fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Fodor Csaba küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

Komolyzenét művelő hangszeres előadóként évek óta használok iPhone-t, így jutott eszembe, hogy egy cikkben összefoglalnám, miért lehetnek oly hasznosak a mi „szakmánkban” is az Apple készülékei.

Az első és leglényegesebb dolog azokban a széleskörű zenei alkalmazásokban rejlik, melyek az okostelefonok felhasználóinak rendelkezésére állnak. Azért írtam okostelefont, mert az említésre kerülő alkalmazások vagy valamilyen alternatívájuk szinte kivétel nélkül léteznek Androidra is.  Azonban ki fogok térni arra a dologra is, ami miatt – ha a márkahűségem nem lenne elég – az iPhone használata mellett döntöttem egy rövid platformváltás ellenére is.

A következő alkalmazásokkal iPhone-unkból egy gazdag zenei eszköztárat varázsolhatunk.

Első ilyen, ami mindenkinek eszébe juthat, egy metronóm alkalmazás. Itt nem szeretnék egyet kiemelni a több tucat közül, hiszen az egy külön cikk témája lehetne, hogy melyik milyen előnyökkel vagy hátrányokkal rendelkezik. Az azonban mindenképpen említésre méltó, hogy egy ilyen alkalmazással kiválthatjuk az egyébként viszonylag drága metronómunkat, nem beszélve a számtalan beállítási lehetőségről és ritmikus vagy metrumbeli variációkról, amelyeket konfigurálhatunk az alkalmazásokban.

Metronome

A metronómon kívül létezik még egy eszköz, ami egy hangszeres előadó kötelező tartozéka. Ez pedig a hangoló gép. Erre a feladatra is számtalan alkalmazás készült, a legegyszerűbb egy hangot lejátszó típustól az akár régizenei hangolásokat is felismerő vagy használó programokig. Azonban itt az alkalmazás hatékonyságának van még egy tényezője, mégpedig a telefonunk mikrofonjának minősége. Erre később kívánok kitérni, de elöljáróban annyit leszögezhetünk, hogy ebben az iPhone magasan vezet.

A harmadik még mindig általánosnak számító, de sokszor hasznos programunk az a különböző elnevezésekkel létező „Piano” alkalmazás. Ebben a program egyéni megjelenésétől és különböző funkcióitól függően egy zongora billentyűzetet kapunk, melyen az érintőképernyőnket használva játszhatunk.  Ezek az alkalmazások rendszerint két dologban különböznek, a hangszínek mennyiségében és minőségében, valamint az egyszerre megszólaltatható hangok számában (másnéven polifónia).

Piano

Három alkalmazás vagy funkció van még, amire ki szeretnék térni.

Elsőként egy online streaming alkalmazásra. Létezik egy online zenei adatbázis, melynek címe: naxosmusiclibrary.com. Itt több ezer lemez digitálisan grabbelt változata található meg, melyek egy előfizetés vásárlását követően online (letöltés vagy saját másolat készítése nélkül) hallgathatóak. Azonban a számos másik ilyen szolgáltatással szemben, itt CSAK komolyzenei felvételeket találunk!

NML_1 NML_2

Nagy örömünkre a portál mobil alkalmazással is rendelkezik, ami NML névre hallgat az App Store-ban. Így ennek ingyenes letöltése után, meglévő előfizetésünkkel útközben is hozzáférhetünk ehhez a felvétel-kánaánhoz. Az alkalmazásban is van lehetőség részletes keresésre, előadó, szerző, lemez címek megadásával.

NML_3 NML_4

Egy másik hatalmas internetes adatbázis, melyet én napi szinten használok, az egy nyílt licensszel rendelkező online kottatár, az IMSLP.ORG. Itt olyan kották digitalizált, PDF formátumban feltöltött példányait találjuk, melyek már nem állnak szerzői jogi korlátozások alatt. Ezek vagy a 19-20. század fordulóján, 20. század első felében megjelent modern kiadványok, vagy a 15-16. századtól kezdődően megtalálható kéziratok (autográf) vagy korabeli nyomtatott kották (facsimile). Hatalmas örömünkre ez az online könyvtár is létrehozta mobil alkalmazását, mely iOS esetében iClassicalScore névre hallgat. Az alkalmazáson keresztül (akár az internetes felületen) kereshetünk darabcímre, zeneszerző nevére, de akár zenetörténeti korszak vagy hangszeres összeállítás alapján is böngészhetünk. A kívánt kotta PDF formátumban áll a rendelkezésünkre. Ez az alkalmazás igazán iPaden nyújt teljes élményt, mivel a nagy kijelzőn a kották jól olvashatóak, így akár a  kottatartónkra kitéve egy digitális kottaállvány futurisztikus élményét nyújthatja.

ipad_score

Cikkem utolsó pontjaként egy olyan funkcióra szeretnék kitérni, mely szintén nagyon fontos lehet egy zenész mindennapi gyakorlatában. Ez pedig a Diktafon, vagy hangrögzítés. Ezen funkció betöltésére talán még több alkalmazás készült, mint az előzőekre összesen. Azonban itt sem egy alkalmazás részletes ismertetésébe szeretnék merülni, hanem ennél fontosabb az a periféria, melyen keresztül a hang rögzítése történik. Az írás elején is említésre került az iPhone mikrofonjának minősége. Én magam egy iPhone 2G-vel kezdtem szifonos pályafutásomat és már akkor megfogott az a minőségi felvétel, melyet a gyári Diktafon alkalmazással készítettem. Azóta bár újabb modellen, de naponta használom ezt a funkciót. Ennek azért van nagy jelentősége a „mi” életünkben, mert rendszeres mindennapi gyakorlásunk során rendkívül hatékony segítséget nyújt, ha felvesszük a gyakorlás folyamatát és aztán visszahallgatjuk. Gyakorlás közben ugyanis hajlamos az ember elsiklani olyan dolgok fölött, melyeket aztán visszahallgatva kvázi „külső megfigyelőként” azonnal meghall és javítani tud. Az iPhone mikrofonja pedig közép árkategóriás diktafonokat megszégyenítő minőségben képes rögzíteni az elhangzókat, ezáltal ebben nagy segítségünkre tud lenni. Ez az egyik – zenei szempontból pedig a – legjelentősebb tulajdonsága, amiért nálam ez a készülék az elsőszámú befutó a többi gyártóval vagy platformmal szemben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Mivel én komolytalan hangszeres előadó voltam, a guitar pro-ra esküszöm! Aki használja gépen, az szifonon is díjazni fogja…


Add a Comment