fbpx Skip to content

Pár hete kaptam egy emailt a Quargo fejlesztőcsapatától, hogy próbáljam ki az alkalmazásukat. Az app az augment reality-re, vagyis a kiterjesztett valóságra épít, és persze magyar fejlesztés. 🙂 Rögtön megtetszett, mivel egyedi látásmódot kaptam az alkalmazás segítségével és megannyi lehetőséget. Az alkalmazás segítségével egy plusz, kitalált réteget húzhatunk a valóság és a mobiltelefonunk kamerája által megörökített kép közé. Így a fotón nem csak az jelenik meg, ami a valóságban is ott van, hanem az is, amit mi is odaképzeltünk.

A Quargo két, régóta létező technológiát kapcsol össze: a QR-kódokat és a kiterjesztett valóságot. A QR-kódokhoz ezúttal nem szöveget vagy weboldalcímet kapcsol, hanem képi tartalmat: rajzot, fényképrészletet, háromdimenziós tárgyakat, akár animációt is. Így egy okostelefon segítségével elkészített fotóra olyan képeket is odatehetünk, amik a valóságban nincsenek is ott. A Quargo egyik nagy újítása, hogy mindenkinek lehet saját QR-kódja és ezzel együtt saját alternatív valósága, amit tetszés szerint változtathat, cserélgethet és megoszthat.

„Négy-öt éve, amikor elkezdtünk foglalkozni a kiterjesztett valósággal, a technológia még gyerekcipőben járt – magyarázza Csillag Tamás, a Quargo egyik alapító tulajdonosa. – Már akkor ott motoszkált a gondolatainkban, hogy milyen jó lenne ezt a hétköznapi ember kezébe adni. Akkor még nagyon sok feltétel hiányozott. Mára azonban elterjedtek az okostelefonok, általánossá váltak a QR-kódok. Minden kész arra, hogy a kreatív elmék a Quargo segítségével megmutassák a világnak saját alternatív valóságukat.”

Tehát a Quargo a QR-kódokhoz kapcsol képi tartalmat. Amikor valaki beszkenneli a kódot a telefonjával, akkor az alkalmazás megjeleníti a kódhoz rendelt grafikát, úgy, mintha az a valóság része lenne. Ráadásul ez a grafika dinamikusan változik, ahogy a kódot forgatjuk vagy közelítjük-távolítjuk. Úgy játszhatunk vele, mintha a valóság része lenne.

Screen Shot 2013-06-12 at 12.05.49

Erről a fantáziával kevert képről aztán fényképet készíthetünk a mobiltelefon kamerájával, amit egy gombnyomással megoszthatunk ismerőseinkkel, barátainkkal, az egész világgal. A kódhoz kötött képet egy online felületen lehet feltölteni és szerkeszteni. A QR-kód kötődik a létrehozójához, aki a hozzá rendelt képet bármikor, könnyen, gyorsan és egyszerűen lecserélheti: a QR-kód változatlan marad, de megváltozik az általa mutatott valóság.

[appstore id=”636612374″]

SzifonJáték

Töltsétek le ingyenesen az alkalmazást az App Store-ból, és próbáljátok ki a Szifonnal! 🙂

fotó 1-9 fotó 3-5

Töltsétek le az alkalmazást és szkenneljétek be a lenti QR-kódot, vagy menjetek a quargo.net publikus galériába, ahonnan azonnal letölthető a szifon logó. Készítsetek hasonló fotókat és küldjétek el nekünk. A legjobb 3 beküldött kép készítőjét jutalomban részesítjük, az első helyezett egy 5 euró értékben a második 3 és a harmadik 1 euró értékben választhat alkalmazást az App Store-ból, amit mi ajándékba elküldünk neki!

A játék egészen június végéig tart, a képeket pedig a [email protected] címre várjuk! 🙂

20000000000523

[appstore id=”636612374″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment