fbpx Skip to content

Többször írtunk már fotós kiegészítőkről és szoftverekről is, hogy melyeket érdemes használni. Most azonban egy teljesen új, és Magyarországon tudomásunk szerint egyedülálló kezdeményezésről adunk hírt. A Szifon.com ehhez kapcsolódóan egy nyereményjátékot is indít, amelyben a legjobb fotósnak egy Olloclip objektív szettet ajándékozunk (válaszható a készülék típusához), a 2. és 3. helyezettek pedig egy-egy fotós állványt kapnak ajándékba.

A weboldal címe: iphone5foto.hu, amely egy kizárólag iPhone-os fotózással foglalkozó közösséget kíván létrehozni. A weboldalra a címével ellentétben nem csak iPhone 5, hanem bármely régebbi iPhone készülékkel ellőtt fotót fel lehet tölteni. A közösségi oldal 100%-ban mobiltelefonra (leginkább iPhone-ra) optimalizált változatban is elérhető. Ebben a verzióban a képek feltöltése csak iPhone készülékekről engedélyezett, de az összes többi funkció (regisztráció, értékelés, véleményezés) más okostelefonról vagy mobilkészülékről is elérhető.

Photo 2013-02-11 11-04-56 Photo 2013-02-11 11-04-58

A feltöltött fotókban megtalálható EXIF információkat (záridő, blende, érzékenység, stb.) a rendszer automatikusan megjeleníti a fotó információs oldalán, de a GPS adatok megjelenítése kapcsolható, így a privát szférában készített fotók esetén nem kell aggódni a nem publikus információk megjelenésétől.

Az oldal készítői azt próbálták célul kitűzni, hogy minél több, de nem tucat, hanem jó minőségű fotó kerüljön feltöltésre. A rendszer működését és az értékelést is ennek fényében alakították ki. Fotót értékelni csak olyan felhasználók tudnak, akik maguk is töltöttek már fel fotót. Egy adott fotót értékelni egy felhasználó csak egyszer tud. Ha a fotó átlaga a 10. szavazat után bármikor 2.5 pont vagy kevesebb lesz, akkor a fotó automatikusan törlésre kerül. A fotók feltöltése- és az oldal használata előtt érdemes elolvasni a részletes szabályzatot.

Photo 2013-02-11 11-04-59 Photo 2013-02-11 11-05-00

A képek és vélemények megjelenése moderátori jóváhagyás után történik, így a képek azonnal átmennek egy szűrőn, elkerülve a nem oda illő tartalmakat vagy minőséget. Azonban a rendszeresen jó képeket feltöltő felhasználók a szabályzatban leírt feltételek teljesülése esetén teljes jogú felhasználókká válnak, mely után már nincs moderátori ellenőrzés, a fotók és a vélemények is azonnal megjelennek. Természetesen a moderátoroknak későbbi szűrésre is van lehetőségük, tehát a teljes jogú felhasználók által feltöltött képeket is moderálják, ha szükséges.

Photo 2013-02-11 11-05-01 Photo 2013-02-11 11-05-02

A játékban résztvevő fotókat nem szakmai zsűri osztályozza, a végeredményt az egymás fotóira leadott szavazatok döntik el. A játékban a 2013. március 31. éjfélig beérkezett fotók vesznek részt, a végeredményt pedig az iphone5foto toplistája adja, amit szintén ebben az időpontban nézünk. A játékra az iphone5foto.hu oldal saját szabályzata érvényes.

Érdemes a Facebook rajongói oldalt is követni, ahol információkat kaphattok a fejlesztésekről, változásokról és a verseny ideje alatt az ezzel kapcsolatos eseményekről is. http://www.facebook.com/iphone5foto

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Nemrossz, de annyira szigorú a feltöltőrendszer, hogy pl a Snapseed-el utómunkázott képet nem engedi feltölteni :(.

    Irtam nekik, remélem javítják.

    A kezdeményezés nagyon tetszik. Ezek után már csak egy natív app kell nekik 😉

  2. @b3nk3: Én hülyeségem, dslr import kép nem ment fel.

    sima effektelt kép felment.

    Nagyon pozitív az üzemeltetés. Villámgyorsak! Like! +++

  3. Nekem is tetszik az ötlet, de még sok dolgot kell rajta javítani.
    -nem engedte feltölteni a képemet (iPhone 4S-t ír még az iphoto is)
    -másik képemet nagyon lassan tölti fel (pár jó képet összegyűjtöttem, de nem fogom feltölteni amiatt, mert lassú…)
    -ha már feltölti, semmi nem motiválja a többieket arra, hogy (a verseny miatt le)értékeljék. Bár ezen még akár könnyen lehetne javítani, a játékban az eredményre így is könnyen rá lehet segíteni.

  4. Kedves ttorda!

    Köszönjük a véleményt, a negatív kritikákat is szívesen vesszük, mert célunk, hogy az oldal jó legyen. Szívesen vesszük pl. az ötleted, hogyan lehetne motiválni (nem csak a verseny ideje alatt) a látogatókat arra, hogy értékeljék egymás fotóit.

    Azokat a képeket egyelőre nem engedi feltölteni, ami nem eredeti felbontású (vagyis vágott, vagy átméretezett). Ha effektelt, de nem vágott, nem átméretezett, akkor fel kellene mennie a képnek.


Add a Comment