fbpx Skip to content

Korábban már írtunk egy hasonló tudású termékről, amit az iPhonetok.hu tesztelt, de a napokban kaptam tesztelésre egy Lenco BTA-101-es Bluetooth adaptert iPod dokkolókhoz a SzifonStore-ból.

lenco5

Ez a termék azoknak a zenehallgatási idejét fogja megkönnyíteni, akik rendelkeznek bármiféle régi 30 tűs dock connector-os hangfallal, kihangosítóval, és vagy nem akarják, vagy nem tudják a zenelejátszójukat csatlakoztatni a hangfalhoz. Az Apple ugyebár az iPhone 5-tel lecserélte a régi és már-már nagynak mondható 30 tűs csatlakozóját az új Lightning csatlakozóra, így aki váltott iPhone 5-re (vagy bármilyen új csatlakozós Apple eszközzel rendelkezik – iPad 4, iPad mini, új iPodok) annak három lehetősége van, hogy ugyanazt a hangélményt érje el mint korábban:

  1. vesz egy új hangrendszert;
  2. vesz egy 30 tűs Lightning átalakítót;
  3. vesz egy Bluetooth-os adaptert.

Az új hangrendszer vétele igencsak drága mókának számít, míg a Lightning-os átalakító a 8990 Ft-os árával szintén nem minősül olcsónak, főleg, hogy semmi plusz funkciót nem ad. Illetve ha olyan hangszóród van, aminek nincs háttámlája a csatlakoztatott készülék mögött, akkor egy elég nevetséges pisai ferde iPhone-tornyot kapunk. Ez azon kívül, hogy nevetségesen néz ki, a folyamatos hátrafelé való dőlésével feszíti a csatlakozókat is egymásban, ami hosszútávon nem biztos, hogy egy szerencsés. Szerintem mindenképpen a harmadik a legjobb megoldás.

lenco2

Itt jön a képbe a Lenco BTA-101, ami egy 30 tűs csatlakozóval rendelkező kis Bluetooth zene-vevő. Ez egy nagyon egyszerű formatervű szép fekete kis doboz (sajnos csak feketében kapható), 1 db gomb, 2 db LED és 1 db 30 tűs csatlakozó van rajta, semmi több. Ez abban segít, hogy ha vagy csatlakozó eltérés miatt nem tudod a készülékedet csatlakoztatni a hangrendszerhez, vagy csak egyszerűen zene hallgatásközben szeretnéd a telefonod nyomogatni is, akkor ezzel az eszközzel mindenféle kábel és egyéb fizikai csatlakozó nélkül tudod a kedvenc zenéidet hallgatni a hangrendszereden. Természetesen bármilyen Bluetooth A2DP-t támogató eszközzel is működik, nem csak Apple termékekkel.

lenco3 lenco4

Nem kell tölteni/elemet tenni bele, mert a dokkoló látja el árammal és 10 méteres körben képes érzékelni a Bluetooth eszközök által továbbított hangot. Üzembe helyezése igencsak egyszerű. Csak dugjuk össze a hangrendszer 30 tűs csatlakozójával, ekkor a kék és piros LED felváltva villódzni kezd. Ezután csatlakozzunk rá az iPhone-unk segítségével, ekkor a kék LED tartósan világítani kezd. Miután párosítottuk a két eszközt, az iPhone-on az állapotsoron, az akku töltöttségi állapotát jelző ikon mellett az eddig szürke Bluetooth jel kifehéredik.

Emellett több helyen is megjelenik a Mirroring gomb: az alkalmazásváltó multitasking sáv hangerő szabályozója mellett, lezárt képernyőn a Home gombot kétszeri lenyomására szintén, és természetesen a zenelejátszóban is. A Mirroring gombra nyomva tudjuk kiválasztani, hogy a telefon hangszóróján szóljon a zene, vagy pedig a Lenco BTA-101-en keresztül bömböljön, immár a hangrendszerünkön.

Ha az eszköz csatlakozott egy telefonhoz, akkor mások számára láthatatlan lesz, így nem tudnak mások belepiszkítani a zenénkbe, de nagyon egyszerűen tud más is zenét lejátszani rajta keresztül, egyszerűen csak az eddigi eszközt le kell csatlakoztatni és az új eszközzel pedig párosítani, így egy igen hasznos kelléke lehet egy házibulinak, ahol mindenki be akarja rakni a kedvenc zeneszámát.

lenco1

A hangot igen jó minőségben tudjuk hallgatni, annak ellenére, hogy a nem túl gyors Bluetooth technológiát használja. A számváltást a telefonunkon kell elvégeznünk, de a Lenco BTA-101-en található egyetlen gombbal a lejátszást le tudjuk állítani vagy újraindíthatjuk, illetve ezzel a gombbal a már dokkolóra csatlakoztatott eszközt hosszan nyomva ki- és bekapcsolhatjuk. A hangerőt természetesen a telefonon és a hangrendszeren is lehet állítani, mindkettőt a maga keretei közt. A 10 méteres hatótávolság tapasztalataim szerint valósnak bizonyult, lakásban is jól teljesített, akkor szakad csak meg a kapcsolat, mikor már alig hallottam, hogy szól valamelyik szobában a zene.

Szerintem mindenképpen megéri egy ilyen Bluetooth adapterre beruházni, mivel ez nem csak egy eszközzel lesz majd használható, hanem minden olyan Bluetooth képes eszközzel, ami támogatja az A2DP kapcsolatot és alig drágább, mint egy egyszerű Lightning átalakító, és ráadásul sokkal hasznosabb. A Lenco BTA-101 erre egy tökéletes választás.

A Lenco BTA-101 – Bluetooth adaptert iPod dokkolóhoz a SzifonStore-ból tudjátok megvásárolni 10900 Ft-os áron.

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Vettem nemrég egy átalakítót 5höz es hat elfejeltették mondani hogy audio jelet nem továbbít !? Most akkor megis továbbít ?

  2. És milyen bitrátájú hangot továbbít maximális bt-n keresztül? a 320kbps-t még el-el hiszem, hogy támogatja, de egy losless file cirka 1mbps-es adatsűrűségét is át tudja tolni? ha nem akkor felejtős!

  3. Az lenne a kérdésem, hogy ha egy filmet nézek mondjuk egy notebookon, a gépet összekapcsolom egy ilyen (vagy hasonló) bluetooth-os vevő segítségével rendes hangfalakkal – tehát azokon át hallgatnám a filmet -, akkor nem késne a hang? (hallottam már ilyesmit, de nem tudom, hogy ez általános dolog-e, vagy egyáltalán valós probléma-e)

  4. Tudtok valami olyat hogy jack csatlakozoi kimenetele legyen?

  5. Amiről írtatok korábban Konnet készülék gyakorlatilag azonos specifikációval 8eHUF, ez a Lenco meg 11e ? Wtf

  6. Engem az érdekelne, hogy ha gépről hallgatok zenét akkor az is működik vagy csak a telefonokkal?:)
    köszi 🙂

  7. vagy a Zeppelinnek van saját cucca ami vezeték nélküli hanglejátszást tesz lehetővé? sajnos az enyém pont nem air… 😀

  8. karácsonykor írtatok egy Logitech-ről, nekem az van és király…
    megy iphonenal, macbookkal (BT-on)

  9. Engem érdekelne egy ilyen, de sajna már megvettem a lightning átalakítót. Nem érdekel valakit egy alig használt átalakító bolti ár alatt? Akkor kicserélném, ha el tudnám adni.

  10. @poptonik: Mennie kéne a hangnak is a Lightning átalakítóval, elképzelhető, hogy a te kihangosítódat nem szereti, ennek utána kéne nézned. Az Apple ezt írja a termékről: “Segítségével megoldható az analóg hangkimenet, az USB-audiojelek továbbítása, valamint a szinkronizálás és a töltés. A videokimeneti kapcsolatot nem támogatja.” Ha YouTube-on rákeresel láthatod, hogy működik hang továbbításához is.

  11. @nymadwe: A Bluetooth 2.0 szabvány max. adatátviteli sebessége 2.1 Mbit/s. Ez jóval nagyobb, mint az általad említett “1mbps”

  12. @Abysmal: Nem tapasztaltam hangcsúszást film/sorozat nézés közben, este direkt eredeti hangos sorozatot néztem és semmi gond nem volt.

  13. @Istvánka: igen letezik jackes kimenetu is

    @szifon: azert ennek egy kicsit jobban utananezhettetek volna… az hogy lenco van ranyomtatva már régen nem az a lenco amit az analog audio technikaban megszokhattunk anno…
    marpedig az ilyen cuccok 7-15 dolcsi kozott mozognak… azazkb 3-5eFt hivatalosan importalva arulva… ehhez sztem a lenco markanev nem dobhat rajta ennyit hogy a duplajaba keruljon… 🙁

  14. @NLQ: A márkanévről nincs mit mondanom, de az árával kapcsolatban annyit mondhatok, hogy a SzifonStore a Lenco cuccokat a hivatalos magyarországi disztribútortól szerzi be és az Ő árazásukat követi.
    Az Apple-nek nem szeretnétek beszólni, hogy a hálózati aksi töltője miért kerül 8.490 Ft-ba? Kínából importálva más logóval tuti kapni ilyet 2.000-ért…

    Magyarán a válasz: Egyszerűen annyi az ára…

  15. @ikiegeszitok: oke ertem, de miert a lenco-t aruljatok a kinai adatkabelek melle?

  16. @NLQ: Nem csak kínai termékeink vannak. Ha szétnézel az oldalon, akkor elég sok márkával találkozhatsz rajta…

    Az oldal kínálatából mindenki azt választ amit csak szeretne, amit a pénztárcája megenged neki.

  17. értem én, hogy a gyári átalakítónak nincsen plusz funkciója, csak ennek meg nincs a legfontosabb funkciója meg, az, hogy tudja tölteni a készüléket.
    Egyébként ez a cucc működik fm transmitterrel is (30 tűs)?

  18. @Lacquo:
    Elvileg mindenféle audió eszközzel működik.


Add a Comment