fbpx Skip to content

A technológia világa számára talán csak nicknevén, „Pod2G”-ként ismert. Twitteren nagyon meggyőző számú, 340 000 követővel rendelkezik. Az egyik legjobb hírnevű, legtiszteletreméltóbb biztonsági szakértő lévén gyakran keresik meg nagyobb cégek állásajánlatukkal. A jailbreaket használók milliói számára ő egy élő legenda.

A 2012. évi JailbreakCon keretén belül egy fergeteges előadást tartott hackerként és jailbreakfejlesztőként átélt tapasztalatairól. A jailbreakes közösség már-már a halhatatlan hősök sorába emelte, ám saját maga szerint ő csak „egy szerencsés fickó”.

Pod2G, igazi nevén Cyril, jelentősen részt vett az iOS biztonságának kijátszásában, egészen 2009 óta. A 32 éves francia hacker állítja, hogy szülei nem adtak neki vezeténevet – egy ügyes kifogás olyasvalaki részéről, akinek folyton az identitását, magánéletét kell védenie a kíváncsiskodók elől.

Amint az valószínűleg bármely hasonló kvalitású hacker esetén, az ő története is bizonyára érdekli a kedves Olvasót. Öt évesen kezdett programozni. Édesapjától kapott egy ZX81-es számítógépet, és még azelőtt kezdett BASIC-programokat másolni egy könyvből a gépbe, mielőtt teljesen megtanult volna olvasni! 🙂 Pár évvel később egy Atari ST-n folytatta a tanulást, és 86k assembly-t és GFA BASIC-programokat írt. Egészen a főiskolai tanulmányok megkezdéséig húzódott az, hogy megtanulja az Objective-C-t és a C++-t, az Apple által [is] széleskörűen használt programozási nyelveket.

Diplomája megszerzése után Java alkalmazások fejlesztésével foglalkozott; ezzel és projektmenedzserkedéssel töltötte az időt 11 évig. Az első igazi hack, amit elkészített, egy Linksys WRT54G router működésének felgyorsítása volt, ehhez saját, a router MIPS típusú processzorára írt assembly kódját használta. Mobileszközökkel először egy Windows Mobile 6.1 rendszert futtató mobil testreszabása során került kapcsolatba. Ehhez a készülékhez saját ROM-ot készített, ami a firmware lecserélését tette lehetővé.

„Egy zseni születése”

Honnan is ered a Pod2G név? Nos, emberünk a második generációs iPod Touch megjelenése környékén lépett a színre. A készülék akkor még nem volt jailbreakelve, és akárcsak más, az iOS-szel ismerkedő hackerek, Cyril is úgy gondolta, hogy mókás lenne megpróbálkozni a feltörésével. Segített @Chronic-nak a törés elkészítésében és kiadásában, és „így született meg a csoda”.

Ezekután természetesen rendes tagja lett a Chornic által vezetett Chronic Dev-Teamnek, és az azóta megjelent összes törés (a greenpois0n, a Corona és az Absinthe 2) készítésében részt vett.

P0sixninja, Pod2G és Planetbeing

Cyril valószínűleg egy zseni, ám őneki és kollégáinak is szükségük van segítségre. „Az én álmom az, hogy jönnek még újak segíteni” – fejtette ki, a Chronic Dev-Team legelitebb, jailbreaken dolgozó tagjaira hivatkozva. A tavalyi JailbreakCon nevű konferencián tartott beszédében még azt mondta: nincsen iPhone 5-re és iOS 6-ra jailbreak. Az evasi0n megjelenése után pedig azt mondta, hogyha több hacker dolgozott volna az iOS 6-ban való expoloitvadászaton, egyértelműen hamarabb lett volna nyilvánosan is kiadható jailbreak.

Ami megfogott Cyrilben, az a személyisége: csendes, szerény, kisigényű. Egy teljesen hétköznapi ember, hihetetlen tudással. Soha nem próbálta meg teljesen magáénak betudni a sikereit. „Szerencsém volt” – ismételgette teljes, őszinte meggyőződéssel. Szerencsés is vagy, Cyril, az bizonyos, szerencsés.

(forrás)

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment