fbpx Skip to content

A Focus Twist appal hasonló képeket készíthetünk, mint a Lytro kamerával, vagyis a fénykép elkészítése után lehet a fókuszpontot változtatni. Persze kissé más a dolog háttere a kulisszák mögött.

A Lytro kamera egy különleges optikával rendelkezik, amivel képes az utólag változtatható fókuszú fényképek elkészítésere, de az iPhone optikája nem ilyen, így egy szoftveres trükkel érhetjük ugyanazt a hatást, amit a Lytro-val 399 dollárért, a Focus Twist-tel mindössze kevesebb mint 2 euróért.


(Eredeti kép: kaktusz, virágzó fa)

A szoftveres trükk nem más, mint hogy nem 1 képet készít az alkalmazás, hanem 6 db-ot és ezek összedolgozásával éri el a kívánt hatást. Működése igen egyszerű: amit az előtérben szeretnék látni a fényképen, az nagyjából 4″-re (kb. 10 cm) legyen a telefontól, míg ha a háttérben szeretnénk, hogy valami esetén váltogathassunk a fókuszok között, az legyen ne legyen messzebb 5 lábnál, azaz úgy 1,5 méternél, mert az már nem lesz éles. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a minimum 10 cm és a maximum 1,5 m közötti dolgok között tudunk utólag fókuszálni. A fotó elkészítéséhez egyszerűen csak az előtérben lévő tárgy képére kell csak nyomni, majd biztos kézzel tartani a telefont és várni, hogy elkészüljön a kép.

focustwist1 focustwist2

A telefont azért kell a lehető legstabilabban tartani, mert ha bemozdul a kép, akkor a későbbi fókuszváltoztatásnál elcsúsznak a dolgok és akkor már nem néz ki olyan jól az egész.

A Focus Twisttel tehát csak mozdulatlan dolgokat érdemes fotózni, mivel több képet készít különböző fókusszal, így minden egyes képen máshol lesz a mozgó tárgy, ahogy ezt a jobb oldali képen láthatjátok is (bár egész érdekes így is).


(Eredeti kép: virágcsokor, bobcat)

A kép elkészülte után már egyből tudjuk változtatni a fókuszt és elforgatni a képet, és ha megfelel, akkor rögtön meg is oszthatjuk másokkal facebookon vagy twitteren, de ez nem kötelező. Sajnos emailes és iMessage megosztás egyből nincsen, csak ha rámegyünk az elkészített fotók közt a megosztani kívántra, majd ott a megfelelő megosztási ikonra nyomva tudjuk emailben vagy iMessage-ben elküldeni.

Szerencsére a megosztással egy olyan linket kapunk, amivel a böngészőben bárki tudja már változtatni a fókuszt, nem kell az alkalmazással rendelkeznie. Viszont az alkalmazáson belül mások képeit is böngészhetjük és újra fókuszálhatjuk. 😉

A Focus Twisttel jópofa képeket lehet csinálni, megéri az árát. Futtatásához minimum iOS 5.1 szükséges.

[appstore id=”597654594″ country=”HU” style=”custombox1″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Szeretem a fotos appokat, sokat ki id probálok. De ezt nagyon feleslegesnek érzem. Ha vki a mélységélességgel akar operálni, akkor már végképp nem telefonnal kezd neki lövöldözni. Nagyon behatárolt – adottságaiból adódóan – az app használhatósága.


Add a Comment