fbpx Skip to content

Azt már tudjuk, hogy az új rendszer új API-kat is jelent, tehát még egyedibb és még jobb iOS alkalmazások érkezhetnek majd a 7-es rendszerrel. Mégis érdekes újdonságra figyeltek fel a fejlesztők az iOS 7 beta 2-ben: a kameránál a fejlesztők a saját alkalmazásukban figyelhetik a szem, száj, tulajdonképpen az egész arc mozgását.

128197-1280

Így egy alkalmazáson belül elképzelhető, hogy akár a szemünk mozgásával is irányíthatjuk majd az adott appot, vagy éppen akkor fotóz majd a kamera, mikor a képen mindenki mosolyog. Egyelőre még nem tudni, pontosan mire is használhatóak ezek az API-k, vagy lesznek-e továbbiak, de úgy látom, az iOS 7 szép lassan fejlődik.

A beta 2-ben egyébként elérhető egy új funkció is, mégpedig hogy a fejünk balra/jobbra mozgatásával navigáljunk.

fotó 1 fotó 2

Ezt a kisegítő lehetőségek között találjuk meg, de itt egy videó is róla:

A kiválasztást 4 irányba mozgathatjuk, ha fel, le, balra, jobbra nézünk, a tappintás vagy hangfelismeréssel, vagy egy nagy szájtátással érhető el, a home gomb a fej oldalra döntésével, vagy mindkét szem legalább fél másodperces becsukásával használható. Ezeket felismernie nem túl nehéz a rendszernek, hiszen a webkamerák megjelenése óta léteznek már hasonló megoldások.

Ha egyszer bekapcsoltuk, akkor a home gomb tripla lenyomásával tudjuk kikapcsolni. 😉

Olvasd el a hozzászólásokat is

28 Comments

  1. na samsung… 😀

  2. Biztos jobb lesz, mint a droidos megoldás!

  3. Ezt sem a samsungtól lopják… Nem nem, ez új innovatív ötlet 🙂 Kérem szépen, így kell felemelt fejjel kullogni a konkurencia után. Meghalt a király, megy a birodalom is. 🙁

  4. Ennek semmi köze a Samsung megoldásához. A Samsung izéje egy nagyon hasznos vakítás a usereknek, míg ez nem egy marketing fícsör, csak egyszerűen még jobban tudják majd használni a mozgássérültek.

  5. @jarodfree: Plusz az Apple nem is nyomta a Keynote alatt 🙂

  6. @surikagabi:
    Jól mondják, ez már benne volt az első ipodban is csak mivel nem volt kamerája ezért nem tették publikussá. 🙂
    A samsung ellopta, de nem tudta rendesen, mert megzavarták a takarítónőt aki a szabadalmat fényképezte és az utolsó oldal lemaradt.
    De ez titok.

  7. Basszus ha ezek után valaki azt mondja hogy az apple innovativ akkor befonom a hátamon található 2 db szörszálam… Gusztustalan amit az apple csinál…ègès már az egèsz…s4 copy …

  8. @AppleFan: az azért feltűnt ugye, hogy ez csak egy kisegítő lehetőség, ami nem parasztvakításnak, hanem adott korlátokkal élők számára az eszköz kezelését megkönnyítendő van? az Apple nem is ejtett róla egy szót sem a WWDC keynote-on.

  9. Barmok! Senki nem mondta, hogy ez a spanyolviasz, hanem a mozgássérülteknek egy nagyon jó és hasznos funkció, ezért is van az Accessibility-ben…istenem…

  10. Tok mindegy hol van az nem válzoztat semmin…majd jól beperlik egymást megint… Ha ugy veszed akkor az s4 en is csak egy funkció a beállitások alatt…wow akkor az már parasztvakítás ugye…logika…

  11. Ha mindenki a mozgássèrültekre gondolt volna akkor legalább a cikk megemlíthette volna…egy szóval sem említi…lehet barmozni…

  12. @AppleFan: a cikkben lévő képen egyértelműen látszik, hogy a kisegítő lehetőségek alatt van. az, hogy nem tudod, hogy ez a menüpont mire való, az a saját dolgod.

    az S4 esetén kifejezetten ez volt az egyik fő funkció, amitől mindenki elájult a keynote-jukon, az Apple-nél ez meg csak egy kisegítő lehetőség. elég nagy különbség.

  13. Kerülöd a választ 🙂 jolvan nem baj ám…olvastad a cikket??? Igen. Mirol szol? Èrtelmezd. Megvan? Akkor mirol irogatsz ? 😉 “Így egy alkalmazáson belül elképzelhető, hogy akár a szemünk mozgásával is irányíthatjuk majd az adott appot, vagy éppen akkor fotóz majd a kamera, mikor a képen mindenki mosolyog. ” Ez biztos a sèrült embereket segíti ugye? 😀 Milyen naivak vagytok… Tudom mik vannak a kisegítő lehetősègek alatt…de ismerd már be hogy az apple sem annyira hülye hogy ezt keynote on adja be… Akkor mindenki samsungozott volna igy meg megosztja a közvéleményt…külföldi cikkeket ha olvasol légyszives linkelj be egy olyat ami azt irja hogy ez a funkció kifejezetten a sérült embereket segíti… Nincs… Majd erre a funkcióra èpítik az appeket…

  14. Ezért maximum a Microsoft perelhetne a Kinect miatt (ha csak ők nem lopták valahonnan…) de a Samsung biztosan nem. De egy kisegítő (Accesibility) lehetőség miatt egy amerikai cég nem fog perre menni. Főleg, hogy ez tényleg nem ficsőr, ráadásul egy ép ember számára használhatatlan/kényelmetlen, míg egy sérültnek ez tényleg egyszerűbbé teszi a navigálást.

  15. @AppleFan: egy darab kérdést nem tettél fel, úgyhogy nem tudom, milyen választ kerülnék. csak “…” van a mondataid végén, amitől nem lesz belőlük kérdés. és én nem barmoztalak le, úgyhogy semmi szükség a személyeskedésre.

    nem értem a logikádat. tehát akkor kizárólag külföldi cikkek alapján lehet tájékozódni, a készülék menürendszere alapján legkevésbé sem, és saját véleményünk, elképzelésünk nem lehet semmiről?

    az első opció a pislogásfigyelés (CIDetectorEyeBlink). évekkel bármely telefonos felhasználás előtt létezett egy rakás webkamerás szoftverben. a másik opció a mosolydetektor (CIDetectorSmile). ez a lehetőség is már nagyon régóta része a legtöbb fényképezőgépnek. tehát nem értem, hogy miért épp az S4-ből lenne másolva bármelyik is.

    a cikk második része a kisegítő lehetőségekben található fejdöntögetéssel történő irányításról szól, ami például izomsorvadásos betegséggel rendelkezőknek segíthet, és nem a böngészőben való görgetésről vagy az elveszem a pillantásomkor leálló videólejátszásról szól.

  16. Nem igazán akartam beleszólni,de pont tényleg arról van szó,hogy nagyon hasonló ficsöröket fű alatt kiadnak mintha nem is lenne annyira fontos. Mármint a nem sérült embereknek. És hát ez nem is annyira fontos.
    Szerintem ez pont ugyan annyira fontos mint a samsungé csak máshogy nem tudták kihozni.

  17. @atirag: Ahaaa… És még jól el is rejtik ezt a baromi fontos ficsőrt az Accessibilityben.

    Bár végülis igazad van, ugyanolyan fontos, mint a Samsungé. Semennyire.

  18. @Jadeye: “olvastad a cikket??? Igen. Mirol szol? Èrtelmezd. Megvan? Akkor mirol irogatsz ?”

    “egy darab kérdést nem tettél fel, úgyhogy nem tudom, milyen választ kerülnék. ”

    Te mit ittál? 😀

    Mindegy ne is válaszolj…vicc az egész xD

  19. @AppleFan: akkor most olvassuk vissza közösen a cikk hozzászólásait. az első hozzászólásod a cikknél a 7., nincs benne egy darab kérdés sem, legfőképp nem nekem címezve. ezt követi az én válaszom a 8. hozzászólásban, amire elsütöd a 10. és 11. hozzászólást, de ezek közül egyikben sincs egy darab kérdés sem. erre írok én ismét egy választ a 12. hozzászólásban, majd ezt követi a 13.-ban az, amit rögtön azzal kezdesz, hogy “kerülöd a választ”, majd utána dobálsz be pár személyeskedő kérdést.

    tehát: milyen választ kerültem a 8. vagy 12. hozzászólásomban, amit a 13.-ban sérelmezel? hiszen nem tettél fel kérdést. olvasd vissza a saját hozzászólásaidat máskor.

  20. @Jadeye: Jaj hagyd már, primitív 😀 Látod, nincs érve, nem tud mit írni, ezért csak önmagát ismételgeti. Többen is leírták, hogy ennek a funkciónak mi az értelme, és, hogy az a fényezés, ami egy ugyanilyen kis semmilyen funkcióra ment a saminál totál fölösleges, ezért az alma meg sem említette, de arra nem reagált, nem véletlen =)

  21. “@Jecy: “ami egy ugyanilyen kis semmilyen funkcióra ment a saminál totál fölösleges, ezért az alma meg sem említette, de arra nem reagált, nem véletlen =)”

    Gratulálok…Primitív… Látod ezt amit írtam??

    “az apple sem annyira hülye hogy ezt keynote on adja be… Akkor mindenki samsungozott volna igy meg megosztja a közvéleményt…”

    -.-‘

    —————————————————————————————————————

    Jadeye: Máskor normálisan válaszolj és akkor tudom hogy melyik írásomra válaszolsz… pl.: írd az irományod elé a hozzászólásom számát… ennyi

  22. @AppleFan: minden egyes válaszom előtt ott van a hozzászólás elején a kukaccal a címzett neve, arra rákattintva ahhoz a hozzászóláshoz jutsz, amihez a válasz tartozik.

    de továbbra sem válaszolhattam olyan kérdésre, amit azután tettél fel, hogy számonkérted rajtam a válasz hiányát.

  23. Amúgy meg nem mindegy hogy mi van benne? Mások is írták hogy copy szagú… nem csak ezen a blogon… nem tetszik sajnálom… véleményt lehet mondani…senkire nem hurrogtatok csak kapásból rám… tipikus…! Itt van pár:

    “Ezt sem a samsungtól lopják… Nem nem, ez új innovatív ötlet Kérem szépen, így kell felemelt fejjel kullogni a konkurencia után. Meghalt a király, megy a birodalom is. ”

    “na samsung… :)”

    no comment… témát részemrol lezártam… jó éjt…

    Apple Forever

  24. @Jadeye: Még ilyenkor fennt vagy?? :O

  25. @Jadeye: Bocs ezt nem tudtam… :/ Máskor figyelek…bocs ha idegesítettelek… nem volt szándékos .

  26. Ez az ios7 nagyon eros erzelmeket valt ki mindenkibol. 🙂 bar en mar az iphone 5 tulmeretezesenel kibuktam, ez nekem csak hab a tortan. Senki ne gondolja mar komolyan hogy ez nem kisegito funkcio. Vicces lenne latni a sok embert az utcan ahogy nyaktekeressel navigalnak. Biztos lehet majd ra epiteni valamilyen csudahasznos jatekot is. Üdv

  27. @JEROME: En az i4s nel szalltam ki 😉 Az i5 ot nem rohantam megvenni a kopas miatt. Es aldom az eszem erte. Innentol meg ez az iOS fog visszatartani. Rajottem, hogy nem apple fan vagyok, hanem Jobs fan ;(

  28. Az Apple nem verte nagy dobra, ami becsülendő. De ha kicsit a marketingbe gondolunk, nagy öngól lett volna a reklám. Így is sokan ekézik az új iOS miatt (hogy jogosan vagy sem, az lényegtelen), de ha kiemelik, olyan flame-et kapnak, hogy külön Wikipedia cikket kapott volna. Sok mindent lehet mondani az almára, de nem hülyék, tudják hogy mit-miért csinálnak.

    Persze elég alap funkció, és jó, hogy belekerült, és sokféleképpen nem lehet megoldani. De vajon mi lett volna, ha a Samsung a visszapattanó effektet (ami miatt nem egy pert nyert az Apple – de behelyettesíthető bármely más, másolt funkcióval) nem kapcsolja be alapból, hanem “epilepszia-megelőző” funkcióként rakja bele a telefonba? Vagy esetleg ha eleve bekapcsolják az epilepszia-megelőző funkciót? Akkor is lett volna Samsung-eke internetszerte és per?


Add a Comment