fbpx Skip to content

Mit jelent az, hogy Designed by Apple in Californa? A plastik.hu-n olvastam John Gruber írását, ami pontosan elmondja azt, hogy miért lett ilyen az iOS 7. Persze ez az átlagembert nem fogja érdekelni, csak azt látja, hogy ez jó/működik vagy éppen rossz és nem tetszik neki. Mindenesetre érdemes elolvasni:

Az iOS 7 dizájnja szabályokra épít. Mögötte egy szövevényes rendszer dolgozik, a térben rétegek szerveződnek logikai rendszerben. Alaposan lecsökkentek a kamu 3D effektek és textúrák, de ha valami, akkor az iOS 7 minden, csak nem flat. Valójában háromdimenziós, nem csak vizuálisan, de logikailag is. Az átlátszóság effekt nem csak öncélúan jelenik meg, hanem a teret szimbolizálja. Amikor előhívjuk az új Control Center panelt a képernyő aljáról, az átlátszóság jelzi, hogy nem új helyre jutottunk, csak valami mást nézünk annak tetején, ahol voltunk.

Az iOS 7-ben a hely, a mélység és tér a hardver érzetét adja. A valószerű dolgot, nem pedig képpontokat egy üveglapon. Olyan, mintha Ive pontosan ugyanazokat a design célokat, amik mindig is a hardvert jellemezték, áthozta volna a szoftverre. Ive csapata itt már nem kötött a fizikához. A rétegeknek lehet nulla is a vastagságuk – ez pedig egy rendszert alkot a szó minden értelmében.

Az iOS 7 nem tökéletes, de egy új design keretrendszer, ami fejlődni fog és továbbfejlesztésre kerül idővel, mint ahogy az eredeti iOS design megjelenése is tette. Egy olyan formanyelv, ami kijavítja az eredeti iOS design túlkapásait. Radikálisan különböző, de nem zavar össze. Kevésbé villant, kevesebb a parasztvakítás, viszont sokkal árnyaltabb és kifinomultabb.

Ez az első igazi terméke a Jobs utáni Apple-nek. Az eredmény, ami mutatja néhány oldalról, hogy az Apple szoftver dizájnja jobb lett, mert Jobs (és Forstall) volt az, akik szerették a túlrajzolt textúrákat. Jobs ízlése a hardvert illetően csaknem tökéletes volt, de a szoftvert illetően hiányzott belőle valami. Famintázat, szövet, korintiai bőr: mind-mind csak cukor volt a szemnek. Ez egy olyan gyengeség, ami Jony Ive szoftver ízléséből egyáltalán nem hiányzik.

Így kell elképzelni azt, amikor Jony Ive dolgozik, és remélem az iOS 7 béta a fejlődése alatt még jobban kiforr majd. Az Apple közben újabb reklámot is elindított, ami most nem az alkalmazásokról szól, nem is a fotózásól vagy a zenehallgatásról, hanem arról, hogy milyen az Apple életérzés és mit akarnak elérni ezzel. Az új reklám szlogenje, “ez a mi kézjegyünk”:

Ahogy a Szifon.com csapat látja, az iOS 7 egy jó irány, a szoftver maga annyi újdonságot tartalmaz, amire egyáltalán nem számítottunk. Ahogy napról-napra használjuk a készüléket és szokjuk az új felületeket, úgy érezzük helyesen cselekedett az Apple. Ezt egyébként több mint 3000 szavazóval Ti is alátámasztjátok, az emberek többsége váltani fog az új rendszerre és ezzel együtt a kinézetre is.

[poll id=”101″]

iOS 7 és OS X hátterek

Elérhetőek már az új iOS 7 és OS X hátterek, innen tudjátok letölteni őket:

125917 125920

125894 

A többi hátteret pedig erre tudjátok letölteni: szifon.me/ios7background

A WWDC-n látott Mac OS X Mavericks háttér is letölthető már. Én például azóta ezt használom, de az új rendszert még nem pakoltam fel:

osx_hero_2x

(Kattintásra új ablakban nyílik meg)

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

  1. yes! kösz a háttereket! (a +1 “harmadik” iOS 7-ben hol van?)

  2. honnan tolthetem le a beta mavericket ?

  3. @Jadeye:
    kosz de onnan nem 🙂 de talaltam a tiltott oldalakon ,ha nem vagyok fejleszto akkor is feltudom tenni?kosz

  4. az a baj, hogy peldaul hogy az ipad betak még a dev accountnal sincsenek kint:(( Mondjuk ilyen sem volt még, eddig ugy emlekszem mindenre egyszerre tettek ki a betakat, nem volt keses egyik eszkoznel sem…

  5. @surda35: nem támogatjuk a warezt, de ha szerzel egy telepítőt, nyilván fel lehet tenni.

    @zsozsobasa: azt mondták a keynote-on, hogy 1-2 héten belül lesz iPad esetén. nyilván van valami oka.

  6. Nagyon szép kis írás, gondoltam, hogy a fikázás hullám után egyszercsak előtörnek ezek is és jön a megvilágosodás, mindenki rájön, hogy mennyire vak volt (látják, hogy az “igazi” apple fanoknak tetszik) és végül megtörnek és elkezdi mindenki használni.
    Nemtudom, hogy a fikázás miért divatos, miért kell minden újat mindig leszólni, pláne ha utána az ember 5 perc múlva meggondolja magát és mégis kell neki 😀
    Nekem tetszik és tényleg azt a pár randa ikont leszámítva nagyon meggyőző lett.

  7. köszi szépen a háttereket! tegnap írtam kommentbe, hogy jó lenne letölteni őket, csak aztán nem volt válasz, azt hittem várni kell majd rá. erre tessék… 🙂

  8. Vááá, most nézem hogy az óra ikon animált az ios7-ben. Pontosan mutatja az időt

  9. @fabi83: 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
    Oltári nagy bug pl nálam, hogy a naptárban nekem ma 2013 Május 12-őt mutat, de ha rátappolok 12.-ére, akkor Június 11.-e van, nem is 12… Mi a p!csa? 😀 😀 😀 😀

    @VIP: ez mind csak azért történt, mert első ránézésre a “hűbazzzegMiA??rikítvakítshinytinyjééézusatyaúúúristen” érzés fogta el az embereket…köztük pl engem is…de ez tartott kb 5másodpercig nálam. 😀 Ez a cikk rettenetesen pompásan megfogalmazza azt, amit én is gondolok. Ez az iOS egy remek dobás lett az Appletől.

  10. WWDCn demozott ip5-on nem animalt hatter volt? Az a kek karikas mintha mozgott volna…

  11. Az régen rossz, amikor egy designt magyarázni meg emészteni kell. Ami szép, az szép első ránézésre és nem kell mögé filozófia bullshit… szvsz. Ez pedig nem az.

  12. @dnp: De igen és IOS 7-en mozog is a letöltős verziót még nem próbáltam

  13. Engem már a bemutatón lenyűgözött, egy igazi vérfrissítés a már valljuk be kicsit talán elkoptatott régi designnak, de emellett mégis megmaradt az egyszerűség és a letisztultság csak egy fiatalosabb színesebb köntösben. Használat közben kicsit még szokatlan, de valahogy eddig nem érzem hiányát a korábbi designnak 🙂

  14. A korábbi design nem fog hiányozni egy- két hónapig,amíg rájössz,hogy milyen jó is volt.Én vettem egy Lumia 800-at pár hónapja,ami a főképernyőt leszámítva csutkán így nézett ki,FLAT volt.Nagyon is bejött,olyan tipikus Widows Phone- érzés.Na ez a ios7 pont ilyen.Túl világos,túl egyszerű,túl vagy magyarázva a designe.A rendszer maga biztos hogy nagyon jó,itt a külsővel van gond.Például nekem túl szines,olyan mint egy nyalóka!!!!
    A tárcsázás képernyőt én is megterveztem volna ilyenre kb. 5 perc alatt,stb…..
    Ne mondja nekem valaki hogy ez bejön?!
    Eladtam a nokiát és ismét vettem egy jó kis szifont,és akkor láttam,hogy milyen jó is ez a felület,és a telefon is.

  15. @kescar: +1

    És az mi már, hogy a cukorka a szemnek az felesleges?? Pont ez volt a jó az iOS-ben, hogy GUI-t tekintve nem volt még egy hozzá fogható, mert a leggyönyörűbb volt a világon. Pl. iPad-en a kontaktok app tényleg olyan, mit egy kis notesz. Vagy a jegyzetek… De az új jegyzetek app valami szörnyű!! Mindig tesóm droidját cikiztem, hogy csak egy sima fehér textboxba írogatja a jegyzeteit.

    A flatnek amúgy több hibája is van:
    Az, hogy az egész fehér. Azaz nem, inkább ilyen szemrondító tört fehér. És ezen elolvasni a vékony, szürke betűket csak tovább ront a helyzeten. Mert jól néz ki, de használhatatlan. Mondjuk iOS 6-ban is van már ilyen: az App Store-os update-eknél a changelogot egyszerűen nem lehet elolvasni; szürke háttéren szürke bolha betűk.
    Meg a hülye flattel eltűntek a kontúrok. És szerintem az se néz ki olyan jól, hogy ott a fehér háttér, fehér háttér, fehér háttér, azt egyszer csak bumm, egy kék / piros / meg még ki tudja milyen színű ikon.
    Aztán a gombok… Eddig tényleg egy buttonnak néztek ki, de most csak egy szimpla labelnek, ami nem is kattintható. És az, hogy mindenféle színű… Nem valami egységes…

    Amúgy a Google megy már régóta ebbe a fehér flat dizájnba mindenféle színnel. Ezt nyúlta le most Ive vegyítve egy kicsit a Microsoft-féle metro stílussal, amire a legjellemzőbb a rohadt nagy és rohadt vékony betűk. Ötlettelenség a négyzeten. Eddig egyedi volt.
    De amiért különösen haragszom az a világbajnok dock, a szintén világbajnok kapcsolgatók, gombok, billentyűzet, összes ikon, meg még néhány app (pl. jegyzetek!!, üzenetek, beállítások). A beállításokban pl. eddig a kattintható dolgok előrébb voltak, de így a képeken úgy néz ki az iOS 7, mintha a szürke háttér előrébb lenne. Itt is a kontúr hiánya okozza a bajt.

    A funkciók tetszenek, és amint lesz JB fel is fogom rakni, és szépen lassan meg is fogom szokni, de azért jobb lett volna békén hagyni a GUI-t. Lehet, hogy úgy még több fícsört belerakhattak volna. A lockscreen kb. az egyetlen, amire azt mondom, hogy jól néz ki. Mondjuk nekem az eddigivel sem volt semmi bajom, de ez is jól néz ki most. Sőt az, hogy nem csak ott alul húzva az ujjunkat feloldani, az különösen jó ötlet. Bár ilyen lockscreent is mintha láttam már volna valahol.. Na mindegy..

    Tehát továbbra is azt mondom, hogy jó a változás, mert az visz előre minket, de ami jó azt nem kell lecserélni, csak ami rossz. Pl. nem értem, hogy mikor iPad-en a kontaktok appnak ilyen bőr notesz kinézete van, akkor az iPhone-on miért kék?? Azt kellett volna már rég lecserélni, de csak azt. Bezzeg a Find my friends appnak adtak bőr kinézetet, amihez egyáltalán nem is ment.. Sztem csak azért lett olyan, mert akkor úgy nézett volna ki, mint a Maps. Na és arra is ráfért volna egy kis frissítés, de csak egy kis frissítés. A Google térképei a legjobbak, de ez az iPhone-os Maps app elég keveset tudott ahhoz képest, amit az Android-os alkalmazás vagy a webes felület tudott. Erre lecserélték a saját térképükre… Jó szar is lett.

    Oké, hogy utálják a Google-t az Android miatt, de azért a Google szolgáltatások terén verhetetlen. Keresés, térképek, hangfelismerés, fordítás és még sorolhatnám. Ezek miatt muszáj lenne jóban lenni a Google-lel. Erre az Apple lassan mindenhol le fogja cserélni az alapértelmezett keresőt mondjuk a Bingre vagy valami még szarabbra… Az azt hiszem katasztrófa lenne. Még szerencse, hogy van / lesz JB, és olyan fejlesztők, akik másnapra csinálnak egy tweaket ami mindent vissza tud állítani a régi kerékvágásba.

  16. Crayo +1
    “Amikor előhívjuk az új Control Center panelt a képernyő aljáról, az átlátszóság jelzi, hogy nem új helyre jutottunk, csak valami mást nézünk annak tetején, ahol voltunk.” WOW nem semmi 2013-ban… 😀 Jb s progik tudtàk ezt mar tobb éve…most az apple mutatta be és hasra kell esni…;) jaj de szeretem az ilyet…

  17. “Mit jelent az hogy designed by Apple in California?”

    Ezt? 😀 bocs nem hagyhattam ki…

    Szép estét… 😉

    Új Mail app- > Mailbox appból lopva,
    Új naptár nézet -> Sunrise kezelőfelület koppintása,
    Új iTunes radio -> Pandora koppintása,
    Új visszalépés kézmozdulatra -> Egy az egyben Blackberry 10,
    Új lapított, egyszerű kezelőfelület -> Windows phone koppintás,
    Új multitasking nézet -> egy az egyben WebOS koppintás,
    Új activity panel -> MeeGo koppintás,
    Új Safari böngésző fülek nézet-> Google Chrome Androidra hajaz


Add a Comment