fbpx Skip to content

Elég régóta pletykálják, hogy az Apple egy olcsó műanyag házas iPhone-t fog piacra dobni. Ebben azért sokan kételkednek, hisz az olcsó iPhone mindig is a kifutó széria volt. De az elmúlt hetekben elég sok kép került ki ilyen-olyan színes burkolatokról, úgyhogy egyre valószínűbbnek tűnhet a megjelenése. És tulajdonképpen logikus is lenne az „olcsó” iPhone piacra dobása.

129035-1280

Hogy miért?

  1. Mert az emberek sokkal könnyebben megvesznek egy terméket, ha az új modellként van bejelentve, mintha a tavalyi kiöregedett típust áraznák le. Mégis csak jobban hangzik, hogy: megvettem az ÚJ iPhone-ot, mint, hogy: megvettem a kifutó iPhone-t.
  2. A színes házra a fiatalabb, önkifejező fiatalok azonnal ráharapnának, mert „egyedi” és trendi. Hogy kicsit gagyinak tűnik a műanyag? Szerintem megoldják, hogy ne tűnjön annak. De ha mégis, nem fog senkit érdekelni, sőt, ha kevésbé látszódik rajta a karcolás, még örülni is fognak neki.
  3. Talán a legfontosabb: a kijelző.

olcso_iPhone_01

olcso_iPhone_02

Az iPhone 5 megjelenésig nem nagyon volt gond a kijelzővel. A 3GS, a 4 és a 4S is azonos képaránnyal rendelkezett. A felbontás más volt, de még így is egyszerű volt rá fejleszteni, hisz csak a pixelszámot kellett felezni a nem retina készülékekre. Az új képaránnyal és a nem-retina felbontás kivezetésével (hiszen a 3GS-re már nem lesz iOS 7!) a fejlesztőknek az iPhone és iPod touch esetén 2 eltérő méretre és képarányra kellett elkezdeni fejleszteni, ami munkaigényes, és ami rosszabb, hogy ezzel elveszett az iOS platform legnagyobb vonzereje, az egységesség (és itt akkor az iPad még szóba sem került). Az elég valószínű, hogy az új képarányt fogja a következő iPhone is kapni. Ezért ha követjük az eddigi trendet és az 5 mellé bejön egy új szélesvásznú telefon és megmarad a 4S, a töredezettség továbbra is megmarad. Ráadásul egy kiöregedő modell miatt. És mivel még árulják, ezért muszáj a fejlesztőknek is tovább támogatni.

Így ahhoz, hogy visszaálljon a rend, a 4S-t a jelenlegi formájában meg kell szüntetni. Helyette viszont továbbra is kell egy olcsó modell, ami átveszi a helyét úgy, hogy ne okozzon gondot a hierarchiában. Ezért azt tartom a legvalószínűbbnek, hogy fogják a 4S hardverét és átteszik az új, cuki, színes házba. A teljesítménye nem nő, de mivel a mérete igen, ezért több hely jut az akkunak, tehát az üzemidő is nőhet. Mindenki jól jár.

Ti mit gondoltok? Lesz olcsó iPhone?

Olvasd el a hozzászólásokat is

31 Comments

  1. szerintem egy iphone nem az anyaga miatt olyan drága. az anyagnak az ára elenyésző része a telefonnak. mert a 3gs annyira olcsó volt a műanyag ház miatt? rengeteg szellemi munka az a sok az árában. persze meg lehet nem 300 ezer ft lesz hanem csak 200 ezer.

  2. Akarhany ilyen terv kerult ki olcso iphonerol, egyiknek az aljan sincs mikrofon. Csak hangszoro van, de a tolte es jack dugo kozt semmi. Ez egy ipod

  3. Tetszik az elméleted. Ügyes következtetés.

  4. @taylortish: látod azt az apró lyukat a jack aljzat mellett? na ott a mikrofon. ugyanilyen lyuk már volt az iPhone 4-től kezdve is, csak ott az a zajmikrofon szerepét tölti be.

  5. @taylortish: akkor a jack dugó mellett nem látod azt a kis lyukat. a burkolat alatt attól gondolom nem egy ilyen méretű gyenge minőségű mikrofon van. meg van 1-2 ember, akitől a fejünket a falba verhetnénk, mert felteszik a kérdést, hogy “miért nem szól a bal oldali hangszóró?” na szerintem ezzel a dizájnnal ez kicsit egyértelműbb 😀

    cikkhez: ez végülis egy jó gondolatmenet, hátha így lesz. mivel nekem i4-em van, ebben az esetben lehet én is cserélnék, bár sajnos az is tény, hogy attól, hogy tegyük fel a 4S-t váltaná, az ára több lenne úgyis, főleg hazai viszonylatban…

  6. Pontosan ezt gondolom én is.
    A kijelző az egyik kulcs, hiszen így valóban csak 1 képarányra kell fejleszteni.
    A másik, hogy az Apple bevételeinek nagyrésze a store ből van. Minél több ember kezében van IOS annál több bevételt generálnak neki.
    Persze letudná vinni az i5 árát csak az nem tenne jót a brand nek. Ezért behoz valami újat kedvezőbb áron.
    Nyilván az anyagminőséggel nem lesz probléma.

  7. Egy (vagy talán több) korábbi cikkben meg lett indokolva, hogy miért nem lesz valószínűleg olcsó iphone. Én inkább azokkal a verziókkal értek egyet. Persze mindenki tévedhet és lehet, hogy mégiscsak piacra kerül. Viszont akkor ugye a presztizs (persze ma már, amikor boldog-boldogtalan iphone-nal rohangál, nem biztos, hogy beszélhetünk presztizsről). Véleményem szerint ugyanúgy, ahogy a Maserati sem fog piacra dobni egy autót 1.6-os motorral, gyengébb minőségű alkatrészekkel felszerelve 5 millióért, ugyanúgy nem lesz olcsó iphone sem.

  8. Nekem is az autos hasonlat jutott eszembe errol h ez olyan mintha egy top kategorias auto elkezdene trabantot gyartani csak kicsit felturbozva…szerintem nagyon gaz

  9. Latom a kis lyukat, de szerintem az egy egyszeru zajszuro, vagy hasonlo. Facetime beszelgetesekhez, skypehoz, ilyesmi. iPhone 5 erkezesevel osszement a csatlakozo, megnott a hangszoro es a mikrofon merete(marmint a lyukacsos resz a a 3-as 4-es sorozatokhoz kepest). Nem ertem miert visszafele butitananak egy ilyen fontos dolgot. Ez a hngtisztasag/hangminoseg rovasara menne. Butasag. En tartom hogy ez egy ipod, bar ketsegeket vet fel, hogy minek valtanak szines muanyagra mikor az 5. generacios ipod fem(azt hiszem), es szines is. Negany honap es ugyis kiderul mi lesz ez, ha lesz egyaltalan ebbol valami

  10. Habar, lehetseges hogy lesz mikrofon es hangszoro is az ipod touchban, mert IOS7-tel megjelent a facetime audio, amihez nem kell sim-kartya.

  11. A Maseratihoz kategóriájába inkább a Veru tartozik. Az iPhone inkább egy Merci vagy BMW kategória és mindkét autómárka gyárt “olcsó” kategóriás kocsit.
    Sajna az már magyar sajátosság, hogy nekünk mind az előbb említett kocsik mint az almás teló luxusnak számít.
    Ja és jövőre 1,6-os motorok lesznek az F1 ben…

  12. Ezt az egetverő marhaságot, mégis miért kéne két vagy több képarányra fejleszteni? Aki nem képes dinamikusan programot írni, hanem belehardcodeolja a felbontásokra az elégazásikat az egy barom.
    Igazából pár nagyobb háttérkép és az alap támogatás kész, nagyobb átalakítás csak akkor kell ha hasznosabban akarjuk a helyet kihasználni, de ez inkább iPadnél lényeges mert a képmérer jelentősen nagyobb és kihasználatlan marad elsőre.

    Ha lesz ólcsóbb iPhone az a fiatalabbak miatt lesz, az iPod szerű színes vonalat követve (+kína).
    Bár em tudom a műanyag burkolat mennyit csökkent az áron, hiszen igazán az alaplap és az LCD ami drága, esetleg a kamera (like iPod).

    Én inkább egy nagyobb iPhone “Daddy”-t várnék, hasznosabb lenne

  13. @taylortish: sima FaceTime-hoz sem kell SIM, azt meg már a 4. generációs Touch is tudja, és a jelenlegi, 5. generációsban is van mikrofon, viszont előoldali hangszóró a FaceTime kamera mellett/alatt az nincs egyik Touch esetén sem jelenleg.
    http://support.apple.com/kb/HT3597?viewlocale=hu_HU

  14. @Jadeye:
    Igen, viszont a facetime az kihangositon vagy fulhallgaton keresztul megy minden i eszkozon. En ios7et hasznalok, es a facetime audio megy rendes telefonalashoz hasonloan, mint a viber hanghivasok.
    De nem akarok okoskodonak tunni, en bizom benne hogy nem lesz olcso iphone, vagy ha lesz akkor is csak Kinaban es hasonlo helyeken. Nehany honap es kiderul:)

  15. én fogadni mernék rá, hogy nem lesz új olcsó iphone, 4s lesz az olcsóbb. mérnökök dizájnerek borzasztó drágán dolgoznak, azok pedig kellenének. így szép ahogyan van az iphone, fiataloknak is nagyon tetszik ez tapasztalat, majd kinézik az ember kezéből. ez a cikk csak az íróasztal körül lett levezetve.

  16. @taylortish: a sima FaceTime ugye hang+videó, tehát nem is lenne értelme a füledhez tenni a készüléket. így ha nem fülessel, hanem kihangosítva használod, akkor is kell mikrofon. nyilván a FaceTime Audio (avagy nevezzük EarTime-nak) esetén nincs videó, így mehet kihangosítás nélkül is, de a mikrofon akkor is kell. 😉 engem nem hoz lázba az olcsó iPhone-téma, majd szeptemberben úgyis kiderül, addig szerintem felesleges ez a feszengés rajta, ráadásul teljesen lerombolja a meglepetésfaktort.

  17. @xantos85: az Apple bevételeinek elenyésző, a nyereségének még kisebb aránya származik az Appstore-ból.

  18. Szerintem a gondolatmenet hibás.
    Ha még tényleg meg is szüntetnék a 4S forgalmazását egy alkalmazás készítő akkor sem teheti meg, hogy egy ekkora piacot eldob egyik napról a másikra.

  19. Nekem ez olyan mint a kinai porsche….

  20. “Olcsó” iphone???
    Olyan nincs!
    Akkor beszélhetnénk olcsó iphone-ról szerintem, ha az “olcsó” nem 100-120 ezerbe kerülne, hanem 50-60-ba, hogy az átlag ember is meg tudja venni, és ne Samsungot, meg Sony-t vegyen Robottal.

  21. @twingo16v: minden relatív. a teljes árhoz képest olcsóbb már az is, ha hűséggel veszed meg, és úgy itthon is hazaviheted már akár 990Ft-ért is (két év hűség, iPhone 4, 8GB, T-Mobile). ugyanez hűség nélkül 72750Ft, szintén T-Mobile-függő.

    egy gyári független, prémium kategóriás készülék mindig sokkal drágább volt, mint a szolgáltatófüggő verziója, az iPhone és az Apple termékek pedig sosem voltak a filléres kategória. hogy ez mennyiben változhat… hát az jó kérdés, de én személy szerint nem tartom valószínűnek. aztán majd meglátjuk.

  22. @Csapszi: amiben szerepel az, hogy “according to a supply chain report”, azokat előzetesen sokszor komoly hiba konkrétan tényként közölni szerintem. bár az indextől ez sem meglepő, ahogyan az sem, hogy képtelenek leírni rendesen, hogy iPhone vagy iPad (nem beszélve a nyelvújító helyesírásukról).

  23. Mégha be is szüntetik a 4s forgalmazását, az apple fejleszt rá (iOS7) és addig a felesztők sem engedhetik meg maguknak hogy csak a nagyobb ijelzőre adják ki az alkalmazásokat. Ettől függetlenül szerintem elképzelhető hogy a 4s harverével adják ki az olcsó iPhonet.

  24. @Jadeye: “According to reports coming from executives within official supply chains, Apple is in the middle of testing large-form displays that could potentially be used as part of any future iPhone or iPad product refresh. The fresh reports are suggesting that the Cupertino based company has been working closely with Asian suppliers on a number of potential changes that could include the release of a significantly larger iPad model, or even an iPhone phablet.”

    Tessék 🙂

    http://www.redmondpie.com/wsj-iphone-with-larger-display-ipad-with-13-inch-display-being-tested-by-apple/

  25. @AppleFan: és ez mit *bizonyít* a számodra? talán maga az Apple mondta? persze nem. azokat az executive-okat köti a titoktartás, az Apple meg ott igyekszik tenni a szivárogtatások ellen, ahol csak tud. amúgy meg nem teljesen mindegy? ameddig nem jelentik be, és nem érhető el a számodra, semmi értelme nincs rágni a virtuális csontot.

    és ha megnézed a mondatok fogalmazását: “could potentially be“, “are suggesting“, “potential changes“, “could include“. ezek mind feltételes módúak, nem konkrétumok.

    ha konkrétumok lennének, akkor az úgy hangzana, hogy “will be“, “clearly state“, “a lot of exact changes“, “will include“. de nem ezt írták. hiszen nem tudhatják.

    majd ha azt írják, hogy mondjuk maga Terry Gou nyilatkozta konkrétan a Foxconntól, és lesz erről cikk vagy videó a Foxconn oldalán, vagy maga az Apple jelenti be, akkor lehet tényként kezelni. addig ez nem más, mint pletyka, amit a helyén kell kezelni. de felesleges itt arconpörögni rajta. ezekre semmi konkrét forrás nincs megjelölve, az “according to reports” semmire nem mutat sehol, háttérinformáció nélkül meg ezek csak üres szavak. neked nem fura, hogy ezeknek a jelentéseknek soha sehol nincs semmi hivatalos nyoma? hivatalos forrás nélkül ez meg csak bulvár, ott meg akkor is gyártanak hírt, ha nincs.

    engem ennyi nem fog meggyőzni, de nekem aztán mindegy…

  26. @Jadeye:

    Tudom mik a feltételes modok nyugi 😉

    ““according to reports” semmire nem mutat sehol, háttérinformáció nélkül meg ezek csak üres szavak”

    “According to reports coming from executives within OFFICIAL supply chains”

    Ezt kihagytad… 😀

    Majd meglátjuk…

    Én pl leszarom mi jon ki az apple-nél… 😀

  27. @AppleFan: húha, na ez aztán betonbiztos érv! azért, mert megemlítik egy szövegben, hogy “a hivatalos beszállítókról származó információ szerint”, onnantól az már biztosan úgy van! nem tartod furcsának, hogy nincs neve ennek a beszállítónak, sem annak a vezetőnek, aki ezt nyilatkozta? jó, nyilván tart attól, hogy az Apple joggal szankcionálja a titoktartási nyilatkozat miatt. de ilyen erővel, teljességgel névtelenül bárki állíthat ilyet, pont ugyanennyire lesz betonbiztos információ… hagyjuk már. majd lesz, ami lesz. felesleges arconpörgésre jók ezek az információk, másra nem. ja, meg persze bulvárhírnek, elvégre minden héten kell egy újabb klikkvadász hír. csakhogy szakmai szempontból erősen megkérdőjelezhető szerepe van ezeknek.

    “Én pl leszarom mi jon ki az apple-nél”
    akkor úgy őszintén, mégis mit akadékoskodsz itt rajta szándékosan?

  28. Akadékoskodni? Mert belinkeltem egy cikket? Be nevetess mar… Akkor miért nem cenzúràztàtok ki? Persze ITT csak nektek lehet igazatok… Le kell mindenkit hurrogni… Szànalom, nemcsoda hogy haldoklik a blog…

  29. @AppleFan: jó, hagyjuk. mindkettőnknek más az elképzelése arról, hogy mi minősül megbízható információnak. te megelégszel a fentiekben bemásolt szövegekkel, szerintem meg erősen megfontolandó egy név nélküli nyilatkozat, ami mögött nincs semmi hivatalos közlemény, vagy visszakereshető cikk.

    nem tudom, mit kéne cenzúrázni, és legfőképpen miért. az egészséges vitakultúra lényege a különböző álláspontok ütköztetése.

  30. Sztem is hagyjuk mert hülyesèg az egèsz. Az olcsobb iphoneokat sem jelentette be senki hivatalos szemèly, mègis cikkeztek róla. Persze kivètel erősíti a szabályt…persze nem jelentettètek ki hogy lesz, de ha csakis hivatalos dolgokrol cikkeztek akkor minek…


Add a Comment