fbpx Skip to content

Szerintem itthon kevés háztartásban található meg Apple TV. Sajnos az Apple nem igazán terjeszkedik, alig frissül a szoftver, nem érhető el rá App Store és így tovább. De akkor mire jó az eszköz?

Az Apple TV leginkább csak az amerikaiknak tökéletes, hiszen a készülék összes szolgáltatását leginkább ők használhatják ki teljesen, például nézhetnek rajta filmet a Netflix-en vagy Hulu-n keresztül. Itthon ezek alapból nem elérhetőek, de cserébe nem lehet vele DivX vagy mkv kódolású filmeket sem nézni. Az Apple TV 3G-t sajnos máig nem lehet jailbreakelni, így emiatt az Apple TV 2G árak az egekben vannak és nem is igazán adják el őket a tulajdonosok. Tehát az Apple TV nem egy egyszerű eszköz, én itthon AirPlay-re használom, de mivel a hangfalszettem nem támogatja a digitális audio csatlakoztatást, így a TV-t is be kell kapcsolnom, hogy szóljon a zene. (Esetleg ha valaki tud erre egy aránylag olcsó megoldást, azt szívesen venném. 🙂 )

rolomotion_1

Pár napja több külföldi oldal is lehozott egy érdekes fejlesztést, melyet a Rolomotion nevű cég készített. A cég megoldása röviden az iPhone, vagy akár az iPod Touch beépített szenzorait használja, hogy ezzel irányítsa az Apple TV-n futó játékot. Ez egyébként közel sem újdonság, mivel az AirPlay segítségével a nagyobb játékok már régóta kirakhatóak a TV-re, és játszhatunk velük. Ilyen például a nagyon szép Sky Gamblers játék.

De ezt megtehetjük kábellel is:

Szóval összességében az nem újdonság, hogy játszunk az Apple TV segítségével, de ha az Apple is jobban nyitott lenne erre, akkor bizony komolyabb, összetettebb játékokat is játszhatnánk úgy, hogy az iPhone vagy az iPod Touch a joystick. A Rolomotion ebben kezdett el komolyabban gondolkozni, és már létre is hozták az első játékuk béta változatát, ami teniszütőként ismeri fel az iPhone készülékünket. Különbség pedig az, hogy itt összesen csak egy Wi-Fi-re van szükségünk más konzolokkal ellentétben. Nézzétek meg a videót:

Részemről nagyon tetszik az ötlet, főleg amiatt, mert rengeteg ismerősömnek van iPhone-ja, és egy Apple TV manapság már nem egy nagy összeg. A Game Center segítségével pedig komoly közösségi harcok alakulhatnak ki. 🙂

Nektek van Apple TV-tek? Ha nincs, vennétek?

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Nincs apple tv-m sajnos de ha tényleg magyarországban az airplay-ben kiis merül a képessége akkor nem is lesz.
    AirPlay-ra van más lehetőség pl. PC-re??(valami program, szerintem sokakat érdekelne)

  2. http://www.airserver.com/
    Innen le tudod szedni a programot, amivel ki tudod tenni pc monitorra, vagy tv-re abban az esetben, ha monitornak használod az IPhone/iPad appokat 😉

  3. Az apple tv a házimozim sarkallatos pontja, ( harman / kardon 5.1, panasonic ptae 4000 full hd projector ) az
    mkv -t at kell kodni (nagy dolog), es mar mehet is a filmezes. Az iTunes Match el 15.000 album kozul hallgathatok paratlanul kenyelmesen zenet, vagy akar az AirPlay en keresztul nezegethetek kepeket, videokat. Az egyik kedvenc Apple termekem. Ha nem akarsz konvertalni akkor pedig AirPlay mirroring.. Latom az ismerosoket mit szopnak a “csoda” media boxaikkal…

  4. Én mindig a nagygépen (iMac) töltögetek le avi és mkv formátumban filmeket. A gép szinte folyamatosan fut a seedelés miatt. Ezen fut egy ingyenes program (Air Video Server) folyamatosan a háttérben. Ez gyakorlatilag elérhetővé teszi a letöltés mappámat a mobil eszközök felé.

    Namost a mobileszközökön (iPhone, iPad, iPod) elindítod az AirVideo programot (van ingyenes és fizetős (2.99 USD)) és azonnal tudod nézni bármelyik letöltött filmedet. Tényleg nem találkoztam eddig olyan formátummal amivel nem boldogult volna. A programban természetesen benne van az AirPlay funkció, tehát azonnal tovább tudod lőni az Apple TV-re a filmet.

    Elsőre nekem is furcsa volt, hogy streamelem a filmet a telefonra és onnan azonnal tovább a TV-re, de teljesen real time működik. Nem akadozik, nem kell várni, stb. Olyan szinten takarékos az erőforrásokkal, hogy iPaden simán a háttérben fut a program (közben veszi és tolja tovább a tartalmat) és simán használom másra a táblát.

    Szóval íme egy fura, de jól használható – konvertálást nem igénylő – használati módja az avi, mkv filmek Apple TV-n történő használatának. Tényleg olyan egyszerű, hogy a család többi tagja is mindig ezt a módszert használja. Régebben pendrive-ra másolgattak és azt dugták a TV oldalába, de leszoktak róla mióta ez megvan.

  5. @osgyandaniel: hááát de ehhez még egy eszközt beáldozni, ez nagyon kényelmetlen. Ilyenkor én már inkább összekötöm a TV-t HDMI-vel és akkor legalább full minőséget kapok és mehet az 1080p simán. Egyébként az ötlet jó, de ez már nagyon macerás szerintem. 🙂

    @twentyonetwo: Hát azért egy mkv-t ott kódolgatni meg ilyesmi az sem annyira kényelmes megoldás. Én egyébként Jailbreakeltem az AppleTV-met majd pedig XBMC vagy Média Player és már látom is az SSD-n lévő filmeket, amiket rögtön lejátszik az AppleTV.

    Persze ehhez kell jailbreak, és itt fog is kelleni addig, ameddig az Apple az alap dolgokat nem rakja bele az AppleTV-be.

  6. Hello!

    Az Airparrothoz kell apple tv is ugye? Mert az nem akar működni.. Az airserver win7-en jól muzsikált, csak az i4-em még nem támogatja a mirror, így csak képeket, zenét, videót tudok ráküldeni, de azokat a smartshare is tudja, így közvetlenül a tv-re lehet tenni.. szóval ez nekem annyira nem jött be sajna.

    Ha valaki tudna működő megoldást i4 + lg smart tv = angry birds…. :))

  7. @Ricsykeee: Én a Reflector-t használom AirPlay-re.

  8. @osgyandaniel nem kell ezt ilyen bonyolultan siman az osszes filmedet az itunes-ba berakod es bekapcsolod az otthoni megosztast az iMac-eden es az apple tv-den is es akkor rogton elered a tv-n a filmeket a szamitogepek menupont alat a filmek!!!! 🙂


Add a Comment