fbpx Skip to content

Taky egy érdekes cikket küldött nekem pár nappal ezelőtt, az iGO frissítéssel kapcsolatban.

Az NNG frissítette a (szerintem) vezető navigációs szoftverét az App Store-ban. Elsőként a full Európa kapta meg a 2.4.5-ös verziót.

1 kép

[appstore id=”365523580″ country=”HU” style=”custombox1″]

Sajnos egy bug miatt az iPhone 5 felhasználóknak meggyűlt vele a bajuk. Nem sokkal rá kiadták a HU&RO frissítést is, mely a 2.4.6-os számot kapta. Természetesen egy ekkora cég nem engedheti meg magának a hibát, így szinte azonnal a full Európa is frissült a 2.4.6-ra.

Mit is tartalmaz az új verzió?

  • Friss térképeket (melyeket az NNG eddig teljesen ingyen adott, ami azért korrekt dolog).

2 kép 3 kép

  • iPhone 5 és iPad 3 retina kompatibilitást

4 kép

  • Megújult ikont

5 kép

És egy kis használati útmutató annak, aki most vásárolná meg a full Európa navigációs szoftvert:

Amikor letöltjük a szoftvert, akkor kb. 1,8 GB jön le és települ a telefonunkra. Ekkor rengeteg dolog hiányzik még az alkalmazásból, hiszen az Apple csak 2 GB-ig enged szoftvert feltenni a Store-ba. Így amikor először elindítjuk az appot és beállítottuk a nekünk tetsző dolgokat, menjünk be a “Bolt”-ba és töltsük le a hiányzó kiegészítőket. Itt kapjuk meg ugyanis a magyar hangot, a domborzatot, a hiányzó országokat, stb.

6 kép

Létrehozhatunk egy fiókot is, így a későbbiekben már megvásárolt plusz kiegészítők (épületek, TMC, stb.) újra elérhetővé válnak. És azt se feledjük, hogy a megvásárolt tartalmat összesen öt eszközhöz tudjuk letölteni, így egy nagyobb család esetén igen gazdaságos a dolog.

A szoftver hihetetlen sok beállítási lehetőséggel rendelkezik, érdemes átnéznünk őket éles navigáció előtt:

7 kép

Amennyiben hibás útszakaszra lelünk, érdemes használni az iGO primo app Térképjelentőjét:

8 kép

Sokakat érdekelhet a TMC (Traffic Message Control), azaz a dugófigyelő szolgáltatás. Ezt hazai viszonylatban sikerült tesztelnem. Magát a szolgáltatást a TrafficNav Kft. adja, és meg kell mondjam, jelentős javuláson esett át az elmúlt időkben. Nekem egy péntek délutáni időpontban 1000 körüli eseményt mutatott.

Ezért a szolgáltatásért évente 22 €-t kell leszurkolnunk. Azt azonban tudnunk kell, hogy nem árt, ha van mobilnet előfizetésünk, mert a netről szedi online az információkat.

8b kép

Természetesen leírhatnám, hogy miért erre a navigációra költöttem a pénzt, de nem akarok nagyobb vitát teremteni. Nekem a legfontosabb dolog a pontos és részletes adatbázis, és azt csak az NNG nyújtja. Kelet-Európában regionális térképeket vásárol, Nyugat-Európában pedig a Navteq térképeit használja. Nem beszélve a tervezésről, mely szerintem a legkisebb hibával dolgozik. Hozzá tartozik a dologhoz, hogy a szoftver képi megjelenése is szerintem kiváló.

9 kép 10 kép

Továbbá azt sem felejthetjük el, hogy 8 nyelven érhető el támogatás a szoftverhez, és ha igen lassú is a segítség, azért van.

11 kép

És végezetül egy kis információ a térképekről az NNG által kiadott táblázatban:

Screen Shot 2013-02-24 at 21.36.26

Te használsz navigációt? Neked melyik alkalmazás vált be?

Olvasd el a hozzászólásokat is

36 Comments

  1. Sajna a házszámokkal baj van, de amugy jó cucc! A Navigon házszámai pontosabbak és nagyobb az adatbázisa is ebből, de ott meg több utca nincsen benne amit a Primo tud!

  2. Jó kis blog, köszi Taky. 😀

  3. a Navigon felhasználói élménye és a Garmin alapok azért jobb összhatást adnak, de itt nem érvényesül a csak a Hazait elv, hiába magyar, maradok a letisztultabb átláthatóbb felületnél, és itt nem az ingyenes T-Mobile változatra gondolok….

  4. A helyzet az, hogy az ingyenes Waze jobb élményt ad, mint a drága navik úgy általában. Megvettem a Navigon európát, de bele traffic infót venni a világ legnagyobb marhasága lenne, ha ugyanazt ingyen eléred a Waze-vel, térképpel, és brutál jó tippekkel együtt – mert ugye a fizetőshöz is net kell, ha traffic infót akarsz.
    Tehát csak hosszú úton használom a vásárolt navikat meg külföldön, ahol nem akarok roamingolni, és nincs is szükségem a traffic infóra…

  5. Tényleg a legjobb app, amióta IGO van, használom (több verziót is egyszerre).
    De…..
    Miért nem tudja a Full Európa szoftver a TTS Hangot az olcsóbb Hu&Ro meg igen?!!!
    Miért nem tud egy MAGYAR program alapból magyarul? Nos megválaszoltàk: mert a magyar nem világnyelv!!!!! A török meg a többi persze az…..
    Vagy ha már mindkettőt megvettem, legalább a fozetős tartalmakat átvihetném mert felhasználói fiók az van a programokban, tehát akár láthatnàk is egymást.
    Érdekes hozzáállás az biztos.
    Ennek ellenére jó! 🙂

  6. @yobbew:
    Nekem van a HUN-RO és a Európa szoftver is. Ha azzal a felhasználói névvel vagy bejelentkezve mindkettőbe, akkor a tartalmak szabadon letölthetők.
    Továbbá a két szoftver verziónak más a motorja. Ezért nincs kezeli a full EU-ban magyar TTS. Ez sajnálatos. Nagyon.
    Azonban mindkét program alapból tud magyarul. A hangnavigáció valóban nem, de ezek ingyenesen letölthetők alkalmazáson belülről. Nem gondolom, hogy ez akkora probléma.
    Amikor a Navigont feltelepíted, ott is azzal kezdődik, hogy tegyél fel még vagy 300 MB-ot hogy használhasd. Akkor nem mindegy? Másrészt az NNG nagyrészt külföldi tulajdonban van. “Csak” a koponyák magyarok.

  7. Szerintem kifejezetten ronda az iGo. Nekem sokat számít, hogy ne csak jól használható legyen egy app, hanem szívesen nézzek is rá.
    Mióta Wazet használok nem is értem miért fizet bárki navigációért ha van mobilnete. Szerencsére egyre többen használják ( Bp-n legalábbis) és eddig mindig sikerült vele elkerülnöm a dugókat, pontosan tervez, újratervez és a C-vitamin témával egész jól néz ki.
    A magyar hang nem tetszik benne de egyébként is angolul használom és amit még fel szoktak róni neki, hogy házszámok nem igazán vannak benne. Mondjuk aki gps nélkül nem talál meg házszámot ha már az adott utcában van szerintem ne üljön autóba.

    Ezen kívül még a Sygic-et próbáltam külföldön. Nagyságrendekkel olcsóbb mint az iGo vagy Navigon és egy rossz szót nem tudok róla mondani.

  8. “Az NNG frissítette a (szerintem) vezető navigációs szoftverét ” – viccesek vagytok 🙂

  9. @draft:
    A blogot én írtam. És ott a “szerintem”. De nyugodtan beírhatod, hogy szerinted mi a jobb és miért. 😀

  10. @Arcor:
    A Waze akkor lenne jó, ha megkeresnék mondjuk a Top Map térképgyártót, és megvennék az alapanyagot. Nem az a baj, hogy nem tudja a házszámokat, hanem amit tud, azt sem jól. Egyébként aranyos szoftver, ingyenesben veri az összeset. A Sygic nyugaton szintén jó (Navteq mint az iGO), bár a tervezéssel ott vannak gondok. Viszont KEU-ban használhatatlan (még Magyarország talán, de nézd meg a többi országot).

  11. @taky1974: a navigon alapból sokkal szerencsésebb, mióta moduláris, nem ártana egyébként az igo-t is azzá tenni… Persze ha 32gb lenne az alap iPhone, akkor talán kevésbé számítana…

    @taky1974: nem ártana, ha elkülönülne a blog és az alap oldal, mert nekem sem volt világos, hogy csak az első bekezdés jött szifonéktól… Mondjuk ferde betűk vagy hasonló…

  12. @taky1974: próbáld ki a Navigon-t akkor… Ugyan úgy Navteq térképekkel dolgozik, a Traccic Live is olcsóbb “csak” 19.99 euro, tömegközlekedéssel is tud tervezni, ha éppen nem kocsival mennél, ami 4.49 euro, és még sorolhatnám….

  13. @draft, @taky1974, @Ffx: eltűnt az egészből valamiért a blockquote. pótoltam.

  14. @szlaszlo:
    Elmondtad hogy miért nem azt használom. Navteq térkép. Mindenhol. Amúgy valóban nem rossz.

  15. @taky1974: csak egy linket mutatnék, ami magáért beszél… 😉
    http://szifon.com/wp-content/uploads/2013/02/1-k%C3%A9p.png
    a Másik, hogy alapból 50Mb a Navigon, Magyarország térképpel és alap dolgokkal utólag telepít még 370Mb-ot….
    a környező országokkal sem éri el a ~700Mb-ot, ami meg még mindig 1Gb-tal kevesebb…

  16. @taky1974: a cikkel semmi bajon, szerintem még mindig a Navigon vezet, majd utána a CoPilot jön – nálam 🙂

  17. A Waze-nek az a nagyon nagy előnye, hogy szabadon szerkeszthető. Így, ha bárki érez magában elég erőt, hogy kijavítsa a házszámokat, akkor néhány napon belül mindenkinek elérhető lesz.

  18. @szlaszlo:
    Ezt nem jól tudod. És elkerülte a figyelmed egy lényeges dolog: “Kelet-Európában regionális térképeket vásárol, Nyugat-Európában pedig a Navteq térképeit használja.”
    Ha akarod csinálok Neked képeket, hol-milyen alapanyagot használ az NNG. De néhány példa a kedvedért:
    Albánia: Navigo Sistem
    Bulgária: MMCN
    Ciprus: Epsilon GIS
    Cseh Köztársaság: CEDA
    Észtország: Regio
    Magyarország és Románia: Topmap
    Szlovákia: CEDA
    Szlovénia: Monolit
    Törökország: Basarsoft
    etc…
    Mint láthatod, nem csak Navteq térképekkel dolgozik. És itt ez a lényeg. Ha Magyarország térképet akarsz, akkor primoból is megveheted a HUN_RO-t és az sem 2GB. És egyet elfelejtesz. A Navigon pont azért csak akkora amekkora, mert a lokális (fentebb felsorolt) térképek sokkal nagyobbak (nagyobb lefedettséggel bírnak), mint a Navteq (Navigon). Nem mellesleg az iGO primo alapból tartalmazza a domborzatot (HUN-RO), ettől nyilván szintén “dagadtabb” a szoft. Ez látszik a Sygic esetében is. Ott sem úszod meg 300MB-ból.

  19. Az összes iPhone-ra írt navigációs alkalmazás megvan. Egyértelműen a TomTom maradt meg, pedig többször, alaposan végigpróbáltam mindet.
    (Navigon: sokan emlegették, ezért csak két példa, miért nem ez maradt meg. -> földutakat nem lehet vele elkerülni, ami nonszensz; fotelben üldögélve jól néz ki a program, de amikor egy méterről nézed és nincsenek hosszú másodperceid bámulni a kijelzőt, akkor bizony kiderül, hogy vezetés közben nem a Navigon képi megjelenítése a legjobb.)

  20. @taky1974: most komolyan? azért ebből nem az jön le, hogy ismered a többi programot… a Navigon a modularizáció előtt 1,9 giga volt. Nem a térképek kisebbek, tartalmaznak kevesebb infót, hanem azt töltöd csak le éppen, amire ténylegesen szükséged is van, nem foglalja feleslegesen a helyet… Ja hogy külön pénzért megveheted az Európa mellé a HU&RO-t is? Hát ez frankó, megveheted egyben az EU-t meg hogy egyszerre ne foglaljon sok helyet vedd meg külön darabokban is az országokat?!
    “nagyobb lefedettséggel bírnak” és erre cáfolatként az iGo Magyarországon érzésem szerint pont hogy kevésbé részletes, mint a Navigon, bár POI esetében valóban több van az iGo-ban.

  21. @Ffx:
    Nem azt írtam, hogy ismerem a többi programot. Pedig Hidd el, hogy kisebbek a térképek. Pl. egy Románia Navteq térkép 15,2MB, egy Topmap pedig 19MB. De ez csak egy példa. Más. Minek veszel meg egy Navigon EU-t, ha csak néhány térképet töltesz le. Ezt nem értem. Ha régiót akarsz magadnak, azt ad az iGO is. Az Európa egyébként tartalmazza a HUN-RO térképeket is. 😀
    Ezt a mondatodat meg nem is értem: “Hát ez frankó, megveheted egyben az EU-t meg hogy egyszerre ne foglaljon sok helyet vedd meg külön darabokban is az országokat?!”
    Talán nem gondoltad volna, de az EU tartalmazza az összes országot.
    A Navigon (Navteq) Magyarországon valóban megközelítette a Top Map alapanyagot. Ez talán egy-másfél éve történt. Olyan volt, mintha a Navteq vett volna egy Top Map adatbázist és onnantól ők fejlesztették volna.

  22. @taky1974: Az előttem Ffx kifejtette miért foglal kevesebb helyet a Navigon, ebbe nem mennék most bele, abban úgy gondolom kiegyezhetünk, hogy a felhasználók 90%-a Magyarországon maximum a környező országokban használják, ha egyáltalán használják a határon kívül, így a nagy átlagnak miért kéne közel 2Gb-ot tárolni a telefonján és még azon felül szedje le a hang meg domborzati elemeket, és a kiegészítő dolgokért miért kéne többet fizetnie???
    Amúgy 51Mb a Navigon app hozzá a szükséges fájlok: 221Mb és a Magyarország térkép: 31,6Mb, tehát egy full idehaza közlekedő embernek elég 300Mb-ot erre áldoznia a telefonján, amiben alapból benne van a magyar hang is…
    És nem elhanyagolható a tömegközlekedéssel kompatibilis tervezése is, ami EU szintű….
    @dik_ elég sokat járok vidéken kis településeken és engem még nem vitt földútra, bár lehet ez csak véletlen… 🙂

  23. @szlaszlo: de egy biztos: ízlések és pofonok, ezek csak észrevételek, egy vitát egyik app sem ér meg

  24. @szlaszlo:
    Nincs is vita. Ez csak beszélgetés. Én pl. tanulok a hozzászólásokból. Csak azt nem értem, hogy ha én megveszek (és itt hangsúlyozom a megveszek szót, nem pedig “letöltöm”) egy full EU szoftvert (iGO 64,99EUR a Navigon 89,99EUR), akkor miért csak pár országot használok. Vagy ha csak pár országot használ valaki, akkor ott az EEU, ami 628MB és 33,99EUR. Akkor miért nem azt veszi. Egyáltalán. Kinél mi dönti el, hogy melyik szoftvert vásárolja (nem tölti) le?
    De ez már csak egy költői kérdés.

  25. @taky1974: iGo 99 EUR volt amikor a Navigon 89, csak nemrégiben olcsósítottak, gondolom ennek volt negatív tartalma is. Emellett egyrészt érdemes kivárni a leárazásig, ha valakinek nem létfontosságú (mondjuk addig elég az ingyenes T-s, legalábbis a régebbi elég volt), én 56 EUR körül vettem a full EU-t. ÉS használtam Olaszban, Spanyolban, Romániában, Szlovákiában, és még több másik országban is, viszont sosem egyszerre. A moduláris felépítés lényege, hogy a 16os iPhone-on, amiből 14 GB a hasznos terület kb, ne foglaljon már el 2GB-ot egy alkalmazás, ha aktívan nincs szükséged csak 400 megára… Bármikor hozzátöltöd, letörlöd az országokat, és nem foglal 2 gigát, egyszer fizeted ki, és akár egy országot is tárolhatsz a telefonodon egyszerre
    Azért ritka az olyan ember, akinek bármikor beüthet, hogy azonnal menni kell Lettországba vagy Angliába, hogy nincs 20 perce sem letölteni hozzá a térképet… Talán így már érthető…

  26. Safety camera database-t minden egyes idítás után újra le kell tölteni, hogy működjön, amúgy nekem nincs bajom vele…

    Az utóbbi 2 hónapban volt, amíg ugyanezt az in app purchase-t nem tudtam letölteni, a vevőszolgálatosok meg olyan kérdésekkel boldogítottak, hogy nincs-e lenémítva a telefon, be vagyok-e jelentkezve a fiókomba, próbáltam-e már ki-/bekapcsolni…

  27. @Ffx:
    Én értettem a dolgot amit írtok. És gondolom az NNG-nek is változtatni kell ezen az állásponton. Bár engem ez zavart a legkevésbé. Az iPhone 5 frissítés kicsit sokat váratott magára. Ez inkább zavaró volt. Illetve az, hogy a PNA-s készülékeken már elérhető az a frissítés, ami az iPhone verzióban csak 1-2 hónapos eltéréssel tölthető le.
    És az sem jó, hogy a TMC-t minden évben újra meg kell venni.

  28. Engem nagyon érdekelne aki TomTom hasznalja mi velemenye? Jobb mint a tobbi navi? Alapbol tud magyarul?

  29. @rakoo92:
    Alapból tud magyarul. Régen nem használom. TA (volt TeleAtlas, most TomTom mert megvették) adatbázis a térképe. Szvsz elég ergya.

  30. @rakoo92:
    Ld. 19. hsz. 😉

    Taky1974,
    a “régen nem használom” nem csak informatikában, navigációban is eléggé erodálja az információt. :)) Térképi állományban semmi gond sincs már a TomTom simán használható. Stabilitásban, GPS vételben, jelpontosságban viszont magasan a többi fölött van. Egy hátrányát tudnék mondani: POI-k terén van lemaradva.

  31. En 7 eve hasznalom az Igot. Szerintem a legjobb, nincs vele semmi gond, probaltam a tobbit is de ez messze a legjobb.

  32. @dik_:
    Ez a navi szoftver kérdés kb. olyan, mint az android/ios párharc. Senkinek sincs igaza, de mindenkinek az van.

  33. Az iGO egy trágya iPhone-on, állandóan van valami bug az app-ban. Az ember egy idő után belefárad ebbe és más alternatíva után néz. Nálam a sygic vált be, a navigon sem rossz de a grafika annyira bántó számomra hogy pár nap alatt letöröltem. PDA-n bezzeg jól fut az iGO.

  34. @mada: mert az iGO az PDA-ra lett kitalálva, azon jó, de telón…. :S

  35. @szlaszlo: A moduláris navi azt jelentené (és a PDA verziójú iGO-nál jelenti is), hogy csak azokat a térképeket tárolom a korlátolt tárhelyű mobil eszközön, amelyikre az adott időben szükségem van. Tehát megveszem a teljes EU-t (mert SOKKAL olcsóbb, mint külön-külön megvenni a régiókat), de csak azt töltöm le (vagy fel, ízlés szerint), amikre éppen szükségem van.
    Érdekes módon, az NNG ezt a konstrukciót használja a PDA verziókban, aminek megvan az a hallatlan előnye, hogy, amennyiben bármelyik ország térképe frissül, elég azt letölteni. Ezzel szemben az iPhone (iPad) verziónál eldobtak egy már náluk is bevált konstrukciót, és visszatértek a középkori, egymodulos megoldáshoz. Aminek az az eredménye, hogy amikor mondjuk Albániában átadnak egy új utat (a meglévő 3 mellé), akkor e teljes EU appot újból le kell tölteni, és fel kell telepíteni miatta. Amihez a feltelepített verzió 2 gigája mellé kell még 2 giga szabad hely, mert ilyen bénán írták meg a telepítőt. És, amikor mindent letörölve, végül sikerül a telepítés, akkor újból le kell tölteni a csomagban nem lévő (de ingyenes) dolgokat (magyar hang, skandináv térképek, stb.), mert a frissítés ezeket is sikeresen törölte. Magyarán, frissítés címén totális újratelepítést sikerült írniuk. És még ők állítjál magukról, hogy náluk dolgoznak a legjobb programozók. Hát lehet, de az biztos, hogy a iGO Primo for iOS közelébe sem engedték őket.
    És, amikor megírja az ember nekik az ötletet, hogy talán sűrűbben kellene frissíteni a térképeket, hiszen a szerződésben évi 4-et ígértek, akkor azt van képük válaszolni, hogy az EU verziót azért nem frissítik, mert nagy a mérete. Az nem zavarja őket, hogy az a legdrágább, és azokat a vevőket verik át legjobban.
    Arra a felvetésre, hogy modulárisan kellene a térképeket kezelni, pedig csak bámultak, mint borjú az új kapura. Pedig a jelenlegi verzió is képes a térképeket külön-külön kezelni, hiszen mindegyikhez van ingyen, vagy pénzért letölthető térképbővítés, amit képes használni. Például a HU&RO verzió is bővíthető a környező országokkal (természetesen nem az összes EU országgal, különben ki venné meg KÜLÖN az EU verziót?), és azok az alkalmazáson belül külön frissülnek. Nem értem az a vakítást sem a más motorról. Szerintem semmi szükség más motorra, egy jól megírt alap minden térképpel elboldogul. Példa rá a PDA verzió, amelyik egyforma az összes térképnél, függetlenül attól, hogy éppen melyik kontinensen használják. Éppen ez a moduláris felépítés előnye.
    Szerintem nincs is különböző motor. Az egészet azért mondják, hogy ne kelljen az EU verzióba beletenni a magyar TTS hangot. Akinek az kell, vegye meg KÜLÖN a HU&RO verziót. Igazán felhasználóbarát hozzáállás!
    Ha végre valaki hozzáérő az NNG-nél foglalkozna az iOS verzióval, és átültetné a PDA verziónál már bevált technológiát, akkor az iGO csak pár száz mega lenne, pár perc alatt települne, és csak ritkán kellene frissíteni. Azután, appon belül töltődnének le az előre kifizetett (pl EU csomag), vagy utólag megvásárolt (külön megvett országok, pl akár Tunézia, vagy Marokkó) térképek. És, amelyik megváltozik, csak azt kell frissíteni, nem az egész, monstrum alkalmazást. És, milyen érdekes, ez a megoldás működik még az NNG- n belül is. Nem beszélve más navigációs megoldásokról, ahol szintén ez a gyakorlat. De az NNG szakemberei nem ezzel foglalkoznak, sokkal fontosabb új székházba költözni, stb. Tipikus magyar hozzáállás. Nem is hiszem, hogy valóban külföldi a többségi tulajdon, vagy, ha igen, akkor ott élő magyarok.

  36. Nekem Igo primo Hu-Ro van megvasarolva plussz egy dach terkep ami a mar regota nem erhetö el az appstorban.
    Anno annakidejen rengeteg gondom volt a licenszekkel egyik telefonrol a masikra a plussz terkep nem igazan akart ramenni a masik telora stb. 2db 4s meg ipad.Nem eu a lenyeg hosszan emailiztem is a supporttal meg minden.
    Ma mar 2 SE-m van ahol 10.3 minden jol ment de ios 11 jott navi elment igy kidobtam majd 50 eurot az ablakon support nincs frissites nincs vehetem az ujjat de meddig ios 1x ig?


Add a Comment