fbpx Skip to content

Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki képes leülni és megnézni egy sorozat teljes 20+ részes évadát egyben, vagy 2 nap alatt megnézni az összes Oscar jelölt filmet. Na jó, ez egy kicsit túlzás, de szeretek filmet nézni, és szomorúan látom, hogy itthon nem sok legális lehetőség van kiélni a filmfüggőségem.

A mozinál egy film egy külön program, ráadásul nagyobb mennyiségben, társasággal drága, a videótéka pedig lejárt lemez. A legjobb megoldás az iTunes vagy a TV szolgáltatók videótára. Ezek az online videó kölcsönzők jók, de ugye csak adott szolgáltatónál érhető el, csak egy bizonyos előfizetés fölött és csak a set-top-boxon. Az iTunes Store elérhető már itthon is, de  vannak problémái. Kevés a magyar tartalom, az itthoni store-ból nem lehet sorozatokat letölteni, valamint drága.

Az első probléma nem mindenkinek probléma, és sajnos nem is lehet mit kezdeni vele. A magyar piac elég kicsi, nem fognak hirtelen a nyakunkba önteni millió szinkronos tartalmat. A második probléma orvosolható azzal, hogy az amerikai Store-ba regisztrálunk. A harmadik probléma pedig elég relatív. Ha úgy nézzük, egy filmet az egész család meg tud nézni egy mozijegy árából, viszont ha egyedül néznénk meg több filmet, eléggé ráfizethetünk. De ennél van jobb ajánlat is a piacon. A Netflix vagy a Hulu Plus egy mozijegy áráért egy egész hónap korlátlan filmnézési lehetőséget ad, ráadásul a Hulu-n ingyen is lehet sorozatokat nézni. A probléma csak annyi, hogy a célközönség Amerika, így mindenki más ki van zárva. IP cím alapján blokkolják az USA-n kívülről próbálkozókat. A történetnek szerencsére itt nincs vége, ugyanis ez a fajta korlátozás legálisan megkerülhető.

Az egyik módszer a VPN szerveren keresztül történő megközelítés. Ebben az esetben egy szerver elfedi az IP címünket egy amerikaival, így máris elhárult a gond. Ennek a módszernek az előnye, hogy így bármilyen IP blockolt oldalt elérhetünk, viszont a kapcsolat nagyon lassú, általában fizetős, és korlátozva van az adatforgalom.

A legegyszerűbb ilyen megoldás a TunnelBear. Egy egyszerű program ami elérhető PC-re, Mac-re és iOS eszközre is. Regisztráció után havi 500MB adatforgalmat ad ingyen, de ezt havi egy Twitter üzenettel meg is duplázhatjuk, vagy fizethetünk is az extra forgalomért. A használat pofonegyszerű: az egyik kapcsolóval kiválasztjuk, hogy angol vagy amerikai IP címet szeretnénk, a másikkal pedig bekapcsoljuk. Mivel korlátozott az adatmennyiség, videó nézés esetén érdemes lehet a videó elindulása után kikapcsolni TunnelBear-t, mivel sok esetben csak az elindításnál ellenőrzik az IP címet, és így a letöltés is gyorsabb.

TunnelBear

A másik megoldás sokkal kényelmesebb. A Hola Unblocker nevű böngésző-kiegészítőt kell telepíteni és máris működik is. Igaz a támogatott oldalak száma véges, de a nagyobbak így is elérhetőek. Aki többre vágyik és Windows-t használ, letölthet egy külön programot, ami azon kívül, hogy több oldal elérését engedélyezi, gyorsabb letöltést is eredményez, ugyanis a programot telepítő felhasználók egy P2P hálózatot hoznak létre, így segítve egymást a szerverhez való csatlakozásban, valamint ez a hálózat segít az IP blockolt oldalak elérésében is. A program teljesen ingyenes, mivel a fejlesztőknek nincs szükségük külön szerverre. Viszont akik segítik a rendszer működését a dedikált program telepítésével, azokat több oldal elérésével jutalmazzák.

hola-unblocker-chrome

Szerintem érdemes őket kipróbálni, mert azon túl, hogy kényelmes, a lelkiismeretünk is tiszta lehet, mivel legálisan jutunk hozzá az adott tartalomhoz.

[poll id=”85″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Tudnátok mondani olyan weboldalakat, ami csak amerikai vagy angol ipcímmel működik?

    Köszi
    Márk

  2. @T.Mark: a cikkben is említett hulu, netflix esetén a streaming nem érhető el Magyarországról.

  3. @Jadeye: igen, most már látom, ez a TunnelBear nagyon jó, most néztem filmeket a netflixen. Egyébként ha lejár az 1500mb akkor egy másik e-mail címmel belép az ember, és kész… 🙂

  4. @T.Mark: ráadásul ha jól látom havonta újraindul 😀

    Tényleg fasza kis alkalmazás, egyébként az IP amit ad chicagói. Annyi kérdésem lenne hogy most akkor ezzel teljesen anonim vagyok a rendőrség előtt is?

  5. @T.Mark: a legjobb hogy havonta újraindul.. viszont egy szomorú tény: akármilyen szép meg cuki ez az app, azért gondoljatok bele hogy nagy valószínűséggel (telefonról) erről -vagy hasonlókról- mennek a drogüzletek meg a pedifília… just sayin

  6. Olyan program vagy lehetőség van, hogy a Telenorral elhitessem, hogy Magyarországon vagyok és tudjak MyTV-t használni?


Add a Comment