő az eszköz. Rendkívül precízen lehet vele irányítani a térképet, és amennyiben a fejlesztők kihasználják ezt a kütyüt, akkor a 3D modellezésnél mindenképp hasznos kiegészítő lehet. Magát az OS X rendszert nagyon nehezen lehet sajnos irányítani vele, ezt látni fogjátok a videóban is, hozzá kell szokni. Remélem, hamarosan több alkalmazás lesz elérhető hozzá.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Most akkor lehet kapni a szifonstore-ban? Nem találom, mennyibe kerül?

  2. @jarodfree: Nem lehet sajnos kapni, csak a hivatalos oldalán lehet megrendelni.

  3. én használom megjelenése óta, már 2x frissítették… látszik, hogy foglalkoznak vele odakinn…

  4. Nekem is van, am nincs baj az ezsközzel, de jó lenne ha nem csak gagyi játékok lennének az Airspaceben. Jó lenne ha a gyári alkalmazásokat felkészítenék a támogatásra, attól még hogy 3rdparty jó lenne egy kis support az apple részéről. Illetve hiányolom a saját gesztusok létrehozását, ami különböző funkciókhoz rendelhetnék.Windowsra jól néz ki a bejelentkezős program, el tudnám képzelni Mac-re is, vagy pl egy képernyő lezárós alkalmazás vagy megfelelő mozdulatra megnyit egy alkalmazást stb.

  5. @mrbalage: nálam photoshop is megy vele… nem kell felkészíteni semmi, van egy apps ami “megtanítja” bármely programot ennek használatára…

  6. sztem sokkal több van ebbe a termékbe mint amit most látunk egyenlőre belőle…

  7. Felkeszites alatt azt ertem hogy olyan gonbokat tegyenek az alkalmazasokba amit el is lehet talalni kezzel. Ugyanis ezek a mai alkalmazasok egeres hasznalatra lettek tervezve, egerrel semmi problemat nem okoz ha be akarom csukni a safari egy tabjat a kis ikszel. Nah ugyanez a leappel nehezkes eltalalni, sztem elsore senkinek se sikerul. Igaz ez ugyan ugy az ablak bezaro ikszre.

  8. @mrbalage: Nem feltétlenül az egeres mozgást kell ráerőltetni a leap-re és csak huzigatni és kattingatni! Nem tudom a háttérben futó szoftver képes e rá, de ha be lehet tanítani, hogy gesztusokhoz parancsokat kössön akkor azért elég hatékonyan lehetne használni.

  9. Ha valakinek lenne egy ilyen Leap Motion Controller-e eladó, az szóljon már, mert érdekelne!
    hohand27 kukac gémél pont com

  10. Kijött egy új program a BetterTouchTool amivel tetszőleges mozdulatokhoz tetszőleges eseményt rendelhetünk, nagyon jó, vmi ilyesmire vártam…

  11. Szerintem az egér és billentyű kombinációt nem fogja soha sem felváltani semmi.. Ezek mind-mind jók arra, h az újdonság hatása miatt mindenki hasra essen. De semmi több.. Maximum szórakozásra lehet használni.. Pl az a tervező aki egész nap felemelt kézzel mutogat a képernyő előtt mint 1 bolond, és 8-10 órás munkát végez, ahol bizony bizony a billentyűhöz is kell nyúlni, utána fel mutogatni, gépelni újból stb.. 3 óra után úgy remegne a keze, + úgy L fáradna, h L küldene minden LEAP tervezőt melegebb éghajlatra…. este+ borogatni kéne az alkarját mert bedurrana mint 1 kodi edzés után.. Nem 1 embertől hallottam már, h ágyban fekve, hasára támasztva a táblagépet, kényelmetlen használni mert L zsibbad neki a keze… És hosszabb használatot csak úgy tudtak elérni, h az ölükben volt a gép, és nem elöttük..
    Játékra, bemutatokra szerintem tökéletes.. De több órás használatra szerintem nem kényelmes…


Add a Comment