fbpx Skip to content

A Mailbox app egy újfajta email kliens, ami ígéretei szerint teljesen meg fogja változtatni az emailezési szokásaidat. Korábban már tettünk róla említést, de most meg is jelent, így az elsők között próbáltuk ki.

IMG_0343

Ahhoz, hogy használhasd az alkalmazást, szükséged van egy Gmail fiókra és arra, hogy beállj a jelenleg nagyjából 650 ezer fős sor végére. A fejlesztők nem szerették volna, ha a túlterhelés miatt használhatatlan lett volna a rendszer, így csak szép sorjában engedik be az embereket. Nekem sikerült viszonylag hamar bejutnom a Mailbox felhasználói közé, alig egy nappal a sor elindulása után, bármiféle csalás nélkül: mindössze jókor álltam be a sorba. 🙂 (A sor adta várakozáson egy apró tippel lehet segíteni, de erről majd később.)

IMG_0344 IMG_0345

A Mailbox appban egyfajta ToDo alkalmazás-szerűen tudjuk az emailjeinket kezelni és mindezt egy megfelelő balra vagy jobbra húzással. Négyfajta lehetetőséget kínál az alkalmazás:

IMG_0347 IMG_0357

A leveleket frissíteni a gyári appokban is már megszokottá vált lefelé húzással lehet, és a keresés is itt jelenik majd meg.

Jobbra húzás: kicsit vagy teljesen

Késznek jelölés (Archive)

Ha teljesítettük az emailben leírtakat, akkor késznek tudjuk jelölni a levelet egy közepes jobbra húzással, ezzel archiváljuk azt, és így átkerül a Bejövő üzenetekből a Gmail Összes levél részébe.

IMG_0354

Levelek törlése

Törölni egy levelet egy teljes képernyős jobbra húzással tudunk. Ekkor az adott email a Gmail kukájába kerül, és onnan az alapértelmezett beállítások miatt a Gmail 30 nap múlva automatikusan és visszaállíthatatlanul kitörli:

IMG_0355

Ha egy levelet teljesen törölni akarsz az appból, hogy az a továbbiakban ne legyen ott, akkor a Mailboxban a Trash-t kiválasztva az adott üzeneten újra húzni kell egyet jobbra vagy az összeset egyszerre törölni az Empty Trash gomb használatával. Ekkor az appból eltűnik az adott levél, de azt tapasztaltam, hogy a Gmail kukájában továbbra is megtalálható, így onnan 30 napon belül még visszaállítható:

IMG_3325 IMG_8893

Ha szeretnénk visszavonni egy törlést, és mégis inkább archiválni szándékoztuk volna vagy eleve meggondoltuk magunkat, akkor az adott emailen balra rövidet húzva archiválhatjuk, hosszan húzva pedig visszatehetjük azt a bejövők közé:

IMG_4815 IMG_0889

Balra húzás: kicsit vagy teljesen

Levelek elnapolása (Snooze)

Közepes balra húzással érhetjük el szerintem az alkalmazás leghasznosabb funkcióját, a levél elnapolását. Grafikusként sokszor jön olyan levelem, hogy a megrendelő kér valami változtatást. Viszont útközben iPhone-on nem tudom futtatni az Adobe Creative Suite programokat, így nem tudom elvégezni a kért javítást, épp ezért valamilyen módon figyelmeztetnem kell magam, hogy ha gépközelben leszek, csináljam meg.

Ezt a problémámat a Mailbox teljesen megoldja, mivel 8 különböző módon tudom a levelet elnapolni: később a mai napra, ma estére, holnapra, hétvégére, következő hétre, valamikorra – ez az app beállításaiban módosítható, hogy hány hónapot jelentsen, vagy akár teljesen személyre szabható dátumot és órát is beadhatunk. A beállításokban is módosíthatjuk, hogy mettől-meddig dolgozunk, illetve mikor kezdődik a hétvégénk, így a munka levelek csak munkaidőben fognak újra megjelenni például.

IMG_0349 IMG_0350

Listához adás

Létrehozhatunk egyedi listákat, amikhez egy teljes képernyős balra húzással adhatjuk hozzá a kívánt levelet, ez amolyan flag-szerű dolog, de sajnos nem vonja össze az OS X Mail flag kategóriáival, hanem létrehoz a Gmailen belül egy Mailbox mappát és azon belül külön mappákat a listáknak (az elnapolt levelek is egy ilyen mappába kerülnek, ha nem a Mailboxban nézed), az appon belül ez nagyon jól működik, de Mac-en már egy kicsit bonyolultabb ezekhez a listákhoz való hozzáférés.

IMG_0351 IMG_1730

Csillagozni és olvasatlannak is lehet a leveket jelölni természetesen.

Pozitívumok

A design tökéletes, a “kevesebb néha több” szabály tökéletesen működik. Zseniális funkció az ‘Elnapolás’, ezt biztosan használni fogom, és a ‘Késznek jelölés’-t is.

Negatívumok

Sokan nem szeretik ha a levelezésük átmegy egy másik szerveren is, pedig ez a Mailboxnál is így van. Ezen felül ahhoz, hogy rendesen tudjuk használni az alkalmazást, és ne vegye úgy, hogy az összes eddigi levelezésünkkel még dolgunk van, ahhoz az egész Inboxunkat először archiválnunk kell, különben az alkalmazás ikonja fölött az összes beszélgetés száma megjelenik. Én ezt nagyon nem szeretném megtenni, mivel az Inboxot nem arra használom, hogy csak azt tároljam benne, amivel van még dolgom, hanem oda érkezik és ott is marad az összes bejövő levelem, mert nem archiválok. Jó lenne, ha ez csak az alkalmazáson belül működne és nem rendezné át teljesen mindenhol máshol is a fiókomban. Ha ezt megoldják egy frissítésben, akkor szerintem elsődleges email kliensnek fogom használni a Mailboxot.

IMG_0353

Az alkalmazás ingyenes és később is az lesz, de a fejlesztők azt ígérték lesznek később fizetős prémium szolgáltatások is. A Mailbox használatához minimum iOS 6.0 kell és egy Gmail fiók, illetve, hogy kivárd a sorod.

Tipp: amennyiben nem bírod kivárni, hogy sorra kerülj, a következő trükkel használhatóvá teheted a Mailboxot jailbreak nélkül is:

  1. zárd be és lődd ki multitaskingból az appot;
  2. például iExplorer segítségével keresd meg az app könyvtárában a /Library/Preferences mappában a com.orchestra.v2.plist fájlt, és másold ki a számítógépedre (készíts róla egy biztonsági mentést is);
  3. nyisd meg egy plist szerkesztővel (Mac-en erre például a TextWrangler ideális, Windows-on nem próbáltuk);
  4. keresd meg benne az orchestra.velvet.room.allowed részt, és módosítsd az alatta lévő false értéket true-ra:
    <key>orchestra.velvet.room.allowed</key>
    <true/>
  5. mentsd el, és másold vissza a készülékre, felülírva az ott találhatót, majd indítsd el az appot, és használd. 🙂

[appstore id=”576502633″ country=”HU” style=”custombox1″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. A plist-es trükk elakad a bejelentkezésnél, szóval nem hatásos.

  2. A plist után megadom az e-mailt és hibát ír ki. Tehát csatlakozom az előttem szólóhoz: nem hatásos.
    Valakinek bevált?

  3. @iPodKr: Nekem is hibát dob, inkább várok rá.

  4. Nem jó.

  5. @costee, @iPodKr, @tomi35, @dokk: elképzelhető, hogy ezt a tegnap hibajavításokkal kiadott 1.0.1-es verzióban javították, és akkor nincs más, mint várni.

  6. Aliast lehet beallitani a kuldo emailcimenek, mint a Gmail webes feluleten?

  7. Csak Gmail-lel használható? Mert akkor sajnos kuka. 🙁
    Meg a cikk írójával egyetemben nekem sem tetszik, hogy át akarja rendezni az összes bejövőt a fiókomban. Oldja meg appon belül…

  8. Off: mikor lesz meg a bill.fix iOS6-ra? 🙂 Rohadt nehéz bármit is írni nélküle… 🙁

  9. @accelerator: a 6.0-tól kezdve az Apple megint átvariálta a dolgokat, úgyhogy már nem olyan egyszerű, mint azelőtt. türelmedet kérjük.

  10. 🙂 Köszönöm!

  11. A jelenlegi állás elég érdekes: tegnap kezdtem, akkor voltam 638000. Most a 634000-ik vagyok. Napi 4000-el 158 nap múlva kezdhetem használni a Mailbox-ot…….
    Lehet csak a hétvége miatt nem halad?

  12. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  13. Én kb 20e-et léptem előre a sorban, ami azt jelenti, hogy még 30 nap..

  14. De most őszintén, mi értelme van a várakozásnak? Jó, jó, nehogy leterhelődjön a szegény szerver… De istenem, ha fejlesztenek egy ilyen appot, akkor ne olyan szervert rakjanak alá, amiben egy Intel Atom proci pörög… Sőt, még az is gyorsabban feldolgozná az embereket, nem ez ami most van nekik.. 3-4 másodpercenként 1 ember? Szánalmas banda.

  15. Én az összes levelet UTF-8 karakterkódolásban látom, hogyan lehet iso-8859-2 -be állítani? Vagy van valami megoldás egyáltalán erre?
    Sajnos így olvashatatlanok az e-mail -ek

  16. Én is megcsináltam a várólista kiütést, mint ahogy írták előttem. Utána meg verifikációs hibával szállt el.
    Töröltem a progit, majd visszaraktam. Most várok egy évet rá. 🙂


Add a Comment