fbpx Skip to content

Mindig is nagy sci-fi rajongó voltam, ez főleg Isaac Asimov munkásságának megismerésében teljesedett ki és ezzel együtt mindig is érdekelt az Űr és a csillagok is, de hobbi-csillagásznak nem nevezhetem magam, viszont a Star Chart-tal végre interaktív módon ismerhető meg az Űr végtelenje.

starchart9 starchart2

Az alkalmazás indulása után egyből megtapasztalhatjuk a program egyik legnagyobb vívmányát, az AR (augmented reality), azaz kiterjesztett valóságban lévő csillagtérképet. Amerre mozgatjuk a készüléket, az mindig azokat a csillagokat mutatja, amelyeket valójában, akár szabad szemmel is láthatnánk, csak az alkalmazásban rengeteg plusz információval is szolgál ezekről az égitestekről. Ezen keresztül bebarangolhatjuk a Naprendszer minden egyes bolygóját, azok holdjait és a környező csillagképeket. A Star Chart csillagtérképként is funkcionál. Beállítható, hogy a csillagjegyek össze legyenek-e kötve, latin nevüket mutassa, illetve mutassa-e a rajzos változatukat is. Így végre ha csillagos ég alatt töltjük az estét, megtudhatjuk, mit is látunk az égen.

starchart3 starchart4

Bármelyik égitestre rábökünk, akkor egy kis ablakban láthatjuk például, hogy milyen messze van a Földtől és a Naptól, hőmérsékletét, keringési idejét, tengely körüli forgási idejét és még egy rakás érdekes információt. Ennek a kis ablaknak a bal oldalán található Hold+nyíl ikonra bökve egy látványos animáció keretében a kamera ráközelít az objektumra és az immár 3D-s nézetben láthatjuk és forgathatjuk is azt. A Napnál jópofa módon remeg is a kép, ezzel is érzékeltetni próbálja a program, hogy ott igen kemény erők dolgoznak.

starchart7 starchart8

Csillagászkodni értelemszerűen éjjel érdemes, és hogy a telefonunk képernyője annyira ne vakítsa el a szemünket, átállítható éjszakai módba a program, így vörös árnyalatú nézetben is szemlélhetjük a csillagokat. A Star Chart-ban nem csak az aktuális állásukat tekinthetjük meg az égitesteknek, hanem tetszőleges múltbeli vagy akár jövőbeli dátumot is megadhatunk, így akár különböző ritka együttállásokat komolyabban megfigyelhetünk.

starchart5 starchart6

A Star Chart-ban kereshetünk bolygókra (és azok holdjaira) csillagokra, csillagképekre, csillagködökre, és In-App Purchase-zel (igen drága!) még akár meteor rajok mozgását is követhetjük, vagy akár törpe bolygók is és kisebb holdak is rendesen megjelennek, mivel ezek alapból csak rács szerűen látszódnak (lásd a fentebbi képen). Sajnos igen borsos árat kell fizetnünk, ha mindent el szeretnénk érni az appban (most a program maga ingyenes), így akár több tíz eurót kell még In-App Purchase-ben elköltenünk. Viszont igen látványos és hasznos alkalmazás, és hobbi csillagászoknak mindenképp érdemes letölteni. Futtatásához minimum iOS 4.3-ra van szükség.

[appstore id=”345542655″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment