fbpx Skip to content

Frissült a Facebook Messenger app, amiben így mostantól rövid hangüzeneteket is küldhetünk, illetve hamarosan hívhatjuk is majd egymást, hasonlóan más VoIP szolgáltatásokhoz.

Ez a lépés nem meglepő azután, hogy asztali gépen már jó ideje elérhető a videóhívás a Facebook-Skype partnerségnek köszönhetően.

20130104-092050.jpg

Hívások: egyelőre csak Kanadában

Az appból történő közvetlen hívási lehetőség egyelőre csak a kanadai felhasználók számára érhető el, őket választotta ugyanis a Facebook, hogy tesztelje a szolgáltatást, majd néhány hét alatt teszik elérhetővé a többi országban is. Mások számára addig is a rövid hangfelvételek azok, amik elküldhetőek:

20130104-105018.jpg

20130104-105601.jpg

Ez elég nagy dobás lehet a Facebook számára, mert így ha a felhasználónak van mobilnetje (és az okostelefont használók többségének van), akkor annak a terhére már fel is tudja hívni a facebookos ismerőseit, és a mobilszolgáltatónak gyakorlatilag csak a havi adatforgalmat kell kifizetnie. Vagy útközben beülhet egy kávézóba, esetleg elsétál oda, ahol van ingyenes Wi-Fi, és akkor pedig gyakorlatilag semmibe sem kerül így felhívnia az ismerősét. Ráadásul mivel ez az app biztosítja a platformok közötti átjárást is, így mindegy, hogy almás vagy robotos a készülék, csak Facebook fiók kell hozzá, meg persze az app, és az internetelérés. Az appban csak a facebookos ismerősöket hívhatjuk majd, külső számokat nem. Hogy ez később változhat-e, azt még nem tudni.

Természetesen ezzel nem találta fel a Facebook a spanyolviaszt, ugyanakkor a felhasználók magas száma miatt egy plusz lehetőség könnyebben elterjed, mintha teljesen külön kellene azt a köztudatba bedobni, bármiféle háttér nélkül. A Facebookot sokan már így is elsődleges kommunikációs platformként használják, tehát ők mindenképp egy stabil alapot jelentenek az új szolgáltatáshoz, és nem kell őket lepkehálóval fogdosni, kézenfekvőnek fogják tekinteni az új lehetőség mindennapjaikba való integrálását.

A Facebook következő lépése lehet ebben a témában a már sokat emlegetett Facebook-mobil, amire valójában sem a Facebooknak nincs valódi szüksége, sem a felhasználóknak. Ugyanakkor Zuckerberg úgy érzi, hogy akkor tudna valóban nagyot szakítani, ha a termék nem csak egy alkalmazás lenne más platformokon, hanem a termék maga lenne a platform.

Aggályok nélkül ez sem megy

Óhatatlanul felmerülnek aggályok is, hiszen sokan így sem bíznak a Facebookban, mert az már így is túl sok mindent tud sokunkról. Ha emellé még egy híváslistát is fel tudnak építeni az adott személyről, vagy rosszabb esetben a hívások rögzítésre és archiválásra is kerülnek, akkor az sokaknál csak újabb ódzkodásra adhat okot.

Kérdés viszont, hogy hol érdemes meghúzni saját magunk számára azt a vonalat, amikor már azt mondjuk, hogy fontosabb a privát szféránk, mint az új szolgáltatások használata.

[appstore id=”454638411″ country=”HU” style=”custombox1″]

Alternatíva már régóta van

Hasonló lehetőséget nyújt már régóta például a Viber, ami talán annyiban jobb ennél, hogy a használatához nem szükséges, hogy Facebook fiókunk is legyen, míg a Facebook Messenger esetén ez értelemszerűen követelmény. Ha tehát van olyan ismerősünk, aki nem használja a Facebookot bármi okból, a Viber előnyeiről legtöbbször sokkal könnyebben meggyőzhető, mint egy Facebook regisztrációról.

A Vibernél ugyanis nem kell külön felhasználói fiókot létrehozni, jelszavakat megjegyezni vagy mindig belépni ahhoz, hogy működjön. Mindössze a telefonszámunkat kell regisztrálni a szolgáltatásban. Ezt követően az összes olyan ismerősünknél, akinek névjegyzékében ott a telefonszámunk, a Viber appban azonnal elérhetővé válik, hogy számunkra üzenetet küldhessenek, vagy hívhassanak minket.

És míg telefonszámunk szinte biztosan lesz, addig egy Facebook fiók már nem kézenfekvő (noha sok esetben ettől függetlenül az is elég valószínű).

[appstore id=”382617920″ country=”HU” style=”custombox1″]

Ti mit szóltok az új funkcióhoz? Mennyiben változtatná meg a telefonálási szokásaitokat? Használtok most más VoIP appokat?

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Viber most is fent van és szoktam néha-néha használni.

  2. kíváncsi vagyok hogy fogják blokkolni a szolgáltatók… 😀

  3. Én a Vibert használom, nagyon egyszerű, és ami előny, hogy nem kell felhasználónevet jelszót pluszban megjegyezni.

  4. @pityu: Soha

  5. ez is csak 1 napig lesz érdekes…
    pl. ott a Viber, ma már szinte alig használja valaki, több mint 200kontaktom van viberen de mindegyikkel mobilhívással beszélek… (hívás és fogadás is)

  6. @Jadeye: Ja bocs en nem magyarisztanrol beszeltem 😀 a masik esetben neked van igazad

  7. Azért egy igen fontos dolgot kifelejtettetek a cikkből. A viber ott kezdi, hogy a teljes telefonkönyvedet feltölti a szerverükre, anélkül szóba sem áll veled. A facebook nem ilyen pofátlan. Mindemellett a Viber is bármikor rögzítheti a telefonhívásokat, smseket, ahogy a facebook is megteheti. Meg ahogy a mobiltelefonszolgáltatók is megteszik (bár a teljes névjegyzékünket ők sem tartják nyilván) egy bizonyos időtartamban, hogy ha esetleg a rendőrségnek szüksége lenne rá. Szóval emiatt szerintem nem kell aggódni, ez természetes, hogy ha használunk egy szolgáltatást, akkor az ott megadott adataink ott maradnak.

  8. @Jecy: “A viber ott kezdi, hogy a teljes telefonkönyvedet feltölti a szerverükre, anélkül szóba sem áll veled. A facebook nem ilyen pofátlan.”
    a viber a neveket és a telefonszámokat használja csak. a facebook kapcsán pedig én a helyedben megnézném, hogy az iOS6-os facebook integráció bekapcsolásával pontosan mi is történik, mert ez ennél sokkal árnyaltabb. persze nyilván nem kell bekapcsolni az integrációt.

    “Mindemellett a Viber is bármikor rögzítheti a telefonhívásokat, smseket, ahogy a facebook is megteheti.”
    ezzel kapcsolatban a Viber privacy policy-je külön kiemeli: “WE DO NOT RECORD ANY PART OF YOUR CALL.”

    “a mobiltelefonszolgáltatók is megteszik (bár a teljes névjegyzékünket ők sem tartják nyilván)”
    a mobilszolgáltatók semmit nem csinálnak a névjegyzékeddel. csak azt monitorozhatják/rögzíthetik, amit a hálózatukon átküldesz, lásd hívások/üzenetek. a névjegyzékedet meg nem küldözgeted hívásban vagy SMS-ben.

    “ez természetes, hogy ha használunk egy szolgáltatást, akkor az ott megadott adataink ott maradnak.”
    ezzel kapcsolatban is van külön rész a Viber privacy policy-jében, ami ennek épp az ellenkezőjét írja, vagyis az accountod törlésekor, vagy ha 45 napja nem volt semmi aktivitásod az appban, törlik a tárolt neveket és telefonszámokat: “The copy of your address book (names and phones) is stored on a live database. This database does not have a “historical backup”. If you delete the address book from our servers (more about this below), it will be deleted instantly and permanently.” és “Therefore, if we detect no activity from your device for 45 days, we will assume that you deleted the application and we will remove your address book from our servers.”

  9. Á, efelett átsiklottam (jó, el se olvastam 😀 ), hogy nem rögzítenek semmit, bár onnantól, hogy náluk a teljes telkönyvem szinte mindegy is. Ezt a 45 napot kétlem. Volt Viber a telómon, használtam is, aztán újrahúztam a telót, újként beállítás és mivel cloudból szedte vissza a telszámokat, más lett az idjük (legalábbis én erre tudok gondolni), mert a Viber aktiválás után más embereket rakott máshoz. Pl a Sanyi nevén és képével jelent meg a Béla üzenete. Híváskor ugyanez. Azóta nem használtam vagy fél évig, de nemrég jött egy üzenetem és megnyitottam és minden ugyanúgy volt, mint rég, tehát nem töröltek. Valamint több olyan ismerősömet is listáz Viber felhasználóként, akikről tudom, hogy rég nincs már a telójukon a program.

    A mobilszolgáltatók meg a Facebook felhozásával pont erre céloztam, hogy ők csak az átmenő forgalmat, a kitől kinek mit ismerik, a teljes partnerlistát nem, ellentétben a Viberrel. Azt pedig, hogy leírják, hogy nem rögzítik, bocs, de nem hiszem el. Lehet így van, lehet úgy, igazából sose derül ki mi az igazság.
    Persze Facebook szinkronnal ők is megkapják a teljes kontaktlistát ugyanúgy, mint a Viber, ugye hogy “összevessék a barátaimmal”. De ha csak a hívás funkciót használom tőlük, akkor ők se fognak többet tudni rólam, mint egy telefonszolgáltató. (Leszámítva persze a kiterjedt ismerősi körömet, a posztokat, képeket, tageket, de ez már megint egyéni dolog, hogy megosztja-e az ember, vagy csak mondjuk egy üres fiókkal telefonál. (Bár kétlem h létezne ennyire paranoid ember, aki képes lenne erre 😀 ))

  10. @Jecy: “Volt Viber a telómon, használtam is, aztán újrahúztam a telót, újként beállítás és mivel cloudból szedte vissza a telszámokat, más lett az idjük”
    semmilyen ID-t nem használ. a telefonszám alapján azonosítja a neveket. de bugok mindenütt előfordulhatnak.

    “Azóta nem használtam vagy fél évig, de nemrég jött egy üzenetem és megnyitottam és minden ugyanúgy volt, mint rég, tehát nem töröltek. Valamint több olyan ismerősömet is listáz Viber felhasználóként, akikről tudom, hogy rég nincs már a telójukon a program.”
    mert a készüléken a Viber egy helyi adatbázisból, cache-ből dolgozik, és nem a szerverükről kéri le azokat minden alkalommal. annak semmi értelme lenne. amellett az, hogy valaki törölte az appot, attól még a te készülékeden a cache-elt Viber névjegyzékben nyugodtan ott lehet az ő száma, mint Viber-ready.

    “Azt pedig, hogy leírják, hogy nem rögzítik, bocs, de nem hiszem el.”
    ebben az esetben sem internetet, sem mobiltelefont ne használj. erre vannak az adatvédelmi törvények.

    “De ha csak a hívás funkciót használom tőlük, akkor ők se fognak többet tudni rólam, mint egy telefonszolgáltató.”
    ez konkrétan elég naiv tévhit. a facebook olyan dolgokat tud rólad, amikről nem is gondolnád, és ez nem attól függ, hogy megosztod-e másokkal, vagy sem.

  11. Akkor valszeg az a cache a bűnös az összekavarodott számokért is. Viszont nem találtam rá opciót, hogy ezt frissítse, csak törölni tudtam a fiókom és újra regisztrálni, hogy rendbe jöjjön. És ha az a lista nem naprakész, hogy kinek tudok viber üzenetet küldeni, akkor semmi értelme az egész Instant üzenetküldésnek.. Facen nem lehet üzenni az inaktívoknak, és szerintem ez így van jól.

    A reklámoknak sem hiszek, mégis vásárolgatok termékeket. Miért ne használhatnék egy szolgáltatást attól, hogy kételkedem a kiadott adataim biztonságában? Szerintem sose árt, ha nem csak úgy felelőtlenül megadunk mindenkinek minden adatot, hanem azért átgondoljuk, hogy miket is osztunk meg. És attól, hogy ők kisdobos becsületszavukra megígérik, hogy tényleg nem rögzítenek semmit még bármikor jöhet egy ügyes hacker, vagy szoftveres bug, vagy bármi..

    NA, erre kiváncsi lennék, hogy ha egy tök új email címről, egy dinamikus olyan választott ipről netán proxyról fellépve a netre regisztrálnék facebookra és hívnám fel egy haveromat, akkor rájönne-e, hogy én vagyok az? Vagy ugyanígy a haverom is tök üres előélet nélküli ip és email használatával jelenne meg facen és jelölnénk be egymást a két új fiókkal és beszélgetnénk, akkor mégis mit tudna azonosítani rajtunk? Fogadnék rá, hogy semmit 😀
    Szóval a lényeg mégiscsak azon van, hogy milyen adatokat osztunk meg a facebookkal, vagy korábban miket osztottunk már meg. Ha nincs semmi, amiből építkezhet, akkor lehet bármilyen okos rendszer is, nem megy semmire.. A Goggle+ is ezért szeretne minél több felhasználót begyűjteni, mert az információ hatalom, és zavarja, hogy nem tudja, hogy mi történik azokkal, akik a facebookon osztják meg az életüket.

    Ezért szerintem az a tuti megoldás, hogy sok helyen kell tárolni az információt rólad, különböző szolgáltatóknál, és akkor nincs az a nagy veszély, hogy összerakja valaki az egész életedet. Bár akkor se lenne semmi.. max a nagy befolyású embereknek kell ilyen miatt aggódni.

  12. Kérdés viszont, hogy hol érdemes meghúzni saját magunk számára azt a vonalat, amikor már azt mondjuk, hogy fontosabb a privát szféránk, mint az új szolgáltatások használata.

    Ez a vonal már ott megbukott szerintem amikor regisztráltam facebookra. 😀


Add a Comment