fbpx Skip to content

A zene, mint műfaj nagyon érdekes. Manapság a zenéből megélni szerintem nem mókás. Igazából van egy réteg, akik nagyon híresek, aztán pedig van az a réteg, akik pedig csak próbálnak ebből megélni. A megélhetést is többféleképpen lehet értelmezni, mert vagy abból élsz, hogy koncertezel, vagy már annyira híres vagy, hogy a zeneszámaidat is megveszik, vagy pedig még alternatívabb megoldásokat keresel, mint zenész. Aztán persze nem mindegy, hogy melyik kiadónál vagy, van-e értelme még CD-t kiadni, és van-e értelme egyáltalán a mai warez és YouTube mellett zenét árulni.

apple-and-iRadio

Az iTunes Streamről vagyis manapság iRadioként emlegetett szolgáltatásról itt a blogon még nem írtunk. Többek között azért nem, mert eddig nem hittem benne, hogy az Apple meglépi, illetve azért sem mert eddig a szifon csapat sem igazán használt ilyen szolgáltatást. Az iTunes Stream vagyis az iRadio egy olyan szolgáltatás lehet, amiért havonta vagy évente fix összeget fizetünk, majd pedig ezután az iTunes-on belül minden zenét hallgatunk online, illetve adott esetben akár offline is. Tehát az iTunes, mint zeneáruház átalakulhat egyfajta felhő alapú zeneszolgáltatássá, így nem kell akár több 10GB-nyi zenét tárolnunk, csak elindítjuk az iTunes-t és már hallgathatjuk is zenéket.

Most, hogy már tudjuk, milyen is lehetne az iRadio, érdemes picit bővebben kifejteni ezt. Körülbelül 1-2 éve már rendszeres zenevásároló vagyok. Nem albumokat, inkább csak 1-1 számot vásárolok az iTunes-ból. Egyrészt azért, mert szerintem 250-300Ft nem pénz értük. Nem kell rossz minőségben leszenvednem a YouTube-ról, nem kell torrentezni, nem kell 10-20 percig Google-özni, hanem megnyomom a gombot és már hallgathatom a zenét. A magyarok 80%-a nem vásárol zenét, múltkor pont itt a blogon kérdeztelek meg titeket, hogy hányan vásároltok zenét, és nem úgy tűnt, hogy mi magyarok megengedhetnénk magunknak ezt a “luxust”.

[poll id=”96″]

Azért ez a statisztika elég vészes egy zenésznek, és valljuk be nagyon ciki. Nem hiszem hogy valaki bemenne a boltba és nem fizetne ki egy kenyeret, pedig itt még a zenébe is bele lehet hallgatni, míg a kenyérbe nem hiszem, hogy megengedik hogy beleharapj. 🙂

spotify_apple

Spotify – iRadio

Mi van akkor, ha az Apple azt mondja, 10 dollárért havonta vagy 99 dollárért évente az összes létező zenét eléred az iTunes-ban? Gondolom itt már sokak figyelmét felkeltjük, hogy ennyiért talán már a magyar embernek is megéri fizetni a zenéért, a világ összes zeneszámáért. 🙂

Az utóbbi 2 hónapban áttértem a Spotify-ra, ami egyenlő a fent említett iRadio-val. Tehát nem kell, csak havonta 10 dollárt fizetnem, ahhoz hogy elérjem a világ összes zenéjét. Ez teljesen megváltoztatta a zenevásárlási szokásaimat. Tehát a Spotify premium szolgáltatásával bárhol és bármikor hallgathatom a zenéimet online, illetve akár offline is. Ez azt jelenti, hogy megfelelő minőségben Wi-Fi vagy akár 3G-n keresztül hallgatok zenét, azt és akkor, amikor akarok és amit kedvem tart. Nem kell több GB-nyi zenét rendszereznem, nem kell őket letöltenem, nem kell a YouTube-ról hallgatom. A Spotify ugyanolyan mint a Twitter: tudom, hogy ki mit hallgat, követhetem ismerőseimet, láthatom, hogy mások mit hallgatnak. Különböző toplistákra is fel tudok iratkozni, ezzel is bővíteni a zenei ízlésemet.

32964v7

Ezek a zenék egyébként elérhetőek minden eszközre, tehát gépen is, weben is, iOS-en is hallgathatom, vagy akár a tévémen is, ha bekapcsolom az xbox-ot, vagy éppen az AppleTV-t. Mind a gépre, mind az iOS eszközre offline is letölthetem a zeneszámokat, tehát akár 1-1 lejátszási listát olyan helyen is hallgathatok, ahol nincs 3G, vagy éppen nem akarom az adatforgalmi keretem fogyasztani. Ennek egyébként nincs limitje, és a minőség sem romlik. A Spotify olyan, mint egy iTunes, kedvencekbe vagy különböző listákba rendezhetem a zenéimet, tehát nem vesznek el, azonnal elérem őket. Ezeket a listákat megoszthatom ismerősökkel, sőt akár ők is küldhetnek nekem zenéket, amik szerintük nekem tetszhet.

photo 1-4 photo 2-3

Nos, ilyen a Spotify, és valójában ilyen lenne az iTunes iRadio is, csak még jobb. Ilyen lenne, ha az iTunes bevezetné a Streaming szolgáltatását és elérhető lenne 99 dollárért évente az összes zene. Ez elképzelhető, hogy a WWDC-n bejelentik, azonban azt tudni kell, hogy egyelőre csak néhány országban lesz elérhető, így persze több, mint valószínű, hogy az elején nálunk még nem. A Spotify-jal ellentétben nem havi, hanem inkább éves díj lesz. Szerintem ez a 100 dollár lesz, mivel az Apple sem nagyon engedheti meg, hogy drágábban adja ezt a szolgáltatását.

Azért és írtam most erről, mert az utóbbi hetekben az összes nagy kiadóval sikerült megegyezésre jutnia az Apple-nek, így tulajdonképpen semmi sem tartja vissza már, hogy elindítsák az iRadio-t. Kíváncsi vagyok mi a véleményétek erről, kérlek szóljatok hozzá, Ti mit várnátok még ettől a szolgáltatástól és szavazzatok:

[poll id=”100″]

(Spotify: Egyelőre ez is csak néhány országban érhető el, a regisztrációhoz például VPN-re van szükséged. A premium szolgáltatásnál már nem kell VPN zenehallgatáskor, viszont amerikai bankkártya vagy PayPal szükséges.)

 

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Én Deezert használok, és teljesen meg vagyok vele elégedve. Havi 1400 Ft-ért olcsóbb mint a Spotify, annyi, hogy csak a Telenornál elérhető.

  2. Ha nem tomegzenet hallgatok akkor megis mire mennek ezzel, ha tobbnyire nem talalhatoak meg benne?! Amugy szerintem igy sem olyan olcso.

  3. Tévedés, a deezer nem csak telenorral elérhető. Jók ezek a streaming megoldások. Ez az amikor mindenki jól jár. Nem túl drága, mégis kifizeted az árát.

  4. @nanofan: Nem tudom, de én Telenortól függetlenül fizetek elő a Deezerre 🙂 A Telenoros dolog lényege, hogy olcsóbban lehet előfizetni az Premium+ -ra, ami lehetővé teszi a mobilról való hozzáférést.

    Amúgy én kipróbálás után döntenék, de egyelőre én meg vagyok elégedve a Deezerrel is. Mobilról nem használom, mert utazás közben podcastet hallgatok, desktop meg teljesen jó. Esetleg annyi húzhat az iRadio felé, hogy talán elérhető lesz iTunes -on keresztül.

  5. Szerintem ha nem teszik ingyenessé, egy gombos iTunes vásárlási lehetőséggel, akkor kb. bukta. Ezredikként belépni egy piacra úgy, hogy semmivel sem tud többet adni nagy hülyeség. Most nincs meg az az előnye, hogy ő lesz az első, akár csak a saját ökoszisztémájában is. Mac/iOS userek közül, akit ez érdekel, már rég előfizetett valamire, őket kell visszacsábítani, a “költsd el nálam a 100 dollárodat, mert szeretsz” biztos nem lesz sikeres 🙂

  6. Egy esetben megfontolnám: ha nem kéne fizetnem külön az adatforgalomért is. Amíg kell, addig csak elvétve netrádiózom, meg max wifiről.
    Az Apple el tudná érni ezt a szolgáltatóknál a lobbierejével.

  7. @nullzero: nem fogja elérni, mert nézzük csak a hazai mobil szolgáltatókat, itt is mind a 3-nak van már stream-en alapuló zeneszolgáltatása…
    Amúy a Telenoros Deezer az áron felül annyit ad, hogy nem lassítja be az adatforgalmat zenehallgatáskor, ha túllépted a keretedet….


Add a Comment